Seuraa 
Viestejä3

Heps

Suoraan sanottuna en jaksanut käyttää hakua, mutta tämmöinen alkoi askarruttamaan mieltä. Kun kahvimukiin kaataa jotain valmiskahvia (cafe chokolaatia, macchiatoa tms) jauheena ja täräyttää kiehuvaa vettä päälle, sekoittaa ja kun lusikalla nakuttaa mukin pohjaa ääni on kohtuullisen matala. Nakuttamista jatkettaessa äänen taajuus nousee, eli soundi muuttuu korkeammaksi. Ei kukaan kehtais kertoa tai edes arvata mistä moinen johtuu.

Kommentit (9)

Aikanaan pohdin samaa. Joku silloin heitti ihan hatusta että entä jos veteen syntyy jotain seisovan aallon tapaista pohjan&pinnan välille. Interferenssi sitten uusilla naputuksilla tekis tuon efektin. Jännä ilmiö joka tapauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Risuparta
Nakuttamista jatkettaessa äänen taajuus nousee, eli soundi muuttuu korkeammaksi. Ei kukaan kehtais kertoa tai edes arvata mistä moinen johtuu.Lämpölaajeneminen tulee mieleen ensimmäisenä, mutta se lienee liian minimaalista, että synnyttäisi niin laajan vaihtelun sävelkorkeuden välillä. Ainakin minun kokemuksen mukaan sävelkorkeus muuttuu yli oktaavin.

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983

Koetta voisi jatkaa ja kokeilla pelkällä vedellä (kylmällä ja kuumalla). Jos saisi arvata, niin jopa kylmälläkin efekti tapahtuisi. Koejärjestely on kuitenkin niin hankala, että en itse viitsi ryhtyä.

Yksi mahdollinen selitys olisi - ja varsinkin jos korkeusero on oktaavi - että lisänaputuksen energialla loihdittaisiin kupista ylä-äniä, jotka sitten saisivat äänen kuulostamaan korkeammalta.

Risuparta
Seuraa 
Viestejä3

Tuossa lämpölaajenemisessa on jotain takana. Se vain toimii väärin päin. Tein pari lisäkoetta:

- Huoneenlämpöinen muki + kylmä vesi: Ei muutosta sävelkorkeudessa
- Kylmä muki + ~80c vesi: Sävelkorkeus laski
- Sama kippo, pussikahvi ja kuuma vettä päälle: Korkeus nousi
- Väkevä sekoitus kahville, niin sen pystyy tekemään pariikin otteeseen.

Nöyrät kiitokset Denzil:lle, auttoi paljon.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat