Seuraa 
Viestejä6864

Taloushistoriaa lukemalla pystyy hyvin nopeasti ymmärtämään, että valtiolla on yksi asia mitä ei ainakaan kannata tehdä, eli ylenmääräinen velkaantuminen. Suuri(n) osa sodista, sisällisodista, ääriainesten valtaannousuista ja yleisemminkin yhteiskunnan epävakaudesta on aiheutettu typerällä talouspolitiikalla.

Perinteinen kommunistiajattelu toki suosii tahallista kriisiyttämistä jonka seurauksena proletariaatti nousee ja laittaa jauhelihaksi riistäjät. Mutta käsittääkseni nykyiset vasemmistopuolueet (SKP:n unohtaen) eivät aja ainakaan julkisesti pyrkimystä siihen, että lopulta eläisimme kaikki sosialismin ihanassa ikeessä ilman markkinataloutta.

Näin ollen voisi kuvitella, että vasemmiston intresseissä ei olisi kriisiyttäminen tarkoituksellisesti. Ainakin sen voi melkoisen varmaksi sanoa, että merkittävä osa vasemmiston kannattajista pitää järjästelmää jossa julkinen sektori kerää tarjoamiinsa palveluihin veroina oman osuutensa (30%,40%, tai minkä kukin kohtuulliseksi näkeekään).

Oikeistolla Suomessakin löytyy talouskuria vaativia, vaikkapa se kokoomuksen nuorten liitto esimerkkinä.

Vasemmistolta ei tule mieleen mitään. Ei poliittista ryhmää, tai edes ainakaan julkisuudessa esiintynyttä poliitikkoa. Helposti on toki löydettävissä ainakin historiallisia syitä tähän, kuten AY-liikkeen vaikutus, vanhat luutuneet arvot jne.

Sinänsä näyttää melko selkeältä, että Suomi on matkalla vakavaan taloudelliseen kriisiin, ja kysymys onkin mitä vasemmisto silloin tulee tekemään? Tuleeko jossain vaiheessa Suomessa nousemaan myös merkittäviä vasemmistoryhmiä, jotka vaativat talouskuria? Jos ei, niin radikalisoituuko suomalainen vasemmisto äärivasemmistolaiseksi liikkeeksi? Siirtyykö ajattelu kohti fasistista ajattelua, vaikkapa talousdemokratian tyyliin?

Sivut

Kommentit (55)

No vasemmisto Suomessa on ehdottanut sekä pankkiveroa, että rahoitusmarkkinaveroa EU:n sisällä ja oikeisto sitä Suomessa vastustanut. Tässä mielessä vasemmisto vaatii talouskuria ja oikeisto hylkää sen. Tämä ei siis ole nuorisojäsenten arvio vaan puolueiden vaatimus.

Lisäksi kuntauudistuksessa, joka on suurin muutos Suomessa kohti talouskuria 20 vuoteen on mukana myös vasemmistopuolueet. Vastustajina opposito ja lähinnä Kepu ja Persut, joissa molemmissa on talouspolitiikan kannatusta vasemmalta laidalta aina oikeaan laitaan asti.

Talouskuri itsessään ei tarkoita suoraa nousua tehokkaasti. Myös liian kovasta talouskurista ja samaan aikaan sääntelyn purusta on historiassa useita epäonnistumisten esimerkkejä. Venäjä, Argentiina, Mexico, Aasian tiikerit 90-luvulla etc. Jos valtio leikkaa liian kovalla kädellä lähtee talous sakkaamaan ja tästä on seurannut jopa valtioiden defaultteja.
Toisekseen nousukaudella historiallisesti oikeisto on myös usein löyhentänyt talouskuria. Esim Yhdysvalloissa Nixonista lähtien nimenomaan republikaanit ovat ottaneet valtion velkaa ja demarit tasapainottaneet taloutta.

Tässähän on 2008 pörssiromahduksen jälkeen ollut kahdenlaista eri politiikkaa taloustaantumaan. USA:ssa Keynesiläistä elvytystä ja Euroopassa monetarista juustohöylää.
Ottaen huomioon, että USA oli huomattavasti vaikeammassa tilanteessa 2008 kuin EU, niin voidaan todeta, että elvytys on toiminut paremmin. Jopa Nalle Wahlroos ilmaisi tukensa elvytykselle. Tosin ainoastaan liikepankeille.

Itse kannatan sekamuotoa elvytyksen ja juustohöylän suhteen. Se mistä leikataan ja mitä sektoria elvytetään tulisi tarkkailla pragmaattisesti. Valitettavan usein talouspolitiikka tehdään ideologisesti, niin vasemmalta kuin oikealtakin.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Talouskurit ny eivät juurikhan auta nyky-yhteiskuntija, non vain hetken lievityksijä.
Valtiot velkaantuvat koska laki sallii kaikenlaisten verosuunnittelujen tekemiset. eikä yksityiset ihmisekhän mielelläns maksa veroja . Elikkä nykynen markkinavetonen malli jättää toellisuuvessa yhteiskunnat oman onnensa nojaan.
Sensijhan että oltas alettu tekemhän uusija lakeja ja päätöksijä joilla toella turvathan yhteiskuntien rahoitus, on otettu velkaa.

Rahamaailman osuus tuotannon voitoista on ollu kasvamassa koko "Kekkosen jälkeisen ajan"
elikkä siittä saakka kun markkinavoimat Koivisto "löysäs vapaasti mellastamaan", ilman mitään kontrollia. Senjälkeen on lama seurannut lamaa.
Nyt olis tarpeen miettiä valtioitten ja kuntien rahoitus uuvelleen , enää vähenevän työn maailmassa kun verorahat kuntien ja valtion rahoitukseen eivät riitä.
Kunnille ja valtiolle pitäisi nyt antaa mahdollisuus hankkia taloudellista voittoa yrityksien kautta.

Meilläpäin ainaki kunnnat ovat rakentaneet hiihtokeskuksien tuntumaan mökkikylien tiet, ja vesiverkostot, sekä sähköverkoston koko alueelle. Tuo on ollut kymmenien miljoonien homma, mutta sitten tontit on myyty mökkitonteiksi miljoonamiehille ja yrityksille, ja tietenki tappiolla, jotta kuntaan houkuteltaisiin turisteja. Jos mökkitonteista olis peritty sama hinta jonka yksityinen yrittäjä olisi perinyt, niin kunnan rahavarat olisivat nyt melkoiset, ja kunta olis täysin velaton.

Nyt vaikka Levi miljoonamökkeineen onkin tuossa vieressä , niin Kittilän kunta kuuluu maamme velkaisimpien kuntien joukkoon, ( lie velkaisin asukasta kohden laskettaessa ).
Elikkä kallillla on rakennettu, ja melkein lahjaksi annettu , ja kuntalaisten kustannuksella.

Nyt pitäisikin kansallistaa voittoa tuottavia aloja , ja niitten voitot käyttää valtion butjettiin ja valtion velan maksuun.
Energia alat , sähkö vesivoima, öljy sekä puunjalostus teollisuus , ne ovat aloja jotka pitäs ottaa valtion hallintaan ja heti.
Meillähän meni siihen saakka hyvin kun valtiolla oli useita voittoa tuottavia yhtiöitä, niitten myynnistä saatut rahat ovat nyt lopussa , eikä nuo yhtiöt enää tuota rahaa valtion kassoihin.

Kaikki fiksuimmat ihmiset kiertävät veroja senkun vain kykenevät, niin että olis minun mielestä aika
tehhä rajuja ratkaisuja, vaikka jokku sitte huutaski ja uikuttas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Velkaantuminen ja siitä muiden syytteleminen (muka laitosvanhusten vaippojen kalleus, työvoima vanhusten ja vammaisten hoitolaitoksissa, lapsilisät, työpalkat, opiskeluvälineet,opiskelutilat ym. tiedostamiseen liittyvä tulee liian kalliiksi) on ominaista kapitalismille ja kapitalistiselle ajattelulle.

Vilkaisemalla eri maiden taloudenhoitoa, on helppo todeta, että ne ovat kapitalistiset maat, jotka rypevät veloissa ja käyvät sotimassa ja rosvoamassa muiden maiden omaisuutta. Ja silti ne velkaantuvat, koska ahneus on kuin pohjaton säkki.

USA:ssa tavalliset työntekijät tekevät kahta tai kolmea työtä saadakseen katettua välttämättömät menonsa, kun taas vallanpitäjät syytävät rahaa Israeliin, jotta nämä voisivat palkattuina ahdistella Gaazan arabeja.

Sama meininki on Suomessa kuin on USAssa.

Miemiemie
Seuraa 
Viestejä148

Esimerkiksi vasemmiston Markus Mustajärvi.

Vasemmistoliitto erotti miehen eduskuntaryhmästään, kun hän ei suostunut äänestämään Etelän maiden miljarditukien puolesta.

Siinä sulle talouskuria. Kreikalle piffatulla noin miljardilla voisi kaksinkertaistaa sekä lapsilisät että työmarkkinatuen(siis sen alhaisimman etuuden, jota saavat työttömiksi vastavalmistuneet ammattikoululaiset ja pitkäaikaistyöttömät). Suuruusluokka on oikea, jos luvut eivät aivan täsmäisikään.

Sosiaaliturva(varsinkin niillä kaikkein vähäosaisimmille maksetut minimikorvaukset) on aika halpaa. Kallista on eläkkeet, puolustuskyky ja kaikenmaailman yritystuet, mukaanlukien maataloustuet, joilla varmistetaan halpa ruokamme.

Miemiemie
Esimerkiksi vasemmiston Markus Mustajärvi.

Vasemmistoliitto erotti miehen eduskuntaryhmästään, kun hän ei suostunut äänestämään Etelän maiden miljarditukien puolesta.

Siinä sulle talouskuria. Kreikalle piffatulla noin miljardilla voisi kaksinkertaistaa sekä lapsilisät että työmarkkinatuen(siis sen alhaisimman etuuden, jota saavat työttömiksi vastavalmistuneet ammattikoululaiset ja pitkäaikaistyöttömät). Suuruusluokka on oikea, jos luvut eivät aivan täsmäisikään.

Sosiaaliturva(varsinkin niillä kaikkein vähäosaisimmille maksetut minimikorvaukset) on aika halpaa. Kallista on eläkkeet, puolustuskyky ja kaikenmaailman yritystuet, mukaanlukien maataloustuet, joilla varmistetaan halpa ruokamme.


Ryhmäkuri taitaa olla yleinen käytäntö.

"Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä pois potkitut Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho toimivat eduskunnassa omana ryhmänään. Eduskunnan historia tuntee lukuisia muitakin puolueista irtautuneita pienryhmiä.

[size=150:1uys8zsh]Hekin ovat olleet eduskunnan yksinäisiä susia":[/size:1uys8zsh]

http://yle.fi/uutiset/hekin_ovat_olleet ... ia/5419392

Aslak

Valtiot velkaantuvat koska laki sallii kaikenlaisten verosuunnittelujen tekemiset.

Valtiot velkaantuvat siksi, että poliitikkojen ja virkamiesten muodostama loisluokka haluaa mässäillä mahdollisimman suurella määrällä muiden ihmisten resursseja menettämättä kuitenkaan henkeään ja valtaansa vallankumouksessa. Ottamalla valtion nimissä lainaa vallanpitäjät saavat välittömästi käyttöönsä lisää rahaa. Vastineeksi vallanpitäjät antavat velkojalle lupauksen keritä verokarjaa tulevaisuudessa entistäkin enemmän. Erityisen kannattavaa tämä on demokratiassa, koska takaisinmaksu verokarjan rahoilla jää seuraavien hallitusten huoleksi.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6864
Totti99
No vasemmisto Suomessa on ehdottanut sekä pankkiveroa, että rahoitusmarkkinaveroa EU:n sisällä ja oikeisto sitä Suomessa vastustanut. Tässä mielessä vasemmisto vaatii talouskuria ja oikeisto hylkää sen.Totti99
Lisäksi kuntauudistuksessa, joka on suurin muutos Suomessa kohti talouskuria 20 vuoteen on mukana myös vasemmistopuolueet.Totti99
Talouskuri itsessään ei tarkoita suoraa nousua tehokkaasti. Myös liian kovasta talouskurista ja samaan aikaan sääntelyn purusta on historiassa useita epäonnistumisten esimerkkejä.Totti99
Itse kannatan sekamuotoa elvytyksen ja juustohöylän suhteen. Se mistä leikataan ja mitä sektoria elvytetään tulisi tarkkailla pragmaattisesti. Valitettavan usein talouspolitiikka tehdään ideologisesti, niin vasemmalta kuin oikealtakin.Hyviä pointteja. Talouskriisistä on ainakin neljä mahdollista ratkaisuyritystapaa nopeasti miettien. Kasvu vaikkapa rakenneuudistusten ansiosta, menojenleikkaukset, verojen korotukset ja rahanpainaminen.

Erilaiset kombinaatiot, sisältäen ne äärilaidatkin, ovat sitten niitä mitä käytetään päätöksiä tehtäessä. Eli vallassa olevien ideologioiden pohjilta mennään. Vai mennäänkö onko yllätyskortti, jossa pragmaattiset virkamiehet sitten lopulta kuitenkin päättäisivät tiukoissa paikoissa se mahdollinen tie?

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6864

Aslak, pinklin : Tuotte molemmat esille yhden vasemmistoon päin kallellaan olevan ajatuspolun. En ole kuitenkaan varma miten vasemmisto reagoisi kriisin pahentumiseen. Vasemmistoliitolla ehkä saattaisi olla polkuna enemmän vasempaan päin meno, eli ajatusten radikalisoituminen joka samalla estäisi yhteistyön ei vasemmistopuolueiden kanssa?

Miemiemie: vasemmiston Markus Mustajärvi

Ajaako Mustajärvi myös valtion talouden tasapainottamista lyhyellä aikavälillä? Vai koskeeko kritiikki vain Kreikkaan tueksi annettuja rahoja, jotka sitten pitäisi laittaa palamaan erilaisissa muissa hankeissa?

Nishikigoi:
Ajattelet oikeistolaisesti. On helppo päätellä miten kokoomus reagoisi kriisin pahenemiseen. Siellä on kaksi siipeä toinen sanoisi leikataan veroja, että pienyrittäjät pärjää ja toinen haluaisi suosia suuryrityksiä vaikkapa mekanismilla painetaan tai lainataan rahaa ja annetaan ne suuryrityksille, jotka samalla lupautuvat työllistämään niin duunareita kuin poliitikkojakin.

HuuHaata
Aslak, pinklin : Tuotte molemmat esille yhden vasemmistoon päin kallellaan olevan ajatuspolun. En ole kuitenkaan varma miten vasemmisto reagoisi kriisin pahentumiseen. Vasemmistoliitolla ehkä saattaisi olla polkuna enemmän vasempaan päin meno, eli ajatusten radikalisoituminen joka samalla estäisi yhteistyön ei vasemmistopuolueiden kanssa?


Luottaisin Esko Seppäseen:

[size=150:ibvqoemk]Esko Seppänen ratkoisi eurokriisiä inflaatiolla[/size:ibvqoemk]

Uutiset Kotimaa
4.9.2012 17.49

Elias Krohn

Jonakin perjantai-iltapäivänä vielä tänä syksynä Euroopan Keskuspankin neuvosto kokoontuu ja päättää muuttaa perusteellisesti politiikkaansa.

Se luopuu tiukasta inflaation vastaisesta opistaan, alkaa luoda rahaa tyhjästä bittirahoituksella – entisaikojen setelirahoituksen tavoin – ja ryhtyy lainaamaan rahaa suoraan ylivelkaantuneille maille.

Tällaisen ennustuksen esitti emerituskansanedustaja ja -euroedustaja, kauppatieteiden kandidaatti ja tietokirjailija Esko Seppänen uuden teoksensa Emumunaus (Into Kustannus) julkistamistilaisuudessa tänään tiistaina. Nykyinen sisäiseen devalvaatioon perustuva vyönkiristyspolitiikka Kreikassa ja muissa EU:n kriisimaissa ei hänen mukaansa auta niitä selviämään veloistaan, koska siitä puuttuvat kasvun käynnistimet. Näiden maiden ahdinko uhkaa vain syventyä ja näköpiirissä on kansan kapinointia, epävarmuutta ja turvattomuutta.

– Inflaatio ei ole ongelmaton asia, mutta ainoa tapa maksaa velkoja, Seppänen sanoo.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kot ... flaatiolla

... tai Timo Soiniin Eurooppatasoisissa talouskriiseissä.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6864

Esko Seppäsen ajattelu tosiaan voinee olla sitä, mitä vasemmisto tekisi.

Eli tämän hetken ajattelulla: Kaikki suuremmat suomalaiset puolueet haluaisivat hoitaa asian rahanpainamisella. (?) Mistä on sitten epäselvyyksiä on kenelle painetut massit jaetaan.

KOK: Suuryrityksille
SDP: julkiselle sektorille palkankorotuksina
KESK: Aluetukien lisäämisellä
VAS: Tukien korottamisina ihmisille

Näinhän se taitaa olla pitkälti läpi euroopan. Vaikkapa Suomen veroaste 40%, on puolueissa johtavissa asemassa olevien mielestä aivan liian vähän rahaa joista he saavat päättää omien mielihalujensa mukaisesti. Omillaan toimeentulevat luonnollisesti ovat poliittisen kentän toimijoille kauhistus, koska heillä on näihin yksilöihin vähemmän valtaa. Näin ollen hyvä keino oman vallan kasvattamisessa on alkaa painaa valtiolle rahaa.

Sinänsä inflaatio ei ole hallittavissa oleva, mutta se on sitten EKP:ssä työskentelevien ongelma.

Aloitusviestistä jäi mietityttämään, miksi talousdemokratia on fasistista, jos vertaa epädemokraattiseen keskuspankkimonopoliin? Eivätkö ihmisten oikeuksien vähentäminen, monopolit ja kartellit, sekä epädemokraattisesti valitut johtajat ole enemmänkin fasismia, kuin päinvastaiset suuntaukset?

Vasemmisto on tehnyt mielestäni hyviä ja radikaaleja ehdotuksia talouden tasapainottamiseksi. Perustulo antaisi melkein puolelle miljoonalle suomalaiselle mahdollisuuden tehdä töitä myös pätkäsuhteissa, siitä itse hyötyen ja kuuluisaa ostovoimaa lisäten. Päätös vapauttaisi myös ison liudan sosiaalityöntekijöitä tekemään koulutustaan vastaavaa työtä ihmisten tilien kyttäämisen sijaan.

Paikallisvaluuttaehdotukset ovat olleet vielä puolinaisia, mutta keskustelua on viety erittäin hyvin oikeaan suuntaan. Paikallisvaluutoilla voidaan tasapainottaa alueelliset taloudet, turvata niiden peruspalveluiden säilyvyys, tukea lähituotannon ja sen tuotteiden hyödyntämistä sekä tehdä tämän kaiken maksamatta tyhjästä korkoa maailman finanssimafiosoille. Kunnat voivat lainata rahaa kuntalaisiltaan ja maksaa velat takaisin verohelpotusten muodossa. Paikallisvaluutta kannustaa yrittäjyyteen ja kaupunki voi joustavasti ilman korkomenoja laajentaa budjettiaan paikallisia palveluita hyödyntäen.

Tuet suuyrityksille pissivät rehellisen kilpailun aiheuttaman kehityksen kengille eivätkä aluetuet useinkaan kannusta keksimään parempia tai tehokkaampia käytäntöjä. Julkisen sektorin palkankorotukset eivät useinkaan koske niitä, jotka sen eniten ansaitsisivat.

Pienyrittäjyyden tukeminen korottomilla lainoilla, yrittäjyyspalveluilla, paikallisvaluutalla, rahoituslain muutoksella, perustulon vapauttamalla työvoimalla, työllistämisen helpottamisella ja byrokratian keventämisellä kokoomuslaisen korruptoituneen oligarkian rakentamisen sijasta saisimme Suomen talouden pyörimään koko yheisöä hyödyttäen. Yrittäjyys kannattaisi, varallisuus jakautuisi tasaisemmin, verotulot kasvaisivat ja ostovoiman jakautuminen turvaisi talouden toimintaa.

Euro on kaikesta tästä huolimatta silti tyhjästä-korkoon perustuva velkavankeuteen johtava pyramidihuijaus, jonka ongelmilta ei vältytä vaihtamatta valuuttaa kokonaan.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

No Seppänen on Seppänen, ei inflaatio ole ratkaisu nyky-yhteiskuntien ongelmiin.
Sehän on seja sama millä rahanarvon tasolla operoihan, jos mikään muu ei muutu.

Euron perään vain lisää noollia , muuhan ei siinä miksikään muutu , sehän nähtiin jo suomessakin aikoinaan. Markasta tehtiin satanen, ja niin eespäin.

Tosiasiassa yhteiskuntiamme vaivaa tulojen puute !
Töitä on automatisoitu, ja yksityisen työntekijän työtaakkaa on lisätty, niin että nyt tekee yksi työt joihin ennen vaadittiin kymmenen ihmistä.
Ja laskusuhdanteen aikana hyppäävät lomautettujen ja irtisanottujen luvut pilviin.
Valtion kannalta tuo meininki ei ainakaan helpota lamaa.
On yksinkertaisesti selvääkin selvempää, että muinaisuudessa harjoitettu yksityistämispolitiikka, on osasyyllinen nykymeininkiin, sekä kilpailun täydellinen vapauttaminen.

Vasemmisto on aina ennen 1960-80 luvuilla ollut vahva, ja estänyt silloisten lamakausien
pahimpien vaikutusten osumisen kansaan, ja ammattiliitot silloin toiminnallaan estivät suuret
ja osaltaan turhat irtisanomiset. Elikkä siihen aikaan oli käytössä termi : seilaamme samassa
veneessä. Silloin vain vasemmisto toimi veneen korjaajana sekä paikkaajana, nyt tuota paikkaajaa ei enää ole. Ammattiliitot on " kuohittu" , ja vasemmisto kutistunut mitättömäksi parlamenttaaliseksi voimaksi. Lisäksi sosdemit on useassa tapauksessa oikeammalla kuin kokoomus.
Nyt ollaankin tilanteessa , että ainakaan valtiontalous ei juurikaan kohene, vaikka yrityksillä menisikin paremmin, elikkä ne tuottaisivat voittoa. Yritysverotusta ei voida nostaa, sen nyt tietävät kaikki. Ja vaikka yrityksillä olikin voluumia, ne eivät kovin helposti palkkaa uusia työntekijöitä. Siinäsuhteessa valtioitten talouteen ,ei edes pikkuinen nousukausi tee yhtään mitään.
Kaikki markkinatalousmaat ovat rajusti velkaantuneet, ja velkaantuminen vain lisääntyy.
Eikä tosiasiassa markkinatalouden maissa ole näkyvissä mitään sellaista jolla edes velkaantuminen voitaisiin pysäyttää, puhumattakaan siittä että joku valtio maksaisi kokonaan velkansa ja lopettaisi lainanoton, yksikään markkinatalousmaa ei siihen kykene.

Joten ollaan hyvin lähellä sitä tilannetta josta Marx puhui aikanaan, että kapitalismi tuhoaa itsensä.

Tämä saattaa olla ihmiskunnan kannalta katsoen hyväkin asia , mutta se saattaa myöskin koitua ihmiskunnan tuhoksi.......Niin jos se kolmas se harmagedon ei kerkeä ennemmin.

jatkan vähän Aslakin kommenttiin:

"Imperialismin perinteisen ja kapeimman määritelmän mukaan imperialismina pidetään valtion pyrkimystä väkivaltaisesti laajentaa omaa aluetta tai vaikutusaluetta. Imperialismi voidaan määritellä myös suurvaltapolitiikaksi, jossa tavoitteena on mahdollisimman laaja vaikutusvalta maailmassa.

Marxismi-leninismissä imperialismi on käsitetty kansalliset rajansa ylittäneeksi kapitalismin korkeimmaksi asteeksi."

Tähän on jo tultu ja asiaintila on nähtävänä jokapäiväisissä uutisissa.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6864
Carcara
Aloitusviestistä jäi mietityttämään, miksi talousdemokratia on fasistista, jos vertaa epädemokraattiseen keskuspankkimonopoliin? Eivätkö ihmisten oikeuksien vähentäminen, monopolit ja kartellit, sekä epädemokraattisesti valitut johtajat ole enemmänkin fasismia, kuin päinvastaiset suuntaukset?Fasismi on kiletämättä huono termi, koska rahanpainamisen ei välttämättä täydy olla fasistista, vaikka toki käytännössä se sitä useimmiten on.

Valtio normaalisti toimiessaan kerää veroja ja kerätyt varat sitten käytetään poliittisessa johdossa olevien ihmisten päätösten mukaisesti. Lainaa valtio voi ottaa, mutta se ei ole mitään muuta kuin tuleville polville siirrettyä verotusta. Kaikki hyvin, ja kriittisesti suhtautuvien on helppo olla eri mieltä vaikkapa siitä että veroprosentti on liian pieni tai suuri. Tulevan ennustaminen on useimmissa tilanteissa helppoa.

Jos taas valtio ottaa velkaa jota ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin, tai rahaa painetaan (kuten talousdemokratiassa olisi tarkoitus), annetaan poliittiselle eliitille oikeus määrätä halutessaan kaikesta taloudesta. Etuoikeus, jota käytännössä kerta kerrasta myös käytetään, jos siihen mahdollisuus saadaan. Tällöin on hyvin vaikeaa argumentoida rahan määrän kasvattamista vastaan, koska lyhyessä juoksussa rahan painaminen ei aiheuta vastaavankorkuista inflaatiota. Pidemmällä aikavälillä toki tilanne väistämättä johtaa lopulta siihen, että hinnat lopulta seuraavat kasvanutta rahanmäärää.

Eli, useimmiten rahanpainamisen yhteydessä samalla aivan sama kenelle rahaa painetaan muokataan yhteiskunnan kulutuskäyttäytymistä. Tällöin taas osa yrityksistä joutuu tämän seurauksena ongelmiin. Ongelmat taas lähes aina ratkaistaan näissä tilanteissa, jos vaarana on joukkoirtisanomiset, yritystuilla. Joka taas johtaa kulutuskäyttäytymisen muutoksiin --> rahanpainamista kasvatetaan --> yritystukia kasvatetaan. Lopputulos: Yhteiskunta jossa on pystyssä vain yritykset jotka ovat voimakkaasti kietoutuneet poliittiseen päätöksentekojärjästelmään. Tälläistä kutsutaan fasistiseksi yhteiskunnaksi.

Historiasta on aina hyvä oppia. Hyvä kirja miten käy yhteiskunnassa joka päättää luopua keskuspankista, sosialisoida vanhaa pääomaa ja elää demokraattisemmin on Fiat Money Inflation in France, Andrew Dickson White. Kertoo Ranskasta vallankumouksen jälkeen, ja samalla pitkälle syistä miksi Napoleon nousi suurella kansansuosiolla valtaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat