Seuraa 
Viestejä45973

Olen huomannut, että vainoharhaisuus on yllättävän yleinen ominaisuus ihmisissä, kun alkaa miettimään. Miksi ei olisi, kun kyseessä on ajattelun ominaisuus, ja ajattelussa on kaikki mahdollista?

Varsinkin teknologiaan liittyvät vakoilukuvitelmat näyttävät lisääntyneen räjähdysmäisesti netin, matkapuhelimien, kameravalvonnan ja muiden tekniikkojen yleistymisen myötä.

Kiinnostavaa onkin se, miten sairaalloinen vainoharhaisuus sitten määritellään. Minkä kriteerin perusteella ihminen on vainohullu? Tiedän ihmisiä, jotka ovat eläneet koko ikänsä kaikenlaisten kuvitelmien vallassa, eivätkä ole joutuneet kertaakaan tekemisiin psykiatrian kanssa. Tunnen myös pari ihmistä, jotka ovat olleet mielisairaalassa psykoosin takia, eli vertailukohtia löytyy.

Onko vainohuulluus tavallaan väistämätöntä nykytilanteessa, jossa koko elinympäristö kuhisee informaatiota ja mahdollisuuksia sen keräämiseen? Johtaako tietotekniikan kehittyminen ja arkipäiväistyminen kulttuuriin, jossa melkein kaikki ovat ainakin jollain tavalla "varpaillaan"?

On varmaan todella vaikeaa kärsiä psykoosisairaudesta informaatioyhteiskunnassa, kun koko elinympäristö on täynnä yllykkeitä vainokuvitelmien syntymiselle.

Kommentit (14)

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887

Minäkin tunnen paljon ihmisiä, ja ainoa joka on joskus ollut vainoharhainen olen minä.
Eikä niihin ole liittynyt tekniikkä yhtään. Luulempa, että vainoharhaisuus on nykyään yhtä yleistä kuin ennen näitä härpäkkeitä.

Toisaalta nyky-yhteiskunta on kuitenkin ns vapaa yhteiskunta, joten kuvittelisin, että esim. DDR:ssä tai Neuvostoliitossa paranoidisuus on ollut paljon yleisempää kuin nykyään.

Vetäisempä hatusta hypoteesin: Mitä vapaampi yhteiskunta, sitä vähemmän vainoharhaisia.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Varmaan nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että silloin kun vainoharhaisuudesta tulee elämää haittaava tekijä, lääkärin kanssa asiointi alkaa tulemaan tarpeeseen. Eli sitten kun ahdistus ja pelkotilat rupee oleen kestämättömiä. Ainahan negatiivisia seurauksia vainoharhaisuudella ei tarvitse olla. Kyllä ihminen voi uskoa juutalaismafian salaliittoon ja käsitellä sitä ylläpitämillään nettisivuilla ja vaikka kokoontua viikottain omassa juutalaismafian vastaisessa kerhossaan(JMVK) samanmielisten kanssa, ilman että normaali arkielämä siitä häiriintyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bojoing
Seuraa 
Viestejä210

Luulisin, että psykoosista kärsiminen on yhtä vaikeaa riippumatta siitä millaisessa ympäristössä siitä kärsii. On ihmisestä itsestä kiinni millaisia kuvitelmia päässään luo, jos taipumusta vainoharhaisuuteen on.

Vainoharhaisuudestakin voi puhua niin monella eri tasolla. Puhutaanko nyt ihan vakavista psykoottisista harhoista vai tilanteista jotka yksilö on tulkinnut itseensä kohdistuvaksi, esim naapurit puhuu hänestä tms?

Käsitettä käytetään mielestäni liian heppoisin perustein, koska sitä on helppo käyttää ihan normaaleissakin ihmisten välisissä tilanteissa, joissa kyse ei ole vainoharhasta vaan väärinkäsityksistä, mustasukkaisuudesta tai vaikka yleensä k***päisyydestä. Ainahan ihmiset tapaavat liioitella tunteitaan silloin kun ovat emotionaalisesti herkillä. Onko se vainoharhaa? Myös varovaisuus ja vainoharha olisi pidettävä erillään, etenkin liittyen nykyajan informaatioteknologiaan ja yhteiskuntaan. Esim netissä on sen verran tuntemattomia tekijöitä, joista tavallisella surffaajalla on vain harmaa käsitys. Tämä voi aiheuttaa sen että tiedon puutteessa aletaan pelätä kaikenlaisia mahdollisia nettihuijauksia ja identiteettivarkauksia.

Haloo?

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Osa mun vainoharhoista kyllä liittyy teknologiaan (weppikameran päällä on nytteki teippiä) ja osa liittyy ihan siihen, että yhteen väliin luulin tosissani, että NE vakoilee mua seuraamalla. Luulen, että teknologia vaan tarjoaa lisää työkaluja vainoharhaiselle. Että jos ei olisi tietokonetta ja telkkaria niin sitten ihmispolo luulisi, että sen päivän Kalevassa on sille salaviestejä.

Hämmentää.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
naturesson

Onko vainohuulluus tavallaan väistämätöntä nykytilanteessa, jossa koko elinympäristö kuhisee informaatiota ja mahdollisuuksia sen keräämiseen? Johtaako tietotekniikan kehittyminen ja arkipäiväistyminen kulttuuriin, jossa melkein kaikki ovat ainakin jollain tavalla "varpaillaan"?

On varmaan todella vaikeaa kärsiä psykoosisairaudesta informaatioyhteiskunnassa, kun koko elinympäristö on täynnä yllykkeitä vainokuvitelmien syntymiselle.
Kyllähän sitä ensisijaisesti haluaisi siitä lähteä että ihmisenä ei voi olla mitenkään niin kiinnostava että olisi kenelläkään tarvis kytätä ja pitää erityisenä silmätikkunaan. Mutta aikoinaan olin ilmeisesti parikymppisenä naisena kuin huutomerkki omalla slummiasuinalueellani että piti vanhat ukot kimppuunsa saada. Lopulta tuntui ettei enää uskalla kotiinsa tulla kun se yksi ukko kumminkin päivystää kokoajan siellä meidän rivitalon kuistilla ja näkee kaikki tulemiseni ja menemiseni. Ja siitäkin olen mekastanut miten työelämässä pari naista otti päähänpotkittavakseen jo ekasta työpäivästä lähtien. Kyllä on ihmisillä ilmeisesti harrastukset vähissä jos kiusaaminen ja kyttääminen on niin antoisaa.

Netissä kuvittelee olevansa anonyymi. Mutta kirjoittelepa vähänkin pidempään siellä sun täällä niin joku alkaa keräilemään sinusta kaikenlaista tietoa. Jo vuosia sitten yksi psykokyylä oikein esitteli taitojaan laatimalla kommenttiinsa listan mitä kaikkea tietoa hän oli minusta kerännyt ihan vaan siinä anonyymikeskustelussa missä juttelin useiden ihmisten kanssa ja tämäkin sankari sitten sivusta kyttäsi kaikkien sanomiset. Oli oikein pitkä ranskalaisten viivojen täyttämä lista mitä infoa minusta oli keskusteluissa saatavilla.

Ja annas olla kun aloitin nettideitit, tai paremmin deitti-ilmojen pitämisen ja vastausten keräämisen. Viime vuoden loppupuolella kolme eri miestä ilmoitti nähneensä minut bussipysäkillä, vieläpä kolme eri pysäkkiä kyseessä laajahkolla alueella. Kannattaa siis tosiaan pitää kuvaansa netissä esillä. Yhdellä ei ollut muuta asiaa kuin tiedottaa että minut on nähty, yksi on tyyppi joka käy aina puolen vuoden välein naukumassa seksisuhdetta vaikka olen sanonut että hän ei ole tyyppiäni, ja yksi kuvitteli kaiketi olevansa huvittava "tietämällä" minusta jotain oleellista.

Pipipäisyyksistäni huolimatta saan vainoharhaisuuden pysymään hallinnassa ajattemalla tuollaisista että "haistakoot kaikki pitkä p-ska". Jos tosiaan elämä on niin ankeaa että pitää repiä siihen sisältöä kyttäilemällä nimenomaan minua, niin jo on jumalauta siis to-del-la ankeaa.

Eniten tähän mennessä olen netin puolella säikähtänyt siitä että aikoinaan aloitin maksullisen keskustelufoorumin ja yhtäkkiä tilan tarjoava taho ilmoittaa laittaneensa kaikki tietoni nimeä, puhelinnumeroa ja osoitetta myöten WHOIS-palveluun. Minun tehtäväni olisi sitten ollut vain ilmoittaa heille ovatko tiedot oikein. Kyllä siinä pala kurkussa sitten vähän helvetin äkkiä ilmoitti sinne että nyt pois ne kaikki ja yksi anonyymi s-posti saa jäädä yhteystiedoksi. Mistäs minä onneton amatööri olisin tiennyt että on tuollainen palvelu josta saa stalkata nettisaittien ylläpitäjien tiedot.

No mitä se sitten haittaa jos ne joku tietää? Haittaa se, kun kuulema joidenkin saittien ylläpitäjille soitellaan oikein kotiinkin kun sattuu vähän päässä viiraamaan ja saa selville puh.numeron. Minä en valitettavasti pysty toimimaan auttavana puhelimena kellekään, kun olisi sitä avuntarvetta aina toisinaan itsellänikin.

Vatkain
Osa mun vainoharhoista kyllä liittyy teknologiaan (weppikameran päällä on nytteki teippiä)Jeesusteippi pelastaa! En siis olekaan yksin!

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Lapsuuteen varmasti liittyy jokaisella pelkotiloja/vainoharhoja. Itse pelkäsin sängyn alustaa ihan kuollakseni ja en uskaltanut katsoa sinne yms. Taistelin itsekseni, että ne typerät luulot poistuisi ja nopeesti joskus menin katsomaan sängyn alle voittaakseni sen pelon. Ilta/yöaikaan tuo liittyi lähinnä, kun oli hämärää.

Tos nyt sitten voi myöhemmin sanoa(esim. männä viikolta), että "tuntuu painostavalta" ja "pelontunnetta aiheuttavat elimet reakoituvat" vain yllättäen eli joutokäyntiä veikkaisin. Ei sen ihmeempää. Kait siihenkin joku hoitokeino on? , mutta ei onneksi ole ihan kauhiasti ollut havaittavissa näitä tuskia. 

Hyvin polkee.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6860

Yhteiskuntaa kohtaan oleva "vainoharhaisuus" on monesti täysin oikeutettua. Enemmänkin asia menee niin, että jos luottaa on vainoharhainen, koska mikään historiankirjoituksessa ei anna aihetta luottamiseen.

Samalla tavalla "vainoharhaisuus" yksilöitä kohtaan voi olla myös täysin tervettä. On paljon ihmisiä, jotka hyvin mielellään käyttävät toisia hyväkseen jos vaan paikan siihen saavat.

Toki sekin pitää paikkansa, että enemmistöllä ihmisistä on esimerkiksi omasta lapsuudesta juontavia vainoharhaisuuksia, jotka häviäisivät sillä jos kyseinen yksilö uskaltaisi lapsuutensa käydä mielessään rehellisesti läpi.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239

Lyhyesti ja ytimekkäästi: jos ei oikein ole perilla siitä, miten joku asiakokonaisuus toimii, on ihminen yleensä asiakokonaisuuden suhteen vainoharhainen.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Zaibowski
Seuraa 
Viestejä1387

Vainoharhoista, jos niitä sellaiksi voi sanoa, Alankomaissa toisen maailma sodan aikana juutalaisten henkillöllisyys kaivettiin esille, en muista mihin seulantaan liittyen, mutta kuitenkin. Kuten ymmärrätte, nyt henkilöllisyyden kaivaminen on monin kerroin helpompaa kuin vuosikymmeniä sitten, kaikki voidaan kaivaa esille. Tieto on valtaa ja sitä valtaa takuulla käytetetään, koska se tietää samalla käteistä, valta liittyy teknologiaan ja teknologian avulla paikkasi voidaan helposti määrittää kuten Osama bin Ladenin.

slam
Seuraa 
Viestejä2129
HuuHaata

Toki sekin pitää paikkansa, että enemmistöllä ihmisistä on esimerkiksi omasta lapsuudesta juontavia vainoharhaisuuksia, jotka häviäisivät sillä jos kyseinen yksilö uskaltaisi lapsuutensa käydä mielessään rehellisesti läpi.

On ne läpi tullut käytyä ja ei merkittävää pelkoa ole. Mitä nyt aivoreaktioita, joille ei ole mitään vastinetta enää. Ehkä nekin ovat pehmentyneet vuosien mittaan kieltämättä siitä mitä olleet. 

-- Lapsena vilkaisin, kun yhdessä elokuvassa tapettiin joku ulkona lumessa ja sitä kannettiin arkussa. Sen kuvittelin sen ruumiin sinne sängyn alle, vaikka siellä oli sitä ennenkin asunut joku. Normi settiä ja juontaa juurikin siihen varuillaan oloon, jos joku vaara yllättää ihmisen. Aivojen oma suojelukeino, vaikka ei kovin nautinnollinen. 

Hyvin polkee.

Zaibowski
Seuraa 
Viestejä1387
Zaibowski

Vainoharhoista, jos niitä sellaiksi voi sanoa, Alankomaissa toisen maailma sodan aikana juutalaisten henkillöllisyys kaivettiin esille, en muista mihin seulantaan liittyen, mutta kuitenkin. Kuten ymmärrätte, nyt henkilöllisyyden kaivaminen on monin kerroin helpompaa kuin vuosikymmeniä sitten, kaikki voidaan kaivaa esille. Tieto on valtaa ja sitä valtaa takuulla käytetetään, koska se tietää samalla käteistä, valta liittyy teknologiaan ja teknologian avulla paikkasi voidaan helposti määrittää kuten Osama bin Ladenin.

 

Jatkan sen verran, että yritysten välillä käydään jatkuvaa vakoilua, koska ykkönen saa kilpailuedun muihin  nähden, sama valtioiden välillä, sama pätee myös yksittäisiin kansalaisiin, tieto on valtaa, siksi kaikkea ei aina kansalaisille lopulta kerrota, koska tieto on valtaa.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Taso, jolle sen vainoharhan kohdistaa on myös mielenkiintoinen. Joku jamppa vetelee vivuista ja säätelee universumin toimintaa vs napurin Jaska suunnittelee jakaa valelehden maailman tapahtumista oikean tilalle postilaatikkooni vs villakoirilla on tietoisuus ja ne vakoilevat sänkyni alla.

Tiedän melko paranoidisen tapauksen. Hän saa hepulin, kun tietty heppu lähestyy häntä tai lääkäri vehkeilee häntä vastaan, koska haluaa testailla (no tuollainen piilomotiivi saattaa olla ihan todellinen ).

Itse kuvitelen huvikseni useita erilaisia skenaarioita, mutta en usko niihin [pöhköimpiin] yhtään, enkä omaa juuri yhtään reaktiiivista paranoidisuutta. Olisiko  reaktiivisuuden syy sitten niiden skenaarioiden riittämättömyys, jolloin sokaistuu sille epäilylle. Occamin partaveitselle ei löydy höylättävää?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Vaikeat vainot

Vaikeimpia on varmasti esim. todella suppea (vaarallinen)uskomus ilman isompaa avoinna olevaa tajuntaa, mikä tavallaan kumoaa sen tiukan ykkösen eli pitää ihmisen ihan normaalina pulliaisena. "Radikaali" sairaus mahdollisesti halvaannuttaa osan aivotoiminnasta? Ja näin ollen ilmentyy siihen muotoon, mitä voidaan ulkopuolisin silmin tarkastella todeksi toisen ihmisen välityksellä, mutta ei ehkä enää sisällä olla täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Olisko edelleen mahdollista, että olisi pientä "järjen taistelua", ehkäpä sekin voi tapahtua tämän laajemman hämärtymisen sisällä ja tavallaan myös sen ehdoilla.

Aktiivinen ajattelu, keskustelu ja vuorovaikutus korjaa tilannetta. Eihän tällöin varsinaisesti puhuta edes suuremmasta rikkoutumisesta ja sumentumisesta tai suoranaisesta fyysisestä vajeesta, vaan ihan normaalista ihmisestä mahdollisine lievine etäisesti isompaan asiaan viittaavine ongelmineen.

+

Jos nyt lähdetään siitä olettamuksesta liikkeelle, että ihminen on arviolta yleensä edes jokseenkin tasapainoinen tässä rauhan ympäristössä eli mitä ne nyt suurimmalta osaltaan näyttävät olevan. 

Hyvin polkee.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat