Seuraa 
Viestejä45973

Toleranssin kautta taloudelliset, sosiaaliset yms. ongelmat. Muita?

Olen siis siinä käsityksessä, että opioidien pitkäaikainen käyttö on terveydelle vahingollista. En kuitenkaan löydä mainintoja selkeistä ja vakavista terveyshaitoista. Miten opioidit vaikuttavat kroppaan toleranssin lisäksi? Jos aina nappaa noussutta toleranssia vastaavan määrän opioideja (eli niin että olotila on samanlainen kuin enne opioidien käytön aloitusta, ei euforinen tms.), niin millä tavalla tällainen käyttö on terveydelle haitallista?

Koskaan en ole mitään opioideja ottanut, kiinnostaa vain aihe. Kiinnostaa, että mitä haittaa esim. elinikäisestä kipulääkityksestä tai addiktion korvaushoidosta on sen lisäksi, että pitää maksaa niistä lääkkeistä ja olla riippuvaisen maineessa.

Kommentit (11)

Vurki
Toleranssin kautta taloudelliset, sosiaaliset yms. ongelmat. Muita?.Riippuu tietysti opiodista, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, ettei opioideista varsinaisesti mitään haittaa ole. Tietysti addiktio aiheuttaa 'taantumista' aivoissa koska fys./psy. addiktio määrää marssijärjestyksen elämän ja elimistön tärkeysjärjestyksessä. Sitä ei kannata aliarvioida.

Poppy
Riippuu tietysti opiodista, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, ettei opioideista varsinaisesti mitään haittaa ole.Onko todella näin? Mistähän löytyisi luotettava lähde jossa asia käsiteltäisiin jämptisti, en ole löytänyt itse... Millä tavalla riippuu opioidista?

Tietysti addiktio aiheuttaa 'taantumista' aivoissa koska fys./psy. addiktio määrää marssijärjestyksen elämän ja elimistön tärkeysjärjestyksessä. Sitä ei kannata aliarvioida.Tarkoitatko taantumisella/marssijärjestyksellä psykologista vai fysiologista ilmiötä? Muuten ymmärrän tuon psykologisena, mutta kirjoitat että "addiktio aiheuttaa 'taantumista' _aivoissa_."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Toinen vaara on yliannostus, joka johtuu elimistön autonomisen hermoston hidastumisesta, josta seuraa sydämmen ja keuhkojen signaalien vaimeneminen. Adredaliinilla saa hoidettua, jos vain pääsee nopeasti hoitoon.

Näiden lisäksi suuri ongelma on epäpuhtaudet ja taudinaiheuttajat suonensisäisessä käytössä. Käytännössä ne voidaan poistaa oikealla käytössä, käyttämällä puhtaita välineitä, vesiliuosta ja ampulleja. Yliannostusriskikin on väärän käytön seurausta, oikein annostelluilla lääkkeillä sitä ei ole.

Vieroitusoireetkin ovat haitallisia, motivaatio ja muu kärsii. Heroiinikäyttäjien yleinen kuolinsyy taitaa olla hirttäytyminen. Se vieroitusoire on vähän kuin humala, elimistö tottuu päihteen vaikutukseen. Sitten kun tulee laskut, niin tulee ahdistus tilalle.

Osa opioideista sisältää muitakin lääkinnällisiä vaikutuksia, esim.serotonergiset ja synteettiset opioidit.

Addiktio on sekä fyysistä, että psyykistöä. Molemmat addiktiot on vakavia, mutta opioidien kohdalla vakavempi on ehkä psyykkinen. Tarkoitan sillä sitä, että fyysisiin vieroitusoireisiin ei ainakaan kuole...

Aivokemia muuttuu myös toistuvan käytön myötä vaikka ei olisi fyysistä riippuvuutta. Hyvän olon tunteeseen tulee 'kaipuu'(aivot) jota on vaikea paikata selvinpäin olemisella.

[quote="Vieroitusoireetkin ovat haitallisia, motivaatio ja muu kärsii. Heroiinikäyttäjien yleinen kuolinsyy taitaa olla hirttäytyminen. Se vieroitusoire on vähän kuin humala, elimistö tottuu päihteen vaikutukseen. Sitten kun tulee laskut, niin tulee ahdistus tilalle.[/quote]


Aivan...

Vierailija
Tuppu L 2.0
Toinen vaara on yliannostus, joka johtuu elimistön autonomisen hermoston hidastumisesta, josta seuraa sydämmen ja keuhkojen signaalien vaimeneminen. Adredaliinilla saa hoidettua, jos vain pääsee nopeasti hoitoon.

Naloksonilla.

Näiden lisäksi suuri ongelma on epäpuhtaudet ja taudinaiheuttajat suonensisäisessä käytössä. Käytännössä ne voidaan poistaa oikealla käytössä, käyttämällä puhtaita välineitä, vesiliuosta ja ampulleja. Yliannostusriskikin on väärän käytön seurausta, oikein annostelluilla lääkkeillä sitä ei ole.

Opiaattia annostellaan oikein siten, että annetaan nappula josta painetaan kun tekee kipeää.

..Lääkärit on kyllä siitä hassuja, että niille kun sanoo että sattuu, miettii ne että ompa nössö, ota Buranaa, mutta silti niillä on ehkä parhaiten varusteltu lääkekaappi.
(Itse asiassa mulla on sellanen teoria, että lääkärit on monopolisoinu Panacodit ittelleen. Ja dysmenorreaan.)

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Eikö se fyysinen riippuvuus ole nimenomaan sitä aivokemian muuttumista? Sitten kun vaikuttava aine poistuu, niin aivokemia on pielessä. Oireita on kaikki käsien tärinät ja hermostuminen, kun viikon ollu koomassa kuola valuen. Ei kai sitä nyt oikein minkään aineen fyysiseen riippuvuuteen kuole, jos on normaaliterve ihminen. Sydänkohtausriksi on varmaan se suurin vaara, kuten yleensäkin elimistöä lamauttavissa aineissa.

Nikotiini ja opiaatit ovat käsittääkseni oikein esimerkkejä fyysistä riippuvuutta aiheuttavista aineista. Piristeissä on enemmän psyykkistä riippuvuutta, saa hommat hoidettua ja vastaavaa. Tietokonepelit ja Internet on puhdasta psyykkistä riippuvuutta.

On selvää, että opioidit aiheuttavat nimenomaan fyysistä riippuvuutta kenties eniten kaikista huumausaineista. Vastauksenne ovat käsitelleet lähinnä tätä sekä psyykkistä addiktiota joka onkin sitten ihan henkilökohtainen juttu, ja henkilökohtaisesti (heh) minua ei nyt kiinnosta se aspekti ollenkaan!

Toivottuun vaikutukseen vaadittava opioidimäärä kasvaa toleranssin myötä mahdollisesti lopottumasti (?), ja näin ollen siis jatkuvassa käytössä kehoon tungetaan yhä enemmän ja enemmän eksogeenistä opioidia. Onko tästä itsesään haittaa? Oletus on että käyttöä ei koskaan lopeteta ja psykologia on poissuljettu aspekti.

Muissa lähteissä on mainittu hypogonadismi sekä immuunipuolustuksen heikentyminen. Onko näistä tietoa?

Lisäksi on huomattava, että toleranssi ei kasva kaikkiin opioidien vaikutuksiin samassa suhteessa. Esim. euforiaan tulee nopeasti toleranssi, kun taas analgesiaan ei. Näinollen saattaako jokin haitallinen sivuvaikutus, esim. hengityksen salpautuminen yliannostuksen yhteydessä, olla sellainen että siihen syntyy toleranssi hitaasti? Koska jos näin on, niin silloinhan yliannostus saattaa tulla eri annoksilla eri vaikutuksiin: esim. hengityksen salpautuminen saattaisi tulla, vaikka annostus ei aiheuttaisikaan vielä euforisoivaa efektia. Onko asia näin opioidien kohdalla?

gnc
Seuraa 
Viestejä25

Olen viime aikoina käyttänyt päivittäin pieniä määriä välillä kodeiinia, välillä oksikodonia unilääkkeiden aiheuttamaan pahaan oloon. Olen pyrkinyt korvaamaan alkoholia näillä. Kutina ja ummetus ainakin ovat olleet sivuvaikutuksina. Ummetukseen auttaa tosin kuidut. Varsinkin kodeiinilla toi kutina on paha enemmän käytettynä. Kodeiinia pidän kuitenkin käyttökelpoisempana tähän ja vähemmän addiktiivisena. Oksikodoni stimuloi vaikutuksen loppua kohden mikä voi vaikuttaa nukkumiseen. Vaikutuksen loppuessa mieliala laskee vähäksi aikaa ja jos on istunut puudutettuna huonossa asennossa niin selkä on kipeä.

En usko että olo olisi normaalin veroinen jos näitä käyttäisi jatkuvasti ja niitä riittäisi aina, vaikka vieroitusoireita ei silloin pääsisi tulemaankaan. Euforia ainakin häviäisi. Lisäksi niistä tulisi jonkinlainen pöhnä mikä vaikuttaisi moneen asiaan.

Sekin on otettava huomioon jos ei kipulääkkeenä käytä, että sitten jos sitä vahvaa kipulääkettä tarvitseekin niin vaihtoehdot on vähissä jos toleranssi on korkea.

Luin vähän aikaa sitten eräältä foorumilta tyypistä joka käytti kodeiinia masennuslääkkeenä. Oli käyttänyt pitkään masennuslääketta aikaiseemmin, sitten vaihtanut jossain vaiheessa kodeiinin ja kunto oli ollut parempi sen jälkeen. Huomautti kuitenkin että niiden käyttö vaatii itsekuria.

gnc
Olen viime aikoina käyttänyt päivittäin pieniä määriä välillä kodeiinia, välillä oksikodonia unilääkkeiden aiheuttamaan pahaan oloon. Olen pyrkinyt korvaamaan alkoholia näillä. Kutina ja ummetus ainakin ovat olleet sivuvaikutuksina. Ummetukseen auttaa tosin kuidut. Varsinkin kodeiinilla toi kutina on paha enemmän käytettynä. Kodeiinia pidän kuitenkin käyttökelpoisempana tähän ja vähemmän addiktiivisena. Oksikodoni stimuloi vaikutuksen loppua kohden mikä voi vaikuttaa nukkumiseen. Vaikutuksen loppuessa mieliala laskee vähäksi aikaa ja jos on istunut puudutettuna huonossa asennossa niin selkä on kipeä.Nämähän ovat tällaisia välittömiä sivuvaikutuksia, joiden epäterveellisyyden/vaarallisuuden jokainen voi päätellä itse. Keskustelu koskee siis pidempiaikaisia vaikutuksia, jotka tulevat esiin ajan kanssa.

En usko että olo olisi normaalin veroinen jos näitä käyttäisi jatkuvasti ja niitä riittäisi aina, vaikka vieroitusoireita ei silloin pääsisi tulemaankaan. Euforia ainakin häviäisi. Lisäksi niistä tulisi jonkinlainen pöhnä mikä vaikuttaisi moneen asiaan.Mitä tarkoitat pöhnällä?

Luin vähän aikaa sitten eräältä foorumilta tyypistä joka käytti kodeiinia masennuslääkkeenä. Oli käyttänyt pitkään masennuslääketta aikaiseemmin, sitten vaihtanut jossain vaiheessa kodeiinin ja kunto oli ollut parempi sen jälkeen. Huomautti kuitenkin että niiden käyttö vaatii itsekuria.Masennus itsessään voi tarkoittaa mitä tahansa joten en ota kantaa kodeiiniin masennuslääkkeenä, mutta fysiologinen anhedonia depressiivisessä kontekstissa (ja osin myös esim. depressiivinen tarkkaavuushäiriö) johtuu endogeenisten opioidien/opioidireseptorien vajaasta aktiivisuudesta. Siispä tietynlainen depressiivinen fysiologia normalisoituu opioideilla.

Käyttäjä4878
Seuraa 
Viestejä2

Opiodien haittavaikutuksia on esim miehellä testosteronin tuotannon väheneminen/loppuminen. Itsellä pitkäaikainen opioidilääkitys ja todettu testosteronin määräksi 0 ja nykyään myös testosteroni piikitys 10vko välein.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat