Seuraa 
Viestejä6665

Jyväskylän Kangasvuoressa romahti vesitorni ja sen mukana pari miljoonaa litraa vettä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012110 ... =hakemisto

Vielä ehtii veikkaamaa syitä.

Sivut

Kommentit (90)

viitmar
Seuraa 
Viestejä336

Läheistesen uusien asuinalueiden räjäytystyöt ovat huojuttaneet vesitornia ja rikkoneet betonin ja sen teräsrakenteet.. Halkeamissa / säröissä teräsrakenteet pääsevät myös ruostumaan..

Räjäytyksien voima on myös voinut voimistua resonanssi-ilmiön vuoksi, koska torni luonnollisesti sijaitsi kukkulalla. Esim. Kangasvuori on ollut "ruoskan" varsi, vesitorni on ollut "ruoskan" naru / pää ja räjäytykset ovat olleet liiikuttava / iskevä voima.

- AIVAN MIELENVIKAST LÄPPÄNDEEROST! -

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
bergepanther
Seuraa 
Viestejä4819

Kiinnostava on kyllä, jos puolet kuormasta menisi keskiosalle jäisi noille vinopalkeille (20kpl?) jotain (olettaen veden kokonaiskuormaksi tuon 2milj kiloa eli 20 000 KN, omapaino vaikka 300 KN/palkki ihan hatusta heitettynä) 1300KN eli 130 000 kiloa, arvio olisi että sangen rankka kuorma kuvan mukaiselle rakenteelle joka näyttää suht hoikalta, tällöin korroosio tai vastaava vaurioituminen voisi johtaa tämmöiseen paljon herkemmin kuin toisen tyyppisissä rakenteissa. Täysarvaus edellinen eli voi olla puutaheinääkin.

Pohjimmiltani kuitenkin uskon että tämä johtuu syksyn kovista sateista

salai
Seuraa 
Viestejä7779

Tuo vesitorni näyttää ulkonäöltään niiltä Elementtitekniikka Oy:n (Tuusulan/Keravan rajalla sijaitsi) rakentamilta vesitorneilta, jotka on enimmäkseen jo korvattu uusilla?

Rakennuslehti kirjoitti 2007: Uudet vesitornit nousevat Keravalle ja Tuusulaan

Päädyimme uuden tornin rakentamiseen, koska vanhat betonirakenteet olivat päässeet liian huonoon kuntoon. Rakenteita oli jo aiemmin vahvistettu vanteilla ja rengaspalkilla, mikä johti vesitilavuuden supistumiseen puolella", kertoo toimitusjohtaja Unto Tanttu Tuusulan seudun vesilaitos -kuntayhtymästä.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Nuo "sateenvarjon" vinopalkit on lukittu betonisella renkaalla toisiinsa. Betonirengas on puolestaan koottu osista (saumat näkyvät selvästi kuvassa).
Saumaan on mennyt vettä ja se on jäätynyt, ja/tai ruostuttanut rautoja poikki. Kun rengas aukeaa, härveliä ei pitele mikään.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4819

Joo, mahdoton sanoa kuvasta oikeastaan mitään, minusta olisi toisaalta hieman erikoista jos tuo rengas olisi elementeistä , vaan siltä näyttää kun tarkemmin katsoo, who knows..

Muoks jos ite suunnittelisin tuommoisen laittaisin ehdottomasti kuormia keskiosalle koska se taas keventää muuta systeemiä

Tuo kuva tuo mieleen täälä Juankoskella olevan vesitornin,se tehtiin joskus 1980 alussa niin,että varsi on liukuvalubetonia,ja säiliö on valettu muotein maassa varren ympärille,säiliö nostettiin ylös,ja sen alle on valettu "lertsi" mikä pitää säiliön ylhäällä....että jos tuo "lertsi" pääsee huonoon happeen,niin alashan se taas haluaa,en tiedä onko tuo sortunut torni tehty niin...

salai
Seuraa 
Viestejä7779

Jyväskylän vesitorni oli erilainen kuin muut /Kaleva

- Torni on 40 vuotta vanha, joten sen rakentajia ei ole enää tiedossa. Samanlaisia ei aikanaan ole rakennettu muualle, paitsi ehkä Iisalmeen. Tämän olen kuullut yhdeltä henkilöltä, mutta en ole tarkistanut tietoa, sanoo vesijohtaja Markku Hantunen.

Kuka pelle siellä on vesijohtajana? Ei ole lainkaan perillä omien vesisäiliöittensä rakentajista tai vesisäiliöitten rakentamisen historiasta Suomessa.

Luulisi tuollaisen johtajan mieleen tulleen googlata mahdollisia samannäköisiä säiliöitä, jos joku tuntemattomaksi jäänyt henkilö on asiasta vihjannut.

Tuon http://www.betoni.com/Download/22213/BE ... 094-99.pdf
mukaan noita rakennettiin 19 kpl, joista yksi Iisalmeen ja se on täsmälleen samannäköinen kuin Jyväskylässä sortunut.

Kuvakaappaus kyseisestä dokumentista (kuvassa Iisalmen torni), tekstissä maininta Jyväskylään rakennetusta - kuin myös vaurioista betoni- ja teräsrakenteissa:

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Mahtavaa rakentamista 70-luvulla, käyttöikä 40 vuotta. No, eivätpä ole enää suunnitelijat vastuussa. Kyllä rakennuksen pitäisi kestää pystyssä vuosisata vähintään, vähemmän haastavissa kohteissa tuhat vuotta. Roomastakin vielä rakennuksia pystyssä, niin ei pitäisi olla nykytekniikalle iso haaste päästä samaan. Kaikki pitää olla kvartaalia, eikä yhtään mietitä pidemmälle.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat