Seuraa 
Viestejä45973

Sain tämän idean kun aloin tutkimaan aktiivihiilen ominaisuuksia suodattaa ilmasta partikkeleita. Tällaista ratkaisua tarvittaisiin nyt kipeästi varsinkin Aasian isoissa savusumujen kaupungeissa missä jo myydään puhdasta ilmaa.

Tulin siihen tulokseen, että koska tuollainen tekniikka ei edes usean tuhannen euron panostuksella pysty suodattamaan kaikkia partikkeleita niin jotain parempaa tarvittaisiin.

Kaasumaski sinänsä on hyvä idea, koska se suojaa kasvoja ja kun on huppu päässä niin koko pään alue on lähes suojattu laskeumapartikkeleilta.

Kuitenkin, happipullot ovat raskaita, niihin tarvitaan isoja laitteistoja ja paljon sähköä pumppaamaan niihin happea. Myöskään Suomessa ei happipulloja myydä ellei ole sukeltajankorttia.

Joten päädyin tällaiseen systeemiin, missä selkään tulee esim. kaksi 10 litran vesikanisteria joissa on LED valot ja kasveja sisällä. Happitilasta tulee sitten kaasumaskiin letku, jolloin hengität tuota kasvien happea.

Hyperventilaatioon ja paniikkikohtaukseen suositellaan paperipussia, johon hengität. Taju lähtee hiilidioksidin takia vasta kymmenien minuuttien kuluttua pienessäkin tilassa.

Pointtina tässä onkin siis se, että tehdään isompi "paperipussi" jonka avulla arvioilta voi jopa useita tunteja liikkua ulkona normaalikävelylllä ilman, että tarvitsee hengittää ulkona olevia laskeumapartikkeleita.

Toteutus on varsin helppo: kaadetaan multaa näihin astioihin ja siemenet. Kun kasvit ovat täyttäneet koko tilan, suljetaan korkit ja annetaan tehostetusti valoa noin kaksi-kolme päivää. Tällöin kasvit muuntavat kaiken hiilidioksidin tilassa puhtaaksi hapeksi ja nyt sinulla on parikymmentä litraa happea kun lähdet ulos laskeumaan.

Prototyypin testit ovatkin siis testata, kuinka pitkään tuota ilmaa pystyy hengittämään ja myös käytännön sovellutukset, joiden perusteella luodaan uusi prototyyppi.

Astioihin tulee pienet akut jotka antavat virtaa LED valoille, jolloin kasvit muuntavat hiilidioksidia kokoajan hapeksi, kun olet ulkona. Kuitenkin, ihminen kuluttaa happea enemmän kuin mitä kasvit voivat tuottaa joten pikkuhiljaa tuo taso vähenee.

Myöskin tulee kaksi hätätoimintoa jos pitää juosta eli happi kuluu nopeammin tai pitää ollakin pitempään aikaan ulkona, kuin oli suunnitellut.

Ensimmäinen hätäkeino on, että laitteessa on pieni vesisäiliö johon ohjataan nyt virta akusta myös. Elektrolyysin avulla vesi hajoitetaan vedyksi ja hapeksi: happi johdetaan ilmatilaan ja vety ulkoilmaan.

Tätä ei kuitenkaan suositella, sillä vedestä voi metallien ja erilaisten veden aineiden mukana tulla elektrolyysin mukana myös muita aineita, jotka ovat epäterveellisiä hengittää. Aineet ovat kuitenkin pienissä määrin, mutta asiaa pitäisi tutkia enemmän.

Plussana tässä on, että kun vesi pikkuhiljaa muuttuu elektrolyysin seurauksena deuteriumiksi eli käytännössä ydinjätteeksi, niin tällä on nyt toinen käyttö seuraavassa hätäkeinossa.

Kun kaikki vesi on muutettu deuteriumiksi niin sitten ei happea enää muodostu. Tämän jälkeen viimeinen keino on, että otetaan ulkoilmaa joka tulee aktiivihiilisuodattimen lävitse tähän vesitilaan, jossa vielä vesi suodattaa tulevan ilman.

Teoriani on, että deuteriumvesi sitoo tehokkaammin radioaktiivisia hiukkasia, kuin tavallinen vesi. Tämä perustuu sille, että esim. öljykin ikäänkin hakeutuu lammikoiksi: aineen "poolisuudet" sitovat itseään itseään, myöskin valenssisidokset lienevät asiassa tärkeitä.

Asiaa pitää kuitenkin tutkia lisää. Pääpiirteissään ensimmäinen prototyyppi kuitenkin tulee pitämään sisällään vain sen, että testaan kuinka kauan voin hengittää tuota ilmaa mikä on kasvien tilassa ennenkuin alan tuntemaan negatiivisia vaikutuksia hiilidioksidista.

Koska jokaisen ihmisen keho on kuitenkin erilainen, niin tulokset tulevat olemaan suuntaa antavia. Mutta jos pääsen tuohon pariin tuntiin, niin se on oleva ratkaiseva voitto seuraavan prototyypin kehittelyssä koska yli 30 litran ilmatilan kehittely olisi hankalaa kantaa selässä sitten taas kätevästi.

Sivut

Kommentit (58)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kannattaa ottaa selvää kuinka paljon ihminen kuluttaa happea esim. tunnissa ja paljonko kasvit vastaavasti vapauttavat sitä. Veikkaan, että saa olla aika helvetin suuri selkäreppu...

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

eiköhän parempi ratkaisu ole sellainen kaksisuodattimen automaattimaski, joka hönkii 120l/min ilmaa suodattimien läpi. suodattimiakin niihin saa sellaisia, että voi kävellä, vaikka ydinlaskeuman ohi.

repun ongelmaksi tulee se, että kuinka saat kasveja tarpeeksi mahtumaan sinne pulloon, tai löydät tarpeeksi ison ihmisen joka reppua/pulloa jaksaa kantaa

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä skenaariossa "ilmasukeltaja" siis hengittäisi puhdasta happea? Jotkut todella kokeneet sukeltajat ilmeisesti pystyvät tähän matalalla sukeltaessaan, mutta normaalisti happea taitaa olla seoksessa vain viidennes, muuten odottaa tajuttomuus.

edit: Proffa joka sulloi itsensä tankkiin kasvien kanssa:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... s-end.html

edit2: Ja jos tämän jälkeen suunnittelet sullovasi pulloon neljä viidennestä jotain muuta kuin happea, niin siihen on helppo keino: Heitä kukat pois, ja sulje korkki. Valmis.

KujaPuja

Myöskään Suomessa ei happipulloja myydä ellei ole sukeltajankorttia.Pakko sukeltajana kommentoida hiukan asian vierestä. Voipi tulla komplikaatioita aika äkkiä, jos sukeltaja sukelluksen aikana hengittää 100 %:sta happea. Hapella rikastetun ilmankin (nitrox) käyttö vaatii erikoiskurssin käymisen.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
KujaPuja

Myöskään Suomessa ei happipulloja myydä ellei ole sukeltajankorttia.

puhumattakaan siitä mitä ne happipullot maksaa. muutama sata litraa ahdettuna pulloon paineessa useita satoja euroja. katselin tuollaisia joskus, kun ne auttaisivat allergiseen reaktioon.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
taucalm
KujaPuja

Myöskään Suomessa ei happipulloja myydä ellei ole sukeltajankorttia.

puhumattakaan siitä mitä ne happipullot maksaa. muutama sata litraa ahdettuna pulloon paineessa useita satoja euroja. katselin tuollaisia joskus, kun ne auttaisivat allergiseen reaktioon.Ei siihen mitään kortteja tarvita. Happea myydään joka paikassa, missä myydään hitsaustarvikkeita. Pulloja saa myös vuokrattua. Tosin ei sen hapen kanssa kannata siltikään leikkiä.

Heksu
Kannattaa ottaa selvää kuinka paljon ihminen kuluttaa happea esim. tunnissa ja paljonko kasvit vastaavasti vapauttavat sitä. Veikkaan, että saa olla aika helvetin suuri selkäreppu...Ajattelinkin tänään kun olin kävelemässä kaupasta kotiin, että tutkimuksessa voitaisiin myös saada sivutuotteena tuloksia kasvien fotosynteesin tehokkuudesta. Asentamalla hiilidioksidimittarin tilaan ja hengittelemällä sinne, voidaan muodostaa käyrä kuinka nopeasti kasvien fotosynteesi lisääntyy kun tulee lisää hiilidioksidia. Tämän takia ilmakehänkään CO2 määrät eivät ole se uhka, koska se vain lisää fotosynteesiä. Ihminen sietää isojakin tasoja hiilaria, mutta hapen puute on merkittävä tekijä.

taucalm
eiköhän parempi ratkaisu ole sellainen kaksisuodattimen automaattimaski, joka hönkii 120l/min ilmaa suodattimien läpi. suodattimiakin niihin saa sellaisia, että voi kävellä, vaikka ydinlaskeuman ohi.
repun ongelmaksi tulee se, että kuinka saat kasveja tarpeeksi mahtumaan sinne pulloon, tai löydät tarpeeksi ison ihmisen joka reppua/pulloa jaksaa kantaaArvioisin nyt prototyypin painavan muutamia kiloja, mikä ei ole paljon. Myöskin olisi järkevää asentaa vesiviljelysysteemi, joka edesauttaa maksimaalista fotosynteesiä. Tämä tietty lisää vähän painoa, koska tarvitaan akusta tehoa ilmapumppuun josta veteen tuodaan happi kammion ilmasta.

Voi kävellä, laskeuman ohitse, mutta yksi pääpointti tässä mielestäni on se että monet ihmiset haluavat elää pelkästään luomuruoalla: miksei siis myös luomuhapella?

bfr
Tässä skenaariossa "ilmasukeltaja" siis hengittäisi puhdasta happea? Jotkut todella kokeneet sukeltajat ilmeisesti pystyvät tähän matalalla sukeltaessaan, mutta normaalisti happea taitaa olla seoksessa vain viidennes, muuten odottaa tajuttomuus.Kun henkäiset tilaan ensimmäisen keuhkollisen, niin se täyttyy myös hiilidioksidista. Vaikka happipitoisuus onkin muuttunut merkittävästi, niin annetaanhan sairaalassakin happea maskilla potilaille? Ei se siis ole enää puhdasta happea tämän jälkeen, sitten pitoisuus pikkuhiljaa vähenee kunnes on pakko turvautua noihin hätäventtiileihin systeemissä.

bfr

edit: Proffa joka sulloi itsensä tankkiin kasvien kanssa:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... s-end.htmlKasvit tietääkseni erittävät monenlaisia kaasuja mm. hätämerkkeinä. Voisin kuvitella, että kun nuo on tuonne kuskattu niin ovat stressitilassa. Ilmasta olisi pitänyt mitata kaikki kaasut mitä siellä on, epäilen että koe epäonnistui koska kasvit olivat erittäin stressissä tuolloin ja erittivät vaikka mitä varoituskaasuja jotka varmasti voivat ihmisellä aiheuttaa mm. päänsärkyä.

Itse olen vastaavan kokeen tehnyt myös. Kun Fukushima räjähti niin suljin kaikki ilmastointikanavat. Minulla oli kaksio tuolloin, lähes täynnä kasveja. Muutaman viikon jälkeen tuli erittäin hyvä olo, energinen ja suorastaan tuntui kuin onni olisi virrannut suonissani.

Olin polttanut tupakkia koko ikäni, nyt kuitenkin se vain jäi pois eikä tullut yhtään vierotusoireita kuten ennen. Jokin tässä "bonsai ekosysteemissä" on siis merkittävä tekijä, joka tuo ihmiselle fyysisesti ja henkisesti hyvän olon oikein toteutettuna.

Denzil Dexter

Happea myydään joka paikassa, missä myydään hitsaustarvikkeita. Pulloja saa myös vuokrattua. Tosin ei sen hapen kanssa kannata siltikään leikkiä.Jos tätä ajatellaan innovaationa Aasian maihin, niin se pitäisi melkeinpä pystyä tekemään kierrätysmateriaaleista, koska ihmiset ovat siellä köyhiä. Eikä se täällä Suomessakaan olisi pahitteeksi toimia näin.. En myöskään usko, että pullotettu "kuollut" happi on yhtä terveellistä, kuin tuore kasvien tuottama.

Elektrolyysi tietääkseni voi myös vapauttaa muita kaasuja pienissä määrin, varsinkin jos käytetään vesijohtovettä missä on vaikka mitä yhdisteitä:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/10892972

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Ajattelinkin tänään kun olin kävelemässä kaupasta kotiin, että tutkimuksessa voitaisiin myös saada sivutuotteena tuloksia kasvien fotosynteesin tehokkuudesta. Asentamalla hiilidioksidimittarin tilaan ja hengittelemällä sinne, voidaan muodostaa käyrä kuinka nopeasti kasvien fotosynteesi lisääntyy kun tulee lisää hiilidioksidia.

Meinaatko todella, ettei kukaan ole tullut aikaisemmin tutkineeksi asiaa? Googlaapa vähän, veikkaan että saat kaivettua muutamalla hiiren naksautuksella niin kasvien kuin eläintenkin kaasunvaihtoon liittyvät tiedot.

En myöskään usko, että pullotettu "kuollut" happi on yhtä terveellistä, kuin tuore kasvien tuottama.Aivan, pullohappi saattaa olla hapantunutta, jos viineinen käyttöpäivä on jo mennyt.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Heksu
Kannattaa ottaa selvää kuinka paljon ihminen kuluttaa happea esim. tunnissa ja paljonko kasvit vastaavasti vapauttavat sitä. Veikkaan, että saa olla aika helvetin suuri selkäreppu...Jos vetää perässään kasvihuonetta? Kasvihuoneessa voi olla moottori avustamassa sen liikuttamista. Tämä on hyvä keksintö.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

jogger
Seuraa 
Viestejä2936
Heksu
Veikkaan, että saa olla aika helvetin suuri selkäreppu...

Sitä minäkin mietin...

Mutta mites tuo sitten lasketaan? Joku 2x2km kokoinen alue repussa kiinni?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Aweb
Heksu
Kannattaa ottaa selvää kuinka paljon ihminen kuluttaa happea esim. tunnissa ja paljonko kasvit vastaavasti vapauttavat sitä. Veikkaan, että saa olla aika helvetin suuri selkäreppu...Jos vetää perässään kasvihuonetta? Kasvihuoneessa voi olla moottori avustamassa sen liikuttamista. Tämä on hyvä keksintö.Ja sitten toki vielä, jos joutuu mainitussa hätätapauksessa hajottamaan veden hapeksi ja vedyksi, pitää perässä vetää kohtuukokoista voimalaitostakin. Minulla on sellainen etäinen käsitys/tieto, ettei esimerkiksi auton akulla oikein kahtakymmentäkään litraa vettä muuteta elektrolyysillä vedyksi ja hapeksi. Tietysti voi kuljettaa mukanaan paineistus- tai kuumennuslaitteistoa, jolloin veden hajottaminen elektrolyysillä kuluttaa vähemmän sähköä. Tämä "kannettava ilmakehä" ei olekaan niin kannettava.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Muutama kysymys:

-Mikä kasvi muuttaa hiilidioksidin hapeksi tehokkaimmin?
-Paljonko prosessi vaatii valoa ja ravinteita jne.?
-Paljonko tällainen, sanotaan vaikkapa jukka-palmun kokoinen rehu, pystyisi tuottamaan optimiolosuhteissa happea?

Ketjussa tuli ilmi myös itselleni uutta tietoa, nimittäin rehujen stressaantuminen ja niiden mahdollisesti myrkyllisten kaasujen tuottokyky. Mitähän kaasuja kasvit tuolloin tuottavat?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
KujaPuja
En myöskään usko, että pullotettu "kuollut" happi on yhtä terveellistä, kuin tuore kasvien tuottama.Harvinaisen totta. Pullohappi on äärimmäisen palovaarallista tavaraa, jonka kanssa ei ole syytä leikkiä. Kasveilla ei kovin helposti aikaansaa vaarallisia happipitoisuuksia.

Muuten tuo idea on kelvoton. Kirkkaassa auringonvalossakin tarvitaan tonnikaupalla kasviainesta tuottamaan happea ihmiselle ja poistamaan hiilidioksidi. Taannoin yritettiin sulkea muutama ihminen valtavaan suljettuun kasvihuonekompleksiin hengityskaasuomavaraiseksi, eikä sekään toiminut.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat