Seuraa 
Viestejä5002

Reilun 50-kymppinen mies jäi työttömäksi, harmi. Hän on kuitenkin ammattimies, käsityöläinen, ja on vuosien varrella hankkinut itselleen työssä tarvittavat muutamat harvat käsityökalut, joten ajatteli tuo ryhtyvänsä hyödyntämään ammattitaitoaan yrittäjänä.

Alustava laskelma:

Vuosiansiot 100 000
veroprosentti 40
ei työmatkakuluja, vain pieni työhuonevähennys

Kun ukko laskuttaa 100e joutuu hän tilittämään siitä alvia ensi vuoden alusta n.20e (alv.kanta 24%), ei vähennyskelpoisia ostoja.

Alvin jälkeinen tulo on kokonaan yrittäjätuloa josta maksaa 40% veroa eli jää 80*0,6=48e.

YEL-maksu, työttömyysvakuutusmaksu ja sotu tekee yhteensä noin 25% alvin jälkeisestä tulosta eli 20e. Jää siis 28e.

Pakollinen vastuuvakuutus maksaa 1000e vuodessa, se siis vie about 1e tuosta, jää noin 27e.

Mies on monitaitoinen ja tekee veroilmoituksensa itse, pieni yksityiskohta unohtuu ja verottaja tekee asiaankuuluvan veronlisäyksen 1000e huolimattomuudesta, vaikka saatuaan kyselyn korjasi virheensä välittömästi.

Lopputulema on, että noin neljännes jäi hänen käytettäväkseen, lopun veivät verot ja veronluonteiset maksut.

Avioerossa velkainen omakotitalo jouduttiin myymään ja asuntona/työhuoneena toimii 70-luvun vanha pakettiauto.

Valitettavasti se lämpiää bensawebastolla ja sitä kuluu 5 litraa päivässä eli 7,5e arvosta, josta veroa menee 60%. Lohdutuksekseen hän on tupakkamiehiä, mutta tarkkana poikana käärii sätkänsä itse ( vero 60%). Viikossa menee myös laatikollinen olutta ( vero 80%).

Gubben todellinen veroprosentti on 75.

Harmaa on tulevaisuuden väri yhä useammin.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sivut

Kommentit (30)

ROOSTER
Lohdutuksekseen hän on tupakkamiehiä, mutta tarkkana poikana käärii sätkänsä itse ( vero 60%). Viikossa menee myös laatikollinen olutta ( vero 80%).Laskelmasi tuskin on oikein, mutta ylläolevien aineiden verotus pitäisi olla merkittävästi korkeampi, koska tuskin noista saadut rahat riittävät kattamaan edes muutamaa päivää niitä erikoissairaanhoidon kuluja, josta kertomuksesi henkilö pääsee kohta nauttimaan.

Tupakkasairauksien hoitokustannukset vaihtelevat taudeittain. Esimerkiksi tupakoivilla varsin yleisen kroonisen keuhkoputkitulehduksen ja keuhkoahtaumataudin aiheuttamat vuosittaiset hoitokustannukset arvioitiin vuonna 1997 1,5 miljardiksi markaksi (250 milj. euroa) ja kokonaisvaikutukset 5 miljardiksi markaksi (840 milj. euroa). Nämä luvut käsittävät ainoastaan yhden, joskin varsin yleisen, tupakkasairauden hoitokustannukset. Valtiovarainministeriö on puolestaan laskenut tupakkaveron tuotoksi vuonna 2008 611 000 000 euroa. Verokertymä on pysynyt suhteellisen tasaisena. Valtion saamilla tupakkaveron tuotoilla ei kateta tupakkasairauksien hoidosta aiheutuvia kustannuksia.http://www.suomenash.fi/fi/tupakkatuott ... stannukset

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
orion
ROOSTER
Lohdutuksekseen hän on tupakkamiehiä, mutta tarkkana poikana käärii sätkänsä itse ( vero 60%). Viikossa menee myös laatikollinen olutta ( vero 80%).Laskelmasi tuskin on oikein, mutta ylläolevien aineiden verotus pitäisi olla merkittävästi korkeampi, koska tuskin noista saadut rahat riittävät kattamaan edes muutamaa päivää niitä erikoissairaanhoidon kuluja, josta kertomuksesi henkilö pääsee kohta nauttimaan.Tässä kohtaa on tietysti luonnollista kysyä missä niitä virheitä on?

orion
Tupakkasairauksien hoitokustannukset vaihtelevat taudeittain. Esimerkiksi tupakoivilla varsin yleisen kroonisen keuhkoputkitulehduksen ja keuhkoahtaumataudin aiheuttamat vuosittaiset hoitokustannukset arvioitiin vuonna 1997 1,5 miljardiksi markaksi (250 milj. euroa) ja kokonaisvaikutukset 5 miljardiksi markaksi (840 milj. euroa). Nämä luvut käsittävät ainoastaan yhden, joskin varsin yleisen, tupakkasairauden hoitokustannukset. Valtiovarainministeriö on puolestaan laskenut tupakkaveron tuotoksi vuonna 2008 611 000 000 euroa. Verokertymä on pysynyt suhteellisen tasaisena. Valtion saamilla tupakkaveron tuotoilla ei kateta tupakkasairauksien hoidosta aiheutuvia kustannuksia.http://www.suomenash.fi/fi/tupakkatuott ... stannuksetTupakki on myrkkyä.

Vaikea saada kokonaan enää kitkettyä, joskus valtio jakoi niitä sotilaille. Niin ne ajat muuttuvat.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ROOSTER
Tässä kohtaa on tietysti luonnollista kysyä missä niitä virheitä on?

Merkittävin virhe tulee siitä että ALV on loppukäyttäjän maksama vero, joka tässä lasketaan tuottajan veroksi.

Lisäksi eikö toi vastuuvakuutus pitäisi laskea kuluksi, samoin kuten työtilojen lämmitys?

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Uskallan väittää, ettei mitenkään jää 25 euroa miehelle itselleen. Laskelmasta ovat unohtuneet kaikki ammatinharjoittamisen kulut, esimerkiksi materiaalien ostot, matkat, tilat, sähköt, lämmitys, jne.
Hyvä, jos satasesta jää kymppi äijälle itselleen.

Siitä on myös unohtunut täysin tilanne, että mies on lomalla tai töitä ei joskus ole. Silloin kaikki kulut (myös verot) juoksevat, mutta tuloja ei tule.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
orion
ROOSTER
Tässä kohtaa on tietysti luonnollista kysyä missä niitä virheitä on?

Merkittävin virhe tulee siitä että ALV on loppukäyttäjän maksama vero, joka tässä lasketaan tuottajan veroksi.

Lisäksi eikö toi vastuuvakuutus pitäisi laskea kuluksi, samoin kuten työtilojen lämmitys?
Samalla tavalla voidaan kaikki verot ajatella, läpimenevä erä joka palautuu yhteisen hyvän merkeissä. Huomaa etten laskelmassa ottanut alvia tuloksi, vaan se sisältyi laskuun jonka hän lähetti. Alvin tilittää esimerkin yrittäjä ja tekee alv.veroilmoituksen - eikö se silloin ole hänen veronsa mutta ei tulonsa?

Vastuuvakuutus on kulu, mutta veronluentoinen, ja pakollinen kuten muutkin "vakuutukset".

Lämmityspolttoaine on kulu, mutta koita saada 98bensaa vähennettyä lämmityskuluna. Jos se kelpaa voit vähentää veroista ainoastaan alv:n osuuden, et muita polttoaineen veroja.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Kaverisi voi perustaa yrityksensä ja pankkitilinsä veroparatiisiin, palkata oleskeluluvattomia heikossa asemassa maassa majailevia salakuljetettuja ihmisiä nälkäpalkalla töihin ja palkata ammattilakimiehen väistelemään ympäristö-, vero- ja työnantajavelvoitteita, jolloin yhteiskunnan kilpailutussäännöt pakottavat kunnat tilaamaan kaveriltasi kaikki palvelut. Näin toimii vastuullinen yhteiskunta.

Mutta valittaahan ei saanut, koska kaikki on vaan niin täydellistä siitä huolimatta, miten asiat oikeasti ovat. Suuri osa parin sukupolven edustajista on kuitenkin saanut jo kämppänsä maksettua, joten mitä väliä niillä lopuilla 60%:lla (mutu-arvaus) maan asukkaista on?

Mitä tässä voi laillisesti suositella? Kansalaistottelemattomuuteen kehottaminenkin taitaa olla laitonta, että ei nyt sitä sitten ainakaan.

Myisi enemmän töitä vielä pienemmällä palkalla niille, jotka saavat rahoistaan rahaa?

Flick
Seuraa 
Viestejä258

Arvonlisäveron ongelma on se että vaikka se yrittäjän näkökulmasta saattaakin olla läpikulkuerä, niin asiakas sen ALV:n lopulta maksaa ja kyllähän se hintaa aina nostaa.

Joidenkin laskelmien mukaan yrittäjä joka myy palveluita kuluttajille ja jolla ei ole paljoa vähennyksiä saa kaikkien maksujen ja verojen jälkeen noin puolet palveluksen hinnasta. Etenkin jos kyseessä esim. parturi, jolle ei nyt hirveän paljoa vähennyksiä voi tulla. Siitä jos laskee 25 euron tukanleikkuun ja jos puolet jää käteen niin ei se kovin rapoisesti ole. Kaikki kunnia suomalaisille palvelualan yrittäjille!

orion
ROOSTER
Lohdutuksekseen hän on tupakkamiehiä, mutta tarkkana poikana käärii sätkänsä itse ( vero 60%). Viikossa menee myös laatikollinen olutta ( vero 80%).Laskelmasi tuskin on oikein, mutta ylläolevien aineiden verotus pitäisi olla merkittävästi korkeampi, koska tuskin noista saadut rahat riittävät kattamaan edes muutamaa päivää niitä erikoissairaanhoidon kuluja, josta kertomuksesi henkilö pääsee kohta nauttimaan.

Tupakkasairauksien hoitokustannukset vaihtelevat taudeittain. Esimerkiksi tupakoivilla varsin yleisen kroonisen keuhkoputkitulehduksen ja keuhkoahtaumataudin aiheuttamat vuosittaiset hoitokustannukset arvioitiin vuonna 1997 1,5 miljardiksi markaksi (250 milj. euroa) ja kokonaisvaikutukset 5 miljardiksi markaksi (840 milj. euroa). Nämä luvut käsittävät ainoastaan yhden, joskin varsin yleisen, tupakkasairauden hoitokustannukset. Valtiovarainministeriö on puolestaan laskenut tupakkaveron tuotoksi vuonna 2008 611 000 000 euroa. Verokertymä on pysynyt suhteellisen tasaisena. Valtion saamilla tupakkaveron tuotoilla ei kateta tupakkasairauksien hoidosta aiheutuvia kustannuksia.http://www.suomenash.fi/fi/tupakkatuott ... stannuksetSaman linkin takaa: "Toisaalta rikkaiden maiden tupakoitsijoiden on sanottu olevan yhteiskunnalle taloudellisesti kannattavia: he maksavat eläkemaksunsa, mutta kuolevat tupakasta johtuviin sairauksiin jo keski-iässä, jolloin he eivät ole käyttäneet maksamaansa osuutta eläkemaksuistaan."

Tätä on oikein tutkittukin Hollannissa muutama vuosi takaperin. Lopputulemana oli, että tupakoimattomat tulevat yhteikunnalle kalliimmiksi kuin tupakoijat. He kun käyttävät niitä erikoissairaanhoidon palveluksia enemmän (ja kaliimmilla kustannuksilla) kuin tupakoijat sen kymmenen vuotta pidemmän elämän ehtoopuolella. Tutkimuksessa ei otettu huomioon tupakkimiesten ja -naisten säästyneitä eläkkeitä.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Olen ehkä niin nuori, että ei ole vielä erityisemmin elämänkokemusta vuosikymmenien takaa. Onko siis joskus Suomessa ollut parempi tilanne? Ainakin viralliset tilastot jotenkin saadaan näyttämään, että 60-luvulla Suomi olisi ollut melkein kuin joku kehitysmaa. En kyllä itse ole koskaan oikein ymmärtänyt bruttokansantulon laskentaa, mutta jonkinlainen elintasomittari se on.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
Tuppu L 2.0
Olen ehkä niin nuori, että ei ole vielä erityisemmin elämänkokemusta vuosikymmenien takaa. Onko siis joskus Suomessa ollut parempi tilanne? Ainakin viralliset tilastot jotenkin saadaan näyttämään, että 60-luvulla Suomi olisi ollut melkein kuin joku kehitysmaa. En kyllä itse ole koskaan oikein ymmärtänyt bruttokansantulon laskentaa, mutta jonkinlainen elintasomittari se on.Riippuu miltä kannalta asiaa ajatellaan. Viisikymmentä vuotta sitten oli niukkaa mutta ihmiset olivat velattomia (velkaa ei saanut!) ja työelämässä oli useilla kovat fyysiset rasitukset.

Verotus oli nykyiseen verrattuna olematonta. Autovero tuli joskus 60-luvun alussa väliaikaisena kun valtiolla oli valuutta- ja rahapula.

Kaikenlaista veroa on maassamme kerätty, kenkä- ja piippuverosta lähtien. http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:His ... iset_verot

Vähävaraisena oleminen ei ole koskaan hauskaa mutta se oli yleinen ominaisuus ennenvanhaan, nykyään eletään köyhästi vasta kun ei enää haluta tai saada luottoja.
Melko moni kuluttaa jatkuvasti enemmän kuin tienaa.

BKT on kovin huono elintasomittari. Jos esim. tulee kylmä talvi niin kasvanut polttoöljyn kulutus näkyy BKT:n kasvuna, oikeasti siitä ei monikaan Suomessa hyödy.

Lisääntyvä stressi ja kiire ei näy BKT:ssa mutta monelle se on suurin elämänlaatua heikentävä tekijä. Ympäristö, terveys, koulutus, rikollisuus ym. ym. pitäisi saada näkymään mittareissa jos puhutaan elintasosta. Ainakin ranskalaiset ovat jo tuota ajatusta ajaneet.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Ainakin itsestä tuntuu, että työelämään pääseminen on nykyään jo liian iso kynnys, jos ei lasketa puhelinmyyntiä, kaupan kassana olemista ja muuta vastaavaa pienipalkkaista työtä, joilla ei ole varaa perustaa perhettä. Nykyään työläisen pitää olla insinööri ja insinöörin tutkija, jos yhteiskunnan rakennemuutoksen/koulutustason huomioi. Mitä itse kaveripiiriä katsoo, niin moni on aika masentunut vaatimustasoon, jonka yhteiskunta kohdistaa ihmisiin. Ihmiset masentuu, kun huomaavat oman tarpeettomuutensa yhteiskuntaan. Uskoisin samasta asiasta johtuvan kouluampumisienkin, vaikka sitä ei ainakaan YLE:llä haluta sanoa ääneen.

Tämän ongelma tuntuu käsittääkseni tiedostavan monikin, mutta aika vähän mitään todellista sen korjaamiseksi tehdään. Ehkä joku viisas on laskenut, että osa ihmisistä kannattaa syrjäyttää, jolloin BKT(=elintaso) kasvaa kaikista nopeimmin. Tosin sama trendi tuntuu olevan ihan globaalisti, talouskilpailu kiristyy.

Se että verotus kasvaa, niin se varmaan johtuu hallinnon kasvavista kuluista. Väestön vanheneminen on se varmaan tärkein tekijä. Toki varmaan kaikkien vammaisten ja muiden hoitaminen maksaa. Näiden lisäksi taustalla voi olla myös ainakin osittain työttömyys, jolloin ihmisiä pyrkii julkiselle puolelle väkisin töihin suojatyöpaikkoihin. Yksi ainakin jonkinlainen ongelma voi olla lääkärien keinotekoinen pula, koska vaikka hakijoita olisi, niin koulutuspaikkoja ei kasvateta. Hallinnon läpinäkyvyydellä voisi vähentää rakenteellista korruptiota, näin yhtenä konkreettisena keinona.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Yrityksen verotettava tulos muodostuu vasta kaikkien kulujen vähennyttyä liikevaihdosta. Karkeasti ottaen. Riippuu myös yhtiömuodosta. Henkilöyhtiössä kuitenkin noin.

Al-verollisella 100.000 liikevaihdolla yrittäjä voi saada käteen 30-40.000, josta sitten verottaja ottaa omansa tuloverona. Noin siis toiminnassa, jossa ei ole isoja materiaaliostoja. Esimerkiksi suunnittelutoiminnassa on hyvin vähän materiaaliostoja, joten tuo 40.000 on mahdollinen. Jos pihistää yrittäjäeläkkeen pieneksi, voi saada 6000 lisää verotettavaksi tulona. Jos ei ole toimitilavuokraa, voi saada joitakin tuhansia lisää verotettavaksi tulona.

On muuten kummallista väheksyä al-veron hankkimista tilille, jotta sen voisi sitten maksaa. Jokaisen euron takia on tehtävä töitä, jotta tilille ilmestyy se euro. Ainakin suunnitteluluontoisissa hommissa. Tuo alv on laskuun kirjattava ja sitten tilitettävä. Ei ole vaihtoehtoja. Yrittäjälle tuo vero on kovasta rahasta maksettua. Se ei tule annettuna.

Mikä on vastavoimana tässä al-verossa? Se on pimeä palvelu. Pimeää työtä voi luonnollisesti tehdä ilman tuota alv-rasitetta. Ja pimeän työn ostaja voi olla tyytyväinen kun hinta on al-veron verran alle markkinahinnan. Tuossa raossa on sitten hinnoiteltava al-verollinen palvelu lähelle pimeitä markkinoita ja tehtävä kolme hommaa yhden sijaan. Ei kannata ihmetellä yrittäjien työtunteja.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Flick
Arvonlisäveron ongelma on se että vaikka se yrittäjän näkökulmasta saattaakin olla läpikulkuerä, niin asiakas sen ALV:n lopulta maksaa ja kyllähän se hintaa aina nostaa.

Joidenkin laskelmien mukaan yrittäjä joka myy palveluita kuluttajille ja jolla ei ole paljoa vähennyksiä saa kaikkien maksujen ja verojen jälkeen noin puolet palveluksen hinnasta. Etenkin jos kyseessä esim. parturi, jolle ei nyt hirveän paljoa vähennyksiä voi tulla. Siitä jos laskee 25 euron tukanleikkuun ja jos puolet jää käteen niin ei se kovin rapoisesti ole. Kaikki kunnia suomalaisille palvelualan yrittäjille!
Siis saa verotettavaa tuloa puolet laskutuksesta. Ei varmasti jää 25 eurosta 12,50 käteen. Tai no ehkä jääkin partureilla. Ei ole juuri kuitteja kyselty eikä tarjottu.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat