Seuraa 
Viestejä3164

noudattaako niitä tarkoin vai ei? Yleensä orjailen näitä ohjeita, vaikka ostan vaatteeni kirpputorilta ja saisin todennäköisesti hankittua pilaamani ryntteen tilalle uuden.
Tänään tutkin paitapuseron hoito-ohjelappua: silitys kielletty. Vaate oli kuitenkin kesäsäilössä kurttaantunut ja halusin sen sileämmäksi. Koska pusero on minunkin jo monta vuotta käyttämäni kirppisostos, uskalsin tarjota sille haaleaa silitysrautaa. Pusero silisi kohtuullisesti eikä osoittanut edes lievän palovammautumisen merkkejä.
Onko siis niin, että valmisvaatteisiin kiinnitetään tarkoituksin liian varovaiset hoito-ohjeet, jotta kuluttajat eivät ohjeita noudattaen tulisi turmelleeksi ainuttakaan tällaista tuotetta? Näin myyjä, maahantuoja ja valmistaja välttyvät osasta valituksia, jotka liittyvät pätemättömiin käyttöohjeisiin. Moni vaate kehotetaan pesettämään kemiallisesti mutta toisinaan kyseisen vaatteen voi vahingotta puhdistaa vesin ja miedoin pesuainein. Tällöin riski on tietysti aina kuluttajan, joten ainakaan uuden veroista vaatetta ei kannata uhanalaistaa omin kokeiluin.
Joskus ohjemerkit suorastaan huvittavat: uimalakkiin on kiinnitetty vesipesun kieltävä merkki tai tasokuivattunakin rypistyvää kangasta ei saa silittää. Miten ammattilainen saa riittävän rypyttömäksi kankaan, jota ei saa raudoin silittää - erityisin kuivatusmenetelminkö?

Kommentit (5)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Tuo on ihmetyttänyt itseänikin. Miten voi olla vaatteita jotka pitää pestä 30 asteessa, kun ihmiskehokin itsessään on lämpötilaltaan jatkuvasti 37 astetta eli kuumempi?

Ostin taannoin käytetyn takin, joka tottakai haisee/tuoksuu taas metrien päähän, kun monilla naisilla on tarve kroolata hajusteissa. Pesin sen sallitussa 30 asteessa ja haisee se edelleen. Ehkä pitäisi sitten surutta vaan survoa 40-asteiseen koneeseen. Mutta en nyt hetimiten jaksa pestä yhtä ja samaa vaatetta, joten haisen jonkin aikaa ulkosalla sen kanssa. (Ei paha döfa, mutta en kaipaa mitään tuoksuja ympärilleni.)

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Rousseau
Tuo on ihmetyttänyt itseänikin. Miten voi olla vaatteita jotka pitää pestä 30 asteessa, kun ihmiskehokin itsessään on lämpötilaltaan jatkuvasti 37 astetta eli kuumempi?Pesua ajatellen seuraava mahdollinen lämpötilaraja on yleensä 40 astetta. Jos vaatteen varmuusraja on vaikkapa 39, niin sitten 30 on suurin sallittu koska 40 asteessa tilastollisesti liian suuri osa alkaisi palautua kauppoihin kun eivät kestäkään pesua.

Normaalia vaatteen yllään kantamista ei voi verrata pesuun, jos ei satu olemaan tapana pukeutua ko. vaatteeseen aina kun hyppää pyörivään betonimyllyyn saippualiuoksen sekaan. Pesussa kemialliset ja mekaaniset voimat ovat tyystin eri luokkaa kuin puettaessa vaatteita. Lämpötila on yksi osatekijä kokonaisuudessa.

Osin varmasti on kyse siitä että rajat vedetään varmuuden vuoksi niin että kukaan ei voi nitä noudattamalla edes huonolla tsägällä tai tunaroinnilla turmella vatteita. Onhan paljon erilaisia koneita, pesuaineita, rautoja ja käyttäjiä. Pitää huomioida melkeinpä sekin, että käyttäjä lataa väärää pesuainetta liikaa koneeseen ja unohtaa kuuman raudan makaamaan vaatteen päälle tunniksi. Osin kyse on varmasti myös pidemmän aikavälin toistuvan rasituksen kestosta. Esim. värit voivat haalistua tai kuidut hapristua toistuvassa käsittelyssä ajan kanssa niin että vaate ei enää täytäkään ns. normaalia oletettua käyttöikää, vaikka se kestäisikin silminnähden moitteetta yksittäisen pesu- tai silityskerran yli sallittujen rajojen.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Betonimylly...

Kaikenlaista härpäkettä löytyy toki varsinkin takista itse kangasmateriaalin ohella. Esim. pyöreää kuminauhaa on melkein kaikissa takeissa helmassa ja siellä sun täällä, ja lieneekö kuminauhalle kovin kuumat lämpötilat suotavia.

Takki jonka tuoksusta (siitä että se yleensäkin haisee, haisi sitten mille hyvänsä, enhän käytä edes hajustettua pyykkipulveria) en nyt pidä on kyllä tosiaan käytetty ja siinä on ne kuminauhatkin jo sen verran väsähtäneet valmiiksi että taidan surutta tyrkätä kovempaan lämpötilaan kuin tuo 30 astetta. Alkaa nimittäin todella ottaa aivoon nämä hajustetut vaatteenrutaleet. On jo kolmas käytettynä ostamani takki jonka käyttäjän on pitänyt hajustaa lumppunsa ikiajoiksi. (Kahden edellisen haisemista en havainnut kirpputorilla kun siellä nyt haisee muutenkin sille mille haisee, kolmas takki on netistä huudettu.)

Uusien vaatteiden kohdalla tottelen suosituksia.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Tämä on taas OT, mutta hajustamisesta olen samaa mieltä. Ihmettelen, onko jossain maan alla ja katukujien varjoissa joku nenättömien heimo. Saatan olla herkkä hajuaistiltani tai vain nipo muuten, mutta pesuaineiden ja hygieniatuotteiden hajustaminen on suuri vitsaus. Puhumattakaan niistä useimmiten naispuolisista mutta toisinaan mieskinpuolisista ihmisistä, joiden pääasiallinen olemassaolon tarkoitus tuntuu olevan kantaa ympärillään liki silmiä kirvelevää pilveä pistäviä ja jänniä kemikaaleja. Meillä koton akäytetään yleensä hajusteettomia tai hyvin mietoja tuotteita kautta linjan, mutta esim. anoppilaan tehdyt pakolliset vierailut ovat vitsaus, joka rasittaa viikkokausia jälkikäteen. Etäisyyden ja muiden syiden vuoksi viivymme siellä aikoja, joiden puitteiss aon pakko pesettää pyykkiä anopilla, joka in viehtynyt voimakashajusteisiin aineisiin. Sen jälkeen kestää useamman pesun ajan kotona, ennenkuin ällöttävä katku vaatteista katoaa.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Ottakaa omat pyykinpesuaineet mukaan. Sanotte daamille että "ettei sun pulverit suotta kulu niin me käytetään omia". (En tiedä auttaako jos löyhkäpulveria on kerrostunut pesukoneen lokeroon.)

On tullut ihmeteltyä ulkona kuivuvia pyykkejä jotka lemuavat 10 m päähän... Toisaalta vastaan osunut myös kuivaushuoneeseen tungetut totaalisesti kissankuselle haisevat rytkyt (mahtaako olla pesuaine unohtunut koneesta vai käsinkö ne on lotrattu ettei kusi irronnut.)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat