Seuraa 
Viestejä45973

Tullihallitus, Tilastoyksikkö
18.6.2012

Tuonti Venäjältä kasvoi nopeasti
Viennin kasvu maltillisempaa

Suomen vienti Venäjälle kasvoi vuonna 2011 yli 5,3 miljardiin euroon ja oli 13 prosenttia korkeampi edellisvuoteen verrattuna. Tuonnin arvo, yli 11 miljardia euroa, oli reilut kaksi miljardia eli 23 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa vienti kasvoi seitsemän prosenttia, mutta tuonnin kasvu Venäjältä jäi vain yhteen prosenttiin.

Viime vuonna lähes kaikkien tärkeiden tavararyhmien vienti Venäjälle oli selvässä nousussa metalliteollisuuden tuotteita lukuun ottamatta. Niiden vienti laski 41 prosenttia. Eniten kasvoi eri toimialojen koneiden ja moottoreiden vienti. Puutavaran ja sähkön tuonti väheni hieman, mutta muiden tärkeiden tavararyhmien tuonti nousi. Öljyn ja öljytuotteiden tuonnin arvo kasvoi 29 prosenttia ja kivihiilen tuonti nousi 79 prosenttia. Suurin syy tuonnin suureen kasvuun oli energiatuotteiden nopea hinnannousu, öljytuotteiden hinta nousi viime vuonna noin kolmanneksen. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa usean tavararyhmän tuonti kääntyi kuitenkin laskuun, metallien tuonti laski eniten. Tuonnista yli 85 prosenttia oli energiatuotteita, näiden tuotteiden tuonti laski myös öljytuotteita lukuun ottamatta.

Venäjän kaupan alijäämä nousi viime vuonna lähes kuuteen miljardiin euroon, kun vuotta aiemmin alijäämää oli 4,5 miljardia euroa. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa alijäämää on jo kertynyt peräti 1,7 miljardia euroa. Venäjä on ollut Suomen selvästi suurin alijäämämaa viimeisinä kolmena vuotena.

Venäjä oli viime vuonna selvästi Suomen suurin tuontimaa, sen osuus tuonnista oli 18,7 prosenttia. Saksan osuus tuonnista oli 12,4 prosenttia ja Ruotsin 10,0 prosenttia. Viennissä Venäjä oli 9,4 prosentin osuudellaan Saksaa (9,9 %) ja Ruotsia (11,9 %) pienempi.

http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/ulkom ... index.html

Entä miten voi "maanpetoskehitys"?

Ilmeisesti kokonaisvaltainen uhka maanpetoksesta tuomituksi joutumisestakaan ei häiritse kaupankäyntiä Venäjän kanssa, kunhan muistaa olla kohtelias mennessään ja kaupanteosta tullessaan muistuttaa voissa paistamisesta ja keitä sillä tarkoittaa. Että sellaista salavihakieltä pitää osata pakkoruotsin lisäksi.

Kun kapinalliselta otetaan kaikki pois, niin katsokaa, miten omituisesti hän käyttäytyy!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat