Seuraa 
Viestejä45973

Jos ihminen ei koskaan tule muuntelemaan omaa perimäänsä, ihmiskuntaa odottaa todennäköisesti kuolema. Maa tuhoutuu viimeistään kun aurinko nielee sen hamassa tulevaisuudessa. Minne voimme muuttaa sen jälkeen? Mars on toki hyvä vaihtoehto, mutta kun aurinko lopulta sammuu myös Marsista tulee vihamielinen kaikelle elämälle. Kotia täytyy siis pitkällä tähtäimellä etsiä oman aurinkokuntamme ulkopuolelta. Periaatteessa ihminen voisi matkata Linnunradan halki oman elämänsä aikana, koska aika kuluu liikkuvassa koordinaatistossa paikallaan olevaan verrattuna hitaasti. Tämä vaatisi kuitenkin lähes valonnopeutta kulkevan avaruusaluksen, joka on mielestäni järjetön keksintö. Jos alukseen osuisi pienikin pölyhiukkanen syntyisi valtavia vaurioita suuren nopeuden takia. Avaruus taas on täynnä teleskoopeille etenkin pitkillä matkoilla näkymätöntä pölyä ja kivenmurikat ympäröivät omaa aurinkokuntaamme. Olisi itsemurha lähteä matkaamaan valonnopeudella kohti tuntematonta. Toinen vaihtoehto olisi tehdä matkaa hitaasti vuosisatojen kuluessa. Oman käsitykseni mukaan tämä aiheuttaisi vaurioita ihmiskeholle ja saattaisi haitata esim. lisääntymistä. Perimä voisi vaurioitua voimakkaalle säteilylle altistetussa avaruusaluksessa. Vielä vakavampaa olisi aluksen hengissäpitojärjestelmän vioittuminen kosmisista hiukkasista, koska ihmiskeho kykenee paikkaamaan itse itseään toisin kuin eloton avaruusalus. Paraskaan teknologia ei tähän päivään mennessä ole kestänyt sellaisia aikoja, joita avaruusmatkailuun tarvittaisiin. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että tähdet joilla nyt havaitsemme elämälle suotuisia olosuhteita vanhenisivat avaruusmatkan aikana. Olosuhteet määränpäässä saattaisivat olla perille saavuttaessa täysin erilaiset kuin matkalle lähdettäessä (tai etenkin lähtötilanteesta havaittuna hetkenä, joka siis olisi menneisyydessä). Koko määränpäätä ei välttämättä olisi edes olemassa tai se voisi olla elämälle vihamielinen, kuten Mars, jolla ennen oli edellytykset elämään. Mitä jää jäljelle jos kuolemaa ei lasketa vaihtoehdoksi? Mieleen tulee kaksi vaihtoehtoa: ihmisen on joko muokattava itseään tai keksittävä mystinen poimuajo, jolla voi loikata esteiden läpi valoa nopeammin. Uskon poimuajoa enemmän ihmisen manipulointiin sekä geenien että ulkoisen teknologia tasolla. Siten voimme muuttaa edellytyksiä, joita tarvitsemme elämiseen ja tehdä avaruusmatkoista huomattavasti realistisempia. Lisäksi pitäisi muokata myös muita eliöitä, jotta avaruutaan saataisiin luotua keinotekoinen ekosysteemi, joka kykenisi ylläpitämään elämää pitkiä aikoja. Lopulta maailmankaikkeuden lämpökuolema (tai jokin muu vastaava) tappaa kaiken elämän, mutta saisimme pelattua huomattavasti lisäaikaa tässä maailmankaikkeudessa.

Tästä tullaan vielä vääntämään pitkään kättä etiikan mielessä. Lopulta on kuitenkin tehtävä valinta, eikä siinä vaiheessa jää epäilystä valinnan luonteelle. Onneksi ihmiskunta voi kyetä kehittämään järjestelmiä, joiden ansiosta tarvittavat muutokset saadaan tehtyä aukaisematta Pandoran lipasta. Ei tarvita superihmisistä koostuvaa yläluokkaa, jonka orjia kaikki ovat. Tämä voidaan vältää jos kaikki tehdään hallitusti riittävän kypsässä yhteiskunnallisen kehityksen vaiheessa kun kaikki osalliset valvovat toisiaan.

Toisaalta tämä kaikki oli vain omaa pohdintaani ja voi hyvin olla, etten ole ottanut kaikkea oleellista huomioon. On myös asioita, joita minä en tiedä, ja asioita joita kukaan ei tällä hetkellä tiedä. Absoluuttinen nollapiste alitettiin Naturessa julkaistun artikkelin mukaan. Siksi sanonkin, että pohdintani perustuu uskoon ja todennäköisyyksiin. Voi olla, että mainitsemani mystinen poimuajo löytyy joku päivä.

Sivut

Kommentit (21)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401

Jos halutaan ns. säilyttää elämää, niin miksi sen pitäisi olla juuri ihminen, jonka jo pelkät fyysiset ominaisuudet aiheuttavat aivan turhia rajotteita, joka sitä elämää muualla muka jatkaisi?

Joku pöpö/virus vois olla tehokkaampi, kunhan ei tule takasin muuntuneena aiheuttamaan hankaluuksia.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

jogger
Seuraa 
Viestejä2936
DedMoroz
Jos halutaan ns. säilyttää elämää, niin miksi sen pitäisi olla juuri ihminen, jonka jo pelkät fyysiset ominaisuudet aiheuttavat aivan turhia rajotteita, joka sitä elämää muualla muka jatkaisi?

Joku pöpö/virus vois olla tehokkaampi, kunhan ei tule takasin muuntuneena aiheuttamaan hankaluuksia.


Miksi sen pitää olla juuri elämää jota säilytetään. Aika turhaa säilyttää jotain bakteereita... yhtä hyvin vois säilyttää atomeita.

limes
ihmiskuntaa odottaa todennäköisesti kuolema. Maa tuhoutuu viimeistään kun aurinko nielee sen hamassa tulevaisuudessa. Minne voimme muuttaa sen jälkeen?

Entäs sitten kun viimeiset atomit hajoavat? Mihin me sitten menemme? Viimeinen päivä maailmankaikkeudessa on tyhjyyttä täynnä, vailla pakoreittiä minnekään, siihen mennessä kaikki ponnistelut elämän vuoksi ovat olleet turhia.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401
jogger
Miksi sen pitää olla juuri elämää jota säilytetään. Aika turhaa säilyttää jotain bakteereita... yhtä hyvin vois säilyttää atomeita.

Jos maapallo tuuskahtaa aurinkoon, niin minne ne maailmankaikkeuden muut atomit muka humpsahtaa.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Jotenkin näin minäkin.

Ajattelen ensinnäkin, että kun näytämme tällä hetkellä olevan koko maailman kaikkeuden ainoan ekosysteemin ainoa sellainen laji, jolla näyttäisi olevan mahdollisuuksia viedä täältä jonkinlainen perintö mukanaan naapuriplaneetalle, meillä olisi tavallaan eettinen vastuu ainakin pohtia sellaisen tehtävän ottamista, niiden muiden kyvyttömien lajienkin puolesta. Tämä on tietysti sellainen eettinen päämäärä, joka kumpuaa jo syvältä Raamatusta (viljele ja varjele, Nooan arkki jne.) eikä ole mitenkään tieteellisesti perusteltavissa. Siksi otsikon välttämätön onkin välttämätön suhteessa tällaiseen vapaavalintaiseen päämäärään. Esim. satun tietämään että monet Raamattua lukevat ihmiset eivät kuunaan ottaisi tällaista päämäärää omakseen, vaan koska viimeisimmissä Raamatun päivityksissä on se Ilmestyskirja-patch.

Koira ainakin pitäisi ottaa mukaan ja kissa syömään villintyneet labrahiiret (niin, siinäpä onkin jo uuden maailman ensimmäisen ekokatastrofin ainekset), tiikeriä ei, ja tietysti ravintoeläimiä ja kasveja. Bakteereista suolistofloora taitaa riittää pitkälle, hiivan nyt joku toisi kuitenkin, ehkäpä sellainen heikennetty kausiflunssavirus, jotta saisi edes muutaman rokulipäivän tähtivuoteen!

limes

Tästä tullaan vielä vääntämään pitkään kättä etiikan mielessä. Lopulta on kuitenkin tehtävä valinta, eikä siinä vaiheessa jää epäilystä valinnan luonteelle. Onneksi ihmiskunta voi kyetä kehittämään järjestelmiä, joiden ansiosta tarvittavat muutokset saadaan tehtyä aukaisematta Pandoran lipasta. Ei tarvita superihmisistä koostuvaa yläluokkaa, jonka orjia kaikki ovat.Erittäin hyvä kysymys onkin se onko lajinjalostaminen rodunjalostusta jalompaa? Rotu on muutenkin kirosana, että miksei todellakin aloiteta keskustelua lajinjalostuksesta?

limes
Tämä voidaan vältää jos kaikki tehdään hallitusti riittävän kypsässä yhteiskunnallisen kehityksen vaiheessa kun kaikki osalliset valvovat toisiaan.TUO on kyllä utopiaa

Geenimuuntelu on välttämätöntä jo siksi, koska nykyaikana kehittyneissä maissa kaikkein impulsiivisin sekä tyhmin ja laiskin aines sikiää kaikkein eniten. Luonnonvalinta siis ohjaa ihmislajia nykymenolla tuohon suuntaan. Asialle kannattaisi pikkuhiljaa laittaa stoppi

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
jakelainen
Geenimuuntelu on välttämätöntä jo siksi, koska nykyaikana kehittyneissä maissa kaikkein impulsiivisin sekä tyhmin ja laiskin aines sikiää kaikkein eniten. Luonnonvalinta siis ohjaa ihmislajia nykymenolla tuohon suuntaan. Asialle kannattaisi pikkuhiljaa laittaa stoppi(boldaus minun)

Miten niin nykyaikana? Lähde?

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
jakelainen
Geenimuuntelu on välttämätöntä jo siksi, koska nykyaikana kehittyneissä maissa kaikkein impulsiivisin sekä tyhmin ja laiskin aines sikiää kaikkein eniten. Luonnonvalinta siis ohjaa ihmislajia nykymenolla tuohon suuntaan. Asialle kannattaisi pikkuhiljaa laittaa stoppiVielä toinen kysymys. Mitä tarkoitat stopin laittamisella? Tyhmien, laiskojen ja impulsiivisten ihmisten pakkosterilaatioitako, tai muita pakkokeinoja (kuten lasten saannin rangaistavuutta), eli rodunjalostustako?

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
jakelainen
Geenimuuntelu on välttämätöntä jo siksi, koska nykyaikana kehittyneissä maissa kaikkein impulsiivisin sekä tyhmin ja laiskin aines sikiää kaikkein eniten. Luonnonvalinta siis ohjaa ihmislajia nykymenolla tuohon suuntaan. Asialle kannattaisi pikkuhiljaa laittaa stoppi

Todella fiksua trollaamista teet, tätä sun kommenttiasihan voisi pitää ihan aitona ja totena...
Oletko milloin meinannut mennä itse steriloitavaksi, vai onko jo myöhäistä?

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

jotenkin ironista, että pohdiskelette avaruusmatkailun mahdottomuutta pölyhiukkasten vuoksi, mutta samalla uskotte auringon sammumiseen mikä sekään ei ole välttämättä tapahtuva. valonnopeutta matkaava sukkula voidaan tehdä itse itseään korjaavasta materiaalista, tai luoda elävä sukkula. ihmisen geneettiseen muokkaamiseen ei ole tarvetta. ihminen on täydellinen itse itseään täydellistävä jo nykyisenä versionaan.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
taucalm
jotenkin ironista, että pohdiskelette avaruusmatkailun mahdottomuutta pölyhiukkasten vuoksi, mutta samalla uskotte auringon sammumiseen mikä sekään ei ole välttämättä tapahtuva.Aurinko paistaa käsittääkseni niin kauan, kunnes sen "polttoaine" loppuu, eli kun ei ole enää vety-ytimiä, jotka voisivat fuusioitua heliumiksi ja vapauttaa samalla energiaa. http://en.wikipedia.org/wiki/Sun Ja ennemmin tai myöhemmin se polttoaine käsittääkseni kuitenkin loppuu.

taucalm

valonnopeutta matkaava sukkula voidaan tehdä itse itseään korjaavasta materiaalista, tai luoda elävä sukkula. ihmisen geneettiseen muokkaamiseen ei ole tarvetta. ihminen on täydellinen itse itseään täydellistävä jo nykyisenä versionaan.Hui hai, ihminen on kaukana täydellisyydestä. Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa ihmisen puuttellinen tiedonkäsittelykapasiteetti: http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_bias

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Tietääkö joku, millaisista aikajanoista on kysymys jos nyt per heti aloitetaan ihmisen geenimuuntelu, jonka tarkoituksena on vaikkapa tuottaa säteilyä kestävämpi tai pitkä-ikäisempi ihmislaji? Puhutaanko sadoista-, tuhansista- vai ehkä miljoonasta vuodesta? Jos tällaseen ryhdytään, niin se pitää tehdä mahdollisimman pian, seuraavan sadan vuoden aikana. Ihmisen esiintymisaika maapallolla loppuu ennen sitä.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

jogger
Seuraa 
Viestejä2936
BCK
taucalm
valonnopeutta matkaava sukkula voidaan tehdä itse itseään korjaavasta materiaalista, tai luoda elävä sukkula. ihmisen geneettiseen muokkaamiseen ei ole tarvetta. ihminen on täydellinen itse itseään täydellistävä jo nykyisenä versionaan.Hui hai, ihminen on kaukana täydellisyydestä. Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa ihmisen puuttellinen tiedonkäsittelykapasiteetti: http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_bias

Täytyy kerrankin yhtyä taulcamiin; ihminen on täydellinen sellaisenaan. Jos muutoksia tehdään meidän epätäydellisyyteemme, syntyy vieläkin epätäydellisempi ihminen. Epätäydellisyydet ovat niitä asioita joka meistä tekee täydellisiä. Olemmehan kehittyneet tähän miljoonissa vuosissa; evoluutio ei ole meille epätäydellisyyksiä luonut ilman painavaa syytä.

taucalm
jotenkin ironista, että pohdiskelette avaruusmatkailun mahdottomuutta pölyhiukkasten vuoksi, mutta samalla uskotte auringon sammumiseen mikä sekään ei ole välttämättä tapahtuva. valonnopeutta matkaava sukkula voidaan tehdä itse itseään korjaavasta materiaalista, tai luoda elävä sukkula.

Yksi pölyhiukkanen tekee metrin kokoisen reiän sukkulaan valonnopeudella kuljettaessa. Hieman liioitellen sanottuna, mutta tosiaan, semmoista hiukkasta on mahdotonta torjua minkäänlaisella elävällä rakenteella tai itseään korjaavalla rakenteella, se korjaus pitäisi tehdä alle nanosekunnin tai on jo liian myöhäistä.

Ainoa järkevä vaihtoehto on liikkua tarpeeksi hitaasti, jotta perille päästään tarpeeksi suurella todennäköisyydellä. En usko että valonnopeus on hyvä nopeus tuolta kantilta ajateltuna. Ei se maailma ehdi loppua miljoonassa vuodessa. Vaikka matkaan menisi miljoona vuotta, onko sillä mitään merkitystä? Ei sieltä takaisin olla tulemassa kuitenkaan.

Tai sitten vain lähetetään niitä aluksia miljardettain, ja toivotaan että joku saapuu perille. Suurin ongelmahan tässä on se, että ihminen yrittää tehdä liian täydellistä ja turvallista laitetta.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
jogger
BCK
taucalm
valonnopeutta matkaava sukkula voidaan tehdä itse itseään korjaavasta materiaalista, tai luoda elävä sukkula. ihmisen geneettiseen muokkaamiseen ei ole tarvetta. ihminen on täydellinen itse itseään täydellistävä jo nykyisenä versionaan.Hui hai, ihminen on kaukana täydellisyydestä. Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa ihmisen puuttellinen tiedonkäsittelykapasiteetti: http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_bias

Täytyy kerrankin yhtyä taulcamiin; ihminen on täydellinen sellaisenaan. Jos muutoksia tehdään meidän epätäydellisyyteemme, syntyy vieläkin epätäydellisempi ihminen. Epätäydellisyydet ovat niitä asioita joka meistä tekee täydellisiä. Olemmehan kehittyneet tähän miljoonissa vuosissa; evoluutio ei ole meille epätäydellisyyksiä luonut ilman painavaa syytä.
Se, että ihminen ei ole täydellinen tällaisena kuin on, ei suinkaan tarkoita sitä, että ihmistä on mitenkään pakko geenimuunnella. Ei ole pakko olla täydellinen, epätäydellisyys kuuluu elämään. On kuitenkin lukuisia geneettisiä sairauksia, joita ilman ihminen voisi elää paremman elämän, vaikka sekään ei välttämättä ole riittävä syy geenimanipulaatioon.

Epätäydellisyydet voivat muuten olla luonnonvalinnan seurausta, kyllä, mutta ne voivat olla myös luonnonvalinnan sivutuotteita (eli ei hyödyllisiä eikä haitallisia ominaisuuksia).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat