Seuraa 
Viestejä45973

Olen miettinyt paria juttua jo jonkinaikaa.

1. Ilmanpaine maanpinnalla on noin 1bar, eli yhteen neliömetriin kohdistuu 10 000kg paine. Jotta emme murskaantuisi, kehomme sisällä täytyy olla myös samankokoinen paine. Kun ollaan sisällä, mitenniin paine on sama? Eikö katto kannattele tuon 50 kilometrin ilmakerroksen? Eihän se meihin kohdistu. Mikä tämä ilmanpaine siis oikeasti on? Miten huoneessa oleva ilmamassa pystyy kohdistamaan 10 000 kilon (!) voiman neliömetriä kohden? Ilmanpaine tuntuu täysin järjettettömältä.

2. Oletetaan, että seisomme liikkuvan auton katolla. Heitämme pallon ilmaan suoraan ylöspäin. Pallo ei tipu päähän, vaan auto kiitää ohi pallosta samalla aikaa kun pallo on ilmassa.
Maapallo myös liikkuu. Se liikkuu 30km sekunnissa avaruudessa. Jos hyppäämme ylöspäin ilmaan, miksei maapallo lähde kiitämään jalkojemme alta, kuten liikkuva auto pallon alta? Mikä on tuo käytännön eroavaisuus näiden kahden välillä?

3. Felix-hyppääjä nousi noin 38km korkeuteen maanpinnasta, aikaa kesti yli kaksi tuntia. Kahden tunnin aikana maan pitäisi liikkua 216 tuhatta kilometria eteenpäin. Mikä ihme on se syy, miksei se liiku kuitenkaan? kaiken järjen mukaan hyppääjän pitäisi olla ulkoavaruudessa, kun nousu on päättynyt. Melkeen yhtäpitkän matkan päässä maasta, kuin kuu.

tyhmiä kysymyksiä mahdollisesti mutta ei aivojeni kapasiteetti riitä ymmärtämään näitä

Kommentit (1)

1. Rakennus vaiheessa umpinaisenkin talon sisään pääsee 1 bar paine ja pysyy siellä. Jos ilma pumpattaisiin pois ei siellä olisi 1 bar painetta.
2. Myöskin ilmakehä liikkuu maapallon mukana kun taas auton mukana se ei liiku. Ilman vastus hidastaa autosta heitetyn pallon liikettä.
3. Felixillä on sama sivuttais nopeus Auringon ympäri kuin Maapallolla ja hän säliyttää sen myöskin noustessaan ilmaan. Felix ei jää paikoilleen avaruuden rajamaille. Maapalloja me ja koko Aurinkokunta liikkuvat muuten linnunradan ympäri vielä huimempaa nopeutta kuin Maapallo itsensä ympäri tai Auringon ympäri - monia satoja km sekunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat