Seuraa 
Viestejä140

Nobelin rauhanpalkinnon myöntäminen EU:lle herätti jälleen – mielestäni ansaittua – kritiikkiä. Jo vuosia asiaa tutkinut Nobel historioitsija Fredrik S. Heffermehl väittää Nobel komitean jatkuvasti toimivan Alfred Nobelin viimeistä tahtoa vastaan. Onhan palkittavaksi tarkoitettu lähinnä aseistariisunnan puolesta edellisenä vuonna toimineita rauhanaktivisteja eikä niinkään muuten vain hyvien asioiden toimineita organisaatioita.

Räikeimpiä esimerkkejä Nobelin rauhanpalkinnon alennustilasta on Presidentti Obama, mutta koska hän on niin ilmeinen ehdokas väärin valittujen kategoriaan nostan toisena mallina esiin Presidentti Ahtisaaren, onhan hän sentään muodollisesti puuhastellut rauhankysymysten äärellä. Ahtisaaren rauhanvälitystulokset eivät ole järin vakuuttavia. Namibiassa hän lähinnä toteutti Margaret Thatcherin ja Ronald Reaganin toiveita, josta syystä paikalliset itsenäisyysaktivistit olivat katkeria vielä vuosienkin jälkeen; Bosniassa 1992-93 Ahtisaaren räpellyksistä ei ollut iloa vaan alue joutui lähihistorian verisimpään sotakierteeseen Euroopassa; Yugoslavian laittomien pommitusten lopettamiseksi 1999 Ahtisaari uhkasi Milosevicia mattopommituksilla ja puolella miljoonalla ruumiilla, jota neuvottelumetodia en juuri osaa arvostaa. Sittemmin Ahtisaari veti muodolliset näennäisneuvottelut Kosovon osalta USAn ulkoministeriön agendan toteuttamiseksi aikaansaaden yhden jäädytetyn konfliktin lisää maailmaan. Aceh puolestaan oli menestyksekäs onnenpotku Tsunamin kiinnittäessä paikallisetn huomion toisiin prioritetteihin. Täsä USAn ja Naton juoksupoikana toimimisesta sitten myönnettiin rauhanpalkinto.

Mikäli unohdetaan Nobelin tahto niin EU:n valinta palkinnon saajaksi voisi parhaimmillaan tuoda EU:lle hieman lisää itseluottamusta blokin (ulkoisen) kriisinhallinnan kehittämiseen. USA on pyrkinyt muuttamaan sotilaallista strategiaansa viholliskeskeisestä väestökeskeiseen suuntaan mutta kokemukset Irakista ja Afganistanista sekä Arabikadulta osoittavat ettei USAlla ole tarvittavaa paikallisten olojen ymmärrystä uuden strategian toteutukseen.

EU puolestaan on pyrkinyt kehittämään ”pehmeää” vallankäyttöään kriisipesäkkeissä. Tätä roolia EU saisi mielestäni entisestään tehostaa; EU on maailman merkittävimpiä kansainvälisen avun antajia joten aineelliset resurssit ovat jo olemassa. Nähdäkseni EU:n tulisi keskittyä koko kriisisyklin kattamiseen – kriisien ennaltaehkäisystä kriisinjälkeiseen vakauttamiseen ja yhteiskuntarakentamiseen. Toistaiseksi EU:n ongelmana on ollut kriisien strategisen suunnittelun ulkoistaminen Yhdysvallioille, itsenäisempi ote suhteessa sotateolliseen komplektsiin toisi mielestäni uutta - merkitystä omaavaa – sisältöä globaaleihin rauhanponnisteluihin.

Edellä kuvattua aihepiiriä käsittelen laajemmin pääblogini (pitkähkössä) artikkelissa
Devaluation of Nobel Peace Prize Continues But EU Could Show Way For Better Crisis Management

Olen bloggari jonka kiinnostuksen kohteita ovat konfliktit ja tarinoiden toinen puoli, alueista huomioni saavat Balkan, MENA ja erityisesti Serbia sekä Israel. Pääblogini on Conflicts By Ari Rusila (http://arirusila.wordpress.com). Olen myös käynnistänyt Ariel -sivuston, joka taustoittaa Israelin politiikkaa, puolustusta ja yhteiskuntaa (pl uskonnolliset teemat) suomen kielellä.

Kommentit (5)

Toope
Seuraa 
Viestejä25584

Obama toki oli selkeä virhevalinta nobelistiksi. Valinta leimasi palkinnon "populistiseksi" (jesh, sain käyttää kerrankin tätä termiä). Tuollaista palkintoa kun ei koskaan tulisi myöntää odotusten, vaan aina vain saavutusten perusteella. Obaman saavutukset vain odottavat vielä itseään.

Käsittääkseni Ahtisaareen ollaan Namibiassa oltu aika tyytyväisiä? En sinänsä usko Jugoslavian tai Acehinkaan tilanteen muuttuneen pahemmiksi Ahtisaaren toiminnan vuoksi, mutta toki aika symbolista tuo vaikuttaminen usein on.

EU puolestaan on pyrkinyt kehittämään ”pehmeää” vallankäyttöään kriisipesäkkeissä. Tätä roolia EU saisi mielestäni entisestään tehostaa; EU on maailman merkittävimpiä kansainvälisen avun antajia joten aineelliset resurssit ovat jo olemassa.

Kuten edellä sanoit, EU on ulkoistanut kriisien hoidon USA:n armeijalle. EU tulee kuvaan, vasta kun sotatoimet ovat ohi. Sitten arvostellaan USA:a hyökkäävyydestä, vaikka EU:ssa täysin eletään USA:n sateenvarjon alla.

Ongelmana tässä vaan ei ole USA:n ulkopolitiikka, vaan EU:n ulkopolitiikka. Niissähän on se ero, että USA:lla on politiikassaan suunta.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14537

EU on sentään maailman onnistunein rauhanprojekti. Pax Romanan jälkeen ei Euroopassa ole ollut näin pitkää rauhallista ajanjaksoa.

Nykyään tyypillisesti unohdetaan että taloudellinen yhdentyminen on vain toissijainen tavoite.

Sensuuri kärjistää yhteiskunnan polarisaatiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Joo, ei. Viimeksi jenkkien sota jotenkin kosketti meitä konkreettisesti kun Ranska fleedas Indo-Kiinasta.

Mutta onhan se kiva pamautella pyssyjä ja heilutella suomenlippua ulkomailla. Silleen niiku Band of Brotherisssa.

Tai sitten ei.

Tulevan vuoden Rauhannobel ehdokkaat:

George W. Bush
David Hasselhoff
Vladimir Putin
Nestlé
Arabiliitto
YK
Usain Bolt
Nordea
Donald Trumph
Nato
Foreca
Reuters
David Hasselhoff(Toisen kerran)
Kim Jong-un
Dalai Lama
BBC
Nalle Wahlroos
Uppo Nalle
Nalle Puh

Vierailija
Ari Rusila
Yugoslavian laittomien pommitusten lopettamiseksi 1999 Ahtisaari uhkasi Milosevicia mattopommituksilla ja puolella miljoonalla ruumiilla, jota neuvottelumetodia en juuri osaa arvostaa.Tähän kohtaan haluan kyllä puuttua. Olisiko sitten pitänyt lässyttää jotain tyyliin: "Onpas pikku Milošević nyt ollut tuhma. Ethän tee noin enää toiste?"

Maailma on julma paikka. Ei tyranneihin ja kriminaaleihin tehoa kuin voima.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat