Seuraa 
Viestejä45973

HS 2.1.2012:

Koulukirjoista halutaan poistaa sukupuolirooleja vahvistavat esimerkit, kertoo Karjalainen.

Opetusministeriö ja Opetushallitus ovat käynnistämässä kustantamoiden kanssa hanketta, jonka tarkoituksena on poistaa oppimateriaaleista sukupuolistereotypioita. Tasa-arvon edistäminen halutaan myös juuri valmisteltavaan vuoden 2016 opetussuunnitelmaan.

Hankkeen tavoitteena on ennen kaikkea estää niiden tyttöjen ja poikien syrjintä ja koulukiusaaminen, jotka käyttäytyvät sukupuoliroolien vastaisesti.

Tuottaja Kaija Pirinen Opetushallituksesta arvelee, että toisaalta sukupuoliroolien korostettu rikkominen voi joskus kääntyä myös itseään vastaan.

"Meneekö se jo vähän liioittelun puolelle, jos tyttö on aina insinööri ja poika aina sairaanhoitaja", Pirinen pohtii Karjalaisessa.

Tutkimustietoa hankkeen pohjaksi kyllä löytyy.

Eikös Tiede-lehden Mikko Puttonenkin kirjoittanut taannoin HS:n mielipiteissä tjs., että koulukirjojen mies- ja uroshahmojen hallitsevuudelle tulee tehdä jotain?

Sivut

Kommentit (262)

partalainen kuri
Seuraa 
Viestejä125

Hieno juttu. Reaalimaailma aukeaa heti elon alkutaipaleella. Samalla voisi valaisevasti kertoa tulevaisuuden toivoille, miksi mies ja nainen saavat samasta duunista eri palkkaa, miehiin kohdistuvasta väkivallasta sekä tasa-arvon toteutumisesta noinniiku yleisestikin.

I was born intelligent, but educaton ruined me

Niin, kyllä se on kauheaa kun pitää olla normi.

HS 2.8.2012:

Suomalainen on mielikuvissa mies. Suomalaisuudesta puhutaan usein maskuliinisuuden kautta, selviää Sanna Kivimäen väitöskirjasta.

Väitöstutkimuksen tavoitteena oli purkaa suomalaisuuteen liittyviä ajattelutapoja.

Esimerkkinä hän mainitsee puhetavan "suomalainen ja hänen vaimonsa". Naiset näyttäytyvät helposti vain erityiskysymyksinä. Kivimäen mukaan vasta aivan viime vuosina maskuliinisuutta on kyseenalaistettu. (...)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siinä ovat urheilumiehet samassa suomalaisten sarjassa. Naisiahan suomalaisiin ei sisälly, se on puhdas realiteetti, kuten Jari Tervokin tietää.

"Raitistuakseen suomalainen mies tarvitsee intohimoisen harrastuksen. Se selittää miksi puolet suomalaisista on juoppoja ja loput urheiluhulluja."
- Jari Tervo. Toimittanut Esa Silander. Sivuääniä. Aforismeja ja lohkareita Jari Tervon tuotannosta.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Tietysti noinkin, mutta ongelma ei varmaankaan ole koulukirjoissa. Taitaa olla jossain muualla...

Olisin kuitenkin halunnut olla sukupuolineutraalilla sukupuolivalistuksen tunnilla.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Lokki J.
"Meneekö se jo vähän liioittelun puolelle, jos tyttö on aina insinööri ja poika aina sairaanhoitaja", Pirinen pohtii Karjalaisessa.

Tähän väliin oma kokemukseni: kun aloitin elektroniikan opinnot ammattikorkeakoulussa, meillä oli kolme rinnakkaisluokkaa, joissa oli yhteensä n. 100 opiskelijaa.

Näistä sadasta opiskelijasta naisia oli kaksi (2).

Eikö näillä sukupuolistereotypioista valittavilla perkeleen vesipäillä todellakaan ole mitään tärkeämpää tekemistä? Potku perseeseen joka iikalle sukupuolesta riippumatta ja tilalle ihmisiä, jotka keskittyvät oikeisiin töihin ainaisen epäolennaisen ja epätieteellisen ideologisen ulinan sijaan.

"Eikö näillä sukupuolistereotypioista valittavilla perkeleen vesipäillä todellakaan ole mitään tärkeämpää tekemistä? Potku perseeseen joka iikalle sukupuolesta riippumatta ja tilalle ihmisiä, jotka keskittyvät oikeisiin töihin ainaisen epäolennaisen ja epätieteellisen ideologisen ulinan sijaan."

Häikäisevää argumentaatiota. Ei jälkeäkään epätieteellisestä ideologisesta ulinasta.

Mitä tämä sukupuolineutraalius tarkoittaa nyt oikein, sitäkö että pojille sanotaan että on "okei" pukeutua tyttöjen vaatteisiin kouluun ja meikata ym. ja tyttöjä kannustetaan rajumpiin puheisiin ja toimintaan ym.

En tiedä onko tämä nyt ihan kaikkein järkevintä mitä voi tehdä lasten psyykkeelle herkässä iässä...

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Fëanor
Lokki J.
"Meneekö se jo vähän liioittelun puolelle, jos tyttö on aina insinööri ja poika aina sairaanhoitaja", Pirinen pohtii Karjalaisessa.

Tähän väliin oma kokemukseni: kun aloitin elektroniikan opinnot ammattikorkeakoulussa, meillä oli kolme rinnakkaisluokkaa, joissa oli yhteensä n. 100 opiskelijaa.

Näistä sadasta opiskelijasta naisia oli kaksi (2).


Jos lapsukaisilla ei olisi ennakkokäsitystä insinööritieteistä miesten alana so. sukupuolineutraalit peruskoulukirjat, niin olisikohan tyttöjen määrä kaksinkertainen? Jo se olisi hyvä saavutus.

Hämmentää.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Meillä oli peruskoulussa (en muista enää luokkaa tai edes oliko ala- vai yläaste) yhteiskuntaopin kirjassa sellainen luku jossa puhuttiin alapään pesusta. Opettaja sanoi että tämän luvun saatte lukea itseksenne (ei siis luettu sitä ääneen). Luku oli koristeltu kuvalla jossa pikkutyttö istuu jonkun pöntön (bide?) päällä housuitta muikea ilme naamallaan.

Onkohan monellekin ex-lapsukaisparalle jäänyt mielikuva että tyttöjen pitää huolehtia genitaaliensa hygieniasta, mutta poikien ei? Kun samaan aikaan tulee telkasta elokuvia sun muuta paskaa jossa parin päädyttyä jommankumman kämpille paritteluaikeissa se on aina nainen joka lähtee vessaan touhuamaan, kun taas mies jää olohuoneen/makuuhuoneen puolelle hauduttelemaan nakkiaan hikisissä tantsuhousuissaan, niin ei ihme jos tässä asiassa on jonkinlaista stereotypiaa sillä tavalla että naisilla sitä likaisuusongelmaa on, ei miehillä...

Jälkimmäiset kun voivat jälkikäteen aina sitten sen heppinsäkin pyyhkiä vaikka olohuoneen verhoihin. Fiktiossahan kylpyhuoneeseen pesulle ei ikinä mene kuin nainen. Mies menee sinne vain jos siellä on panot tarjolla.

Joitakin muitakin syitä voi toki keksiä minkä takia peruskoulun oppikirjoihin ei ehkä kannata präntätä valokuvia tytöistä alapää paljaana pöntöllä kiehnäämässä...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat