Seuraa 
Viestejä3976

Mitä eroa on Suomen ja Neuvostoliiton välisillä yya-neuvotteluilla, ja nyt Suomessa käytävillä firmojen ja työntekijöiden välillä käytävillä yt-neuvotteluilla? Mielestäni ei mitään. Molempien tarkoitus oli alkujaan varmaankin ihmisen kannalta ihan hyvä ja arvostettava, mutta osoittautui käytännössä pelkäksi vitsiksi ja ajan haaskaukseksi.
Nyt yt-neuvottelut käynnistetään kun firma haluaa erottaa palveluksestaan tietyn määrän henkilöitä. Suoritetaan rituaali nimeltä yt-neuvottelu, ja erotetaan vasta sen jälkeen tietty määrä henkilöitä. Kun laki näin velvoittaa tekemään. Lopputulos on tiedossa aina ennen "neuvotteluita". Palveluksistaan vapautetut joutuvat hakemaan uusia töitä, palveluksiin edelleen kelpuutetut saavat palvella.
Kuitenkin yt-neuvotteluista tai -menettelystä on todettu mm näin:

yrityksen tai sen osan toiminnan lopettaminen sekä yhtä tai useampaa henkilöä koskevat irtisanomiset tai lomautukset, liikkeen luovutus, tytäryhtiöittäminen
olennaiset töiden järjestelyyn ja työtehtäviin vaikuttavat päätökset, osa-aikaistamiset
työhönoton periaatteet ja ulkopuolisen työvoiman käyttö,
työntekijöiden yksityisyyden suojan kysymykset,
työntekijöiden koulutus ja yrityksen sosiaalitoiminta.

Miksi aina yt liittyy potkujen antamiseen, eikä vaikkapa työntekijöiden koulutukseen, yksityisyyden suojaan tai ulkopuolisen työvoiman käyttöön? Miksi näistä ei neuvotella työntekijöiden kanssa? Ja jos neuvotellaan, miksi tieto ei pääse uutisiin asti?

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat