Seuraa 
Viestejä45973

Mitenkä jakelumuuntajan toisio on käämitty niin,että sen tähtipiste on 0 vaikka vaiheiden kuormitus on epätasaista

Kommentit (5)

ovolo
Seuraa 
Viestejä6596

Jakelumuuntaja on käämitty tähteen. Tähtipisteestä lähtee kaikkien vaiheiden yhteinen nolla-johto, jota vasten vaihejänniteet mitataan. Se on siis vertailupiste, jota vasten muut jännitteet mitataan. Tähtipiste on lisäksi maapotentiaalissa.

Joten vaikka jonkun vaiheen jännite notkuisi, niin se ei vaikuta vaiheille yhteisen nollajohdon jännitteeseen (jos nyt ei huomioida kaapeloinnissa nollajohdossa kulkevan virran aiheuttamaa jännitehäviötä).

Jos taas nollajohto katkeaa jakelumuuntajan ja talon sähkökeskuksen välistä, nolla jää kelluvaksi ja nollajohdon jännite riippuu eri vaihejohtimien kuormituksesta. Tasakuormalla se on edelleen 0 volttia.

Jos meillä on kolme 3 kW sähkövastusta kytkettynä tähteen ja mitataan kunkin vastuksen yli vaikuttava jännite, se on 230 volttia.

Jos muutetaan yhden vastuksen tehoa, vaikka puolitetaan se, silloinhan sen yli vaikuttava jännite on vähemmän kuin kahden muun ja kahden muun jännite on taasen enemmän.

Tällä logiikalla jakelumuuntajankin vaihejännite pitäis muuttua jos vaiheita kuormitetaan epäsynmetrisesti.

Eikun ...!

Saatoin ehkä hoksata idean. Esimerkkini ei taida toimia muuntajakäytössä.

Silloin se vaikuttaisi kuvailemallani tavalla jos muuntajan käämit olisi käämitty eri impedanssisiksi! Tai niin kuin sanoit nollajohto katkeaisi.

Tottahan toki. Luulin aina, että niissä on joku mystinen käämintäjuttu.

Kummasti näitä asioita hoksaa vasta kun lähtee kirjottamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

DIY sähköilijän Havukka-ajatuksia

Nolla menee meillä täällä mailla perinteisesti tolppamuuntajassa maahan
yhden tolpanvälin päässä korkeapuolen tolpan kautta. Uudemmissa näyttää menevän muuntajatolpasta suoraan maahan. Tai en ole tuosta varma. Pitääkin vilkaista.

Lisäksi kiinteistöissä on nykyään lisätty mittauskeskuksien maadoitusten toimivuutta. Itsekin jatkoin yhtiön maajohtoa mittauskeskuksesta sen 50m pitemmäksi jotta se yltää ikituoreeseen savimaahan. En luottanut mäentöppyrän karussa läpikuivuvassa kaapeliojassa olevaan kupariin.

Eli jompi kumpi on suurella varmuudella pelissä aina mukana. Siis samassa maakiskossahan nuo nousun ja mittauskeskuksen maat ainakin minulla ovat. Eikö yhä uusissakin ole näin?

- Ubi bene, ibi patria -

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Tavallisimmat jakelumuuntajien käämisysteemit ovat Dy, eli ensiö kolmioon ja toisio tähteen tai Yz, eli ensiö tähteen ja toisio hakatähteen.
Ideana on, että epäsymmetria tasoittuu ja harmoniset yliaallot vaimentuvat.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat