Seuraa 
Viestejä45973

Katsoimme opiskelijoidemme kanssa Prisman suurparvet -videon. Siellä oli professori, jonka päällä oli mehiläisiä kerros. Hän hallitsi ja ohjasi mehiläisiä feromonien avulla.

Opiskelija kysyi, että mitä tapahtuisi, jos feromonin vaikutus loppuisi ja professorin päällä olisi armeija mehiläisiä. En osannut vastata....

Ja mitä tapahtuu, kun hän haluaa parven pois päältään? Jokin toinen feromonini vai sitten feromonin hiipuminen? Miten tähän mehiläiset regoisivat?

Tietääkö joku?

Kommentit (1)

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Ohjasi hallitsi ja ohjasi feromonien avulla...
Eli käytti mehiläis kuningatarta apuna feromonin tuotannossa?

Noissa kikoissa käytetään parveilevia mehiläisiä. Ne ovat pesästä lähtiessään vetäneet mahan hunajaa täyteen. Parkkeeranneet johonkin oksalle tiiviiseen ryhmään ja totuttautuneet oman parven ja emon tuoksuihin.
Koska parven elämän edellytys on lisääntyvä emo ja sen feromonit, parvi seuraa sitä ilman ehtoja.

Jos haluaa päähänsä mehiläiskuorrutuksen, poimitaan parvesta emo varovaisesti pään päälle. Pää pannaan parven viereen ja mehiläisen valuvat massana pään päälle.
Sama poistettaessa, eli otetaan emo johonkin viereen ja parvi siirtyy päästä pois.

Parvi ei ole hyökkäävä koska se on valmistautunut kaikenlaiseen "häiriöön" uuden pesäpaikan etsimisessä. Mutta jos mehiläisiä joutuu esim. litistykseen ja mehiläinen puolustautuu piikillä. Piikistä lähtee hyökkäys feromonia joka saa muutkin hyökkääväksi. Tuo saa joukoissa massahysterian ärhäkkäimmissä ikäluokaltaan puolustavassa asemassa olevissa mehiläisissä ja piikkiä alkaa putoamaan edellisten viereen.

Emon poistaminen saa parven rauhattomaksi (emon feromonit katoaa), surina nousee ja mehiläiset alkavat hakea emoaan. Päätöntä lentelyä ympäriinsä. Kun emo löytyy alkavat löytäneet mehiläiset tuottamaan kutsuferomonia. Ja keräävät parven kokoon.
Osa parvesta halvaantuu ja jää paikolleen odottamaan emoa tai kutsuferomonia. Eli osan mehiläisistä joutuu poistamaan manuaalisesti päästä pois emon kadottua.

Hyökkäys feromonin haistaa ilmasta pistävänä tuoksuna. Kutsuferomonin tuottamisen näkee siitä kun työmehiläisen painavat peränsä alas ja perän yläpinnan feromoni rauhanen paljastuu. Samalla siivillä tuuletetaan hajua laajemmalle. Muut sitten niin vienoja tuoksuja ettei voi todeta.

Mehiläiset kertovat kyllä kysyttäessä on emo kunnossa pesässä. Kopautus pesään ja pesän sisältä kuuluu lyhyt "tsum" kun mehiläiset reagoivat häiriöön siiven värähtelyin. Jos emo puuttuu tai on huono, pesä surisee pidemmän aikaa ja kertoo ettei kaikki ole kunnossa.

Näkemättä ko. rainaa, ei voi sanoa onko emoa käytetty apuna. Kemiallisilla feromoneilla saa samat efektit aikaan jos ne vaikutukseltaan oikeiden kaltaisia.

Vastaus kysymyksiin.
1. Eli feromonin vaikutuksen loppuessa todennäköisesti osa mehiläisistä joudutaan poistamaan käsin päästä.
2 parven saa pois päästä houkuttelemalla ne emoferomonin perässä viereiseen paikkaan.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat