Seuraa 
Viestejä45973

Ymmärrettävästi ruokavalion optimointiin vaikuttavien muuttuvien tekijöiden johdosta tarpeet vaihtelevat. Keskustelssa voi huomioida näiden tekijöiden vaikutuksia tarpeisiin, esimerkkinä erityistekijät kuten raskaus, teini-ikä, vauvaikä.

Optimaalisen ruokavalion määritelmänä kuitenkin pidettäköön henkisen (((vireystila, ajattelun muistin ja hyvänolon, onnellisuuden tunteen korkeatasoisuus ja tasaisuus))) ja fyysisen (((lihaskunto, verenkierto, hengitys toimivuus, tehokkuus))) eli henkisyyden ja fyysisyyden huippukunnon tukemista tavalla joka on tehokas vuorokauden ja vuosikymmenten ympäri.

Teen tähän esimerkin yhdestä ruokavaliosta johon voi kommentoida.

Jos ihmiset tekevät omia malleja opmtimoiduista ruokavalioista, ravintosisällöistä, tarpeisiin vaikuttavista tekijöistä, tutkimuksista tai mistä tahansa voi keskusteluun kertä paljonkin hyödyllistä vuorovaikutusta/tietoa.

Myös ihmissuhteilla, liikunnalla, harrastuksilla on vaikutusta samoihin asioihin, mutta näitten aihepiirien vaikutusta/optimointia ei tuskin kannata samassa ketjussa harrastaa.

Malliesimerkki ruokavalion koostumsesta/rytmittämisestä:

20-30 vuotias mieshenkilö, normaalilla terveystilanteella ja aktiivisella liikkumisella (varmistaa hyvän ruokahalun)

Päivän ensimmäinen ateria 1-5 tunnin hereillä olon jälkeen. :

- kasviksia 200-500 grammaa(vaihdellen päivittäin),,
-marjoja (joka neljäs päivä),,
riisiä tarpeen mukaan 0-100 grammaa,,
paistettua kalaa suolalla 150 grammaa.

Päivän toinen ateria: 5-10 herilläolo tunnin aikana. :
-200-400 grammaa kasviksia,
-marjoja (joka neljäs päivä)
-kalaa 150-250 grammaa
-kokojyväriisiä 75-150 grammaa.

kolmas ateria: 5-1,3 tuntia ennen nukkumaan menoa.
- mahdollisimman rasvaista lihaa 100-250 grammaa, tarpeen mukaan, joinakin päivinä liha korvataan pavuilla (punainen liha ei tarpeellista joka päivä)
- hieman tai paljon kokojyvä riisiä, tarpeen mukaan

Joskus käytännön syistyä vain 2 ateriaa päivällä jolloin ateria nro.2 haetaan ensimmäiseen ateriaan 1/3 ja 3 ateriaan 2/3. Painotus näin koska lähtökohtaisesti loppupäivästä parempi syödä raskaasti kuin varhaisella.

Tällä ruokavaliolla saavutetaan tarpeelliseset hivenaineet ja vitamiinit,. Joitakin mainintoja niistä:

-ruokavalio ei sisällä valkoista vehnää, joten monet ravintoaineet imeytyvät tehokkaammin

Kalsium: johtuen runsaasta kalan syönnistä kertyy sitä tarpeeksi. Kalassa kalsium on hyvin imeytyvässä muodossa.

D-vitamiini: 300-400 grammaa kalaa sisältää 16-80 ug(?) d-vitamiinia joka on hyvin imeytyvässä muodossa.

c-vitamiini: kasvikset (paprika +muut), marjat runsaasti

e-vitamiini: jotkut kasvikset, satunnaiset ruokaöljyt

b-vitamiini: liha, kala

k/a vitamiini: kasvikset.

mangensium ja kuitu: kokojyvä riisi. tärkeä lähde molemmille ja kokojyvä riisi vaikuttaisi olevan välttämätön erityisesti mangesiumin kohdalla.

mineraaleja ja muita kasvikisista.

Hiilihydraatteja päivän aikana saa 100-300 grammaa.
proteiinia n.0,7-2g painokilo.
Eli kalan, lihan ja riisin tarkkojen annoskokojen suhteen on kuunneltava kroppaa, eikä vajarit näistä huoleta, saatikka liikasaaminen.

Rasva-vajarit hieman huolettavat. kala ja liha sisältävät noillakin määrillä jopa vain puolet suosituksesta. n100g/päivä normaalilla nuorella miehellä.
Mitä vaikutuksia on liian vähäisellä rasvan saanilla esim. vain puolet tarpeesta? vähän koluttu aihe.
lyhyt ja pitkäkestoisia vaikutuksia?
Suositteko pähkinöitä vai ruokaöljyjä?

Entä miitä tekijöitä tulisi huomioida esimerkiksi kasvisten syönnissä? onkomitään näyttöä että aamu, päivä tai ilta on otollisempi aika niitä nauttia kun muut? sama kysymys voi olla hyvä riisin(hiilihydraatin) ja kalan kohdalla.

Proteiinipitoinen ruoka on toki hyvä sijoittaa fyysisen aktiviteetin jälkeen kuten myös ennen nukkuumaanmenoa (lihakset rakentuu öisin). Tämä on selviö.

Onko jotain ruokalajeja ravintoaineita joita näkisitte tarpeelliseksi lisätä? Tai miksei vähentää. Perustelut sille.
Jos kannatatte hedelmiä, niin mitä ne sisältävät mitä kasvikset ei?
Entä juurekset?
Mitä kaikkea hyvää sienissä ja kaaleissa on?

Mitä hyödyllistä esim kaura tai ruis voisi sisältää mitä kokojyväriisi ei sisällä?

Ainoa juoma on lähtökohtaisesti vesi.

Oletetaan että kalsiumia(väittelyn varaa),proteiinia ja d-vitamiinia saadaan tarpeeksi. Mitä mahdollista hyötyä maitotuotteista voisi olla?

Onko vastauksia kysymyksiin, uutta/eriävää näkökulmaa, lisää kysymyksiä, haluatko jakaa oman mallisi?

Oletko ollut erilaisilla ruokavalioilla? Osaatko/jaksatko eritellä syitä ja seurauksia?

Ps. onneksi kopioin viestin ennen lähettämistä, koska oli ehtinyt kirjata minut ulos. Suosittelen samaa jos kirjoittaa pitkästi.

Kommentit (3)

MooM
Seuraa 
Viestejä8021

Miksi optimaaliseen ruokavalioon ei kuulu hedonistisia arvoja? Minä esimerkiksi syön hedelmiä kasvisten lisäksi ihan siksi, että ne maistuvat hyvältä (sokeri, maku muuten ja joissain happamuus yhdistettynä makeaan). Mielihyvälläkin on merkitystä aivokemialle.

Maitotuotteiden kanssa on sama, esimerkiksi jugurtti vaan on hyvää, samoin maito tiettyjen ruokien kanssa.

Tuosta ruokavalioehdotuksesta: jos tuo on päivittäinen ruokavalio, kalaa tulee todella paljon ja siinä on vaarana, että riittävän puhdasta kalaa ei saa (raskasmetallit ja ympäristömyrkyt yms). Lisäksi lihan määrä (lasken kalan lihaksi) on suuri, mikä on epäekologista. Toinen pointti on kuidut. Riittääkö kasvismassa pitämään putket toiminnassa?

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

RahanPainaja
Ymmärrettävästi ruokavalion optimointiin vaikuttavien muuttuvien tekijöiden johdosta tarpeet vaihtelevat. Keskustelssa voi huomioida näiden tekijöiden vaikutuksia tarpeisiin, esimerkkinä erityistekijät kuten raskaus, teini-ikä, vauvaikä.

Optimaalisen ruokavalion määritelmänä kuitenkin pidettäköön henkisen (((vireystila, ajattelun muistin ja hyvänolon, onnellisuuden tunteen korkeatasoisuus ja tasaisuus))) ja fyysisen (((lihaskunto, verenkierto, hengitys toimivuus, tehokkuus))) eli henkisyyden ja fyysisyyden huippukunnon tukemista tavalla joka on tehokas vuorokauden ja vuosikymmenten ympäri.

Teen tähän esimerkin yhdestä ruokavaliosta johon voi kommentoida.

Jos ihmiset tekevät omia malleja opmtimoiduista ruokavalioista, ravintosisällöistä, tarpeisiin vaikuttavista tekijöistä, tutkimuksista tai mistä tahansa voi keskusteluun kertä paljonkin hyödyllistä vuorovaikutusta/tietoa.

Myös ihmissuhteilla, liikunnalla, harrastuksilla on vaikutusta samoihin asioihin, mutta näitten aihepiirien vaikutusta/optimointia ei tuskin kannata samassa ketjussa harrastaa.

Malliesimerkki ruokavalion koostumsesta/rytmittämisestä:

20-30 vuotias mieshenkilö, normaalilla terveystilanteella ja aktiivisella liikkumisella (varmistaa hyvän ruokahalun)

Päivän ensimmäinen ateria 1-5 tunnin hereillä olon jälkeen. :

- kasviksia 200-500 grammaa(vaihdellen päivittäin),,
-marjoja (joka neljäs päivä),,
riisiä tarpeen mukaan 0-100 grammaa,,
paistettua kalaa suolalla 150 grammaa.

Päivän toinen ateria: 5-10 herilläolo tunnin aikana. :
-200-400 grammaa kasviksia,
-marjoja (joka neljäs päivä)
-kalaa 150-250 grammaa
-kokojyväriisiä 75-150 grammaa.

kolmas ateria: 5-1,3 tuntia ennen nukkumaan menoa.
- mahdollisimman rasvaista lihaa 100-250 grammaa, tarpeen mukaan, joinakin päivinä liha korvataan pavuilla (punainen liha ei tarpeellista joka päivä)
- hieman tai paljon kokojyvä riisiä, tarpeen mukaan

Joskus käytännön syistyä vain 2 ateriaa päivällä jolloin ateria nro.2 haetaan ensimmäiseen ateriaan 1/3 ja 3 ateriaan 2/3. Painotus näin koska lähtökohtaisesti loppupäivästä parempi syödä raskaasti kuin varhaisella.

Tällä ruokavaliolla saavutetaan tarpeelliseset hivenaineet ja vitamiinit,. Joitakin mainintoja niistä:

-ruokavalio ei sisällä valkoista vehnää, joten monet ravintoaineet imeytyvät tehokkaammin

Kalsium: johtuen runsaasta kalan syönnistä kertyy sitä tarpeeksi. Kalassa kalsium on hyvin imeytyvässä muodossa.

D-vitamiini: 300-400 grammaa kalaa sisältää 16-80 ug(?) d-vitamiinia joka on hyvin imeytyvässä muodossa.

c-vitamiini: kasvikset (paprika +muut), marjat runsaasti

e-vitamiini: jotkut kasvikset, satunnaiset ruokaöljyt

b-vitamiini: liha, kala

k/a vitamiini: kasvikset.

mangensium ja kuitu: kokojyvä riisi. tärkeä lähde molemmille ja kokojyvä riisi vaikuttaisi olevan välttämätön erityisesti mangesiumin kohdalla.

mineraaleja ja muita kasvikisista.

Hiilihydraatteja päivän aikana saa 100-300 grammaa.
proteiinia n.0,7-2g painokilo.
Eli kalan, lihan ja riisin tarkkojen annoskokojen suhteen on kuunneltava kroppaa, eikä vajarit näistä huoleta, saatikka liikasaaminen.

Rasva-vajarit hieman huolettavat. kala ja liha sisältävät noillakin määrillä jopa vain puolet suosituksesta. n100g/päivä normaalilla nuorella miehellä.
Mitä vaikutuksia on liian vähäisellä rasvan saanilla esim. vain puolet tarpeesta? vähän koluttu aihe.
lyhyt ja pitkäkestoisia vaikutuksia?
Suositteko pähkinöitä vai ruokaöljyjä?

Entä miitä tekijöitä tulisi huomioida esimerkiksi kasvisten syönnissä? onkomitään näyttöä että aamu, päivä tai ilta on otollisempi aika niitä nauttia kun muut? sama kysymys voi olla hyvä riisin(hiilihydraatin) ja kalan kohdalla.

Proteiinipitoinen ruoka on toki hyvä sijoittaa fyysisen aktiviteetin jälkeen kuten myös ennen nukkuumaanmenoa (lihakset rakentuu öisin). Tämä on selviö.

Onko jotain ruokalajeja ravintoaineita joita näkisitte tarpeelliseksi lisätä? Tai miksei vähentää. Perustelut sille.
Jos kannatatte hedelmiä, niin mitä ne sisältävät mitä kasvikset ei?
Entä juurekset?
Mitä kaikkea hyvää sienissä ja kaaleissa on?

Mitä hyödyllistä esim kaura tai ruis voisi sisältää mitä kokojyväriisi ei sisällä?

Ainoa juoma on lähtökohtaisesti vesi.

Oletetaan että kalsiumia(väittelyn varaa),proteiinia ja d-vitamiinia saadaan tarpeeksi. Mitä mahdollista hyötyä maitotuotteista voisi olla?

Onko vastauksia kysymyksiin, uutta/eriävää näkökulmaa, lisää kysymyksiä, haluatko jakaa oman mallisi?

Oletko ollut erilaisilla ruokavalioilla? Osaatko/jaksatko eritellä syitä ja seurauksia?

Ps. onneksi kopioin viestin ennen lähettämistä, koska oli ehtinyt kirjata minut ulos. Suosittelen samaa jos kirjoittaa pitkästi.


Muuten hyvä mutta puuttuu, siemenet, pähkinät, manteli linssit ym. Pavut mainitsitkin. Maitoa ei tartte, kalsiumia saadaan paremmin imeytyvässä muodossa kasvikunnasta. Esim. manteli 276mg/100g vastaan maito 120mg/100g. Ituja(vihreitä linssejä syön aamulla, kera mustikan ja puolukan, inkiväärin ja valkosipulin. Suosin kasviksia, muuten olen sekasyöjä ja Deetä kapseleina, sekä magneesiumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983
HPL
RahanPainaja
Ymmärrettävästi ruokavalion optimointiin vaikuttavien muuttuvien tekijöiden johdosta tarpeet vaihtelevat. Keskustelssa voi huomioida näiden tekijöiden vaikutuksia tarpeisiin, esimerkkinä erityistekijät kuten raskaus, teini-ikä, vauvaikä.



Ellei aivan täyshörhö ole, niin myös raha pitää ottaa mukaan laskelmiin. Samoin siedettävän vaivaton saatavuus.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat