Seuraa 
Viestejä45973

Tämä on varmaan aika perushommaa useimmille täällä, mutta en ole koskaan opiskellut kuin yhden kurssin kemiaa joten apuja kaivataan ..:

Tehtävä on siis lukion kemian 3. kurssin kirjasta

Eräs vatsan happovaivoihin myytävä lääke sisältää vaikuttavana aineena natriumvetykarbonaattia NaHCO3 sekä joukon täyteaineita. 0,500g:n suuruinen tabletti jauhettiin ja liuotettiin 50,0cm3 :iin 0,190 mol/dm3 vetykloridihappoon:

NaHCO3(s) + HCl(aq) ---> NaCl(aq) + H2O(l) + CO2

Reagoimatta jäänyt vetykloridihappo titrattiin 0,128 mol/dm3 väkevyisellä natriumhydroksidilla NaOH. Sitä kului neutralointiin 47,1 cm.

a. Laadi vetykloridihapon ja natriumhydroksidin välisen neutralointireaktion yhtälö.

b. Kuinka monta massaprosenttia natriumvetykarbonaattia NaHCO3 tabletti sisälsi?

Ongelmana on siis b kohta..Vastauksen pitäisi kirjan mukaan olla 58,3 %.
Suurkiitos vastanneille!

Kommentit (3)

Vähän ihmetyttää, mitä teet kemian kolmoskurssin kanssa, jos et ole käynyt kakkosta...

Suolahapon kokonaisainemäärä kuluu vetykarbonaatti-ioneihin ja NaOH:iin. Tiedetään kokonaisainemäärä. HCl ja NaOH reagoivat ainemääräsuhteella 1:1. Siispä saat vähennyslaskulla selvitettyä, kuinka paljon hoselia kuluu HCO3:n neutralointiin. Sitä kautta saat NaHCO3:n ainemäärn ja sitä kautta massan ja sitä kautta massaprosentin.

Luepa muuten "Käänteismatriisi"-ketju, niin näet, mitä mieltä täällä ollaan tehtävien ratkaisujen kyselemisestä.

Kiitos vastauksesta!
En ole enää lukiolainen ollut vähään aikaan, mutta nyt aikuisiällä alkanut huvikseni opiskelemaan näitä asioita..Minulla ei ole opettajaa tai juuri muutakaan apuna, joten siksi täältä välillä (viime kädessä) kysyn neuvoa. Ei ole siis todellakaan tarkoitus laittaa muita tekemään hommiani vaan kysyä neuvoa puhtaasta mielenkiinnosta. Tätäkin tehtävää olen miettinyt nyt kolmatta päivää. Yritän ratkaista tehtävän neuvosi avulla, kiitos vielä !

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat