Seuraa 
Viestejä1697

Jatkuvasti puhutaan mediassa siitä, kun kaikille pitää saada työtä. Eikö tämä ole vähän vanhentunut ajatelma ja olisi aika pysyä kehityksen mukana. Työn pakollisuus varmaankin heijastelee historiasta missä, ennen ylituotantoa ja sosiaaliturvaa, työtön henkilö oli ongelma, koska puute ajoi häntä väistämättä rikollisuuteen jos mitään muuta ei ollut tarjolla.

Nykyisellään jos kaikkien työkykyisten panosta ei tarvita kaikille riittävän elintason saavuttamiseen, ei pitäisi olla mitään pakottavaa syytä pakkotyöllistää kaikkia, tekemään jotakin, mistä ei ole mitään hyötyä. Vaikka työtön ei ole vastaavasti enää ongelma kuten ennen, hänellä on historian taakka harteillaan. Ihmisen arvo nähdään hänen työnsä kautta, eikä työn ulkopuolisia asioita osata arvostaa. Lisäksi on jokin yleinen kulttuurimeemi sille, että mitään mitä ei ole pakko tehdä olisi syytä välttää. Tällöin monet duunarit on ehdollistettu siihen, että vapautta olla tekemättä mitään pitää käyttää tv:n ja kaljan parissa.

Vastaavasti voisimme varmasti rakentaa valistuneen kulttuuri ilmapiirin missä sivistyminen olisi tavoiteltava ihanne. Eli työn sijaan yleisesti arvostettu motiivi olisi sivistyä esimerkiksi tieteiden parissa. Toki työtä tarvitsisi tehdä sen verran kuin on tarpeellista, mutta arvostus ihmisille muodostuisi enempi sitä kautta kuinka paljon fysiikka he ymmärtävät.

Hassua myös miten arvot ovat kääntyneet päälaelleen. Ennen vain köyhä joutui tekemään työtä. Nykyisin vain rikkaalla on oikeus työhön ja lisä varallisuuden haalimiseen.

Onko järkeä syyttää työtöntä siitä, että olemme luoneet järjestelmä jossa työnteettäminen ei kannata? Jos työtöntä jatketaan syyllistämään tilanteessä jossa eteläeuroopassa työttömyys lähentelee 50% niin se varmasti ruokkii populismia ja mahdollisesti sotaa, jos köyhät eivät koe muuten olevansa arvokkaita muuta kuin valtaamalla rikkailta takaisin arvokkuutensa.

Olisiko siis aika luopua työntekemisen jumalallisuudesta?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Kommentit (13)

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Robottitekniikan myötä "ihminen tulee tarpettomaksi ", ainaki työelämässä.
Nykyisin jo kehitellään hoitajartobotteja , ja muitaki ihmistä korvaavia työkoneita.

Son sitte ihan kokonhan eri asija , tekkeekö ihmisen poistuminen työelämästä nämä robotit ja hypriitin sun muut tarpeettomaksi ?
Ka ko ihminen ei tehe työtä, niin tuskin sille kukhan rahhaa jakkaa , jotta tämänkaltanen kulutusyhteiskunta säilyis.
Niin loppuu se sillon homma roboteiltaki , ka nähtäs vishin robottien lakko , ja viimein
robottien kapina , siittä oliski leikki kaukana !

No, Zeitgeistissahan ollaan juuri tämän asian äärellä. Eli miksi juosta oravanpyörässä, kun voisi kehittää yhteisöä. Työ ei lopu tekemällä, mutta ainakin työnteko keskittyisi tarpeellisiin asioihin kuten kestävään kehitykseen yms. Nykymaailmassa et ole oikein mitään, jos et saa töitä, koska työ on se, mistä saat palkan. Ja tarvitset palkan. Ja saat mahdollisesti palkan alennuksen, ehkä potkut tai ainakin eläkeiän noston. Mutta yhteisössä keskittyisit siihen, miten yhteisöä voisi parhaiten kehittää niin, että siitä olisi sitten etuakin yhteisön jäsenille.

Tämä on myös nollasummapeliä siinä mielessä, että vaikka saisit kuinka paljon rahaa, niin ei siitä ole konkreettista hyötyä ennen kuin teet jotain tuottavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Kirjoitin aiheesta tänne: http://sohvaperuna.net. Sopiva ympäristö.

Presidentti avasi hyvän aiheen. Työväenpresidentti. Kaikki työ on hänen mielestään itseisarvoista ja myös sen tavoittelu.

Varmaan sitten kannattaa ja on hyödyksi yhteiskunnalle. Minä en tosin ymmärrä logiikkaa. Työhän on väline jotain varten, eli sillä tavoitellaan jotain. Jos ei saa mitään, niin työ on nolla-arvoista tai jos menee niin sitten miinus-arvoista.

Kaikki kulutus perustuu työlle ja kulutusyhteiskunta on meille vaaraksi. Joskus varmasti kysytään sitä, että kuka oli mukana ja kuka ei. Oliko Saksan kansa mukana natsirikoksissa millä tavoin jos tiesi? Millä tavoin on nykyarvoa lisäävä vastuussa jatkosta? Eikö tällainen kysymys tule esiin jossain vaiheessa?

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Piha6
Seuraa 
Viestejä907

En äänestänyt, en mitään noista vaihtoehdoista.

Enkä menis edes sanomaan työn itseisarvosta sinänsä mitään. Kas kun jo muutamia vuosikymmeniä sitten rohkenin tuota tietyin edellytyksin epäillä. Toisaalta, mulla on hyvin syvä antipatia niitä (terveitä) ihmisiä kohtaan, jotka haluaa vain elää koko elämänsä toisten kustannuksella. Miksi moinen sallitaan, miksi ihmeessä toisten pitää ketään näistä elättää?

Älkääkä tulko mulle sanomaan että luulet vaan - Olen ihan omin silmin nähnyt tukuttain näitä hedonisteja.

Sillon kun minä olin pentu, ei tuollainen ollut mitenkään mahdollista. Tähän voisin laittaa rankan ja totuudenmukaisen sanonnan ko. ajalta, mutta nykyisinhän ei sellaista saa sanoa.

En toki voi itsekään mitenkään hirveällä työnteolla kehua, mutta kohtuudella kyllä. Eräänä esimerkkinä olkoon vaikka tämä kun kello 00 (siis keskiyöllä) nukutti ihan vietävästi, vaan hommat piti hoitaa ja ne myös hoidettiin kunnialla. Ja hyvinkin monta muuta vastaavaa.

Mitäs luulette, kuinka tämän maan hyvinvointi on kaiken kaikkiaan rakennettu?

Ja Aslak kirjoittaa asiaa, totean

Moni ihminen tuhlaa aikaansa ahneiden paskiaisten oravanpyörässä, eikä uskalla yrittää tehdä sitä mitä sydän sanoo. Lasken itseni mukaan tähän poppooseen.

Säälittävää. Menee parhaat vuodet muiden voittojen maksimointiin ja käteen jää ei niin yhtään mitään. Ja samalla sitä kuitenkin ymmärtää joistain asioista enemmän kuin kukaan muu.

Päihteet on keksitty sitä varten, että ylhäisön retardoperillisillä olisi jotain mahista kansan älykköjä vastaan. Retardoperilliset ei käytä koskaan päihteitä, mutta myyvät ja tarjoavat niitä kanaviaan pitkin kansalle, ja kansan älyköt lannistetaan niillä lopullisesti.

Tai jotain.

EDIT: Työttömät eivät ole mitään muuta kuin pelote työläisille. Vähän kuten pää keihäänkärjessä vankileirin portilla.

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Armitage
Moni ihminen tuhlaa aikaansa ahneiden paskiaisten oravanpyörässä, eikä uskalla yrittää tehdä sitä mitä sydän sanoo. Lasken itseni mukaan tähän poppooseen...

Noinkin voi toki ajatella, juu - Mutta tiedätkös että jos esim. minä aikanani olisin elämän realiteetteihin noin asennoitunut, niin en tässä enää kirjoittaisi yhtään mitään. Toivottavasti ymmärrät.

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Armitage
Moni ihminen tuhlaa aikaansa ahneiden paskiaisten oravanpyörässä, eikä uskalla yrittää tehdä sitä mitä sydän sanoo...

Vielä tämä täsmennys - Tein siis töitä ahneille paskiaisille - Totta. Oma hyötyni tästä kaikesta oli rahapalkka tehdystä työstä, ja oppiminen, ja kokemus, joita taas saatoin käyttää hyödykseni seuraavassa työpaikassa.

Mutta olen toki noin 50% samaa mieltä kanssasi.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
Reiska
Työ pakottaa ihmiset liikkeelle, sik se on tärkeätä.Hyvin pitkälti näin.

Oikeastaan tarkemmin vielä niin, että velka pakottaa ihmiset työhön ja liikkeelle.

Yhteiskunta, jossa olisi vain velattomia ja vähään tyytyviä ihmisiä olisi kauhistus niille jotka ovat rakentaneet monimutkaisia rahavaltaan ja kulutukseen perustuvia lypsymekanismeja, siirtääkseen itselleen osia toisten työstä - he menettäisivät eniten.

Pahoja asioita ovat verot, jäsenmaksut, lahjukset, korot ja tukiaiset. Ne siirtävät fokuksen väärään paikkaan ja tuhoavat inhimillisyyttä.

Kun yksilölle koittaa viimeisen tilinpäätöksen hetki voi miettiä, kannattiko uhrata paras aikansa rahan keräämiseen ja kilpailuun toisten kanssa, vai olisiko kannattanut olla enemmän avuksi paremman tulevaisuuden luomisessa.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Hyvä ja työ ja raha eivät liity ihan niin selkeästi toisiinsa kuin luullaan.

Raha on kilpailun ja pelin väline. Tietyn rahamäärän saannin syy ei ole siinä, miten suuresti on onnistuttu luomaan hyvää ja hyvinvointia, vaan siinä, miten hyvin pelissä on onnistuttu.

Työ liittyy kyllä nykyään rahaan, mutta siten se ei enää liity välttämättä hyvään ja kehittävään. Toki joskus hyvästä ja edistävästä saa rahaa, mutta ei aina siten kuin on toimen oikea arvo. Toisaalta työ ei saata tuoda mitään tai tuo miinusta ja silti raha virtaa.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277

Työ on yhteisön kannalta rahaa, tavaraa, arvoja tai onnellisuutta lisäävää toimintaa.
Työtä on esim. maatilojen emäntien uurastus (josta eläkettä näkyy saavan 700€).
Työtä ei ole palkkatyö tai yritysten toiminta jos se em. kriteerillä on vähentävää.
Työtä on 3-sektorin toiminta, järjestöjen, yhdistysten, säätiöiden positiivinen osa.

BKT ON ÄÄRIMMÄISEN HAITALLINEN NÄKÖKULMA!

Kiellettäniä yhteisön kannalta tuhoisia tai resursseja yksinomaan kuluttavia:
Pelien suunnittelu, myynti ja niiden parissa tuhottu hyödyllinen aika!
Kaivostoiminta jos kaivosyhtiöt saavat hyödyt ja meille jäävät haitat!
Käyttökelpoisten rakennusten purkaminen pelkästään tuottoperusteella.

Pitää kehittää kustannukset, tuotokset, haitat, hyödyt, arvot ja onnellisuus
kohdeyhteisön kannalta sisältävä mittaustapa - vai onko liian paljastava?

...taasko noita uusia ajatuksia...

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Siinä kun kulutusta tulisi ajaa alas, niin markkinointi boostaa tuotteita, jotta menekki lisääntyisi. Kun talous kasvaa, niin myös yhteiskunta pyöriytyy. Kulutus pyörittää yhteiskuntaa ja tässä tulisi olla mukana. Toisaalta kuluttaminen on vastuutonta kestävyyttä ajatellen.

Työ on vastuutonta.
Työstä pois jäänti on myös vastuutonta.

Miksi vaihtoehdot ovat käytännössä tässä?

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat