Seuraa 
Viestejä27432

Tätillä on syöpä joka leikattiin ja nyt se saa sytostaattia. Itse asiassa sillä oli 2 erillistä syöpää joista toinen niin esiasteella että paljastu vasta toisen syövän poistoleikkauksessa. No enivei, syöpä onneksi kuuluu A1 luokkaan, eli pitäisi parantua kokonaan.

Mitä tuo A1 itse asiassa tarkoittaa, mitä se on syöny niin sanotusti? Entä mihin muihin luokkiin syövät toipumisennusteen perusteella laitetaan ja mitä ne tarkoittaa?

Pikagooglauksella en löytänyt mitään. Oon vissiin käsi.

Hämmentää.

Kommentit (2)

ROS
Seuraa 
Viestejä101

Kasvaimet gradeerataan eli luokitellaan asteisiin erilaistumisasteen ja arvioidun kasvunopeuden mukaan. Kaksiportaisessa luokittelussa kasvain määritetään vain joko matalan tai korkean maligniteettiasteen kasvaimiksi. Tarkemmassa luokittelussa kasvaimet jaetaan kolmeen tai neljään luokkaan (gradus 1-4). Gradus 1 -kasvain on hyvin erilaistunut ja solunjakatuminen ei ole kiihtynyt ja tumat ovat yhteneväisiä (yleensä hyvä ennuste). Gradus 4 -kasvaimessa syöpäsolukko ei ole erilaistunut, solunjakautuminen on kiivasta, tumat ovat kooltaan eri muotoisia ja kokoisia ja muitakin histopatologisia muutoksia havaitaan (ennuste yleensä huono). Todennäköiseti tätisi tapauksessa A1-luokalla tarkoitetaan juuri gradus 1-kasvainta. Tai sitten kyseessä on jonkun tietyn syöpätyypin spesifisempi tyyppiluokitus.. en tiedä.

Toinen syöpien luokitustapa on TNM-luokitus. Siinä kasvaimet luokitellaan primaarikasvaimen koon (T1-T4), paikallisten imusolmukkeiden metastaasien esiintymisen (N0-N3) ja muualla kehossa olevien etäpesäkkeiden (M0-M1) mukaan. Suuri primaarituumorin koko, imusolmukemetastaasit ja kaukaiset etäpesäkkeet ovat huonon ennusteen merkkejä.

Jos enklanti taipuu niin wikipediasta löydät todennäköisesti tarkemman vastauksen tätisi tapaukseen: http://en.wikipedia.org/wiki/Cancer_staging

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Kiitos ROS hyvästä vastauksesta ja linkistä. En älynnyt tuota staging sanaa käyttää hauissa. Joka tapauksessa Wikin linkki johdatti toiseen linkkiin http://en.wikipedia.org/wiki/Ann_Arbor_staging

Tuossa tuo luokitus tuntuisi olevan jokukirjain-jokunumero. Tuossa tosin puhutaan Hodkingsin lymfoomista. Tätillä oli parikytäsenttinen kasvain mahassa joka paljastu olevan sitten munasarjassa ja erillinen syövän esiaste kohdussa. Molemmat niistettiin pois.

Näkyy lisäksi olevan niin, että eri syöpätyypeillä käytetään erilaisia luokituksia. Ihan järkevää tosiaan jos järellä miettii.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat