Seuraa 
Viestejä13176

miten saan sulatettua alumiiniä, vanhoista dödöpurkeista.

riittääkö nestekaasun liekki sulattamaan ja minkälainen purkki sopii sulatukseen. kilo alumiinia maksaa romuna joku 70 senttiä. Teen taideteoksen alumiinistä.

Miten pystyy estämään että ei valut räjähdä silmille, kun luulen että jännitteitä syntyy jos liian pieneen koloon lorottaa metallia.

Sivut

Kommentit (30)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Periaatteessa alumiiniroinaa kertyy aika paljon ja jos viitsisi koota raaka-ainetta niin voisi jotain valaa siitä. Keksisi vain mitä. Periaatteessa voisi tehdä alumiinipronssiakin. Nimikylttejä/kirjaimia/numeroita ehkä voisi tehdä helpoiten. Ihan yksipuolisellakin muotilla.

- Ubi bene, ibi patria -

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002

Suoritin muutamia alumiinivalukokeita 60-luvun lopulla. Tarkoituksena oli valaa itselle hieno PEACE-merkki itsekaiverrettuun kipsimuottiin.

Kokeilu pääasiallisesti onnistui eli alumiini suli ja kovettui sekä lopputulos oli jotakuinkin yksipuolisenmuotin muotoinen.

Huonoa oli, että jostain syystä lopputulos oli alkuperäistä materiaalia huomattavasti huokoisempi eikä sitten kuitenkaan kelvannut tarkoitukseensa.

Huonoa oli myös, että alumiinihöyryjen hengittäminen on ilmeisen vaarallista terveydelle, ainakin pidemmän päälle ja suurina annoksina.

Lopetin valukokeilut nopeasti siltä erää ja painevalukokeilut ovat vielä tekemättä. Ehkä joskus sitten.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
tiäremiäs
miten saan sulatettua alumiiniä, vanhoista dödöpurkeista.

riittääkö nestekaasun liekki sulattamaan ja minkälainen purkki sopii sulatukseen. kilo alumiinia maksaa romuna joku 70 senttiä. Teen taideteoksen alumiinistä.
Tee tulitiilistä (tai tavallisista, jos et halua hifistellä) pieni uuni ja käytä upokkaana teräsastiaa. Sitten tohotat uuniin, niin kyllä se sulaa. Askarteluliikkeistä saa valuhiekkaa, josta voi tehdä muotteja. Tärkeintä on asenne. Vaaditaan paljon kokeluja ennen kuin metallivaluit onnistuvat.

Miten pystyy estämään että ei valut räjähdä silmille, kun luulen että jännitteitä syntyy jos liian pieneen koloon lorottaa metallia.Erittän hyvä kysymys. Lainaa kirjastosta valutekniikkaa käsittelevä kirja. Se keskittyy valimojen teollisen mittakaavan puuhiin, mutta ohjeet ja turvallisuus ovat sovellettavissa kotivaluihinkin. Tärkein asia. Pidä vesi pois sulan metallin tieltä. Vettä voi sitten olla yllättävissä paikoissa. Vähänkin kosteat asiat (esim. maaperä) aiheuttavat ongelmia. Kuivaharjoitele myös kaatoliikkeet etukäteen, valmista paikat, johon voit laskea kuuman upokkaan ja niin edelleen. Mieti kuudesti ja tee kerran oikein.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
Pacanus Rusticanus
Periaatteessa alumiiniroinaa kertyy aika paljon ja jos viitsisi koota raaka-ainetta niin voisi jotain valaa siitä. Keksisi vain mitä. Periaatteessa voisi tehdä alumiinipronssiakin. Nimikylttejä/kirjaimia/numeroita ehkä voisi tehdä helpoiten. Ihan yksipuolisellakin muotilla.Kannattaa haalia valulalumiinia. Saranoita ym. jo valettuja kappaleita. Siinä on piitä ja jotain ja se käyttäytyy valettaessa fiksummin kuin rakennealumiini.

Meneekö alumiini yksipuoliseen muottiin? Minä yritin joskus valaa sinkistä veturin puolapyöriä kipsistä tehdyllä avomuotilla mutta se mömmö jäi vittuilemaan palloksi siihen päälle. Niin kuin elohopea. Hankin sitten valuhiekkaa ja tein kaksipuolisen muotin, johon metalli valuu omalla paineellaan, niin homma alkoi toimia (noin 10 yrityksen jälkeen).

Kipsi on sitten niitä aineita, joissa piilee sitä valuhommissa pahamaineista vettä. Muotti pitää kuivata kunnolla. Ensin useita vuorokausia ja sitten yön yli 75-100 asteisessa uunissa. Hanki suosiolla sitä valuhiekkaa äläkä kiusaa itseäsi kipsillä tappelemalla.

Harkitse myös sinkkiä valumateriaalina. Biltemasta saa veneanodeja. Se on pehmeää ja aika vittumaista koneistettavaa (tahmaantuu teriin), mutta toimii matalammassa lämpötilassa kuin alumiini, mikä on aina turvallisuuden kannalta eduksi.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Olen ollut kultasepän opissa apurina joskus hiukan ja sieltä sai aika paljon kikkoja joita voisi hyödyntää pienvaluissa yleisellä tasolla. Valitettavasti oma aika ei riitä vaikka muutamia projekteja on ajatuksissa vuosien varrella ollut. kultaseppä valitettavasti eläköityi ja myi koneensa ja laitteensa pois,

Nyt en saa kivaa ja kiiltävää testirihkamaa mistään, mikä on suuri sääli.

- Ubi bene, ibi patria -

Sulatus onnistuu kukkaruukussakin. Kaksi vastakkain ja alemman kylkeen aukko toholle joksi riittää purkkitohokin. Pohjareikä tukkoon pakoputkikorjausmassalla. Kannattaa kylmäharjoitella kaikki vaiheet. Alumiini sisään ja tohottamaan kunnes se on sulanut. Ruukkua varten kahva vaikkapa asennusnauhasta. Työ on vaarallista. Tuubista löytyy useita filkkoja.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
tiäremiäs
Paljon tuollaisesta Nivean deodoranttipurkista tulee alumiiniä.

Monta kiloa niitä tarvii säästää ja jemmata.

Onhan tota jotain alumiinitankoa myynnissä rautakaupoissa, se on laadultaan varmaan parempaa, kun alumiininen purkki.
Jos Tampereella asustelet, niin siellä ainakin rautasoini myy myös jämäpaloja alumiinia (maksoi aikoinaan pari euroa / kg). Tuossa valmiiden tuotteiden hintoja:

http://www.rautasoini.fi/index.php?mid=5&pid=9&l=FI

Romualumiinista ei siis varmasti kovin paljon makseta, jos sitä myydään uloskin tuohon hintaan. Joskus sulattelin dödöpurkkeja nuotiossa ja ongelmaksi muodostui se, että niitä oli operaation jälkeen hankala löytää lähimaastosta, varsinkin lumiseen aikaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
tiäremiäs
Onhan tota jotain alumiinitankoa myynnissä rautakaupoissa, se on laadultaan varmaan parempaa, kun alumiininen purkki.Kumpikaan ei ole valulaatua eikä siten hyvälaatuista valumateriaalia. Älä suotta tee hankalasta hommasta vielä hankalampaa tyhmillä materiaalivalinnoilla, vaan kysy vaikka paikallisesta valufirmasta muutamaa kiloa valualumiinia. Samasta paikasta voinet saada valuhiekkaakin. Google löytää monta firmaa, kun komennat sitä sanalla "alumiinivalu".

Denzil Dexter
Jos Tampereella asustelet, niin siellä ainakin rautasoini myy myös jämäpaloja alumiinia (maksoi aikoinaan pari euroa / kg).Eivät edes myy jytkyjä.

Valettuja alumiiniosia saa miltei mistä tahansa ja voi hakata kappaleiksi. Esim. fillarien osia, joissa on käytty hyviä seoksia verraten moottorien osiin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat