Seuraa 
Viestejä6864

Katsoin BBC:n dokumentin "High Anxieties - The Mathematics of Chaos". Oikein hyvä ohjelma suosittelen palstalaisille löytyy ainakin BBC:n maksullisesta nettitarjonnasta.

Kaaosteoriasta löytyy tietoa vaikkapa wikipediasta, mikäli kysymyksiä siitä voin yrittää niihin myös vastailla.

Kaduntallaaja ei tällä hetkellä pidä kaaosteoriaan osana maailmankuvaansa, aivan kuten tieteentekijät ennen Poincaréa eivät pitäneet. Tällöin siis ajatellaan maailman (talouden, yhteiskunnan, yritysten jne.) olevan hallinnassa. Näinhän ei useimmiten ole. Kaaosteoria sinänsä on kohtuullisen helposti tiedollisessa mielessä ymmärrettävissä, mutta tosiaan sotii kadunmiehen maailmankuvaa vastaan. Onko maailmankuvan muutos mahdollista opettaa? Miten? Tapahtuuko se väistämättä jossain vaiheessa, jos nin milloin?

Toisena kysymyksenä on kaoottisuus pienemmissä systeemeissä, eli tässä tapauksessa yrityksissä. Kukaan ei voi tietää mitkä yritykset menestyvät viiden vuoden päästä. Markkinat muuttuvat enemmän, tai vähemmän kaoottisella tavalla. Nykyduunari ei kaoottisuutta siedä. Koulutus on saatu, ja sen jälkeen on yhteiskunnan tehtävä huolehtia että työtä piisaa. Jos ei työtä löydy, niin sitten onkin masentumisen paikka. Syytöksiä itselle ja yhteiskunnalle. Ei kuulosta terveeltä lähestymiseltä yhteiskunnassa, joka monimutkaistuu hurjaa vauhita. Muutoksen hyväksyjät menestyvät luonnollisesti jatkossa työmarkkinoilla paremmin, mutta mitens käy muille? Onko heitä, vai muuttuuko ihmisten ajattelu kollektiivisesti? Uhriuttaako väestön muutokseen kykenemätön osa itsensä, ja pakottaa lopulta ihmiskunnan ensimmäisen maailmansodan kaltaiseen kehitykseen? Vai saadaanko joidenkin mielestä ikäväksi koettu maailman muuttuminen pysäytettyä ja lopetettua vaikkapa sulkemalla internet?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat