Seuraa 
Viestejä188

Ymmärretäänkö tilastoja?

Päättäjäien ja viranomaisten lausuntoja ja päätöksiä lukiessa tuntuu siltä, että eivät oikein ymmärrä lukuja tai suuruusluokkia. Ollaan valmiita tekemään suuriakin päätksiä rattijuoppojen poiskitkemiseen (aiheuttavat vuosittain n. 6 sivullisen kuoleman) mutta sairaaloissa tehdyistä hoitovirheistä (n. 2 000 kuolemantapausta vuodessa) ei kiinnostuta.

Yli 30 polkupyöräilijää kuolee lähinnä oman törttöilyn vuoksi, 200 kuolee tuberkuloosiin (jonka ennaltaehkäisevä hoito lopetettiin), 13 suomalaista kuolee vuosittain graavilohesta saatuun listeriaan ... otsikot repeävät liitoksistaan kuitenkin luvallisilla ampuma-aseilla tehdyistä vuosittaisesta n. viidestä kuolemantapauksesta.

Eikö kannattaisi suunnata resurssit vaikka vuosittaiseen 800 ihmishengen vaativaan likastumis- ja tippumiskuolemien hillitsemiseen tai n. 1 700 puutteelliseen sairaalahygieniaan kuolevaan potilaaseen (kyllä, Suomessa).
Miksi henkirikokset saavat niin suuresti palstatilaa vaikka vie vain 120 ihmisen hengen vuodessa? Tuo on hyttysen kikkare verrattuna välinpitämättömyydellä aiheutettujen ennenaikaisten kuolemantapausten määrään.

Eikö numeroita osata lukea? Mikä on psykologia tämän takana?

Sivut

Kommentit (34)

Kyllähän tilastotietoa voi järjestää ja esittää eri tavoin: kaunistella jotakin asiaa ja siirtää samalla jotakin muuta sivummalle. Lööpeissä ei tunnu välillä olevan mitään muuta ideaa kuin vahvimman ärsykkeen synnyttävä uutisointi. Mahdollisimman BIAS vapaa ja naseva tosiasioista uutisoiminen ei taida olla ikinä ykkösmotiivi kenellekään.

turru
Seuraa 
Viestejä188
Shriek
Kyllähän tilastotietoa voi järjestää ja esittää eri tavoin: kaunistella jotakin asiaa ja siirtää samalla jotakin muuta sivummalle. Lööpeissä ei tunnu välillä olevan mitään muuta ideaa kuin vahvimman ärsykkeen synnyttävä uutisointi. Mahdollisimman BIAS vapaa ja naseva tosiasioista uutisoiminen ei taida olla ikinä ykkösmotiivi kenellekään.Jepulis, tuo lööppiasia on 100-prosenttisen totta. Ei kai siinä mitään. Se vaan kaivertaa, että miksi näillä lööpeillä on niin suuri vaikutus päättäjiin? Luulisi, että asioiden tärkeys- tai suuruusjärjestys selviäisi helposti melko tarkoista tilastoista?

Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa rattijuopot, sikainfluenssa, väestön ikääntyminen... kamala riehuminen ja hysteria, panostetaan valtava määrä resursseja (jotka ovat rajallisia ja siten muista tärkeistä asioista pois) asioihin, jotka ovat niin marginaalisia, ettei edes 100 %:nen ongelman ratkaisu tuottaisi havaittavaa tulosta.

Tai vaikkapa väestön ikääntyminen. Julkisuudessa on kirjoituksia, joissa valistuneet ihmiset ihan tosissaan väittävät ihmisten kohta elävän 200-vuotiaiksi. Miten voidaan väestölaskennan lukuarvoja tulkita näin päin p*rsettä? Tämän perusteella kun kuitenkin tehdään suuria muutoksia lainsäädäntöön ja muuhun tärkeään.

Luulisi joidenkin matemaatikkojen tai akateemisesti koulutettujen älähtävän näistä asioista?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6865

Demokratiassa tehdään päätöksiä pitkälti julkisen mielipiteen mukaan. Julkinen mielipide taas voi olla hyvinkin kaukana siitä, mitä tutkittu tieto asioista sanoisi.

On paljon dramaattisempaa, jos pikkutyttö jää humalaisen ajaman auton alle, kuin jos pappa liukastuu, tai saa sairaalapöpön.

Jos nykymeno ei miellytä, niin miten asioita sitten pitäisi hoitaa? Täysin virkamiespohjalta myös julkista mielipidettä vastaan mentäessä? Eikö tämä aiheuttaisi helpohkosti levottomuuksia?

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Nykyään kuvitellaan että ihminen ei sairastu kuin vain elämällä väärin. Eli oletetaan että sairaalaan päätyvät ne jotka hillittömässä himokkuudessaan eivät pysty pysymään erossa viinasta, tupakasta ja The Väärästä Ruoasta. Eli jos makaat siellä lasaretissa ja saat pöpön, niin omapa on vikasi.

Kun taas parempikin aines joutuu näiden rattijuoppojen tulilinjalle. Ei se hienompikaan auto auta jos tullaan päin nokkaa, ja joskushan rikkaampikin joutuu jalkautumaan autostaan kun pitää siirtyä Stocmannin sisätiloihin kurmeeaterian tarpeita tähystelemään.

Rattijuoppo on siis sellainen psykokilleri joka vaanii myös viattomia pikku hyväosaisia ja niitä jotka Osaavat Elää Oikealla Tavalla. Pelottaahan se enemmän kuin paskasakin itsehankitut sairaudet.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Itsekin joskus laskeskelin, että tievalaistukseen käytetyn energiantuotannon päästöt tappaa enemmän ihmisiä kuin mitä säästetään liikenneturvallisuuden kasvulla. Ilmansaasteet tappaa siis tuhansia ihmisiä Suomessa vuosittain, kun taas tievalaistuksella säästetään ehkä joku jalankulkijan henki.

Jos rationaalisesti mietitään, niin rattijuopotkin tappaa enemmän autojensa hiukkaspäästöillä kuin yliajoilla.

Mitä eläimiin tulee, niin onhan mehiläinen vaarallisempi kuin susi tai karhu.

Suurimpia tappajia on ilmansaasteet, sokeri, tupakka ja viina. Puun pienpoltto on yksi suuri tappaja. Palaminen tapahtuu huonoissa olosuhteissa ja asutuksen lähellä.

Tämä on juuri se syy, jonka takia tarvitaan tiedettä.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

mikä on ikämediaani niille sairaalan tekemien hoitovirheiden seurauksena kuolleille?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Muisti pettää
Seuraa 
Viestejä89
Ymmärretäänkö tilastoja?Ei ymmärretä tai tehdään täysin vääriä johtopäätöksiä. Poliitikot tietävät sen ja siitä syystä heidän ei tarvitse perustella jotain edustamaansa kantaa tai ideologiaa. Romney ei edes itse ymmärtänyt taloudellista linjaansa mutta se meni täydestä läpi isoon osaan äänestäjistä, jotka todellisuudessa äänestivät omia etujaan vastaam.

Kun joku kasvaa nyt x% tai on menneisyydessä kasvanut, sanotaan että vuonna y on tapahtunut jotain äärimmäisen katasrofaalista. Aina muistuu mieleen Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan professori Hannu H. Kari. Hän arvioi 2004 että internet romahtaa vuonna 2006 roskapostin ja virusten alle. Jotenkin tässä vaan kirjoitellaan...

turru
Seuraa 
Viestejä188
taucalm
mikä on ikämediaani niille sairaalan tekemien hoitovirheiden seurauksena kuolleille?

Veikkaisin, että on sama kuin sairaapotilaiden ikämediaani. Näitä potilaskuolematilastoja on vaikea löytää. Joko se ei kiinnosta ketään tai ehkä luokiteltu jonkinsortin salaisuudeksi.
Hämmästyttävää kyllä niin tilastojen mukaan on riski mennä sairaalaan fiksaaman jotakin polvea, rannetta tai lonkkaa.

Tätä olen yrittänyt laskea mutta en ole löytänyt numerotietoa: kuinka monta henkilö-tuntia vietetään Suomen liikenteessä? Olen alkanut epäillä, että liikenteessä on turvallisempaa kuin muualla.

Suomessa taisi viime vuonna kuolla VAIN n. 240 henkilöä, joka on kyllä melkoisen vähän. Jos tuosta määrästä vähennetään oletetut sairaskohtaukset, itsemurhat, henkirikokset (?) - niin jääkö jäljelle mitään mitä voisi estää?

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Nirrinlähtö sairaalakäynnillä ei kuitenkaan ole ehkä ihan niin yleistä kuin vakavan vammautumisen riski, mutta "kivahan" se sitten on elää pysyvän haitan kanssa... Eniten pelkäisin itse oikuttelevia primadonna-tyyppisiä lääkäreitä jotka saattavat saada mitä tahansa päähänsä. Tiedän tapauksen jossa keskosena ja vammaisena syntynyt lapsi vammautui entistäkin pahemmin kun lääkäri ei suostunut suorittamaan erästä operaatiota sen vuoksi että lapsen sairauskertomuspaperit eivät olleet paikalla. Tottahan esitiedot tarvitaan, mutta luulisi pätevän lääkärin näkevän omine aisteineenkin edes jotain. Lisäksi tiedän erään ylilääkärin joka hoiti omaa jalkaansa reumatapauksena, vaikka hänen säärensä oli oikeasti murtunut.

Siitä lienen ennenkin maininnut että lehtiin asti pääsi tapaus jossa lääkäri ei suostunut keisanrinleikkaukseen äidin aneluista huolimatta ja lapsi kuoli synnytyksen vaikeutuessa ja pitkittyessä.

Lääkäreiltä pitäisi siis jo koulutuksen varrella juuria se puolijumaluuden harha pois, että eivät tiukan paikan tullen tarraisi kynsin hampain arvovaltaansa ja tärkeyteensä kiinni, vaan osaisivat neutraalisti reagoida tilanteeseen ja kuunnella mitä potilaalla on asiassa sanottavaa. Mutta sitähän ei tietysti mikään estä että persoonallisuushäiriöisiä opiskelee lääkäreiksikin. Ja hoitajiksi, kuten esim. Nokian tapauksesta ja Ylisen tapauksesta ja herra ties mistä kaikista tapauksista tiedämmekään.

Julkinen mielipide ja se, mistä lehdet sattuvat kirjoittamaan, ohjaavat päätöksiä. Tämä ei tietenkään ole hyvä juttu mutta vielä huonompi juttu olisi puhtaasti tuijoittaa lukua. Mitä esimerkiksi liukastumisiin tulee, voit omalla käyttäytymisellä parantaa tilannettasi. Mitä henkirikoksiin ja rattijuoppuohin tulee, on hyvin vähän mitä itse voit tehdä. Täten on luonnollista, että julkisesti puututaan jälkimmäisiin.

Ainakin minä haluan, että verorahojani käytetään rattijuoppojen ym. rikollisten valvomiseen. Minä ostan itse liukastumisesteet kenkiini ja katson etten törttöile liikenteessä.

Mitä hoitovirheiseen tulee, niin tämä on tietenkin eri juttu...

turru
Seuraa 
Viestejä188
kuoris
... Mitä esimerkiksi liukastumisiin tulee, voit omalla käyttäytymisellä parantaa tilannettasi....Tuo ei ehkä ole ihan totta. Muistan kun viime talvena ministeri kehotti kansalaisia lapioimaan lunta omakotitalojen katoilta, jottei katot romahda (Suomessa ei tiettävästi tosin ole ainuttakaan tapausta, jossa omakotitalon katto olisi romahtanut lumikuormasta). Tuloksena olin vajaa tusina kuollutta, keski-ikäistä, paksua lumenluontisankaria.
Olisin valmis väittämään, että tavallaan nämä kuolonuhrit pakotettiin kuolemaansa propagandan painostuksesta. Propaganda taas oli seurausta huonosta ymmärryksestä tilasto- ja faktatiedon ymmärtämisestä.

Itse olen vetänyt pari kertaa lipat ja mielestäni osatekijä oli liukas jalkakäytävän pinta. Veikkaan, että läheskään kaikki näistä vuosittaisesta vajaasta tuhannesta liukastumiskuolonuhreista eivät ole mitenkään tietoisesti ottaneet riskiä.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
turru
Eikö numeroita osata lukea? Mikä on psykologia tämän takana?

Numeroita ei osata lukea. Sen takana on psykologiat "matikka on tylsää/vaikeeta ja emmä sitä kuitenkaan missään tarvii". Tällä asenteella on tukeva faktaperusta: sellaista taitoa ei varmasti tarvitsekaan jota ei ole. Koskaan ei ole meikäläisen tarvinnut soittaa viulua. Hyvä niin, sillä se se vasta vaikeaa onkin.

We're all mad here.

Vierailija
abskissa
turru
Eikö numeroita osata lukea? Mikä on psykologia tämän takana?

Numeroita ei osata lukea. Sen takana on psykologiat "matikka on tylsää/vaikeeta ja emmä sitä kuitenkaan missään tarvii". Tällä asenteella on tukeva faktaperusta: sellaista taitoa ei varmasti tarvitsekaan jota ei ole. Koskaan ei ole meikäläisen tarvinnut soittaa viulua. Hyvä niin, sillä se se vasta vaikeaa onkin.Merkonomille matikasta on vain haittaa. Heidän on parempi luulla joka diiliä huonoksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat