Seuraa 
Viestejä63

Minkähän taivaankappaleen mahdoin nähdä korkealla etelässä klo 7.30 pari päivää sitten? Noin Jupiterin kirkkaus, tuikki vähän.

Kommentit (7)

Paikkakunta tietysti olisi vähän helpottanut ja se, että kuinka korkealla on "korkealla" asteina (horisontti 0 ja zeniitti 90). Venus ei näy klo 7.30 missään päin Suomea. Saturnus on ainoa karkeasti ottaen etelässä kyseisenä ajankohtana oleva planeetta, mutta ei mitenkään erityisen korkealla.

Ja koska planeetat eivät juurikaan tuiki, niin luulisin kyseessä olevan jokin kirkkaampi tähti. Parikin ehdokasta löytyy mainituilla ehdoilla.

http://www.ursa.fi/extra/tahtikartta/.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
TieKu
Seuraa 
Viestejä581

Olisiko Arcturus, yksi kirkkaimpia tähtiä, ja jos kelonaika oli aamulla. Illalle ei oikein löytynyt mitään kirkasta tähteä, paitsi Sirius on etelässä mutta vasta klo n. 23, ja se ei kovin korkealle nouse.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
FLC

Ja koska planeetat eivät juurikaan tuiki, niin luulisin kyseessä olevan jokin kirkkaampi tähti. Parikin ehdokasta löytyy mainituilla ehdoilla.Olen ymmärtänyt että tuikkiminen johtuu ilmakehästä ja sen taipumuksesta sirottaa valoa. Näin ollen pitäisinkin suorastaan ihmeenä, mikäli ilmakehä olisi tehnyt sopimuksen planeettojen kanssa ettei se puutu planeettojen heijastamaan valoon ja keskittyisi ainoastaan etäisempien taivaankappaleiden valoon.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä1833

Kyllä se tuikkiminen tietty ilmakehästä johtuukin, mutta oman aurinkokuntamme planeetat eivät tuiki yhtä paljon kuin tähdet. Tähdet näkyvät pistemäisinä etäisyyden vuoksi ja loistavat omaa valoaan, jossa on kaikki näkyvän valon aallonpituudet. Planeetat taas heijastavat Auringon valoa, josta osan niiden kaasukehä absorboi ja osa heijastuu takaisin niiden kaasukehästä ja pinnasta. Eli tähti on kuin pistemäinen lamppu taivaalla, ja planeetta vähän kuin huono peili. Se valo on erilaista ja se vaikuttaa tuikkimiseen.
Lopputulos on se, että planeetat eivät juurikaan tuiki, ja ainakin itse opin pikkuskidinä erottamaan planeetat tähdistä osaksi juuri sen ansiosta. Riippuu aina seeingistä, ja mitä alempana planeetta on, sitä enemmän sekin tietysti tuikkii. Kyllä niidenkin "lepattamisen" huomaa, varsinkin kun kaukoputkella katsoo.

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat