Seuraa 
Viestejä495

Aikaa on vierähtänyt jo yli puoli vuosisataa kun kansakoulussa ollessa kysyin "Opettaja! Onko painovoima painon liikettä". "Ei. Painovoima on aika-avaruuden kaareutumista. Meehän Puavo toisten kans välitunnille".
Siitä lähtien olen miettinyt miten selittää painovoima, tuo maailmankaikkeuden yksinkertaisin ilmiö siten, että sen lapsi ja ennenkaikkea yliopiston käynyt aikuinen ymmärtäis. Selittää, että paino on pelkästään paino eikä mitään suhteellisuusteoreettista vauhtia. Että voima on vain seuraus painon liikkeestä.
Menneitten vuosikymmenten saatossa suunnittelin koemenettelyn jolla painovoima, tuo maailmankaikkeuden yksinkertaisin ilmiö voitaisiin ymmärtää. Annoin kokeelle hienon nimen."Maalaisukon painovoima koe".
Siinä kokeessa kokeen suorittaja nostaa maasta kiven. Tietenkin käyttäen voimaa. Kun kokeen suorittaja pitää kiveä käsissään voi hän todeta kiven painavan (kivellä on paino). Sitten seuraa kokeen tärkein vaihe. Kysytään "miten on meneteltävä jotta kivi tippuu maahan". No tietenkin kiveä on kevennettävä eli päästettävä irti. Näin kun menetellään niin kato kivi tippuu. Samalla kun kivi tippuu on kiven paino muuttunut voimaksi. Kun kivi tömähtää maahan voimalla katoaa voima ja kivellä on taas pelkästään paino.
Hetken aikaa luulin selittäneeni painovoiman, tuon maailmankaikkeuden yksinkertaisimman ilmiön kunnes huomasin tehneeni kaamean mokan. Miten mukamas kevyt tippuu painava ei. Eihän se mee kaaliin ollenkaan. Pitäiskö Iisakki kaivaa kuopastaan selittämään. Mitä minä nyt teen. Ei minulla ole enää toista puolivuosisatasta aikaa selittää painovoimaa, tuota maailmankaikkeuden yksinkertaisinta ilmiötä. Ellei sitten lääketieteessä saavuteta kuolemattomuustutkimuksessa ratkaisevaa läpimurtoa. Taikka vanhusten hoivapalveluihin saada lisää resusseja. Mitä minä nyt teen?

Lue vähemmän-tiedät enemmän.

Kommentit (6)

maalaisukko
Seuraa 
Viestejä495

Kiitos vinkistä. Tarkoitatko tyyppiä joka on tällä voorumilla kirjoitellut jotain alati räjähtelevistä ja laajenevista energiakeskittymistä. Ihan mielenkiintoista koska on koulutieteestä poikkeavaa ajattelua. Löytyykö hän (guru) seisoskelemassa kuopion torilla joku plakaatti kädessä niinkuin Kauko Nieminen aikoinaan. Täytyypä poiketa jos sielä päin liikun.

Lue vähemmän-tiedät enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Goswell
Seuraa 
Viestejä12934

Mikäs se nyt sinua tuossa painovoimassa vaivaa, vallan yksinkertaisessa asiassa.

Tuossa on epeli ilmiön takana.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gravitoni

Ja toimintamekanismi tuolla epelillä on vallan yksinkertainen, luo epätasapainon kiven atomien ytimen sisäisiin vuorovaikutuksiin. Maan pinnalla tuo epätasapaino tuntuu painona, laita vaaka kiven alle ja mittaa.
Jos pudotat kiven vaa'an päälle, syntyy uusi epätasapaino, massanhitausvoima, vaaka näyttää suurempaa lukua aluksi, lukema palautuu kiihtyvyyden loputtua kiven lepomassan lukuihin.
Keskipakovoima ketjussa pelasivat tällä ilmiöllä, toisten mielestä tuo voima on vain näennäinen, toisten mielestä todellinen. Siinäkin on kiihtyvyys joka luo tuon täysin saman hitausvoiman, siis epätasapainon.
Yksinkertaisella maalaisukkokokeella tuokin selviää kumpaa se on, Pudota 30kg lepomassallinen kivi varpaillesi 1,5 metrin korkeudesta, jos kipu on vain näennäinen, myös voima on näennäinen, jos kipu on todellinen, myös voima on todellinen. Saapi testata vapaasti, en ota vastuuta vammoista.

Ja miksi voima heikkenee, gravitaatio heikkenee etäisyyden neliöön, hiukkasia ei riitä enään niin paljon vaikkapa neliölle. Pallonpinta-ala kun kasvaa melkoisesti kun liikutaan kauemmas maan pinnasta. Maanpallon materian määrä ja laatu määrää hiukkasten määrän, hiukkasmäärä on kuitenkin sama ja pinta-ala siis kasvaa hurjaa vauhtia etäisyyden kasvaessa, voiman on pakko heiketä, vertaa hajoittavaan haulikkoon, hauleja on sitä harvemmassa mitä kauemmas ammutaan..

Niin, siinäpä se on painovoiman kutale, ollos hyvä.
Eleleppäs rauhassa.

Minun mielestä noin.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12934
maalaisukko
"Fysiikassa gravitoni on HYPOTEETTINEN alkeishiukkanen, joka välittää gravitaatiovoimaa useimmissa kvanttigravitaatioteorioissaTietää Gossu, kyllä Gossu tietää tuon.

Mutta.

Noin homma toimii tasan tarkkaan oikein, havainnot tukee hienosti ennustuksia, miksi siis hypoteettinen. Se että tuota epeliä on mahdoton havaita suioraan, ei tee siitä hypotettistä, vain mahdottoman havaita suoraan. Jos gravitonille ei ole pelikaveria, ei se tee työtään, kuinka siis havaita se ilman pelikaveria. Halusit ymmärtää painovoiman, siinä on täysin ymmärettävä selitys painovoimalle. Aivan yhtä hyvä, ei, vaan helvetin paljon parempi kuin aika-avaruuden kaareutuminen.
Yksinkertaisesti älyttömän yksinkertainen ja kaunis ajatus, kenen sitten liekään.

Minun mielestä noin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat