Seuraa 
Viestejä950

Nykyaikana on modernia käyttää matematiikkaohjelmaa. Liian työläiksi koettuja laskuja ei tarvitse itse miettiä lainkaan. Kauan sitten törmäsin eräässä ohjelmointiongelmassa kahden ellipsin muodostamaan yhtälöpariin.

Kun laskun laskee tarpeeksi monta kertaa, se mahtuu lopulta yhdelle A4:lle. Jos kiinnostaa laskea tasogeometriaa kynällä ja paperilla, niin yhtälöparin lähtömuoto on:

(x-x1)^2/a1^2 + (y-y1)^2/b1^2 = 1

(x-x2)^2/a2^2 + (y-y2)^2/b2^2 = 1

jossa a1, b1, a2, ja b2 ovat ellipsien säteet, ja x1, y1, x2 ja y2 ovat ellipsien keskipisteitä.

*** *** *** *** *** ***

Mutta summa summarum:

Matematiikkaohjelmat ovat hyödyllisiä, koska silloin epäoleelliset ja toisinaan pitkät laskentavaiheet voi sivuttaa. Tai sitten toisinpäin, jolloin tulevat sukupolvet eivät pikku hiljaa osaa laskea kynällä ja paperilla enää yhtään mitään.

En tiedä. MatCadiä on jonkun verran työssä käyttänyt, ja sillä voi tehokkaasti laskea fysiikan mallinuksessa syntyvät yhtälöt lähes suoraan C-kielen ratkaisuformaattiin. Säästyy paljon aikaa.

Kommentit (2)

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572

Eivät symbolimatematiikkaohjelmistot ole mikään viime vuosien tuote, sillä olen itsekin käyttänyt niitä 20 vuoden ajan mm. algoritmikehityksessä. Ohjelmistot eivät sinänsä poista matematiikan osaamisen tarvetta mihinkään, ainoastaan vähentävät työlästä ja virheherkkää manuaalista kaavanpyörittelyä.

Tosin lisääosaamisena tarvitaan symbolimatematiikkaohjelmiston hyvä hallinta, mikä ei kylläkään tartu keneenkään itsestään, sillä ohjelmistot ovat todella laajoja ja monipuolisia. Epäilisin, että harva ohjelmiston käyttäjä ymmärtää panostaa ohjelmiston opetteluun riittävästi, että sen käyttö tositilanteissa kävisi sujuvasti.

Vanha jäärä

pöhl
Seuraa 
Viestejä937

Maplea käytin opiskeluaikana paljon. Nykyään lasken Sagella kaikki ne tehtävät, jotka ei mene päässälaskuna. Vielä en osaa sitä sujuvasti, mutta koko ajan sujuvammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat