Seuraa 
Viestejä45973
Nolanin kartta (englanniksi Nolan Chart) on David Nolanin vuonna 1970 kehittämä kaksiulotteinen, poliittista kirjoa kuvaava kartta. Se suunniteltiin korvaamaan epämääräinen oikeisto-vasemmisto -akseli, jonka määritelmä on muuttunut vuodesta toiseen. .Vaikeasti määriteltävän oikeisto-vasemmisto -akselin sijaan Nolanin kartassa on kaksi akselia:
1.Sosiaalisen vapaus ja
2.Taloudellisen vapausTermi "vasemmisto" keksittiin Ranskan suuressa vallankumouksessa 1789-1799. Alunperin se tarkoitti muutosta haluavia. Suurin osa tästä alkuperäisestä vasemmistosta oli liberaaleja: he halusivat antaa ihmisten voida elää omaa elämääsnä kuten itse haluavat ja tämä kattoi myös vapaan markkinatalouden.

Liberaalit tekivät vallankumouksen ja heillä oli aluksi enemmistö. Vallankumouksen kansalliskokouksessa äärivasemmistona istunut pienempi Vuoripuolue oli karttamme termein "konservatiivisia sosialisteja": he halusivat valtion määräävän kaikesta, etenkin 1792-93 vallan liberaaleilta kaapannut, verisyydestään kuuluisa rousseaulainen sosialisti Robespierre, joka teloitutti liberaalit päästyään valtaan.

Vallankumouksessa oikealla istuvat konservatiivit vastustivat vapaata markkinataloutta ja olivat kartassamme lähinnä "keskustaa" tai "konservatiivisia sosialisteja".

Nykyään eri ihmiset käyttävät vasemmisto-käsitettä niin eri tavoin, että se ei ole kovin informatiivinen. Nykyään siihen lasketaan usein karttamme molemmat sosialistiryhmät ja oikeistoon molemmat konservatiiviryhmät. Tästä syystä jotkut tutkijat luokittelevatkin Hitlerin oikealle ja toiset vasemmalle, vaikka esimerkiksi suomalainen Vasemmistoliittokin kannattaa sekä ohjelmissaan että käytännön politiikassaan paljon vapaampaa markkinataloutta kuin Hitlerin tiukka suunnitelmatalous hinta- ja palkkasääntelyineen tai Mussolinin erittäin sosialistinen ja säännelty talous.
Itsehän olen varmaan lähellä konservatiivistä sosialismia, vaikka toki arvoliberaali sosialismikin ihan houkuttelevalta kuulostaa.

http://www.politiikkatesti.fi/

Sivut

Kommentit (37)

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1737
Olet uskonnollinen oikeistokonservatiivitäysin pöljä testi.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arvoliberaali sosialisti. Yllättävän hyvin pitää oman näkökannan mukaan. Hyvinkin arvoliberaali, mutta tosiaan tuota sosialisti-termiä en kyllä allekirjoita. Sosiaaliliberaali on ehkä se poliittinen liike, jonka koen läheisimmäksi. Harmi vaan, ettei Suomessa ole yhtään oikeaa sosiaaliliberaalipuoluetta.

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

liberaali, ei mitenkään yllättävä tulos.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Toope
Seuraa 
Viestejä25579

Keskustalainen olen. Testi ei ole oikein toimiva.

edit: Hassu huomautus vaan tässä, Hommaforumin sama tutkimus vei väkeä juuri keskustaan. Tutkimuksen suorittajien näkemys konservatiiviudesta ja liberaaliudesta ei siis oikein vastaa sitä näkemystä, mikä peruskansalaisilla on. Kysymystenasettelu ei toimi.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat