Seuraa 
Viestejä45973

Ajattelin sitten rekisteröityä tänne ja tässä olis kysymys teille viisaille.

Aurinko kulkee radallaan noin 225 km/s ( eikös? ) ja maa kulkee auringon ympärillä noin 30 km/s vauhdilla.

Ajatellaan auringon rataa siten, että aurinko kulkisi vaikka kellomukaisesti ympyrää samoin kuin maa. Sitten maasta lähdetetään raketti siten, että se erkanee maasta ja maa "juoksee" karkuun. Miksi, vuoden matkustelun jälkeen, sillä raketilla on yhä sama matka kuljettavana taaksepäin, eikä huomattavasti isompi ( koska maa ja aurinkohan menevät karkuun kokoajan)

Luultavasti syy on siinä, että tuleehan ne muutkin romppeet siellä perässä ( planeetat/tähdet ja muut shitit ). Eli siis, Eli, vaikka se raketti nousee ylös, niin se liikkuu kokoajan alas .

Olenko ainoa, jolla menee tukka kiharalle tällaisia ajatellen pitkin päivää

Sitten..

Lennetään taivaalla autolla, minä menen 100 km/h ja vastaan tulee toinen kaveri 100 km/h. Minustahan tuo näyttää että kohtituleva auto ohittaa minut 200km/h vauhdilla, eikös?
Siinä sitten päätän, että kaasupohjaan ja kiihdytän mosseni valonnopeuteen. Tulee taas auto vastaan, myös valonnopeutta. Miltä se nopeus sitten näyttää silmissäni?

Valonnopeus kun on vakio, sitä nopeampaa ei voi mennä, mitä tapahtuu?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Katu
Miksi, vuoden matkustelun jälkeen, sillä raketilla on yhä sama matka kuljettavana taaksepäin, eikä huomattavasti isompi ( koska maa ja aurinkohan menevät karkuun kokoajan)Onhan sillä raketilla alun perin sama nopeus ku maapallolla auringon ympäri, suhteessa siihen auringon etenemisnopeuteen. Eli se muutos raketin ja maapallon nopeuksissa on ainoastaan sen verran, ku mitä se raketti siihen vaikuttaa.

Yksinkertaistettuna:

Ajattele, että se raketti lähti kohtisuoraan auringon suhteen maan pinnalta ylöspäin, siis aurinko olis maapallon toisella puolella suoraan raketin alapuolella. Se kiihdyttäis itsensä kiertoradalle vaikka kuun etäisyydelle maasta ja pysäyttäis itsensä sille etäisyydelle. Raketti kiertäis silloin hitaasti maapallon ympäri, ja liikkuis auringon ympäri samalla, kuten kuu. Kehänopeus olisi se sama 35km/s auringon ympäri kuin maalla. Jos raketti lähtis sitten vastasuuntaan 1km/s vauhdilla, sen kehänopeus olisi auringon ympäri 35km/s - 1km/s = 34 km/s.

Jos matikasta on yhtään suuntavektorit tai vektorien yhteenlasku tuttua, niin niiden avulla ymmärtää kyllä helposti tuon asian vähän soveltamalla.

Luultavasti syy on siinä, että tuleehan ne muutkin romppeet siellä perässä ( planeetat/tähdet ja muut shitit ). Eli siis, Eli, vaikka se raketti nousee ylös, niin se liikkuu kokoajan alas .

Kaikki riippuu siis siitä, minkä asian suhteen tarkastelet asiaa, raketin, maapallon vai auringon (vai koko linnunradan). Voihan siellä raketissa jotkut pelata tennistä, niin eihän se syöttönopeutta mittaava tutka havaitse kuin sen pallon nopeuden suhteessa tutkaan.

Jälkimmäiseen en vastaa muuta kuin että massallinen kappale ei voi ylittää valonnopeutta, koska siihen tarvittaisiin ääretön määrä energiaa, ja muutenkin mun mielestä meidän on hankala spekuloida asiaa, vaikka teoriat sen jossain määrin mahdollistavatkin. Pitäisi testata.

Tämähän on samanlainen ilmiö, kuin jos kävelet liikkuvassa bussissa sen etuosasta takaosaan, niin erkanet siitä pisteestä, josta lähdit kävelemään, mutta bussi on kuitenkin edennyt pois siitä kohdasta tietä, jossa olit kun aloitit kävelemisen bussin takaosaa kohti. Eikös?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hmm.. Mjoo. Kyllä kyllä.
Eli, kuten kaverini tästä kommentoi, Ei tippuvasta lentokoneestakaan voi palastautua hyppäämällä metri ennen törmäystä koneesta pois. Eli siis siinä vain on se vauhti sama, mikä maapallollakin on, +- se mitä se raketti sitten aiheuttaa.

Ja joo, tässä nyt kun tuota olen miettinyt, niin sehän on sitten niin, että JOS sen raketin sais todellisesti pysähtymään. Siis siten, että se ei kulkisi maapallon/auringon vauhtia, niin siinä kävisi hyvin nopeasti hassusti, kun muut romppeet tulisi niskaan.. ja lujaa!

Mutta joo, toi mua mietityttää silti, toi valonnopeushomma.
Sekun on vakio ja sitä ei voi ylittää, niin miltä se sitten vaikuttaisi se ohitus tilanne. Kun ei 2*c ole vaihtoehto. Ihmeellinen on tämä muailma, ei voi muuta sanoa.

Kiitos näistä vastauksista!

Koska tuolla sinun Mossellasi nyt kuitenkin lienee massaa niin oletetaan vaikkapa, että autot lähestyvät toisiaan nopeudella joka on hyvin lähellä valonnopeutta, vaikkapa 0,9c. Silloin mittaat lähestyvän auton nopeuden seuraavan kaavan mukaan: w=(u+v)/(1+uv/c^2).

Eli vastaantulevalle autolle mittaat nopeudeksi noin 0,99c. Tuo vastaantuleva Mosse näyttäisi lisäksi lyhentyneen reilun viidesosan alkuperäisestä pituudestaan ja lisäksi se on muuttunut kovin siniseksi.

Niin, tiedän että massallinen kappale, ei voi saavuttaa valonnopeutta. Ja koska kysymys on muutenkin hyvin teoreettinen ja siihen voi vastata vain teoriassa jossittelemalla, niin siltikin ihmetyttää, että miksi se on vakio.

Koska KAIKKIhan tunnustaa, että jos kaksi kappaletta, kohtaa toisensa vastakkaisista suunnista samalla nopeudella, niin toisesta kappaleesta katsoen se ohitusnopeus vaikuttaa kaksinkertaiselta. Mutta miksi näin ei olisi kahden kappaleen ohittaessa toisensa valonnopeudessa.

Ja vastaustahan tähän ei sinällänsä ole. Koska kukaan ei koskaan tule lentämään tuota vauhtia ja siten siis toteamaan, että "joo, näin se on".

Joten siis, Miksi valonnopeus on vakio? Miksi siihen ei päde tämä "sääntö"?

hmk
Seuraa 
Viestejä1125
Katu

Koska KAIKKIhan tunnustaa, että jos kaksi kappaletta, kohtaa toisensa vastakkaisista suunnista samalla nopeudella (olkoon ko. nopeus = v), niin toisesta kappaleesta katsoen se ohitusnopeus (olkoon ko. nopeus = w) vaikuttaa kaksinkertaiselta.

Eipäs vaan vaikutakaan. Snautin antaman kaavan perusteella voidaan laskea, kuinka moninkertaiselta w todellisuudessa vaikuttaa, kun v:lle annetaan eri arvoja:

v = 0 ---> w = 2*v
v = 100 m/s ---> w = 2*v
v = 10.000 m/s ---> w = 2*v
v = 1.000.000 m/s ---> w = 2*v
v = 0,01*c ---> w = 2*v
v = 0,1*c ---> w = 1,98*v
v = 0,5*c ---> w = 1,60*v
v = 0,9*c ---> w = 1,10*v
v = 0,99*c ---> w = 1,01*v
v = c ---> w = 1*v (= c)

Eli vielä hyvin suurissakin nopeuksissa se vaikuttaa kaksinkertaiselta, mutta valonnopeutta lähestyttäessä kerroin alkaa vähentyä kakkosesta kohti ykköstä. Valonnopeudessa kerroin on tasan yksi.

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Olen ymmärtänyt, että lähestyttäessä valonnopeutta aika hidastuu.

Kuinka nopeaa on matkattava, jotta matkustaja taittaa matkan mielestään valonnopeudella?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat