Seuraa 
Viestejä1772

En ole fyysikko mutta olen tuota Higgsin löytämistä seuraillut (lähinnä New Scientistin sivuilta) mutta jäänyt vähän hämäräksi että miten tuo toteaminen on tapahtunut.

Ilmeisesti kyse on tilastollisesta analyysistä, eli siis kun on tehty miljoonia törmäytyksiä niin niiden tuloksia sitten verrataan siihen mitä teoria ennustaa tapahtuvan? Eli esmes kun tuon Higgsin pitäisi teorian mukaan tietyllä todennäköisyydellä hajota kahdeksi fotoniksi, ja kun tuollaisia "tyhjästä" ilmaantuneita fotonipareja on tietyllä energialla (eli sillä Higgsin massalla) ilmaantunut teorian ennustama määrä niin silläkö perusteella sitten tuo Higgsin massa on todettu?(*) Eli onko tässä siis useampi teorian ennustama muuttuja sovitettu kokeellisesti havaittuihin tuloksiin, ja sen perusteella sitten useampi muuttuja kun loksahtaa paikoilleen niin teoria on siltä osin todistettu oikeaksi (tietyllä todennäköisyydellä toki...)

Ja nyt kun lienee jonkinlaisena ongelmana tuo epäsopiva Tau-hajoaminen niin onko kyse vain siitä että kaikki muut parametrit sopivat tiettyyn teoriaan mutta sitten tuo yksi hajoamistulos ei sovikaan?

(*) Eli onko se ihan niin että voi olla yksi teoria joka sanoo että jos Higgsin massa olisi K niin fotonipareja ilmaantuisi N kappaletta, mutta jos sen massa olisi K2 niin fotonipareja ilmaantuisikin N2 kappaletta, ja siis koska kokeiden tulosten mukaan K-N on toteutunut ja K2-N2 ei niin silloin K-N-teoria olisi oikeampi? Eli jos energialla/massalla K on toteutunut se N kappaletta fotoneja, kuten teoria ennustaa, mutta energia/massalla K2 ei olekaan toteutunut N2 määrä fotoneita niin silloin se ensimmäinen teoria on oikeampi, tai siis että sen Higgsin massa on K eikä K2.

Saakohan tästä kysymyksestä nyt mitään selkoa kukaan?

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vihreä viiva esittää teorian mukaan laskettujen hajoamistapahtumien määrä, mikäli uusia hiukkasia ei havaintoalueella esiinny. Musta paksu viiva osoittaa LHC:n havaitsemat hiukkasten hajoamismäärät. Joku hiukkanen näyttää tuovan ylimääräisiä hajoamistapahtumia tuonne 125GeV:n tienoille.

Higgsi standardimallin mukaan voi hajota vain tietyllä todennäköisyydellä tietyiksi hiukkasiksi. Näitä hajoamistapoja kutsutaan hajoamiskanaviksi. Mikäli uusi löydetty hiukkanen hajoaa eri todennäköisyyksillä eri hajoamiskanavilla kuin mitä teoria ennustaa, niin kyseessä ei ole standardimallin Higgsi vaan jokin muu.

Seuraavassa kuvassa pystyviivat kertovat havaittujen hajoamiskanavien hajoamisten määrän. Pystyviiva osuu vihreälle vaakaviivalle, mikäli löydetty uusi hiukkanen on standardimallin Higgsin hiukkanen. Punainen viiva osoittaa hajoamistapahtumien määrän, mikäli hiukkasesta tapahtuvia hajoamismäärät eivät poikkea tilanteesta, jossa mitään hiukkasta ei kyseiseltä massa-alueelta löydy.

Muutamia hajoamistapahtumia näyttää olevan liian vähän standardimallin Higgsin hiukkaseksi ja muutamia liian paljon. Todennäköistä on, että uusi löydetty hiukkanen ei ole standardimallin hiukkanen ja siksi tutkijat eivät uskalla sanoa varmuudella löytäneensä sitä. He vain totesivat löytäneensä "hiukkasen".

Disclaimer: Tämä puhtaalta amatööripohjalta, vailla mitään koulutusta hiukkas/teoreettiseen fysiikkaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat