Seuraa 
Viestejä45973
Suomalais-ugrilaiset kansat ovat kansoja, jotka puhuvat suomalais-ugrilaisia kieliä.[1] Suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvia kansojen yhteenlaskettu väkiluku on noin 23–24 miljoonaa[2] Suurin osa suomalais-ugrilaisista kansoista elää Pohjois-Euraasiassa, paitsi unkarilaiset, jotka asuvat Karpaattien altaassa.
Suurimmat suomalais-ugrilaiset kansat ovat unkarilaiset (14,8 miljoonaa), suomalaiset (5,7 miljoonaa), mordvalaiset (1,2 miljoonaa) ja virolaiset (1,1 miljoonaa). Kolme näistä kansoista asuu itsenäisessä valtiossa, Virossa, Suomessa ja Unkarissa. Saamelaisten perinteistä asuinaluetta on pohjoinen Fennoskandia. Venäjän suomalais-ugrilaisista kansoista osalla on autonominen tasavalta: Karjalan tasavalta, Komin tasavalta, Udmurtian tasavalta, Marin tasavalta ja Mordvan tasavalta. Venäjällä asuu 2,5 miljoonaa suomalais-ugrilaista.[4] Suurin osa suomalais-ugrilaisista kansoista asuu Uralin länsipuolella, mutta joitakin asuu myös sen itäpuolella.

Häviämässä ovat vatjalaiset, monet samojedikielien puhujat ja liiviläiset. Myös vepsäläiset, inkerikot, selkupit, hantit ja mansit ovat vaarassa[5][6]

Stalinin vainojen aikana suomalais-ugrilaisia kieliä käyttänyt älymystö tuhottiin, ja Hruštšovin aikana ajettiin vähemmistökielinen koulutus alas. Väestönlaskennassa esimerkiksi mordvalaisiksi ilmoittautuneiden määrä on 18 vuodessa vähentynyt 1,15 miljoonasta 840 000:een. Omakielisen kirjallisuuden julkaisemisen vähenemistä kuvaa se, että kominkielisiä kirjoja ilmestyi 1930-luvulla vuosittain 200, 2000-luvun alkuvuosina enää parikymmentä, osin ulkomaisella tuella.[4]


http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalais-ugrilaiset_kansat
Suomalaiset ilmeisesti tulleet Suomeen Volgan joen seutuvilta missä nykyisin elelee suomensukuisia mareja ja mordvalaisia.
Marit (aikaisemmin tšeremissit)[2] on suomalais-volgalainen (volgansuomalainen) kansa Venäjällä. Noin puolet mareista asuu Marin tasavallassa Volgan mutkan tienoilla, ja nykyään heitä asuu vainojen seurauksena myös Baškiriassa, Tatarstanissa, Udmurtiassa sekä Permin aluepiirissä ja Sverdlovskin alueella. Mareja asuu Venäjällä vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 604 298 ja heistä niittymareja oli 172 330 ja vuorimareja 18 515[1].

Mordvalaiset (ven. мордва, mordva) ovat suomalais-ugrilainen kansa, joka on jakautunut kahteen kielellisesti hyvin erilaisia murteita puhuvaan ryhmään: ersää puhuviin ersäläisiin ja mokšaa puhuviin mokšalaisiin. Mordvalaisilla ei ole omakielistä yhteisnimeä. Mordvalaisista puhuvat vain muunkieliset, eivät mordvalaiset itse.[1]

Mordvalaiset ovat neljänneksi suurin suomalais-ugrilainen kansa unkarilaisten, suomalaisten ja virolaisten jälkeen. Vielä 1980-luvulla heidän lukumääränsä oli yli miljoona. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan Venäjällä asuu noin 840 000 mordvalaista. Jonkin verran mordvalaisia asuu myös muissa entisen Neuvostoliiton alueelle syntyneissä valtioissa. Vajaa kolmannes Venäjän mordvalaisista asuu Mordvan tasavallan alueella.
Kaikissa suomalais-ugrilaisissa kulttuureissa on suunnilleen samat perinteet ja niitä vaalitaan edelleen Venäjällä: suomalais-ugrilaisten kansojen kesken, jostain syystä Suomessa on alettu unohtaa niitä ajan saatossa, kiitos eri valloittajien käännytyksen.
Esim. tuossa Haapasalon dokkareissa näkyy kuinka suomensukuiset kansat edelleen käy "kirkon sijaan pyhässä lehdossa ja kunnioittaa pyhiä puita"

Pyhät lehdot olivat paikkoja, joihin tultiin harjoittamaan uskonnollisia menoja, muun muassa viemään uhreja. Lehtoja on ehkä kutsuttu alun perin hiisiksi. Pyhissä lehdoissa saattoi olla myös uhriaitaus, jonka sisäpuolelle ei saanut mennä, mutta jonka sisään heitettiin uhreja.[7]

Niinkin myöhään kuin 1700-luvulla oli vielä läntisessä Suomessa pyhiä lehtoja tai sellaisiksi epäiltyjä, joita kirkonmiehet ja viranomaiset pyrkivät hävittämään. Käytäntö pyhiä lehtoja vastaan oli jo aiemmin ollut koko Euroopan laajuinen. Inkerissä on säilynyt pyhiä lehtoja 1900-luvulle, ja niiden käytöstä on säilynyt melko kattavat tiedot. Inkeriläisten pyhien lehtojen ja muualta säilyneiden tiedonsirpaleiden perusteella voidaan rakentaa myös kuva siitä, millaisia olivat länsisuomalaiset pyhät lehdot.[7]


Pyhiä olivat monet vanhat, suurikokoiset ja erikoiset puut, varsinkin männyt. Kun saatiin kaadettua karhu, sen kunniaksi pidettiin peijaiset. Peijaisten jälkeen karhun kallo nostettiin ”kallomäntyyn”, jossa saattoi olla jo useita karhunkalloja. Myöhempinä aikoina sukujen karsikkomäntyihin hakattiin vainajia koskevia merkintöjä. Isojen petäjien alla saatettiin myös pitää käräjiä. Ainakin myöhempinä aikoina pihan pihlajalla oli erityinen arvo. Sitä ei saanut vahingoittaa millään tavalla. Pihapuiden luokse on viety uhreja haltijoille.[7]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_muinaisusko

Herää kysymyksiä, miksi Suomensukuisten tuhatvuotiset perinteet on unohdettu Suomessa ja korvattu joko lähi-idän uskonnoilla tai nykypäivän hedonismi-ateismilla - made in USA

Pyhä lehto

Mari kansan edustajia

Mordvalaisia

http://www.youtube.com/watch?v=BgUstrmJzyc
Euroviisujen mummot oli myös suomalais-ugrilaista kansaa.

Ville Haapasalo on tehnyt hyvää dokkari-sarjaa ylellä "suomensukuiset kansat 30 päivässä", ensimmäistä osaa voi katsoa enää 6pv ajan
http://areena.yle.fi/tv/1754557

Omat kommentit: Mielestäni olisi paikallaan että koulussa opetettaisiin Suomalaisten kansojen alkuperästä ja muinaiskulttuurista, sekä elvytettäisiin jonkin verran perinteitä ainakin ns. näytösmielessä. Mielestäni koko länsimaita vaivaa muutenkin ns. vieraantuminen luonnosta, joten en näkisi ollenkaan pahana sitä jos nuorille opetettaisiin arvostamaan luontoa ja hiljentymään siellä niinkuin suomalais-ugrilaisissa perinteissä tehdään. Suomalaisten kansallinen identiteetti on kovaa vauhtia tuhoutumassa kaikenmaailman "monikultturisuus-propagandan alle", mikä on hieman surullista.

ps. tässä ketjussa saa toki puhua suomalais-ugrilaisista kansoista muutenkin kuin vain perinteistä.

Sivut

Kommentit (179)

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461

Mielestäni ei mitenkään itseisarvoisesti.

Ymmärrän toki että venäläisten ja ties keiden muiden keskellä asuessa herää helposti tarve oman kansallis-etnisen identiteetin ylläpitoon ties minkä hassutteluperinteiden avulla, mutta eivät läheskään kaikki perinteet ole mielestäni säilyttämisen arvoisia.

Nettona yleiskristillis-länsimaalainen kulttuuri ja sen nykyinen anglovetoinen versio ovat mielestäni parempia kuin wanha suomalais-ugrilainen. Semminkin kun viimeksimainittu pitäisi Suomessa melko pitkälti keksiä tyhjästä. Ruotsalaiset kun onnistuivat hävitystyössään melko täydellisesti.

Tietysti 1800-luvun fennomaanien tuotokset kalevaloineen päivineen ovatkin pitkälti sepitteitä, kuten valtaosa muustakin 1800-luvulla herätetystä "muinaisuudesta". Esim. skottilaisista skottilaisin "perinnevaate" kiltti on englantilaisen teollisuusmiehen keksintöä 1730-luvulta.

Nyt pitää mennä töihin. Jatkan myöhemmin.

Flick
Seuraa 
Viestejä258

Perinteet ja tavat ja vanhat uskomukset on toki hienoja mutta eihän mitään kulttuurista piirrettä tms. kannata tekohengittää jos sillä ei muuten ole nostetta yhteisöissä. Ainahan tietysti erilaiset merkkihenkilöiden liputuspäivät osaltaan kertovat siitä keitä ja mitä yhteisön pitää pitää arvossa.

Perinteet ja tavat muuttuvat aina, veikkaisinpa että nykysuomalaisilla voisi olla ongelmia jo sadan vuoden takaisessa Suomessa (jos jotenkin aikakoneella voisi sinne palata).

Itte olen aina miettinyt vaikka ruokakulttuurin suhteen että mitä perinteistä suomalaista meillä oikein on, monet ruoat kun on kaikkea muuta kuin perinteisiä suomalaisia. Lihapullat ja hernekeitto tulevat alunpitäen Ruotsista, riisipuuro lasketaan perinnejouluruoaksi vaikka sata vuotta sitten riisi oli harvinainen tuontitavara. Nykyään perinneruoaksi aletaan laskemaan jo pizza, kepab ja hampurilaiset vaikka nuokin ovat melko nuoria tuttavuuksia suomalaisten ruokapöydässä.

Eikä sauna tai kantelekaan ihan suomalaisia keksintöjä ole...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Äänestin kyllä, mutta en tarkoita väkisin. Minun mielestä tämä into alkaa jokaisesta heimosta sisältäpäin. Onhan meilläkin ollut kaikenlaisia tanhukerhoja ja muuta, mutta ainakin minun asenne on ollut, että eipä paljon kiinnosta hyppiä hassu hattu päässä lavalla. Ei niitä vastahakoisesti voi omaksua, mutta minusta olisi hyvä idea palauttaa joitakin vanhoja juhlapyhiä.

Halloweenia en pidä minään muuna, kuin turhanpäiväsenä hapatuksena, mutta olisihan meillä omakin syysjuhla kekri. Syödään perinneherkkuja ja juopotellaan. Hyvinkin voisin omaksua sellaisen. Siihen jos telkkarissa vaikka näytettäisiin jotain historiapätkää, niin varmaan olisi kannatusta. Helpostihan se tuli ystävänpäivä ja halloweenikin, kun alettiin vain myymään teemakrääsää ihmisille. Muistan hyvin, kun ei suomessa ollut vielä kumpaakaan juhlaa olemassakaan.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Noista elvytysprojekteista saa helposti käsityksen, että elämä oli pelkkää itkuvirsien laulantaa tai joikumista ja välillä ommeltiin kansallispukuja.
Todellisuudessa oikeastikin hyödyllistä olisi kerätä tietoutta siitä, miten ihmiset asuivat, hankkivat ruokansa jne käyttämällä pelkästään lähiseudulta löytämiään tarvikkeita.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tuosta puuttui kolmas vaihtoehto, että joitakin perinteitä voisi elvyttää, ja joitakin ei.

Ensinnäkin pitäisi tietää, mistä äänestää. Mitkä ovat ne perinteet, mitä halutaan elvyttää. Itse en tiedä paljoakaan Suomen esikristillisistä perinteistä. En usko, että kaikki perinteet ovat elvyttämisen arvoisia (tässä arvauksia), esimerkiksi luonnonhenkiin uskominen ja niille uhraaminen, neidonryöstö, myötäjäiset, kuppaus, pilaus (noituminen sairaaksi), loitsumiset, taikomiset. Mitkähän olisivat säilyttämisen arvoisi perinteitä, ja miksi? Luonnon kunnioittaminen voisi olla sellainen, entä muuta?

Se, mitä kannattaisin, on että toki tutkittaisiin omaa historiaamme, ja että kouluissa opetettaisiin myös Suomen omiakin, esikristillisiä perinteitä, olivat ne sitten millaisia tahansa - mutta ilman että niihin perinteisiin pitäisi uskoa pakolla tai niitä pitäisi koululaisten noudattaa.

luonnonystävä
Seuraa 
Viestejä215
vapaatyyli

Suomalaiset ilmeisesti tulleet Suomeen Volgan joen seutuvilta missä nykyisin elelee suomensukuisia mareja ja mordvalaisia.Suomalaisten alkuperästä väännettiin tämän palstan ketjussa "Lalli ja Erik" lähes 2000:n sivun verran. Nykytiedon valossa Suomeen on saapunut väkeä useasta eri suunnasta tuhansien vuosien kuluessa eikä mitään muinaista alkukotia ole olemassa.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9466
luonnonystävä
vapaatyyli

Suomalaiset ilmeisesti tulleet Suomeen Volgan joen seutuvilta missä nykyisin elelee suomensukuisia mareja ja mordvalaisia.Suomalaisten alkuperästä väännettiin tämän palstan ketjussa "Lalli ja Erik" lähes 2000:n sivun verran. Nykytiedon valossa Suomeen on saapunut väkeä useasta eri suunnasta tuhansien vuosien kuluessa eikä mitään muinaista alkukotia ole olemassa.

Näinpä taitaa olla, että minkä porukan perinteistä aloitetaan. Joku väittää esim. saamelaisten tulleen Norjan rantoja Espanjasta, että joihkaaminen heti seis ja flamencoa opettelemaan.

Mielellään puhutaan esim. Virosta pikkuveljenä ja pieleen menee. Suomi on Viron pikkuveli - tosin isokasvuinen.

penni
Seuraa 
Viestejä5145
luonnonystävä
vapaatyyli

Suomalaiset ilmeisesti tulleet Suomeen Volgan joen seutuvilta missä nykyisin elelee suomensukuisia mareja ja mordvalaisia.Suomalaisten alkuperästä väännettiin tämän palstan ketjussa "Lalli ja Erik" lähes 2000:n sivun verran. Nykytiedon valossa Suomeen on saapunut väkeä useasta eri suunnasta tuhansien vuosien kuluessa eikä mitään muinaista alkukotia ole olemassa.

Tämä on ainutlaatuinen maa jonka väestöstä on opittu pitämään huolta.

luonnonystävä
vapaatyyli

Suomalaiset ilmeisesti tulleet Suomeen Volgan joen seutuvilta missä nykyisin elelee suomensukuisia mareja ja mordvalaisia.Suomalaisten alkuperästä väännettiin tämän palstan ketjussa "Lalli ja Erik" lähes 2000:n sivun verran. Nykytiedon valossa Suomeen on saapunut väkeä useasta eri suunnasta tuhansien vuosien kuluessa eikä mitään muinaista alkukotia ole olemassa.

Jjuuh no eihän sillä ole väliä mitä geenejä kukin kantaa vaan sillä miten kansallinen ja kulttuurillinen identiteetti on muotoutunut ja koska suurin osa suomalaisista puhuu suomalais-urgilaisia kieliä niin identiteetti on helpoin rakentaa sinne mistä kielikin on lähtenyt liikkeelle. Vähän niinkun etiopian tumma-ihoiset juutalaiset kokee olevansa mooseksen jälkeläisiä vaikka geneettisesti näin tuskin on. Suurin osa suomalaisten alkuperästä kuitenkin lienee lähtöisin sieltä suunnalta?

Ruotsalaiset siinä missä muutkin toki tuhosi Suomalaisten perinteisen kulttuurin ajan myötä lähes melkein, ihme ettei koko Suomen kieltä ehditty pyyhkiä kartalta.

Suomessa ei ole yhtä kansallista ja kulttuurista identiteettiä. Vasta 1800-luvun loppupuolella rupesi Suomen ruotsinkielinen älymystö kehittelemään eurooppalaisen kansallisvaltion mukaista käsitystä yhdestä "suomen kansasta". Tätä ennen ihmiset kokivat olevansa oman sukunsa, kylänsä ja korkeintaan "heimonsa" jäseniä. Maammekirjassa Topelius vetääkin aikamoisia eroja Suomen eri heimojen välille.

Ruotsinvalta tosiasiallisesti liitti Suomen länsimaihin ja merkittävin osa sittemmin Suomeksi nimitetyn Itämaan kehittäjistä tuli Ruotsista. Edelleen merkittävä osa maamme etelä- ja lounaisosien väestöstä on peräisin Ruotsista.

Jotta tanssikoot karhutansseja tai uhratkoot hiidenlehdoissa viljaa ne, jotka niin haluavat. Me muut haluamme elää uskonnon- ja yksilönvapauden nyky-Suomessa.

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Miksi elvyttää jotain joka ei itsestään pysy elossa? Vähän sama juttu kuin herätettäsiin eloon sukupuuttoon kuollut laji, ja sitten väkisin luodaan elinympäristö sille, tai pidetään laitteilla hengissä, kun ei muuten pysty.

Elvyttämisen sijasta voitaisiin tallentaa niiden historiaa ja tapoja muotoon joka ei häviä.

Alkaisitko sinäkin halaamaan puita, koska joku käskee että se on Suomalaista ?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Miksi elvyttää jotain joka ei itsestään pysy elossa? Vähän sama juttu kuin herätettäsiin eloon sukupuuttoon kuollut laji, ja sitten väkisin luodaan elinympäristö sille, tai pidetään laitteilla hengissä, kun ei muuten pysty.

Elvyttämisen sijasta voitaisiin tallentaa niiden historiaa ja tapoja muotoon joka ei häviä.

Alkaisitko sinäkin halaamaan puita, koska joku käskee että se on Suomalaista ?
En, mutta sensijaan monta kertaa on pakotettu kirkkoon kuulemaan mystisiä tarinoita lähi-idästä koska jotkut sanoo että se on "suomalaista"

Mutta tosiasiahan on että olisi ihan hyvä pitää yllä myös suomalais-ugrilaista kulttuuriperintöä / tai olisi ollut aikoinaan, tuskin ne suomalais-ugrilaisetkaan kansat jotka niitä harjoittaa enää "uskoo" niihin. Kouluihin voisi esim. pari kurssia laittaa missä käytäisiin katsomassa "pyhiä lehtoja" / luettaisiin kalevalaa ym. sensijaan että käytettäisiin kaikki aika lähi-idän uskontojen setvimiseen.

Juoni

Nettona yleiskristillis-länsimaalainen kulttuuri ja sen nykyinen anglovetoinen versio ovat mielestäni parempia kuin wanha suomalais-ugrilainen.

Minusta taas juutalaisuus ja kaikki juutalaisuudesta lähteneet uskonnot ovat vastenmielisiä vanhan testamentin sadistijumalineen ja naisia alistavine tapoineen. Esimerkiksi marien luonnonuskonto vaikutti niihin verrattuna varsin leppoisalta.

Mitään ei liene tarpeen keinotekoisesti uudelleen keksiä, mutta ei vanhan säilyttämisessä mitään vikaa ole. Osa koulun uskonnon opetuksista voitaisiin korvata omiin ja muihin suomalais-ugrilaisiin perintaisiin tutustumisella.

Ville Haapasalon "Suomensukuiset 30 päivässä" on hauska matkadokumentti. Kannattaa katsoa.

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461
Sophia
Suomessa ei ole yhtä kansallista ja kulttuurista identiteettiä.
Tyypillistä hurrin puhetta ja lisäksi puhdasta roskaa suomenruotsalaiset ehkä poislukien.

Suomessa ei ollut kummoistakaan (yhtä) kansallista identiteettiä ennen 1800-luvun identiteettitalkoita. Talkoot kuitenkin onnistuivat liki ennätyksellisen hyvin, sillä ainankaan omiin korviin ei ole kantautunut itsenäistymishaaveita minkään maakunnan suunnalta. Ahvenanmaata ei voi laskea, se kun jäi kansainliiton päätöksellä Suomeen.


Vasta 1800-luvun loppupuolella rupesi Suomen ruotsinkielinen älymystö kehittelemään eurooppalaisen kansallisvaltion mukaista käsitystä yhdestä "suomen kansasta". Tätä ennen ihmiset kokivat olevansa oman sukunsa, kylänsä ja korkeintaan "heimonsa" jäseniä. Maammekirjassa Topelius vetääkin aikamoisia eroja Suomen eri heimojen välille.
On hyvin kyseenalaista oliko juuri missään Euroopan tai maailman maassa kansallista identiteettiä ennenkuin niitä alettiin 1800-luvulla keksimään. No, Englannissa ehkä, koska se kävi oman sisäisen selvityksensä jo 1600-luvulla. Sielläkin tosin Cornwallissa on ollut itsehallintohaaveita nykypäiviin saakka.

Esim. kaksi maailmansotaa aloittanut (ja hävinnyt) Saksa yhdistyi nykyiseen yhtenäisyyteensä vasta 1800-luvun lopulla, ja kuten usein muuallakin, lähinnä yhteisen vihollisen, eli Ranskan pelosta.

Preussi ja Itävalta kilpailivat yhteissaksalaisen ykkösvaltion asemasta ja Preussihan sen lopulta voitti, niin että Itävalta ei katsonut aiheelliseksi liittyä keisarikuntaan lainkaan.


Ruotsinvalta tosiasiallisesti liitti Suomen länsimaihin ja merkittävin osa sittemmin Suomeksi nimitetyn Itämaan kehittäjistä tuli Ruotsista. Edelleen merkittävä osa maamme etelä- ja lounaisosien väestöstä on peräisin Ruotsista.Juu, erityisesti valtaosa naisista. Tämähän näkyy naamastakin helposti, kun vertaa itä- tai pohjoissuomalaisiin.


Jotta tanssikoot karhutansseja tai uhratkoot hiidenlehdoissa viljaa ne, jotka niin haluavat. Me muut haluamme elää uskonnon- ja yksilönvapauden nyky-Suomessa....jossa vietetään mm. Kalevalan, Sibeliuksen, suomen kielen jne. päiviä ja jossa on kaksi valtionkirkkoa yms.

Että on niitä perinteitä nykyiselläänkin.

Edit:

Varastopäällikkö
Juoni

Nettona yleiskristillis-länsimaalainen kulttuuri ja sen nykyinen anglovetoinen versio ovat mielestäni parempia kuin wanha suomalais-ugrilainen.

Minusta taas juutalaisuus ja kaikki juutalaisuudesta lähteneet uskonnot ovat vastenmielisiä vanhan testamentin sadistijumalineen ja naisia alistavine tapoineen.Mikä kristinuskossa mielestäsi on/oli erityisen naisia alistavaa? Eikä anakronistisia vertailuja, kiitos.

En itse toivo uskonnollisuuden paluuta, mutta jos kristinuskoa vertaa aikanaan tarjolla olleisiin ehdokkaisiin, niin kyllä se mielestäni oli parhaasta päästä.


Esimerkiksi marien luonnonuskonto vaikutti niihin verrattuna varsin leppoisalta.Niin, kovin leppoisilla uskonnoilla ei ole erityisen hyvä leviämispotentiaali.


Mitään ei liene tarpeen keinotekoisesti uudelleen keksiä, mutta ei vanhan säilyttämisessä mitään vikaa ole. Osa koulun uskonnon opetuksista voitaisiin korvata omiin ja muihin suomalais-ugrilaisiin perintaisiin tutustumisella.Uskonnon opetuksessa olisi jo korkea aika siirtyä kaikille yhteiseen uskontotietoon.


Ville Haapasalon "Suomensukuiset 30 päivässä" on hauska matkadokumentti. Kannattaa katsoa.Olen tuota ja muitakin Haapiksen dokumentteja katsellut. En osaa tarkemmin eritellä miksi, mutta niiden katsomisessa on jotain hieman kiusallista/häiritsevää liki kokoajan. Haapasalo vaikuttaa usein siltä että on juuri herännyt/darrassa ja muutenkin preproduktioon ei liikoja ole panostettu.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3783
Sophia
Suomessa ei ole yhtä kansallista ja kulttuurista identiteettiä. Vasta 1800-luvun loppupuolella rupesi Suomen ruotsinkielinen älymystö kehittelemään eurooppalaisen kansallisvaltion mukaista käsitystä yhdestä "suomen kansasta". Tätä ennen ihmiset kokivat olevansa oman sukunsa, kylänsä ja korkeintaan "heimonsa" jäseniä. Maammekirjassa Topelius vetääkin aikamoisia eroja Suomen eri heimojen välille.

Ruotsinvalta tosiasiallisesti liitti Suomen länsimaihin ja merkittävin osa sittemmin Suomeksi nimitetyn Itämaan kehittäjistä tuli Ruotsista. Edelleen merkittävä osa maamme etelä- ja lounaisosien väestöstä on peräisin Ruotsista.

Jotta tanssikoot karhutansseja tai uhratkoot hiidenlehdoissa viljaa ne, jotka niin haluavat. Me muut haluamme elää uskonnon- ja yksilönvapauden nyky-Suomessa.
Näin se on. Täällä ollaan kaikkea ja kaikkia vastaan.

Ja täältä on aina lähdetty vastaan.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat