Seuraa 
Viestejä45973

Fyysikkojen - jotka useimmat tyrmäävät aikamatkat paradoksien takia (surmaat vanhempasi ennen syntymääsi ym.) - olisi pitänyt katsoa tv-sarjaa Seitsemän päivää, jota nähtiin TV2:lla joku vuosi sitten.

Vaikka sarja oli muutoin heikohko, sen aikamatkustusidea oli hieno: Aikakoneeseen menevä henkilö "pysyi paikallaan", kun taas ulkopuolinen maailma palautui tilaan, joka sillä oli menneisyydessä. (Näin ainakin sen tulkitsin.)

Tilanteen ymmärtämiseksi voin ajatella, että kaikki maaimankaikkeuden hiukkasen (aikakonetta ja sen sisältöä lukuuottamatta) palautuvat siihen paikkaan, joka niillä oli vaikkapa vuonna 1900. Ymmärtääkseni kvanttimekaniikan mukaan tämä jopa teoriassa mahdollista, vaikka sen todennäköisyys on pieni (siis todella, todella pieni). Aikamatkustaja voi huoletta tuoda tietoa tulevaisuudesta. Hän voi vielä vaikka Albert Einsteinille tämän suhteellisuusteoriat (ennen niiden keksimistä) - mitään paradoksia ei synny.

Teknisesti tälläinen koko maailmankaikkeutta muuttava aikamatkustus on todella hankalaa, mutta tarkoitus olikin osoittaa, että paradokseihin ei aikamatkustus kaadu.

  • ylös 1
  • alas 1

Sivut

Kommentit (49)

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
z

Teknisesti tälläinen koko maailmankaikkeutta muuttava aikamatkustus on todella hankalaa, mutta tarkoitus olikin osoittaa, että paradokseihin ei aikamatkustus kaadu.

Mitäs jos useampi aikamatkaaja liikuskelee samaan aikaan? Ja jos aiemmassa maailmankaikkeuskonfiguraatiossa olikin aikamatkaajan itsensä tai laitteensa fysikaalisessa tilassa jotain?

Loptio
Mitäs jos useampi aikamatkaaja liikuskelee samaan aikaan? Ja jos aiemmassa maailmankaikkeuskonfiguraatiossa olikin aikamatkaajan itsensä tai laitteensa fysikaalisessa tilassa jotain?

Tuota kahta "yhtaikaista" matkaajaa en tullutkaan ajateelleeksi. Varmaankin toinen aikakone ei ole toiselta suojattu, vaan se joka aloittaa matkan ensin, voittaa?

Hiukkaset ja kappaleet, jotka aikamatkan alkaessa (v. 2005) eivät ole koneessa, mutta sen päättyessä (v. 2004) olivat, ovat siis ongelma.

Toisaalta ulkopuolisesta maailmasta 2004 puuttuisivat ne kappaleet ja hiukkaset, jotka ovat aikamatkan alkaessa 2005 koneessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Tuohan onkin kiehtova ajatus.

Se aikamatka pitää aloittaa sellaisessa paikassa, että menneisyydessä sillä paikalla olleet hiukkaset eivät kiusallisesti osu aikakoneen kohdalle. Tähtien ja muiden taivaankappaleiden kiertoradat pitää ehkä varmuuden vuoksi laskea ennen aikahyppyä. Oma maamme ja aurinkokuntamme liikkuu niin nopeasti, että jos mennään edes muutama vuosi taaksepäin, niin siitä ei ole vaaraa. Sen sijaan ne aurinkokunnat, jotka nyt ovat jo kaukana meistä, olivat ennen ehkä juuri meidän kohdallamme. Ilmeisesti vaara on vain teoreettinen, sillä maailmankaikkeushan on melkein pelkkää tyhjää.

Tietysti vain yksi aikakone voidaan rakentaa. Jos joku toinen oli rakentamassa omaa, se katoaa kun sen ja sen tekijän hiukkaset lähtevät omille teilleen kun sinä saat oman koneesi käyntiin.

Nyt pitää vain toivoa että hiukkaset pystyvät muistamaan historiansa ja että niillä on kyky teleportata uuteen paikkaan. Ja tarvitaan keino välittää hiukkasille viesti siitä, kuinka kauas ajassa pitää siirtyä. Ehkä riittää että aiheutetaan ketjureaktio?

Sinussa ja koneessasi nyt olevat hiukkaset sitten puuttuvat tästä uudesta järjestyksestä. Ehkä niiden reikien paikkaajahiukkaset voidaan lainata jostain kauempaa, jossa niiden puuttumista ei edes huomata...

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Joidenkin ajatelmien pohjaltahan aikamatka menneeseen olisi mahdollista, ja sen paradoksit vältettävissä jos ajassa matkustus loisi uusia maailmankaikkeuksia ja niiden solmukohtia.

Tällöin taas joidenkin aikakäsitysten mukaan ei kuitenkaan olisi kyse matkustamisesta ajassa taaksepäin, koska yhtenä ajan "suuntana" voidaan pitää maailmankaikkeuksien tai todellisuuksien lukumäärän kasvua (olivatpa sitten rinnakkaisia - tai peräkkäisiä jolloin aika olisi luonnostaan etenevää).

Jos taas tämä unohdetaan, todettaisiin että sekä menneisyys että tulevaisuus ovat samanaikaisesti olemassa, samoin kuin ne muut rinnakkaiset tai peräkkäiset maailmankaikkeudetkin.

Ja jos taas näin olisi, ei kyseessä olisi vieläkään aikamatka menneeseen vaan "sivuliike" maailmankaikkeudesta toiseen.

(Tuo nyt voisikin olla mahdollista, vaan enpä usko että se toinen maailmankaikkeus olisi sama tai edes samanlainen kuin omamme nyt.)

Jos taasen hiukkasten määriin liittyviä paradokseja ei ilmenisikään, matkaisimme menneisyyteen ja ikkunasta näkisimme kaiken tapahtuvan takaperin, olisi kuitenkin kyse ajankulun ja entropian ristiriidasta. Minkään kun ei pitäisi järjestyä nykytilaa järjestäytyneempään muotoon maailmankaikkeuden mittakaavassa.

Jos kuitenkin maisemat olisivat takaperin vilahdelleet, aikakone ei olisi aikakone, vaan hitonmoinen vipstaaki, joka yhdellä kertaa voisi laskea kaikkien kaikkeuksien hiukkasten liikkeet, repiä käyttöönsä rajattomat määrät energiaa ja ohjata hiukkasten liikkeen takaisin sinne mistä ne tulivatkin, vaikkapa vuotta 1924 vastaavaan tilaan. Tämäkin olisi vain koko maailmankaikkeuden tasolla tehty rekonstruktio, uusi luomiskertomus , ei aikamatka menneisyyteen...

Gravity sucks.

Jotkut ovat vissiin katselleet liikaa matrix- ja muita scifirainoja. Ainakin usko tieteeseen on kova.

Muistihan joku varmuuskopioida maailmankaikkeuden ?

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Tämä on vähän kaksiteräinen miekka koko aihe: tieteeseen nojaten (uskoen?) samanaikaisesti sekä perustellaan että kumotaan mahdollisuutta menneisyyteen matkustamisesta.

Mutta tulevaisuuteen matkustaminen onkin sitten jo hieman eri juttu...

Perimmiltään kai tässä on kyse siitä kuinka deterministiseksi maailma on katsottava samalla kun pohditaan suhteellisuusteorian ja vastaavien teorioiden ontologiaa.

Joka tapauksessa suomalaisessa keskivertoperheessä on hieman yli yksi lasta, juu sii.

Gravity sucks.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
rollerghost
"...paradokseihin ei aikamatkustus kaadu."

= Paskapuhetta.

Noh noh, vähän rentoa ja hauskuuttavaa mielikuvitusta kehiin. Science fiction on fiction vielä tänään, mutta huomenna science.

Hmm..mietin tätä aikamatkustusjuttua, voisiko kenties olla niin, että jäädyttäisimme ajan, eli pysäyttäisimme sen jollain tietyllä rajatulla alueella? Esim. mustassa aukossahan aika on pysähtynyt? Eli me menisimme johonkin kapseliin(jota tässä kutsun aikakapseliksi), ja tulemme sieltä pois, kun kapselimme ulkopuolella aikaa olisi kulunut vaikka 100 vuotta, mutta kapselista ulos tullessamme olisimme saman ikäisiä, kuin sinne mennessämmekin(koska ajan kulku ja ikääntyminen olisivat pysähtyneet). Näin voisimme ainakin päästä tulevaisuuteen, mutta se onkin jo aivan eri juttu, että miten tämä toteutettaisiin, tai että miten päästään taas takaisin menneisyyteen.

Aikamatkan ongelmia
Kun aika käsitetään yhdeksi ulottuvuudeksi, niin esimerkiksi virtuaalielektroni virtuaalipositroni pari voidaan käsittää yhdeksi hiukkaseksi, joka liikkuu ympyrän muotoista rataa aika-avaruudessa.

Meidän näkökulmastamme silmukka alkaa. kun pari syntyy ja loppuu siihen, kun hiukkanen annihioi itsensä.

Hiukkasen radan näkökulmasta taas vaikuttaa sltä, että kierretään ikuisesti ympyrää mennestä tulevaan ja taas menneeseen.

Joten voidaan ajatella, että aikamatkaajan hiukkaset muodostavat vastaavat ympyrät ja itse aikamatkaaja putoaa menneeseen antimateriana ja välittömästi meidän näkökulmasta annihiloituu varsin tuhoisasti.

de Selby
Mutta tulevaisuuteen matkustaminen onkin sitten jo hieman eri juttu...

Emmekös me kaikki matkusta tälläkin hetkellä tulevaisuuteen?
Vauhti on hidasta, mutta takaisin ei ole silti meneminen.

Minäkin pidin siitä sarjasta, mutta on jäänyt ihmetyttämään, että miksi se kaveri ei kadonnut 7 päivää ennen tai tiennyt jo tapahtuneesta. Oliko niitä kaksi? Minne toinen hävisi? Paradoksi.

Minusta aika on koettu asia, ei oikea ulottuvuus, hiukkasten liikettä. Esim. ihmistä tyhmemmät eläimet tai vauvat eivät ymmärrä aikaa ja ihmisen ajan käsitys paranee mitä vanhemmaksi tulee kun on enemmän kokemusta ajasta ja sen jaksoista joita ihmiset ovat sopineet. Vanhuksilla aika kulkee nopeammin.

Viitaten siihen viikkokeskusteluun, seitsemän on muuten siksikin tärkeä, että ennen tunnettiin 7 kiintotähteä, Saturnus, Kupiter, Mars, Venus, Kuu ja Aurinko. 7 metallia tunnettiin alkemian aikana, lyijy, tina, rauta, elohopea, kupari, hopea ja kulta. Lumikilla oli 7 kääpiötä (Gnome -> gnosis = tieto). Raamatussa 7 toistuu usein. 7 hyvää vuotta ja 7 huonoa oli vanha egyptiläisten tai sumerien tarina joka kopsattiin VT:hen. Kuten kaikki muutkin.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Asimov

Minusta aika on koettu asia, ei oikea ulottuvuus, hiukkasten liikettä.

Kyllä aika on ihan todellinen, fysikaalinen ulottuvuus. Suhteellisuusteorian mukainen aika-avaruus on todellisuutta kuvaava malli.

Se, että kaikki elämänmuodot eivät aikaa välttämättä tiedosta tai ihmiset sen kokevat eri tavoin, ei kerro ajan fysikaalisesta luonteesta yhtään mitään. Eiväthkän jotkut bakteerit tiedosta tilaulottuvuuksistakaan tuon taivaallista. Mutta ei kai sen perusteella tilaa voi vittää pelkästään koetuksi, ei todellisiksi ulottuvuuksiski?

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Aikamatkailusta voi lukaista vaikkapa englantilaisen teor.fyysikon Jim Al-Khalilin kirjoittaman yleistajuisen kirjan (en nyt muista opuksen nimeä).

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Anders
Aikamatkailusta voi lukaista vaikkapa englantilaisen teor.fyysikon Jim Al-Khalilin kirjoittaman yleistajuisen kirjan (en nyt muista opuksen nimeä).

Muistaakseni "Mustia-aukkoja, madonreikiä ja aikakoneita" ... yhdyssanat kyllä saattoivat olla muussakin järjestyksessä.

IMHO: Ihan hyvä ja helppotajuinen kirja, mutta loppua kohden jäi kuitenkin aavistuksen ajatuksettomaksi, kun ei Jimmy oikein tainnut uskaltaa "repäistä" otsikon edellyttämällä tavalla.

Gravity sucks.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Eikös se Jim Al-Khalil ole kuitenkin irakilainen, ainakin osittain?

No kuitenki, tuossa linkissä on yhden fyysikon mielipide kirjasta
http://www.tsv.fi/ttapaht/017/maalampi.htm

Minusta kirja oli ainakin ihan mielenkiintoinen ja helposti luettava.

Jim Al-Khalil: Mustia aukkoja, madonreikiä ja aikakoneita. Art House 2001, suom. Hannu Karttunen.

X

Asimov
Minäkin pidin siitä sarjasta, mutta on jäänyt ihmetyttämään, että miksi se kaveri ei kadonnut 7 päivää ennen tai tiennyt jo tapahtuneesta. Oliko niitä kaksi? Minne toinen hävisi? Paradoksi.

Ei ole pardoksi, sillä "vain aikakoneen ulkopuoliset hiukkaset palautuvat sille paikalle, jossa ne menneisyydessä olivat". Matkustaja on koneen sisällä.

Voisi tietysti sanoa, että tässä ei kyse aikamatkustuksesta siinä mielessä, että liikkuisimme aika-avaruudessa ajassa taaksepäin, vaan pikemminkin on kyse tulevaisuuden muuttumisesta menneisyyden (lähes) identtiseksi kopioksi. Mutta jos tilanteita ei voi erottaa toisistaan, niin miksei sitä voi pitää aikamatkustuksena?

Olisi myös mielenkiintoinen ajatus tehdä hiukkasten "takaisinkelaus" vain paikallisesti, esimerkiksi maapallon tai sitten yhden ihmisen suhteen.

Voiko atomilla olla erilainen aika?

Jos kykenenisimme luomaan "jättimäisen" atomin, jonka sisään
voisi astua, kulkisiko aika tämän atomin ulkopuolella eri
tahtia?

Olen joskus ajatellut, että jos kaikki koostuu atomeista, eikö
meidän universumimmekin ole vain yksi atomi. Mittasuhteethan
ovat ymmärryksemme ulkopuolella.

Evoluutiohan pyrkii kehittämään elämää, joka vie aikaa.
Meidän todellisuudessa atomit "elävät" lyhyemmän hetken, joten
elävän syntyminen niiden sisälle on mahdollista vain
jos aika kulkee siellä hitaammin.

Jos tietoisuus on aina ja kaikkialla, sen pitäisi seurata mukana.
Tai siis olla jo valmiina odottamassa. Vai onko se "kauempana" ja
juuri siksi se tietoisuuden hetkikin on pidempi ja aika hitaampi. Hmmm.
Vaiko lyhyempi, pääh.

Ehkä universumimme on vain pieni epäpuhtaus yhdessä vesiatomissa,
aamukasteessa joka putoaa juuri apilan lehdeltä maahan. Kohta jysähtää,
tai sitten joskus.

Pevinanen
Seuraa 
Viestejä3

Olettaen, että tälläinen aikamatkustus on mahdollista, eikö menneisyyden henkilön olisi pitänyt nähdä myöhemmin ajassa matkustava henkilö, jonka näkee menneisyyden henkilö, joka näkee tulevaisuudesta

tulleen henkilön, jonka näkee menneisyyden henkilö joka... jne.

Tarkoitan sitä, että jos vaikka menisin Albert Einsteinin luo vuoteen, jolloin hän oli 18 vuotta vanha,

eikö Einsteinin olisi pitänyt nähdä minut kun oli 18? Jos hän ei olisi nähnyt minua, on tulevien tapahtumien

kannalta pakollista, ettei hän voisi nähdä minua myöhemminkään, tai siis aiemminkaan, menneisyydestähän puhutaan. Jos siis pääsisin näyttäytymään Albert Einsteinille, voisin olla varma, että se tapahtui silloin oikeasti

kun hän oli 18.   Äh, tuskinpa kukaan ajatuksiani tajuaa.

JPI
Seuraa 
Viestejä33642

Entäs näin:

Kuinka kauan kestää, että sillä mitä tänään teemme voi olla vaikutusta esim. 50 vuoden kuluttua? Omituinen kysymys, mutta vastaus ilmiselvästi on 50 vuotta. Jos nyt sitten menemme ajassa 50 vuotta taaksepäin ja murhaamme nuoren itsemme (tai äitimme ennenkuin olimme syntyneet) ja palaamme takaisin, niin: Miksi se vaikutus sieltä 50 vuoden takaa kerkiäisi nykyisyyteen silmänräpäuksessä, siltähän pitaisi myös kulua 50 vuotta vaikutaa 50 vuotta myöhempään tulevaisuuteen kuten ensimmäisessä esimerkissänikin?

:-)

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = (3n/2)³, n∈Z = ?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat