Seuraa 
Viestejä451

Onko seksi perustarve? Kuolemmeko ilman seksiä? Uni, jano, nälkä, pano ovat homeostaattisia motiiveita – näin opetettiin lukioissa aikanaan.

Ennen oli käytössä ihmisen tarpeita kuvaamassa erilaisia säiliömalleja. Ajateltiin, että tiettyä tarve-energiaa tai viettienergiaa kertyi motivaatiojärjestelmään, ja tämä kertynyt tarve täytyi sitten purkaa jotenkin, jotta se ei aiheuttaisi arvaamattomia hankaluuksia. Seksuaalinen tarve ja aggressiot piti aina välillä purkaa, ja siksi ajateltiin, että televisiossa on hyvä näyttää väkivaltaa, jotta ihmiset voisivat näin purkaa aggressiot vaarattomalla tavalla.

Neurotieteiden ja psykologian kehittyessä on näistä säiliömalleista kuitenkin luovuttu. Enää ei katsota, että ihmisen väkivaltainen aggressiivinen käyttäytyminen johtuisi siitä, että henkilön ei osaa tai voi purkaa aggressioitaan muulla tavalla. Nykyisin tavallista suuremman aggressiivisen käyttäytyminen selitetään mm. siten, että yksilö elää stressaavassa tilanteessa, jolloin stressihormonien tasot ovat jatkuvasti voimakkaasti koholla, ja tämän seurauksena myös aggressiot laukeavat helposti. Myös masennus voi olla poikkeavan aggressiivisuuden taustalla, ja lapsilla ja nuorilla masennuksen diagnosoinnin tärkeimpinä kriteereinä esiintyykin ärtyneisyys ja vihainen mieliala.

Säiliömalli on neurotieteissä korvautunut uusilla malleilla, joissa aivojen motivoivien järjestelmien nähdään toimivan käyttäytymistä innostavina ja palkitsevina järjestelminä. Karkeasti yksinkertaistaen nämä järjestelmät toimivat siten, että kun koemme mielihyvää tai innostusta, niin aivoissa vapautuu välittäjäainetta, dopamiinia, joka vahvistaa kyseistä toimintaa ja ohjaa meidät käyttäytymään samalla tavoin yhä uudelleen ja uudelleen. Yleensä kaikki innostavat ja miellyttävät asiat elämässä aiheuttavat dopamiinin vapatumista aivoissa, kuten syöminen, shoppailu, alkoholi, huumeet, pelaaminen, seksi, liikunta. Dopamiini on ”pakottavan halun aivokemikaali”. Dopamiinin katsotaan olevan myös erilaisten riippuvuuksien taustalla. Esimerkiksi nuorten tietokonepeliriippuvuutta kuvataan välillä siten, että pelaaminen nostaa nuorilla aivojen dopamiinitasoja yhtä korkealle kuin huumeiden tai alkoholin käyttö.
Seksi on erittäin voimakas mielihyvää aiheuttava asia, ja siksi sillä on myös voimakas dopamiinitasoa nostava vaikutus. Voidaan tavallaan ajatella, että seksi on samanlainen ilmiö, kuin riippuvuus, sillä siinä on taustalla sama mekanismi, eli dopamiinineritys ajaa meidät yhä uudelleen ja uudelleen hakemaan nautintoa seksistä. Riippuvuus, eli jonkun asian määritteleminen riippuvuudeksi, on sosiaalinen konstruktio, ja siksi on hyvin kyseenalaista puhua siitä, että kärsisimme lähes kaikki eriasteisesta seksiriippuvuudesta. Voidaanko esimerkiksi internetpornon päivittäinen katseleminen määritellä riippuvuudeksi, on hyvin kiistanalainen käsitys. Historiastahan me tiedämme, että ennen etenkin uskonnolliset ihmiset halusivat elää ilman itsesaastutusta, eli itsetyydytystä, mutta kamppailu sitä vastaan oli vaikeaa, ja verrattavissa kamppailuun tupakanhimoa tai alkoholiriippuvuutta vastaan.
Koska seksuaaliseen käyttäytymiseen ajava mekanismi on periaatteeltaan ilmeisesti samanlainen, kuin muihinkin riippuvuuksiin johtava mekanismi, niin myös ilman seksiä voi kuitenkin elää ja seksin voi eliminoida elämästään. Seksi siis sinänsä ei ole mikään elintärkeä tarve, ja ihminen ei kuole, jos hän ei saa seksiä. Osa ihmisistä elää täysin ilman seksiä, siis ilman kahden ihmisen välistä seksiä, tai ilman itsetyydytystä tai ilman seksuaalisia mielikuvia. Jos oma seksuaalisuus aiheuttaa voimakkaita ristiriitoja ja ahdistusta, niin seksistä kokonaan luopuminen voi olla yksilölle paras vaihtoehto. Myös hyvin matalan seksuaalisuuden tason pitäminen elämässä voi olla hyvä vaihtoehto. Neljännes suomalaisista elää sinkkuina, ja noin 10 % ei koskaan elämänsä aikana ala edes vakavasti seurustelemaan toisen ihmisen kanssa. Näille ihmisille seksitön elämä tai hyvinkin vähäseksinen elämä voi sopia parhaimpana vaihtoehtona.

Suurimmalla osalla meistä kuitenkin tilanne on sellainen, että seksi on kannattava vaihtoehto, sillä sen tuomat hyödyt ja edut ovat suuret. Seksin tuoma etu on siinä, että seksin avulla saamme saman verran dopamiinia aivoihimme, kuin ryyppäämällä tai syömällä kilon suklaata, mutta emme kuitenkaan kärsi krapulaa tai muita terveyshaittoja. Seksiä voisi tässä verrata liikunnan etuihin, sillä myös liikunta vapauttaa palkitsevaa dopamiinia aivoissamme aiheuttamatta mitään haittoja meille. Asia, jonka liikuntaharrastuksen koukkuun jääneet ihmiset hyvin tietävät. Eikä tässä kaikki. Vaikka seksi ei ole perustarve, jota ilman kuolemme tai emme voi elää, niin voidaan tavallaan sanoa, että dopamiini on elämän perustarve. Eli meidän täytyy jostain lähteestä saada aivoissa dopamiinia vapautumaan, tai sitten uhkaamme vaipua masennuksen ja toivottomuuden ja tyhjyyden tilaan. En sano tässä, että vaivumme masennukseen sen vuoksi, että useimmat onnistuvat etsimään muita ”dopamiinin” lähteitä elämäntilanteeseen. Tällaisista lähteistä nopeimmin ja suorimmin aivojen dopamiinitasoihin vaikuttavat huumeet ja päihteet . Muut addiktiot, hedelmäpelit, uhkapelit, erilaiset riskikäyttätymiset, blogien kirjoittaminen, ja muut yhteiskunnan kannalta ei-toivottavat toiminnan muodot kumpuavat siitä, että ihmiset hakevat väkisin dopamiininsa jostain toiminnasta, joka ainakin hetkeksi innostaa ja säväyttää heitä. Sitä, että erilaiset ei-toivottavat käyttäytymisen muodot keskittyvät tilastollisesti yhteiskunnan heikko-osaisiin, voidaan selittää myös siten, että kun muita mahdollisuuksia hankkia tyydytystä ja mielihyvää elämäänsä on vain rajoitetusti tarjolla, niin sitten ajaudutaan hakemaan tyydytystä liimojen imppaamisesta, alkoholista, huumeista ja rikollisista alakulttuureista.

Seksin merkitys on siinä, että elämän tunnetaloudessa saamme seksistä erittäin runsaasti positiivista energiaa, ja emme joudu käyttämään huomattavasti aikaa yhtä suuren positiivisen hyödyn etsimiseen jostain toisesta lähteestä, ja näin meillä vapautuu aikaa ja energiaa toimia elämässämme työtä tehden ja toimien toisten hyväksi (kuten ylijäämä-älyn jakaminen). Onnellisuuden taloustieteen edustajat ovat kyselytutkimuksin arvioineet, että seksikertojen määrän nostaminen yhdestä kerrasta kuukaudessa kertaan viikossa, nostaa ihmisten onnellisuutta yhtä paljon, kuin 50 000 dollarin lisäys vuosituloissa keskiverrolla amerikkalaisella.
http://www.webmd.com/sex-relationships/ ... -happiness

Kommentit (7)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401
Emotion Science
Onko seksi perustarve? Kuolemmeko ilman seksiä? Uni, jano, nälkä, pano ovat homeostaattisia motiiveita – näin opetettiin lukioissa aikanaan.

Niin ne viisaat väittää, ainakin epäsuorasti, että kuollaan - nuorempina - ilman seksiä. Että jos seksi nyt pitäisi todeta riippuvuudeksi, niin suhteellisen positiivinen sellainen, vähän niinko ruokakin - jonkinlaisen kohtuuden rajoissa.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Emotion Science

Seksin merkitys on siinä, että elämän tunnetaloudessa saamme seksistä erittäin runsaasti positiivista energiaa, ja emme joudu käyttämään huomattavasti aikaa yhtä suuren positiivisen hyödyn etsimiseen jostain toisesta lähteestä, ja näin meillä vapautuu aikaa ja energiaa toimia elämässämme työtä tehden ja toimien toisten hyväksi (kuten ylijäämä-älyn jakaminen). Onnellisuuden taloustieteen edustajat ovat kyselytutkimuksin arvioineet, että seksikertojen määrän nostaminen yhdestä kerrasta kuukaudessa kertaan viikossa, nostaa ihmisten onnellisuutta yhtä paljon, kuin 50 000 dollarin lisäys vuosituloissa keskiverrolla amerikkalaisella.
http://www.webmd.com/sex-relationships/ ... -happinessJa seksistä tekee suoraansanottuna vittumaista se että voi joutua käyttämään huomattavasti aikaa ja energiaa löytääkseen kelvollisia partnereita joiden kanssa seksi on niin laadukasta että sitä ylipäätään jaksaa hakea. Pisto kasto roiskis ja heippa kun ei jostain kumman syystä riitä.

Perustarve, hm. On se silloin jos on kumppani. Tuntuisi oudolta että pitäisi olla selibaatissa vaikka potentiaalinen "leikkikaveri" löytyy läheltä. Riippuvuus? Mihin tahansa asiaan voi kehittää riippuvuuden. Ehkäpä sillä ei lopultakaan ole mitään väliä että mikä asia kulloinkin on kyseessä.

[size=50:3democok](Ei kai se blogien kirjoittaminen kuitenkaan niin haitallista ole kuin aloituksessa vihjailtiin...)[/size:3democok]

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Emotion Science
Onko seksi perustarve? Kuolemmeko ilman seksiä?

Kyllä, seksi on perustarve ja ilman seksiä me kuolemme. Ihmisiltä ei tuo suvuton lisääntyminen vielä onnistu ja koeputkessakin se on vielä kovin hankalaa.

Hämmentää.

Emotion Science
Seksiä voisi tässä verrata liikunnan etuihin, sillä myös liikunta vapauttaa palkitsevaa dopamiinia aivoissamme aiheuttamatta mitään haittoja meille. Asia, jonka liikuntaharrastuksen koukkuun jääneet ihmiset hyvin tietävät.Hieman mahdollista näkökantaa, joka kaipaa syynäystä ja viilausta:

Dopamiini liittyy nimenomaan haluamiseen, se on kemiallisesti syypää siihen mielihyväntunteeseen jonka haluaminen psyykkisenä prosessina aiheuttaa. Se liittyy siis addiktioon, koska kun halu tuntuu hyvältä, haluaa lisää (haluaa haluta? häh?), vaikkei haluttu asia itsessään kummoinen olisikaan. Mutta esimerkiksi liikuntaharrastukseen koukkuunjääminen ei selity pelkästään dopamiinilla, koska liikunnallisuus (ja moni muu toimi) tuottaa myös hedonistista aistinautintoa, endorfiinejä näes. Vaikka opioidit eivät aiheuttaisi toleranssia, voisi siihen hyvään fiilikseen silti jäädä psykologiseen koukkuun. Kaikki addiktio ei siis selity dopamiinilla.

Siis: minun ainakin on vaikea hahmottaa dopamiinin psykologisia seurauksia enkä siis mene vannomaan ylläolevaa esitystä oikeaksi, mutta joka tapauksessa se mikä näyttää motivaatiohäiriöltä (kuten addiktio, atyyppinen masennus jne.) ei välttämättä ole dopaminergista vaan saattaa parhaiten selittyä psykologialla esim. endorfiinifiiliksien psyykkisen koukuttavuuden kautta.

Loppupeleissä endorfiinit kai säätelevät dopamiinisysteemiä, mutta kuten tiedämme, sillä on merkitystä ottaako heroiinia vai l-dopaa!

blogien kirjoittaminenHarvinaisen tukevaa asiaa.

Vierailija

Eräässä kirjan luonnoksessa jonka luin, oli sellainen neuvo että jos ei muuten meinaa löytää perille, vetää makkaroita pitkin siihen asti kunnes sormi on ruskea. Se on siitä yksi taaksepäin.

Miettikää sitä.
(n-1 makkaraa) (Ja kysehän on siitä että kyllä topologi erottaa kahvikupin rinkelistä.)

..Ei hitto löysin fataalin virheen, tai sitten se on vaan Tapolan Mervi. (Toisaalta ei silläkään ole nykyään enää kuin n+1 makkaraa. Mervi on mies.)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat