Seuraa 
Viestejä45973

Missä viipyy yhteiskunnan omistama uusi sellutehdas

Metsämme tuottavat puuta yli 100 miljoonaa kuutiota vuodessa. Teollisuus käyttää tästä vain 60 milj m3 sahat mukaanlukien.
Pian alkaa osa vanhimmista puista lahoamaan metsiin.

Nyt olisi aika rakentaa seuraava moderni sellutehdas Suomeen. Yksilinjaisten tehtaiden koko on nykyisin jo miljoona tonnia valkaistua sellua vuodessa. Tämän määrän valmistamiseen tarvitaan puuta 5-6 miljoonaa m3 vuodessa. Puuvarantomme kasvun ansiosta Suomeen voitaisiin jo nyt rakentaa vaikka 3 uuttaa sellutehdasta. Rakentamalla sellutehtaita, saisimme kansallisvarallisuuttamme tuottavaan käyttöön. Lisääntynyt puunkorjuu toisi työtä ympäri Suomen.
Painopaperin kysyntä on putoamassa länsimaissa. Toisaalta havupuusellun ja pakkauskartonkien sekä sahatavaran markkinanäkymät ovat hyvät pitkälle tulevaisuuteen.

Varsinkin pitkäkuituisesta havupuusellusta on syntynyt ajoittain niukkuutta ja hinnat ovat pysyneet hyvinä. USA:ssa ja Kanadassa, noissa kvartaalitalouden mallimaissa, on pysäytetty monia vanhentuneita sellutehtaita, mutta niiden tilalle ei ole rakennettu uusia.
Venäjällä on lähes rajattomat puureservit ja venäläiset toivovat, että suomalaiset yhtiöt tulisivat rakentamaan sinne tehtaita. Kyllähän Venäjällä rahaa löytyy, mutta he eivät halua sitoa rahojaan näin pitkäaikaisiin sijoituksiin.

Uusi tehdas tuottaisi huippuvalkoista sellua. Valkaisukemikaaleina olisivat happi ja klooridioksidi viimeisissä vaiheissa. Mikäli joku epäilee klooridioksidin käytön turvallisuutta, kannattaa muistaa, että valkoinen sokerimme on tehty valkaisemalla rukeaa raakasokeria klooridioksidilla.

Suomen valtion ja kuntien omistusosuus tehtaasta pitäisi olla yli 70%, jotta kaikki päätökset olisivat omissa käsissä. Tehdasinvestoinnin kustannus on noin 600 miljoonaa euroa ja investoinnin takaisinmaksuaika on noin 20 vuotta.
Mikäli jokainen kunta sijoittaisi noin 10 miljoonaa euroa projektiin, saataisiin helposti tarvittava pääoma.
Suomen valtio omistaa noin 30% Stora Enson osakkeista. Myymällä nämä osakkeet, valtio saisi tarvittavan pääoman kansallisen sellutehtaan rakentamiseksi. Valtion omistamien osakkeiden ostosta voisi olla kiinnostuneita myös ulkomailla. Esim. International Paper, joka nyt operoi kartonkitehdasta Svetogoskissa, saattaisi olla kiinnostunut saamaan jalansijaa Skandinavian sellun tuotannossa. Toinen mahdollinen ostaja voisi olla eteläafrikkalainen yhtiö, joka omistaa Kirknienmen paperitehtaan.

Tehtaan koneet ja laitteet pystytään toimittamaan lähes kaikki Suomesta, jolloin investoinnin kotimaisuusaste olisi 80-90%.

Suomen valtio kokee tärkeäksi pudottaa hiilidoksidipäästöjä ja siirtyä energiantuotannossa yhä enemmän uusiutuvien polttoaineiden käyttöön. Sellutehdas polttaessaan mustalipeää, tuottaa sähköenergiaa niin paljon, että sitä riittää myytäväksi valtakunnan verkkoon.
Tehtaalla on oltava ”kuorikattila”, missä poltetaan kuori- ja muut puuperäiset jätteet. Siinä voidaan polttaa myös turvetta ja energiapuuta. Kattila voi olla periaatteessa kuinka suuri tahansa ja sähkö tehtäisiin lauhdeturbiinilla ja myytäisiin valtakunnan verkkoon.

Sivut

Kommentit (20)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heti, kun se on kannattavampaa kuin halpatuotantaomaissa. Eli ei muuta, kun juttelemaan Paperiliittoon ja Rakennusliittoon, että pistetään palkaksi kymmenesosa nykyisestä.... tai vähän alle...

Viimeaikoina on Suomesta taidettu sellutehtaita toimittaa mm. Indonesiaan, Brasiliaan ja Kiinaan. Siitä vaan vertailemaan palkkatasoa.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6985
lammpa
Heti, kun se on kannattavampaa kuin halpatuotantaomaissa. Eli ei muuta, kun juttelemaan Paperiliittoon ja Rakennusliittoon, että pistetään palkaksi kymmenesosa nykyisestä.... tai vähän alle...

Jos vaikka paperiliittoon kuuluvat työntekijät työskentelisivät ilmaiseksi, niin sellutehdas ei Suomessa kannata: http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisu ... ersiilleni

Työvoimakustannukset 15,6%
-työntekijät 8,3%
-toimihenkilöt 3,8%
-sosiaalikulut 3,5%

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Ertsu
lammpa
Heti, kun se on kannattavampaa kuin halpatuotantaomaissa. Eli ei muuta, kun juttelemaan Paperiliittoon ja Rakennusliittoon, että pistetään palkaksi kymmenesosa nykyisestä.... tai vähän alle...

Jos vaikka paperiliittoon kuuluvat työntekijät työskentelisivät ilmaiseksi, niin sellutehdas ei Suomessa kannata: http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisu ... ersiilleni

Työvoimakustannukset 15,6%
-työntekijät 8,3%
-toimihenkilöt 3,8%
-sosiaalikulut 3,5%
Entä jos vielä raaka-aineet kustannettaisiin yhdessä?
http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisu ... ersiilleni
14 % pois kuluista. Joko sitten kannattaisi?
Aivan oikein, tuossa nyt ei puhuta pelkästään sellun hinnasta mutta suuntaa antanee.

Ja vaikka kannattaisi, kantona kaskessa on nykyinen kokoomushallitus. Valtio pyrkii muuttamaan rahaksi nykyisetkin omistukset. Tarvitaan rahaa kavereille unionissa.
No hyvä on, onhan siinä statisteina mukana muitakin puolueita, mm. "vasemmistosta".
http://www.hs.fi/politiikka/Hautala+kan ... 5620898044

Jouduttaneen toteamaan aloittajalle, että busted.

---

Uusi sellutehdas Suomeen on hyvä ehdotus. Hesarin taloustoimittaja Jyrki IIvonen uskalsi pari viikkoa sitten kirjoittaa suomeksi sen mikä on nykyisen metsäteollisuutemme todellinen tilanne. Selluteollisuus, kartonkiteolisuus ja sahateollisuus kannattavat. Selluteollisuus on ollut jo pitkään alan kannattavinta liiketoimintaa. Siihen panostamalla Metsäliitto välttyi jopa konkurssilta konkurssilta, vaikka joutuikin myymään rakennuttamansa eukalyptussellutehtaan Etelä-Amerikasta UPM:lle ja kaupungilla liikkuvien huhujen mukaan takaamaan sen Pietarsaaren tehtaiden puuhuollon lopettamalla Kaskisten sellutehtaan. Suomeen kannattaa rakentaa vain havupuun käyttöön perustuvaa selutuotantoa, kuten ehdotuksessa todetaan. Kuntien osallistumiselle tällaisen hankkeen rakentamisessa ei ole realismia. Sen sijaan kannattaisi houkutella pieniä ja keskisuuria sahayrittäjiä valtion siivelle mukaan. Kannattaa muistaa, että Suomi on niitä harvoja alueita, jossa on paljon käyttämätöntä pitkäkuituista puuraaka-ainetta. Sitä tarvitaan jatkuvasti kasvavia määriä lyhytkuitusellujen ja kierrätyskuitujen vahvistamiseen. Hämmästelen, että puolueista riippumatta poliitikot eivät ole kiinnostuneita suomalaisten työllistämisestä. Säätäisivät edes lain, joka pakottaisi teollisuuslaitosten pysäytysten arviointiin, jonka tulosten perusteella määrättäisiin sanktiot, jos pysäyttäminen on kansantaloudellisesti vahingollista. Nimimerkki: Suomi uudelleen jaloilleen metsäteollisuuden avulla

Hyvät uutiset sellun tuottajille jatkuvat.

Kierrätyspaperin keruussa muodostavat vanhat sanoma- ja aikakausilehdet huomattavan osan ja niiden väheneminen aiheuttaa tuon kierrätyspaperin määrän pienenemisen.
Toinen merkittävä osuus keräyksessä ovat pakkaukset, joita kerätään mm. kauppojen tyhjistä pahvipakkauksista. Tätä jaetta ei voi käyttää uudelleen painopaperin valmistuksessa.

EU:ssa pitäisi olla määräys, että keräyskuitua sisältävä kartonki ei saa koskettaa ruokatavaroita. Tämä ei ilmeisesti koske Tallinnan laivoja. Sain viime vuonna laivan kioskista pitsapalasen, jonka päällyspahvi oli valmistettu keräyskuidusta, se oli harmaa pitsan puolelta.
Pitsa lämmitettiin pahvipakkauksineen mikrossa ja huomasin pahvin harmaan sisäpuolen vasta ruokapöydässä.
Pitsani jäi syömättä.

http://www.hs.fi/paivanlehti/talous/Sel ... 4767944414

Lehti kirjoittaa
Markkinasellun kysyntä on voimistunut Kiinan vahvan talouskasvun vuoksi. Sellun asemaa vahvistaa myös se, ettei ruokapakkauksissa ole turvallista käyttää epäpuhtauksia sisältävää kierrätyspaperia.
Lisäksi kierrätyspaperin määrä on kääntymässä laskuun, koska painopapereiden kulutus on alamäessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602

Ikävä laittaa hieman realismia juttuihin mukaan mutta fantasioissa ei kannata elää:


[size=150:2lnbg0vg]PTT Ylelle: Suomessa suljetaan lähivuosina lisää paperikoneita[/size:2lnbg0vg]

Paperiteollisuuden näkymät jatkuvat huonoina myös ensi vuonna, Pellervon taloustutkimus ennustaa Ylelle. Tämä tarkoittaa lisää paperikoneiden sulkemisia sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Paperin kysyntä on ollut laskussa 2000-luvun puolivälistä asti, ja laskusuhdanne jatkuu, Pellervon taloustutkimus arvioi Ylelle. Kartongin ja sellun tuotanto on piristynyt, mutta ne eivät korvaa paperiteollisuuden menetyksiä.

Paperin kysyntää ovat laskeneet taloustaantuma ja elektronisten laitteiden yleistyminen.

– Eurooppalaisessa paperiteollisuudessa on se tilanne, että paperia tuotetaan tällä hetkellä liikaa kysyntään nähden, metsäekonomisti Matleena Kniivilä PTT:stä sanoo Ylelle. Hänen mukaansa paperikoneita suljettaneen lisää lähivuosina sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

http://www.taloussanomat.fi/perusteolli ... 1243387/12

Noissa aiemmissa kommenteissa ei mainittu kuljetuskustannuksia eikä raaka-aineen suhteen tätä:

GM eucalyptus trees at five-and-a-half years old, grown in a field trial. FutureGene claims GM species grow thicker and faster than the natural plant, making it possible to be grown for energy generation.

FuturaGene has spent 11 years trialling thousands of GM eucalyptus and poplar trees on 100-hectare plots in Israel, China and outside São Paulo in Brazil, and is now at the last stages of the Brazilian regulatory process for commercial planting. Thanks to a gene taken from the common, fast-growing Arabidopsis weed, the company has found a way to alter the structure of plant cell walls to stimulate the natural growth process. The company says its modified eucalyptus trees can grow 5 metres (16ft) a year, with 20%-30% more mass than a normal eucalyptus. In just five and a half years they are 27 metres high
http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... rld-energy

Too many protest singers, not enough protest songs...

Edellinen kirjoittaja ei ole ilmeisesti puunjalostusteollisuuden henkilöitä. Edellinen juttu koskee painopaperien valmistusta ja paperikoneiden pysäyttämistä.

Sellun valmistaminen on aivan eri asia ja havusellua tuottavilla tehtailla menee hyvin, samoin kartonkitehtailla.

Uruguaissa sellutehdas tuottaa lyhytkuitusellua, jota valmistetaan lämpimämpien tehtailla käyttäen akaasiaa tai eucalyptusta raaka-aineena.

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
eso
Edellinen kirjoittaja ei ole ilmeisesti puunjalostusteollisuuden henkilöitä. Edellinen juttu koskee painopaperien valmistusta ja paperikoneiden pysäyttämistä.

Sellun valmistaminen on aivan eri asia ja havusellua tuottavilla tehtailla menee hyvin, samoin kartonkitehtailla.
Sinun pitää infota Stora Ensoa siitä miten hyvin heillä menee:

[size=150:24e2jtj1]Stora Enso varautuu lomauttamaan Inkeroisissa ensi vuonna[/size:24e2jtj1]
Viikon mittaisia lomautusjaksoja varaudutaan käyttämään vuoden alkupuoliskolla. Neuvottelut 20 työntekijän vähentämiseksi kartonkitehtaalta ovat vielä kesken.

Yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamisesta ovat päättyneet Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla. Metsäyhtiö varautuu lomauttamaan henkilöstöä ensi vuoden alusta kesäkuun loppuun ulottuvalla jaksolla.

http://yle.fi/uutiset/stora_enso_varaut ... na/6375717
[size=150:24e2jtj1]Porin kartonkitehtaan työpaikoista joka viides uhattuna[/size:24e2jtj1]

Corenson Porin kartonkitehtaan työntekijät ottivat Stora Enson ilmoituksen työntekijöiden vähentämistarpeista vastaan ristiriitaisin tuntein. Tehtaan 93 työpaikasta on uhattuna 19.
Pääluottamusmies Timo Luodon mukaan työntekijät ottivat ristiriitaisin tuntein vastaan Stora Enson eilisen ilmoituksen työntekijöiden vähentämisestä.

- Meitähän juuri vähennettiin kesäkuussa, kun laitettiin hylsytehdas kiinni. Silloin meistä lähti kahdeksan ja nyt lähtisi 13 työntekijää ja kuusi toimihenkiilöä. Suunniteltu vähennysten määrä ihmetyttää ja se, miten tehdas saataisiin pyörimään jäljelle jäävällä porukalla.
http://yle.fi/uutiset/porin_kartonkiteh ... na/6347846
Stromsdalin kartonkitehdas meni konkkaan Juuankoskella, uusi omistaja aloitti yt:t. Kapasiteetti väheni jo 2009 alussa kun Varkauden 100 000 tonnin kartonkilinja ajettiin alas.

Uusia kartonkitehtaita rakennetaan sinne missä markkina vetää:


[size=150:24e2jtj1]Stora Enso kaavailee suurinvestointia Kiinaan[/size:24e2jtj1]

Stora Enso suunnitelee yhdistettyä sellu- ja kartonkitehdasta Etelä-Kiinaan. Investoinnin tarkkaa arvoa toimitusjohtaja Jouko Karvinen ei kerro, mutta hän toteaa, että se on suurempi kuin yhtiön Uruguayn Montes del Platan sellutehdas, joka maksoi pari miljardia dollaria.

Havesellun valmistamisen lisäämiseen ei tarvita uutta tehdasta. Sulfaattisellutehtaat (valtaosa Suomen sellutehtaista) voivat vaihtaa linjan koivulta havupuulle. Esim. Enocell teki näin toiselle sellulinjalleen kun Venäjä laittoi tullit tuontikoivulle.

Näistä syistä johtuen rohkenen epäillä uusien sellu- ja kartonkitehtaiden rakentamista Suomeen.

Too many protest singers, not enough protest songs...

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Etelä suomeen on tullut puuta käyttäviä lämpölaitoksia. Sellutehtaat suljettu, eli kehitys on halpaan hintaan puut polttoon kantoineen. Ja rahti sellutehtaille liian kallis.
Pohjoisempana on sitten enempi noita sellunkeittäjiä. Sinnekin puu kelpaa kun voi tehdä sähköäkin ja myydä hyvään hintaan tehtaalta ulos.
Puunjalostustuotanto on jo merkitsevä sähköntuottaja maassa. Ostetaan halpaa venäjän roskapuuta polttoon ja tingitään suomen sellupuun hinta samaan tasoon roskapuun kanssa.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Kunhan ei sössitä tukiaispolitiikalla ja tapeta terveitäkin metsäyhtiöitä sillä Suomesta. Valtionyhtiömallit Neuvosto-ajan suljetun suunnitelmatalouden ajoilta eivät sovi nykypäivään. Talousjärjestelmä on eri. Sähkössä ollaan melkein tuhon tiellä jo. Viimeinen naula puuttuu.

-------------------------------------

Tulee tätä kirjoittaessa mieleen kun Raumalle tehtiin sellutehdasta takavuosina miten SAK/SDP + muu vasemmisto hyökkäsi sen rakentamista vastaan koko voimallaan.

http://www.metsafibre.fi/Yritys/Tuotant ... rauma.aspx

Tuolloin kerättiin mm. metsänomistajilta pääomia osakeannin muodossa. Tallessa ovat yhtymän tilillä.


Erillisenä yhtiönä rakennettu Oy Metsä-Rauma Ab oli käynnistyessään vuonna 1996 maailman suurin yksilinjainen havusellun tuottaja

- Ubi bene, ibi patria -

eso
Missä viipyy yhteiskunnan omistama uusi sellutehdas

Metsämme tuottavat puuta yli 100 miljoonaa kuutiota vuodessa. Teollisuus käyttää tästä vain 60 milj m3 sahat mukaanlukien.
Pian alkaa osa vanhimmista puista lahoamaan metsiin.

Tehtaan koneet ja laitteet pystytään toimittamaan lähes kaikki Suomesta, jolloin investoinnin kotimaisuusaste olisi 80-90%.

Suomen valtio kokee tärkeäksi pudottaa hiilidoksidipäästöjä ja siirtyä energiantuotannossa yhä enemmän uusiutuvien polttoaineiden käyttöön. Sellutehdas polttaessaan mustalipeää, tuottaa sähköenergiaa niin paljon, että sitä riittää myytäväksi valtakunnan verkkoon.
Tehtaalla on oltava ”kuorikattila”, missä poltetaan kuori- ja muut puuperäiset jätteet. Siinä voidaan polttaa myös turvetta ja energiapuuta. Kattila voi olla periaatteessa kuinka suuri tahansa ja sähkö tehtäisiin lauhdeturbiinilla ja myytäisiin valtakunnan verkkoon.

Suurin osa kansasta tuntuu olevan yksimielisiä siitä, että meidän tulee kaikin tavoin vähentää ulkomailta hankittavan öljyn, kaasun ja kivihiilen käyttöä, koska se vie turhaan rahaa pois Suomesta.

Rakentamalla uusia havupuu sellua tuottavia tehtaita, olisi luonnollinen ja kansallisvarallisuuttamme hyödyntävä

http://www.hs.fi/paivanlehti/kotimaa/Te ... 5149749222

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Jos aloituksessa mainittu laitos olisi kannattava investointi, eiköhän jokin nykyisistä metsäjäteistä sellaista jo suunnittelisi.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
eso
Edellinen kirjoittaja ei ole ilmeisesti puunjalostusteollisuuden henkilöitä.Ja sinä et vissiin ole kierrätyskartonkiteollisuuden henkilöitä. Miksi ihmeessä jätit pizzan syömättä, kun sen pahvikuori oli valmistettu teollisen prosessin läpikäyneestä keräyskartongista? Mikä hemmetin idioottimaisuus? Ihan sama kuin jättäisi pizzan syömättä pelätessään, että pahvikuori on valmistettu puusta, jonka juurelle hirvi on kussut.

Käsittääkseni paperinvalmistuksessa käytetään aina jonkin verran kierrätyspaperia. Olen semmoistakin joskus lukenut, että tämä olisi päällimmäisin syy paperinkeräykseen, ja että joskus on jouduttu tuomaan keräyspaperia ulkomailta kun Suomesta ei ole saatu riittävästi. Lopetapa siis heti pizzojen tilaaminen kotiisi.

Voin olla tässä väärässäkin. Saa vapaasti korjata.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat