Seuraa 
Viestejä45973

Kansalaispalkkakeskustelun johdosta aloin pohtimaan veroastetta ja mihin se pitäisi asettaa mikäli kansalaispalkkaan siirtyisimme. Pian kuitenkin törmäsin ongelmiin...

Eli vaikka kannatankin heikoimmista huolehtimista, tulonsiirtoja ja yleensäkin pohjoismaista hyvinvointivaltiota:

Jos henkilö tienaa vaikka 1500 € / kk, niin työnantajahan joutuu maksamaan jo merkittävästi enemmän:

http://hopeapankki.wordpress.com/2010/0 ... -suomessa/

Työnantajalle koituu minimissään n. 30-40% kulut päälle. Käytännössähän tämänkin maksaa työntekijä, koska tappiolla ei voi ketään töissä pitää ja uskoisin että yleensä palkkaneuvottelut nykyisellään säätää työn hinnan jo aika korkealle.

Eli kustannus työnantajlle: 1 500 * 1,4 = 2100. Valtiolle siis hulahtaa 600€ heti aluksi.

Sitten varsinainen verotus; Perusvero % 11% + eläke- ja työttömyysvakuutusmaksu 5,75% = 16,75%.

Eli käteen jää 1 500 * 0,8325 =1248,75€. 2 100€ lähtösummasta jo lähes puolet katosi - ja verotuksenhan pienituloisilla pitäisi olla kevyttä...

Jokaisen on pakko syödä. Ruuan alv on nyt 14%. Arviodaan vaikkapa 300€ ruokamenoja / kk -> 300€ * 0,86 = 258€. 42€ meni taas veroihin.

Jos taas asuu vuokralla, vuokranantaja joutuu maksamaan vuokratuloistaan 30% veroa - mikä tietenkin siirtyy vuokralaisten maksettavaksi. Arvioidaan vaikka 400€ vuokra: 400€ * 0,7 = 280€. 120€ meni veroihin.

Eiköhän tästä ala jo nähdä ongelman. Alussa rahaa oli 2 100€, josta työntekijälle lasketaan palkaksi 1 500€, josta jäi verojen jälkeen 1248,75€.... ja koska joka väliin isketään lisää veroja niin käytännössä pienituloisetkin maksaa yli 50% veroasteella veroa. Puhumattakaan siitä jos haluaa auton tms muuta mistä pitää vielä maksaa erikseen verot.

Onko tämä enää mielekästä? Voiko näin jatkaa? Toisaalta systeemi on kyllä toiminut tähän asti, toisaalta nyt tuntuu koko Eurooppa olevan tukossa. Eikä missään länsimaassa muutenkaan juuri tämä verotusasia taida olla paremmin, joka paikassa maksetaan veroa veron päälle.

Ja toisekseen, miten tätä voi uudistaa?

Sivut

Kommentit (40)

Pitää paikkansa että Suomessa ei juurikaan kannata pitää työntekijöitä. On helewatan kallista ja samaan aikaan kuluttajan pitäisi saada kaikki mahdollisimman halvalla.

Itse asun ns. "rapakon takana" ja tuohon härskiin rahastukseen löytyy kyllä lääkkeet. Jos jota kuta kiinnostaa niin eikun yyveetä tulemaan. Ja muutenkin vienti/tuonti + IT-alan alihankinnat lähtee alkaen €11/h. Ei paha???

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä7979
amakela
Pieniä virheitä, mutta ei se kokonaiskuvaa mihinkään muuta. Pienituloisten veroaste on Suomessa noin 50 % ja suurituloisen yli 70 %:ia.Noin se on ja sillä tämä systeemi pyörii. Työnantajalle tietyn työn teettämisestä syntyy palkka- ja henkilösivukuluja tietyn verran/tunti. Työntekijä taas saa palkkaa tietyn määrän ja kaupassa asiat maksaa jotain.

On hyvä ymmärtää, mistä hinnat koostuvat ja mihin rahat menee, mutta käytännössä tämä on tilanne ja jos palkkataso ja hintataso ovat balanssissa, ihmiset elävät normaalisti. Enemmän merkitystä on silloin, jos kilpaillaan muiden maiden kanssa samasta työstä (ja sen korvauksesta). Silloin länsimaiset yritykset ovat ongelmissa, koska systeemissä työn hinta on korkea ja joku muu maa tekee mahdolliseksi tehdä saman asian halvemmalla.

USA:n systeemi on erilainen, siellä maksetaan enemmän palvelujen käytön mukaan. Jos on lapseton ja hyvässä työssä (palkka + sairaanhoito), käteen jää tosi paljon enemmän kuin Suomessa. Lisäksi palkkataso koulutusta vaativissa hommissa on korkea. Toisaalta, esim. perheen perustaminen on paljon kalliimpaa kuin meillä, kun päivähoito ja koulutus hyvissä kouluissa ja yliopistossa maksetaan todellisten kulujen mukaan. Siinä ei enää riitä perusduunarin palkkataso, vaan raha rajoittaa valintoja (toisin kuin Suomessa). Ja köyhien, sairaiden tai muuten hyväpalkkaiseen työhön pääsemättömien osa on karu. Tämä näkyy esimerkiksi rikollisuudessa.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

ing geolog
Seuraa 
Viestejä7119
MarsMan
Pitää paikkansa että Suomessa ei juurikaan kannata pitää työntekijöitä. On helewatan kallista ja samaan aikaan kuluttajan pitäisi saada kaikki mahdollisimman halvalla.

Itse asun ns. "rapakon takana" ja tuohon härskiin rahastukseen löytyy kyllä lääkkeet. Jos jota kuta kiinnostaa niin eikun yyveetä tulemaan. Ja muutenkin vienti/tuonti + IT-alan alihankinnat lähtee alkaen €11/h. Ei paha???
Siirretäänkö Suomi tai Ruotsi Ameriikkaan, vaikka aluksi ne tuottavat yksilöt, sairaat, työttömät yms. apua tarvitsevat voidaan jättää tänne.
Vaikka ei kannatakaan pitää työntekijöitä, niitä jostain kumman syystä pidetään.
USA:ssa ollessani olin huomaavina kuluttajissa saman ilmiön, kuin täälläkin, halusivat kaiken mahdollisimman halvalla.
Onko kyseessä ns globaali ilmiö?

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

Sain joskus ajatuksen, että jospa yhteiskunta verottaisi pääasiassa kustannuksia aiheuttavaa toimintaa. Näihin voitaisiin lukea epäterveellisten tuotteiden valmistus ja myynti, infrastruktuurin käyttö, ympäristön kuormittaminen sekä tuonti. Ei mikään kiveen hakattu lista.

Näillä voitaisiin perustellusti tukea julkista terveydenhuoltoa, infrasaneerausta, ympäristön elvyttämistä sekä vientiä. Tietysti koulutukseen ja sosiaalipalveluihin tarvitaan rahaa vielä jostain, mutta 50-70% veroaste on lähinnä erittäin tehotonta suhmurointia, jota meidän ei tulisi hyväksyä, ennen kuin veroilmoitukseen lisätään kohta, jossa veronmaksaja voi kohdistaa 50% maksamistaan veroista haluamilleen sektoreille.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
amakela
Pieniä virheitä, mutta ei se kokonaiskuvaa mihinkään muuta. Pienituloisten veroaste on Suomessa noin 50 % ja suurituloisen yli 70 %:ia.
paitsi, jos pienituloinen omistaa auton ja haluaa syödä terveellisesti veroaste nousee sinne 60% ja yli kieppeille. härskiä etten sanoisi, samoista rahoista mitkä viedään sitten kustannetaan milloin minkäkin byrokraatin oleskelu yhteiskunnassa. on hevosopistonjohtajaa ja vaikka mitä kaveri-, tai sukulaisuussuhteilla nimitettyjä virkoja joiden hyödyllisyys valtion kansalaisille on varsin kyseenalaista.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Niin, verotus sitä ja tätä. Meille "hyvätuloisille" eläkeläisille pistettiin justiinsa raippavero. Meikäläisen 65 000 euron kovalla työllä hankitulla eläkkeelle menee sitten viisi prosenttiyksikkiö enemmän kuin vastaavan summan saaneelle työntekijällä. Vieläkö joku ihmettelee, miksi teen töitä eläkeläisenä ja veloitan brasilialaisen firman kautta?

amakela
Pieniä virheitä, mutta ei se kokonaiskuvaa mihinkään muuta. Pienituloisten veroaste on Suomessa noin 50 % ja suurituloisen yli 70 %:ia.Aika monet suurituloiset nykyään, maksavat vain sen pääomaveron ja jos sattuu sen lisäksi olemaan ansiotuloa, on se minimoitu. Nuohan näkee aina vuoden lopulla, mitä on veron osuus verotetusta tulosta.

Tilastoja toki löytyy. Aika harvassa nuo 70 mtä. prosentia maksajat taitavat olla.

Rere2
Niin, verotus sitä ja tätä. Meille "hyvätuloisille" eläkeläisille pistettiin justiinsa raippavero. Meikäläisen 65 000 euron kovalla työllä hankitulla eläkkeelle menee sitten viisi prosenttiyksikkiö enemmän kuin vastaavan summan saaneelle työntekijällä. Vieläkö joku ihmettelee, miksi teen töitä eläkeläisenä ja veloitan brasilialaisen firman kautta?Melkoiset on menot ja elintaso jos tuolla vuosiansiolla ei toimeen tule.Monet tulee kolmasosan tuloilla tuosta ja elättää perhettä.

Voi aikoja,voi tapoja...

MooM
USA:n systeemi on erilainen, siellä maksetaan enemmän palvelujen käytön mukaan. Jos on lapseton ja hyvässä työssä (palkka + sairaanhoito), käteen jää tosi paljon enemmän kuin Suomessa. Lisäksi palkkataso koulutusta vaativissa hommissa on korkea. Toisaalta, esim. perheen perustaminen on paljon kalliimpaa kuin meillä, kun päivähoito ja koulutus hyvissä kouluissa ja yliopistossa maksetaan todellisten kulujen mukaan. Siinä ei enää riitä perusduunarin palkkataso, vaan raha rajoittaa valintoja (toisin kuin Suomessa). Ja köyhien, sairaiden tai muuten hyväpalkkaiseen työhön pääsemättömien osa on karu. Tämä näkyy esimerkiksi rikollisuudessa.Juuri näin.Jospa edes joku täällä lukisi em. ajatuksella.

Ja sitten voisi ajatella ,että kaikki ei ole hyvätuloisia yksineläjiä,hyvätuloisia ylipäätään.Jotkut jopa sairastuu ja jopa ihan ilman omaa syytä jne.

ing geolog
Seuraa 
Viestejä7119
Rere2
Niin, verotus sitä ja tätä. Meille "hyvätuloisille" eläkeläisille pistettiin justiinsa raippavero. Meikäläisen 65 000 euron kovalla työllä hankitulla eläkkeelle menee sitten viisi prosenttiyksikkiö enemmän kuin vastaavan summan saaneelle työntekijällä. Vieläkö joku ihmettelee, miksi teen töitä eläkeläisenä ja veloitan brasilialaisen firman kautta?Hieman on kyllä epäselvä tuo eläkkeen määrä, luulisi tuolla jotenkuten pärjäävän, vaikka olisi 65 000/vuosi. Ainakin Suomessa ja Ruotsissa tuolla elelisi
Onko kalliit vuokrat? Pitäisinpä tuota korkeana vuositulona jopa töissäkin, pohjoismaissa.
Vai onko tullut joku virhe?

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Rere2
Niin, verotus sitä ja tätä. Meille "hyvätuloisille" eläkeläisille pistettiin justiinsa raippavero. Meikäläisen 65 000 euron kovalla työllä hankitulla eläkkeelle menee sitten viisi prosenttiyksikkiö enemmän kuin vastaavan summan saaneelle työntekijällä. Vieläkö joku ihmettelee, miksi teen töitä eläkeläisenä ja veloitan brasilialaisen firman kautta?

nyt on kyllä pakko ihmetellä papan rutinaa. 5400€/kk on aika paljon rahaa, enkä ainakaan itse sen lisäksi töitä enää tekisi kuin harrastusmielessä. itselläni olisi mahdollisuus tuollaisiin ansioihin 40h viikkotyömäärällä, mutta mieluummin teen vajaata viikkoa ja nautin 20000€ vuosituloista.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Rere2
Niin, verotus sitä ja tätä. Meille "hyvätuloisille" eläkeläisille pistettiin justiinsa raippavero. Meikäläisen 65 000 euron kovalla työllä hankitulla eläkkeelle menee sitten viisi prosenttiyksikkiö enemmän kuin vastaavan summan saaneelle työntekijällä. Vieläkö joku ihmettelee, miksi teen töitä eläkeläisenä ja veloitan brasilialaisen firman kautta?Ei käynyt ikinä raskasta töitä tehdessä säästää?? Pännii että ihmiset ei ymmärrä että jos menee hyvin, niin voin säästää, vaan pitää elää menot tulojen mukaan... Kaikki laitetaan yhteiskunnan piikkiin...

semitohtori
Rere2
Niin, verotus sitä ja tätä. Meille "hyvätuloisille" eläkeläisille pistettiin justiinsa raippavero. Meikäläisen 65 000 euron kovalla työllä hankitulla eläkkeelle menee sitten viisi prosenttiyksikkiö enemmän kuin vastaavan summan saaneelle työntekijällä. Vieläkö joku ihmettelee, miksi teen töitä eläkeläisenä ja veloitan brasilialaisen firman kautta?Ei käynyt ikinä raskasta töitä tehdessä säästää?? Pännii että ihmiset ei ymmärrä että jos menee hyvin, niin voin säästää, vaan pitää elää menot tulojen mukaan... Kaikki laitetaan yhteiskunnan piikkiin...

Säästää?? Kun pienituloiseltakin viedään 50 % tuloista ja suurituloiselta 75 % mistä sinä säästät?

Rere2
Niin, verotus sitä ja tätä. Meille "hyvätuloisille" eläkeläisille pistettiin justiinsa raippavero. Meikäläisen 65 000 euron kovalla työllä hankitulla eläkkeelle menee sitten viisi prosenttiyksikkiö enemmän kuin vastaavan summan saaneelle työntekijällä. Vieläkö joku ihmettelee, miksi teen töitä eläkeläisenä ja veloitan brasilialaisen firman kautta?Luulisi, että palkkatuloillasi olisit saanut kerättyä sijoitusvarallisuutta riittävästi työssäoloaikanasi, jotta ei tarvitsisi eläkeläisenä töitä paiskia. No, kukin tyylillään tietty.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat