Seuraa 
Viestejä45973

Monet ihmiset uhraavat suuren osa elämästään rahan hankkimiseen, mutta eivät tiedä esimerkiksi mitä raha on ja mistä se saa arvonsa.
Haluaisin tähän topiciin keskustelua talousjärjestelmästä ja siitä, miten se toimii.

Itse juuri mietin, mitä tapahtuisi, jos joku miljardööri päättäisi jakaa miljardinsa tasaisesti kaikille ihmisille tai antaisi kaiken vaikka suomen valtiolle. Esimerkiksi 50 miljardia. Syntyisikö inflaatiota, vai vauhdittaisiko se vain talouden rattaita? Kaikki tietävät, että noilla rikkaimmilla on yhä suurempi osa maailman rahasta varastoituna, koska raha tulee rahan luo. He voivat ostaa lisää, kunnes omistavat kaiken. Silloin he vievät rahaa reaalitaloudesta (yritys-työntekijä, hyödykkeiden tuotto ja vaihtaminen). Tästähän pitäisi syntyä deflaatiota, kun rahaa on kokoajan vähemmän saatavilla, mutta ei synny. Pankkijärjestelmä tekee lisää rahaa kiertoon velan muodossa. Myös valtioiden velanotolla saadaan lisää rahaa kiertoon. Tämä velanotto korvaa rikkaiden rahamäärään tekemän aukon. Lisäksi usein valtion velkakirjat ovat juuri rikkaiden omistuksessa, eli valtio on velkaa rikkaille. valtion raha menee ajan myötä taas omistajille, jolloin heidän rahansa palautuu heille, mutta valtion velka jää.

Ratkaisuksi ehdotan, että tehdään omaisuuskatto, jonka jälkeen yllimääräinen valuu valtion kassaan. Järjestelyn pitäisi olla maailmanlaajuinen, sillä muuten suomen rikkaat ja heidän rahansa lähtisivät muualle. Näin saataisiin kapitalistinen reaalitalous, mutta loppujen lopuksi sosialistinen talous, kun tuotot menevät tietyn vaiheen jälkeen valtiolle.

Tässä ketjussa voi edeltävän idean lisäksi keskustella mistä tahansa talousjärjestelmään ja sen toimintaan liittyvistä asioista.

Sivut

Kommentit (63)

Guarani River Oil
Seuraa 
Viestejä467

Ajatus, että valtio voi olla velkaa yksityiselle sektorille on perustavanlaatuisesti väärä. Niin kuin näkyy, tämä järjestely on vienyt EU:n tuntuvasti suohon. Oikeasti tarvitaan vain valtiollinen keskuspankki, mikä rahoittaa julkisen ja yksityisen sektorin, vertaa vaikka Ruotsi ja Englanti. Loppujen lopuksi valtiohan rahoittaa kaiken tälläkin hetkellä, en näe missä on ongelma.

Kaikki raha mikä on pois kierrosta sakkaa taloutta. Terveessä taloudessa kokonaiskysyntä pidetään mahdollisimman korkealla, tämä tapahtuu mm. tasaamalla tuloja.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6864
Bumanolid
Kaikki tietävät, että noilla rikkaimmilla on yhä suurempi osa maailman rahasta varastoituna, koska raha tulee rahan luo. He voivat ostaa lisää, kunnes omistavat kaiken.Eivätkä voi. He voivat ostaa vain kaiken, joka on myytävänä.

Bumanolid
Ratkaisuksi ehdotan, että tehdään omaisuuskatto, jonka jälkeen yllimääräinen valuu valtion kassaan.Kukaan ei ole niin tyhmä, että tekisi "yhteiseen" kassaan orjatyötä huvin vuoksi. Eli rikkaaksi haluava, jos tälläinen järjestely tehtäisiin ja se toimisi, perustaisi yrityksen kasvattaisi sen x työntekijää sisältäväksi, saavuttaisi raharajan ja ajaisi yrityksen alas. Valtio voisi ottaa yrityksen aivan vapaasti haltuunsa, jos sen suurin assetti on ollut yrittäjän ylivertainen osaaminen alasta, niin ilman sitä yritys olisi nopeasti konkurssissa kuitenkin.

Ongelma nyky-yhteiskunnassa on, että ihmiset ovat tyhmiä, laiskoja ja saamattomia. Eivät osaa työllistää itseään, saati muita. Odotetaan, että yhteiskunta tulee auttamaan joka ikisessä asiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin siinä Huuhaa taas hienosti pyyhki kaikki maailman ympäristö, resurssi-, järjestelmä-, rasismi-, väkivalta-, tasa-arvo-, koulutus-, valta- ja kapasiteettiongelmat laittamalla kaiken tyhmien, laiskojen ja saamattomien ihmisten piikkiin. Oikein hyvin ratkaistu ongelma, hyvä Huuhaa - olet tittelisi ansainnut.

Nyt me viisas eliitti voimme jatkaa tämän maapallon varantojen ylikulutusta ja muiden hyväksikäyttöä, koska olemme niin ylivertaisia ja luonnon yläpuolella levitoivia otuksia - ainakin niin kauan, kun muistetaan syyttää kaikesta sekavuudestamme köyhiä.

Yksi pienen pieni ongelman tynkä lienee myös siinä, että maapallolla on 7 miljardia ihmistä, joista ainakin 70 miljoonaa on huuhaan kanssa samaa mieltä siitä, että heillä on oikeus omistaa, tuhota, haaskata, varastaa, kuluttaa, mässäillä, tuhlata, haalia, eristää ja räjäyttää ihan mitä tahansa maapallolla, koska ovat niin sekaisin.

Tietysti rajallisten luonnonvarojen käytöllä täytyy olla rajoituksia. Mutta koska "tyhmät laiskat & saamattomat" eivät niitä minulle tuo valmiina pöytään, niin ainakin koitan kupata kaikista vähän verta hinnalla millä hyvänsä, koska saa.. anteeksi Talouskasvun palvonta niin kehottaa.

Jep, antaa mielummin maailman köyhien lasten syntyä kuolleina, kuin harkita edes teoriatasolla sitä, että ihmisen oikeutta omistaa, haluta ja kuluttaa mitä tahansa rajoitettaisiin johonkin mittaan.

Jos minä haluan omistaa miljoonan ihmisen elannon ja jalkojen alla olevan maan, niin tietysti voin tehdä niin, jos olen tarpeeksi härski, väkivaltainen tai ovela. Jos en saisi, niin eihän kukaan tekisi yhtään mitään? Lisää viinaa vaan, niin kyllä se varmaan alkaa ihan järkevältä kuulostamaan.

Rahajärjestelmässä korkealla olevalla yksilöllä täytyy olla rajattomat oikeudet. Kenelläkään muulla ei saa olla mitään oikeuksia. Mielestäni kuulostaa ihan järkevältä, kun sulkee kaikki todellisuutta kuvaavat indikaattorit ja arvot pois. Eikös YK:n julistuksessakin jo tämä todettu?

Toivottavasti löydetään sitten selviytymisellemme ja tarvittaville kehitysaskelille jokin hupia parempi syy.

Daniel Pink kirjassan "Drive" kuvailee erilaisia motivaationlähteitä ja ainakaan hänen päätelmiensä mukaan ihmisen innostus ei ole historiallisesti tarkasteltuna ollut varsinaisesti tietokonebiteistä kiinni. Radikaali väite, mutta saattaa perustua johonkin.

RSAnimate-tiivistelmä kirjasta:
http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6864
Carcara
Daniel Pink kirjassan "Drive" kuvailee erilaisia motivaationlähteitä ja ainakaan hänen päätelmiensä mukaan ihmisen innostus ei ole historiallisesti tarkasteltuna ollut varsinaisesti tietokonebiteistä kiinni. Radikaali väite, mutta saattaa perustua johonkin.Esitän yhtä radikaalin väitteen. Asioihin perehtymättömien mielivalllalla pakotetut poliittiset päätökset ihmisten vapauksien poistamiseksi vähentävät päätöksistä kärsivien motivaatiota tekemiseen. Samoin väitän, että pakkososialisoidut rahat "yhteiseen" hyvään, jossa ihminen näkee "yhteisen" valheellisuuden vähentää motivaatiota työntekoon.

Luovuuttaan voi harrastaan halutessan vaikka millä tavoin. Ihminen voi vaikka alkaa rakentamaan supertaidokkaita legolinnoja itselleen, samalla päättäen ettei niitä koskaan kenellekkään näytä. Nautittavaa -- oikein oivallettuna taatusti. Tuottavaa yhteiskunnalle -- eipä niinkään.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672

Ei homma mene niin, että rikkailla on pankkitileillään satoja miljardeja, vaan he omistavat kiinteistöjä, yrityksiä, jne. Mitä merkitystä sillä on, kuka viime kädessä omistaa vaikkapa jonkun tehtaan? Ihan samalla tavalla tehdas tarjoaa töitä, maksaa palkkaa ja tuottaa asioita, joita ihmiset haluavat ostaa - suomeksi sanottuna hyvinvointia. Omistajalla on ainoastaan siinä asiassa merkitystä, että mikäli hän tekee huonoja päätöksiä, niin tehdas saattaa mennä konkurssiin.

Aloitukseni oli tosiaan vähän epäselvä ja hyppeli ahieesta toiseen. Haluaisin siis yleistä keskustelua siitä, miten talous toimii. Olen lukenut http://rahajatalous.wordpress.com/. Sieltä olen saanut paljon tietoa. Jäin vain ihmettelemään muutamaa asiaa.

Inflaatiosta puhutaan tuolla blogissakin paljon, mutta deflaatiosta ei juurikaan. Minkälaiset tilanteet siis synnyttävät deflaation?

Vielä tuohon aloitukseeni: Kysymys on siis, että kun rikkaat vievät palasen taloudessa kiertävästä rahasta, pitäisi käsitykseni mukaan syntyä deflaatiota, kun rahaa lähtee kierrosta, mutta hyödykkeiden määrä on sama. Sitten muistin, että valtiohan velkaantuu kokoajan näille rikkaille, ja palautta rahaa kiertoon tukina ja julkisen sektorin palkkoina. Lisäksi pankit luotottavat ihmisiä, jotka myös palauttaavat rahaa kiertoon. Siitäkin osa menee kuitenkin rikkaille.

Jos kerran rahan kokonaismäärä lisäntyy, ja mskomun väitteen mukaan rikkaat sijoittavat rahansa(niinkuin varmaan tekevätkin), niin eikö sijoitusomaisuuden arvon kuuluisi nousta aika paljon? Jos maailmassa on 100 tuottavaa yritystä, ja sijoittajia, jotka kaikki haluavat sijoittaa yrityksiin, jotka tuottavat, eikö yritysten osakkeiden arvo nousisi aikalailla? Sama myös kiniteässä omaisuudessa.

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1737

Ihmiset tuijottavat vain sitä kuinka epätasaisesti kapitalismi sitä varallisuutta jakaa, mutta eivät tunnu tajuavan että kapitalismi myös kasvattaa kaikkien osuutta.

Eli piirakkakaaviota käyttäen: kapitalismi ei edes yritä jakaa kaikille yhtä suurta osaa piirakasta, mutta se kasvattaa koko piirakan kokoa. Kaikki siis vaurastuvat.

Sosialismi pyrkii jakamaan kaikille mahdollisimman yhtä suuren piirakan palan, mutta tukahduttaa koko piirakan kasvua.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Ja voin tähän vielä lisätä nykytalousjärjestelmän ongelmia, vaikka useat ne varmasti jo tietävät. Ratkaisuja ei ole helppo keksiä, mutta jotain ehdotuksia olisi kiva saada.

1. Varallisuuserot
Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu kasvaa kokoajan sekä globaalilla tasolla, että Suomessa.
Tämä aiheuttaa yhteiskunnallisia ongelmia.

2. Planeettamme rajalliset luonnonvarat ja ympäristö
Talousjärjestelmässä ei ole huomioitu raaka-aineiden rajallisuutta juurikaan, vaan kaikkea ajatellaan vain tuoton kannalta.

3. suunniteltu hajoaminen
Tuotteet suunnitellaan hajoamaan, jotta samoja tuotteita saataisiin myytyä myös tulevaisuudessa. Lisää ympäristön kuormitusta. Uskon, että nykyinsinöörit voisivat halutessaan suunnitella koko eliniän kestäviä tuotteita, jos vain haluaisivat. Hinta on tietysti korkeampi parempien materiaalien ym. takia, mutta toiminta-aika korvaa kovan hinnan.

Guarani River Oil
Seuraa 
Viestejä467

Ratkaisu ongelmiin: Pysäytetään talouskasvu.
Kun talouskasvua ei ole, syntyy houkutus valmistaa kestäviä tuotteita ja ihmisten resursseja vapautuu enemmän yhteisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Länsimaissa ollaan jo päästy pisteeseen, jossa lisääntynyt rahallinen omaisuus ei enään kasvata onnellisuutta. Siispä ei ole mitään syytä ylläpitää talouskasvua.

Voihan tämä olla vielä varsin utopistista maalailua, mutta mielestäni talousdemokratia on varsin houkutteleva vaihtoehto nykyiselle homeiselle korttitalolle. http://www.talousdemokratia.fi/

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1737
Bumanolid
Ja voin tähän vielä lisätä nykytalousjärjestelmän ongelmia, vaikka useat ne varmasti jo tietävät. Ratkaisuja ei ole helppo keksiä, mutta jotain ehdotuksia olisi kiva saada.

1. Varallisuuserot
Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu kasvaa kokoajan sekä globaalilla tasolla, että Suomessa.
Tämä aiheuttaa yhteiskunnallisia ongelmia.
Suomessa tuloerojen kasvu on maailman pienintä, toisaalta länsimaisittain suomalaisten ostovoima on surkean alhainen.
Eli siis jos korkeilla veroilla kompensoidaan tuloeroja, seurauksena on jaettu köyhyys (kärjistäen). Onko se sitten sen arvoista?

Bumanolid

2. Planeettamme rajalliset luonnonvarat ja ympäristö
Talousjärjestelmässä ei ole huomioitu raaka-aineiden rajallisuutta juurikaan, vaan kaikkea ajatellaan vain tuoton kannalta.Kapitalismi on nimenomaan paras tiedossa oleva järjestelmä resurssien tehokkaaseen kohdistamiseen. Annan vihjeen: hinnannousu.

Bumanolid

3. suunniteltu hajoaminen
Tuotteet suunnitellaan hajoamaan, jotta samoja tuotteita saataisiin myytyä myös tulevaisuudessa. Lisää ympäristön kuormitusta. Uskon, että nykyinsinöörit voisivat halutessaan suunnitella koko eliniän kestäviä tuotteita, jos vain haluaisivat. Hinta on tietysti korkeampi parempien materiaalien ym. takia, mutta toiminta-aika korvaa kovan hinnan.Mitä iloa olisi tehdä vaikkapa 20 vuotta kestäviä kännyköitä jos teknologia vanhenee nykyistä tahtia? Entäs tietokoneet, olis jättekiva koittaa tehdä 3D-mallinnusta sillä nuhapiipulla minkä omistin teininä.
Tokihan näitä on vaikka lapioita jotka voitaisiin tehdä parhaasta työkaluteräksestä mitä markkinoilta löytyy, mutta hinta olisi jotain aivan muuta kuin nykyisten varrellisten pellinpalasten. Varkaille kyllä kelpaisi.
Autot ovat nykyään nimenomaan kestävämpiä kuin joskus ennenmuinoin.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat