Seuraa 
Viestejä2936

Olisiko mahdollista rakentaa kaukoputki jossa ei ole linssiä/peiliä, vaan jokainen kuvapiste kohdistettaisiin erikseen tiettyyn kohtaan taivasta? Tällöinhän saataisiin kuvia joissa ei käy esim näin:

Ärsyttää tuommoiset kuvat, kun ei näe sitä miltä se oikeasti näyttää, vaan tuo linssi tekee siihen omia efektejään.

Onko edes käytännössä mahdollista? Mietin sitä että miten sen kanssa zoomataan kunnolla sitten, ajattelin että kuvapisteet olisivat pitkän putken päässä, mutta tuota putken pään kokoa pitäisi varmaankin muuttaa riippuen siitä miten pitkälle katsotaan. Tuossa kun saattaa tulla rajaksi se valon aallonpituus, jolloin sillä ei voisi nähdä tiettyä etäisyyttä pidemmälle, koska aukkoa ei voi enää pienentää.

Ei kyllä oma fysiikan tietämys riitä tähän. Olisihan se hienoa esim rakentaa pelkkiä pikseleitä, kaukoputkien sijasta, ja sitten niitä voitaisiin käyttää yhdessä miltä puolelta maailmaa tahansa samanaikaisesti. Yksi pikseli voisi olla vaikkapa 1 metrin halkaisijaltaan oleva putki, joka rekisteröisi valoa aivan hemmetin paljon kerralla, jolloin valotusaika olisi mitättömän pieni. Noita ei tarttis rakentaa kuin 9.61 miljoonaa kappaletta jotta saataisiin sama resoluutio kuin tuossa hubble deep fieldissä (3100x3100).

Tuossa toisaalta on ehkä ongelma sen pikselin kohdistaminen tarkalleen tiettyyn kohtaan, mutta luulisi että senkin voi nykytekniikalla ratkaista?

Jos ei linssittömällä kaukoputkella päästä eroon noista artifakteista, niin millä päästäisiin?

Joudutaanko me tulevaisuudessakin katsella noita efektejä kuvissa?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323

Nuo tähtimäiset diffraktiokuviot johtuvat apupeilin kannattimesta. Niistä pääsee eroon vaikkapa käyttämällä linssikaukoputkea tai rakennetta, jossa apupeli ei varjosta pääpeiliä, mutta niissäkin on omat diffraktio-ongelmansa. Mutta sinä tarkoitat ilmeisesti jotain camera obscura -tyyppistä ratkaisua. Silläkään ei pääse eroon diffraktiosta ja toinen varjopuoli on surkea valovoima, joka vaatii järjettömän pitkät valotusajat. Tuo ajatus metrin kokoisesta apertuurista ei toimi, koska sen apertuurin pitäisi olla niin kaukana, että metri näkyisi halutun kulmaerottelukyvyn suuruisessa kulmassa. Eli käytännössä satojen kilometrien päässä. Se romuttaisi myös valovoiman.

Diffraktion vaikutusta voi pienentää laajentamalla kaukoputken kokoa. Myös interferometriset keinot voivat toimia, mutta ovat optisella alueella vaikeita toteuttaa. Kokonaan diffraktiota ei voi välttää. Se on sähkömagneettisen säteilyn perustavanlaatuinen ominaisuus.

MrKAT
Seuraa 
Viestejä2317
jogger
Olisiko mahdollista rakentaa kaukoputki jossa ei ole linssiä/peiliä, vaan jokainen kuvapiste kohdistettaisiin erikseen tiettyyn kohtaan taivasta?
..
Onko edes käytännössä mahdollista? Mietin sitä että miten sen kanssa zoomataan kunnolla sitten, ajattelin että kuvapisteet olisivat pitkän putken päässä, mutta tuota putken pään kokoa pitäisi varmaankin muuttaa riippuen siitä miten pitkälle katsotaan.

Kaksi ratkaisua:
1) Kuvaamasi "kärpäsen verkkosilmä" tyyppinen, jossa pitkät putket

2) Gammasäteily-kaukoputkissa käytössä oleva ns. coded mask imaging. Eli siinä on koodauskuvioitu maskilevy, jolla erotellaan häiriöpisteet oikeista.
http://www.sron.nl/~jeanz/cai/coded_intr.html

http://sci.esa.int/science-e/www/object ... longid=720

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat