Seuraa 
Viestejä45973

Tutkijat ovat saaneet selville, että pullokuonodelffiinit kutsuvat toisiaan nimillä. Delffiinit kutsuvat toisiaan tietynlaisin vihellyssarjoin, jokaisella delffiinillä on oma nimi ja delffiinit kykenevätkin keskustelemaan kahdenkesken tämän johdosta jopa yli puolenkilometrin päästä.
Pullokuonodelffiinit kättelevät etenkin, kun he kohtaavat ensimmäistä kertaa lajitoverinsa: ne hierovat rintaevää lajitoverinsa vastaavaan.
Delffiinit pystyvät neuvomaan toisiaan omalla "puheellaan", mutta ne oppivat helposti myös ihmisen käyttämiä lauseita ja lauserakenteita sekä symboleja: ne ovat älyllisesti vähintäänkin ihmisapinoitten tasolla.
Delffiinien puhe saattaa olla peräti kuvallista viestintää, koska ne kykenevät kaikuluotaamaan erilaisia objekteja. Saattaakin olla, että delffiinit viestivät toisilleen myös kuvallisia viestejä: kaikuluotauskuviensa kopioita.

Mitä luulette, kykenevätkö delffiinit keskustelemaan keskenään samankaltaisesti kuin ihmiset, tai kenties vielä monimuotoisemmin: kuvallisesti?

(Tiede 9/2005)

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (27)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Nilliti nillin: Olisitko kiltti ja kirjoittaisit delfiinin niinkuin kuuluu? Yhdellä ähvällä?

Ja epäilemättä delfiinit ovat meitä älykkäämpiä. Ne eivät käytä atomipommeja eivätkä silvo muita delfiineitä.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Juu, Douglas Adamsinkin mukaan delfiinit on ihmisiä älykkäämpiä, mutta hiiret onkin sitten jumalolentoja.

Olen jo useita vuosia uskonut delfiinien älyllisen tason olevan hyvin korkea, mutta raajattomina vesinisäkkäinä niiden älykkyys on hyvin toisenlaista kuin ihmisen.

Delfiini voi kyllä oppia viittomakieltä ja ymmärtämään ihmistä, ihminen ei pysty ymmärtämään delfiiniä. Kumpi on älykkäämpi laji?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Antroposentrisyydestämme johtuen emme voi tätä oikein tietää. Heillä ei taida olla omaa yhteiskuntajärjestelmää ja tieteellistä metodia, johon voisimme oman älykkyyden määrittelymme suhteuttaa.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Armitage
Delfiini voi kyllä oppia viittomakieltä ja ymmärtämään ihmistä, ihminen ei pysty ymmärtämään delfiiniä. Kumpi on älykkäämpi laji?

Delfiinien ongelma on se, että niiden elinympäristössä ei oikein pysty kehittämään kovin korkeaa kulttuuria, jossa älykkyydellä olisi merkitystä kuten ihmisen kulttuurissa. Nyt delfiinien älykkyden kehitykselle ole tarvetta, ja niiden kielikin on hyvin yksinkertaista ihmisen kieleen verrattuna. Tästä kielen vertailusta oli artikkelikin jossain toisessakin lehdessä taannoin, olisiko ollut Tieteen Kuvalehti.

Ehkä delfiineillä olisi potentiaalia enempään, mutta senkin toteuttaminen vaatisi satojen tuhansien vuosien evoluution.

Jos delfiineillä olisi oma viittomakieli, ihminen oppisi sen parissa minuutissa, eli ihminen on älykkäämpi. Ja se etteivät delfiinit osaa opettaa omaa kieltään meille, todistaa samaa.

Luulisin, että delfiini pitää toista delfiiniä parempana keskustelukumppanina kuin ihmistä. Todennäköisesti delfiinit eivät kuitenkaan vertaa lajitovereidensa keskustelutaitoja ihmiseen. En ole kuitenkaan keskustellut asiasta heidän kanssaan.

Delffiini on kyllä fiksumpi kun minä, koska jos haluan kuunnella laineiden liplatusta ja katsella korallipolyyppien kisailua, joudun siitä maksamaan. Enkä ole keksinyt keinoa miten voisin sitä päivät pitkät harrastella.

kaippa niillä keskustelunaiheitakin riittää, on ainakin aikaa.

Pikku Gen
Ja epäilemättä delfiinit ovat meitä älykkäämpiä. Ne eivät käytä atomipommeja eivätkä silvo muita delfiineitä.

Eivät ehkä enää.. He ovat käyneet jo läpi sen vaiheen ja sitten siirtyneet takaisin luontoon? Nehän synnyttävät eläviä vesieläimiä, ovat siis nisukkaita. Ja evä on esihistoriallisen raajan surkastuma, kenties mutaation seuraus.

Pikku Gen
Nilliti nillin: Olisitko kiltti ja kirjoittaisit delfiinin niinkuin kuuluu? Yhdellä ähvällä?

Ja epäilemättä delfiinit ovat meitä älykkäämpiä. Ne eivät käytä atomipommeja eivätkä silvo muita delfiineitä.


Kiitos asiallisesta huomautuksesta, kirjoitin sanan delffiini, näin, koska se lausutaan niin.

Luitteko kukaan sitä Tiede-lehden artikkelia delfiineistä?

Siinä joku venäläinen tutkijaryhmä oli päätynyt siihen tulokseen, että delfiinit "puhuvat" keskenään paljon nopeammalla taajudella kuin ihmiset, taisi olla yhden "sanan" kesto jotain 80 ms. Ja epäilivät että delfiinit mahdollisesti voivat välittää suoraan äänimuotoon pakattuna kuvainformaatiota.

Ei delfiinit tarvitse yhteiskuntaa mihinkään, koska pärjäävät ilmankin.

Etelä-Amerikassa on jo vuosikymmeniä delfiiniparvi kalastanut ihmisten kanssa yhteistyössä. Delfiinit ajavat kalaparven rantaan, jossa ihmiset seisovat verkkoineen. Kun kaikki alkaa olla valmista yksi delfiineistä antaa merkin ihmisille, jolloin kaikki heittävät verkot. Suuri osa kaloista jää verkkojen alle, ja delfiinit sitten napsivat parvesta erkaantuneet kalat. Kukaan ei muista miten ja koska tämä yhteistyö alkoi.

Delfiinit kehittävät jatkuvasti myös uusia kalastuskeinoja. Uusimpia esimerkkejä on matalassa vedessä tapahtuva kalastus, jossa yksi delfiini pöllyttää mutapohjaa kalaparven ympärille, jolloin kalat joutuvat paniikkiin ja alkavat hyppiä mutaseinämän yli. Seinämän toisella puolella muut parven jäsenet sitten napsivat kalat ilmasta suihinsa.

Mihin delfiinit tarvitsevat yhteiskuntaa, rahaa, aseita, vedonlyöntitoimistoja, sirkuksia, Hartwall-areenoita sun muuta paskaa?
Onko sivilisaation merkki tuottaa kaikkea tuommoista turhaa?

Mun mielestä kulttuuri luonnon kannalta on silloin kehittynyt korkeimmalle asteelleen, kun se voi saasteettomasti ja tuhoamatta lopullisesti mitään eliölajeja elää luonnon kanssa sopusoinnussa. Ihmiset ovat ainoita otuksia, jotka eivät tähän kykene. Tekeekö se meistä sitten todellakin parempia, älykkäämpiä otuksia? Se, että osataan käsillämme rakentaa kaikenlaista, välittämättä seurauksista?

luonnonkansat kykenevät suht harmoniseen elämään luonnon kanssa = kestävä kehitys.

Tämä planeetta on luonnon planeetta, ei mikään muovitehdas. Se, että nykyihminen ei selviydy hengissä ilman ydinvoimaloita ja ballistisia ohjuksia ja hampurilaisaterioita, ei mielestäni tee meistä mitenkään parempia luontokappaleita, päinvastoin.

Ovatko kaikki vieraantuneet jo niin kauas tästä ajatuksesta, ettei kukaan näe mitä ajan takaa?

Mitä hyvää älykkyys on tuonut mukanaan, ilman ettei se olisi samalla tuonut jotain pahaa? Kaikessa toimii tämä dualismi, kaikella on hintansa. Sen takia, olisi syytä minimoida "aaltoliike", silloin asiat ehkäpä rauhottuisivat. Miettikää minkälaista on esim. elämä delfiinin näkökulmasta. Ympäristönä on veden muodostama kolmiulotteinen "ilma", jossa lennät. Kattona taivas ja pohjana maa. Miettikää mikä seikkailu elämä delfiininä on jossain delfiiniparvessa! Meri on täynnä vaaroja, mutta kykysi riittävät niitä välttelemään, ainakin siihen asti, kunnes olet jatkanut sukua. Tutkittavaa riittää, ei ole karttoja, on vaan suuri meri avaruutena, jossa parvesi kanssa vaellat. Miksi tarvitsisi karttoja, kun selviää ilmankin?

Se on ihmisen pahin virhe, automatisoida kaikki, viedä elämästä haaste yrittämällä tehdä asioista niin helppoja kuin mahdollista, ja siinä sivussa sitten tekemällä asioista itse asiassa paljon monimutkaisempia. Dualismin hinta pätee tässäkin.

Se minkä ihminen automaatiossa ansaitsee, sen hän menettää omassa osaamisessaan. Mitä meistä tulee, kun teollisen yhteiskunnan Graalin malja saavutetaan?

Meistä tulee toukkia, jotka painavat joka aamu "elä tämä päivä"-nappia edessään, ja sitten on jo ilta ja voi käydä taas nukkumaan.

Nyky-yhteiskunta ei ole millään muotoa tuonut ihmisille lisää vapaa-aikaa. Kaikki tämä voitontavoittelu on ajanut ihmiset entistä ahtaammalle, vaikka tavoite oli päinvastainen, tai niin meille ainakin luvattiin.

Missä on se vapaa-aika, mitä tietokoneet ovat meille tuoneet? Missä?

Kuinka paljon, viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, ihmiset ovat saaneet lisää aikaa toteuttaa itseään? Veikkaisin että -10 tuntia viikossa.

Kuinka paljon delfiineillä on vapaa-aikaa? Ainakin ne vielä ehtivät aikuisiällä leikkiä veneiden tuottamilla alloilla. Ovatko nämä aalloilla leikkivät delfiinit kenties delfiinien valtaeliittiä, jolla on aikaa leikkiä? Silloin se olisi kuten ihmiskunnassa. Uskon että siellä ollaan hieman kehittyneempiä tämän asian suhteen, eikä niillä vallitse mitään yhteiskuntajärjestystä, jossa rahalla voit ostaa vapautesi.

Ei ihmiskunta ole mitenkään tosi hienostunut järjestelmä, se on läpimätä, ja kaikki siihen uskovat elävät valheessa.

Mielummin olisin delfiini kuin ihminen, ei ainakaan kukaan parvestani painostaisi minua opettelemaan tappamaan toisia delfiinejä, niinkuin meidän yhteiskunnassamme painostetaan.

Ihmiskuntako korkeammalle kehittynyt?

Armitage: Ei voi muuta sanoa, kuin että olen 110% samaa mieltä.

Niinkuin kaikki muukin, myös äly on suhteellista. Kenen mielestä olemme älykkäitä? Itsemme mielestä? On väistämätöntä, että ihminen tuhoaa suurimmanosan meistä pois, ei kuulosta kivalta, mutta sellasta se on..

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Kylläpä Armitage kirjoitti kauniisti ja vertauskuvallisesti ihmisen surkeaan elämään. Kateeksi käy delfiiniä. Ja sitten heitä jää vielä suuria määriä ihmisten ryöstökalastusnuottiin.

Lierikki Riikonen

lierik
Kylläpä Armitage kirjoitti kauniisti ja vertauskuvallisesti ihmisen surkeaan elämään. Kateeksi käy delfiiniä. Ja sitten heitä jää vielä suuria määriä ihmisten ryöstökalastusnuottiin.

Se onkin suuri arvoitus, miksi delfiinejä jää noihin ihmisten laittamiin ansoihin kiinni. Informoivatko delfiinit toisilleen:" Tulkaa apuun, mä en pääse tästä irti", sitten saapuu auttava delfiini lauma, joka sekin jää pyydykseen kiinni.

Delfiinien, kuten muidenkin merinisäkkäiden eli valaiden älykkyydestä on ollut tietoa jo kauan, ja kaikki aiheesta tehdyt ja tekeillä olevat tutkimukset tukevat sitä käsitystä, että niiden älykkyys saattaa lähennellä ihmisen älykkyyttä.
Ongelmana tuon älyn "esille tuomiseen" on raajojen puute. Kuvitelkaapa millainen ihmiskunta olisi, jos maailmassa eläisi 6 miljardia Einsteinin älyllä varustettua ihmistä, joilla ei olisi käsiä ja jalkoja...

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Ainakin delfiinit ovat aidosti empaattista jengiä, myös muiden lajien edustajia kohtaan. Vieläpä sodomiitteja siihen päälle. Vähän kuin ihmisetkin.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Neonomide
Ainakin delfiinit ovat aidosti empaattista jengiä, myös muiden lajien edustajia kohtaan. Vieläpä sodomiitteja siihen päälle. Vähän kuin ihmisetkin.

Juu. Joskus aikoja sitten kun Särkäniemen delfiinit olivat vielä "uusi juttu", niin oltiin tutustumassa erään maahantuojan piikkiin noihin veijareihin. Kouluttajan opastuksella sitten heiteltiin kaloja delfiineille. Yksi kaveri kuitenkin pari kertaa oli vain heittävinään kalaa - delfiini suivaantui tästä ja sukelsi altaan pohjaan. Hetken siinä ihmeteltiin, että mitä nyt tapahtuu, kunnes samainen delfiini tuli kuin nato-ohjus ja kääntyi sitten ilmassa kyljelleen pärskäyttäen noin 100 l vettä tämän huijarin päälle. Vähän siinä sivullisetkin kastuivat, mutta ainakin meillä muilla oli todella hauskaa

En sitten tiedä oliko tuo delfiinin oma idea vai antoiko kouluttaja sille komennon. Joka tapauksessa hauska jekku.

lierik
Kylläpä Armitage kirjoitti kauniisti ja vertauskuvallisesti ihmisen surkeaan elämään. Kateeksi käy delfiiniä. Ja sitten heitä jää vielä suuria määriä ihmisten ryöstökalastusnuottiin.

Kateeksi käy delfiiniä, joka sairastuessaan ei voi saada minkäänlaista hoitoa, eikä juuri päähäntaputusta kummempaa solidaarisuutta kavereilta. Aktiviteetkin voivat käydä aikaa myöten vähän köyhäksi, kun kirjoitettua kieltä ei ole olemassa ja minkäänlaista tietoa historiasta tuskin käytetään.

Mitä tutkijat ovat delfiinien kieltä analysoineet, ovat he tulleet siihen tulokseen että delfiinien kieli koostuu keskimäärin 3 - 4 sanan mittaisista asiakokonaisuuksista. Sana vastaa siis pätkää kielestä, jolla oletetaan olevan oma erillinen merkityksensä.

Tutkijat käyttivät analysointiin kaavoja, joilla tutkitaan mm. salakirjoitetun kielen rakennetta niin, että voidaan päätellä minkälaista sisältöä tekstissä on. Ihmisen kieli koostuu muistaakseni keskimäärin 9 sanan mittaisista asiakokonaisuuksista, riippuen käytetystä kielestä ja asiasta.

Mitä tuo sitten sanoo? Delfiinien kieli on keskimäärin yhtä monimutkaista, kuin muutaman vuoden vanhan ihmislapsen käyttämä kieli. "Äiti anna maito. - Isi työnnä vauhtia.". Varsinaista asiasisältöä kukaan ei ole vielä päässyt selvittämään. Ehkä delfiinit puhuvat symboleilla, jotka muodostuvat kaikukuvista.

Se kuitenkin tiedetään, että delfiineillä on mm. yksilölliset nimet ja jonkinlainen tietoisuus itsestään ja omasta olemassaolostaan.

Pikku Gen
Ja epäilemättä delfiinit ovat meitä älykkäämpiä. Ne eivät käytä atomipommeja eivätkä silvo muita delfiineitä.

Pilkunviilaaja iskee jälleen.

Eläimet eivät välttämättä ole homo sapiensia älykkäämpiä. Sillä perusteella, että ne eivät käyttäydy kuin kusipäät voisi sanoa ennemmin, että ne ovat viisaampia. Kyllähän joku psykopaatti murhamies voi olla äärimmäisen älykäs, mutta ei täten kovinkaan viisas..

Pilkunviilaaja poistuu paikalta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat