Seuraa 
Viestejä45973

Ravintolaprostituutio on siirtynyt Mannerheimintieltä Punavuoreen

Julkaistu: 26.2.2006 22:15:00, HS

Ravintolaprostituution määrä on säilynyt asiantuntijoiden mukaan ennallaan Helsingissä, vaikka alan mekkana tunnettu yökerho Mikado sulki ovensa joulukuussa. Merkittävä osa prostituoiduista on siirtynyt etsimään asiakkaita Punavuoren kaupunginosasta.

Mikadossa kävi useiden vuosien ajan ilta toisensa perään monia kymmeniä lähinnä ulkomaisia prostituoituja etsimässä asiakkaita.

Ravintolaprostituutio on levinnyt viime kuukausien aikana aiempaa useampaan pääkaupungin anniskeluravintolaan, kertovat sekä Pro-Tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen että Seksialan liiton Sallin varapuheenjohtaja, tutkija Anna Kontula.

"Seksityöntekijät hajosivat ympäri Helsingin ravintoloita sen jälkeen, kun Mikado lopetti. Nyt on tapahtumassa taas jonkinlaista keskittymistä", Kontula kertoo.

Hän kertoo saaneensa tietonsa prostituoiduilta ja alan keskustelupalstoilta.

Yökerho Punavuoren Soho Ratakadulla on houkutellut yksittäisistä ravintoloista eniten seksityöntekijöitä asiakkaikseen. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siellä oli viitisenkymmentä ulkomaista naisasiakasta, joista selvä valtaosa oli prostituoituja.

Myös miesasiakkaita oli kymmeniä. He olivat lähes poikkeuksetta suomalaisia.

Naiset kävivät vähän väliä hieromassa kauppaa miesten kanssa, eikä ravintolan henkilökunta puuttunut helposti havaittavaan toimintaan.

Punavuoren Sohon ja Mikadon välillä onkin jonkinlainen yhteys. Lehtitietojen mukaan Mikadon taustayhtiön entinen toimitusjohtaja osti Sohon tammikuussa. Sen jälkeen paikka alkoi vetää prostituoituja asiakkaikseen.

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan kyseisen toimitusjohtajan nimeä ei kuitenkaan löydy niistä papereista, jotka on lähetetty Etelä-Suomen lääninhallitukseen omistajan vaihtumisen vuoksi.

Mikadon lopettaminen ei ole lisännyt katuprostituutiota Helsingissä. Tästä ovat yhtä mieltä sekä Kauppinen, Kontula että Helsingin poliisin komisario Lasse Jortikka. Jortikan mukaan katukauppa on pikemmin vähentynyt.

Ohikulkijat tekivät näkyvästä katukaupasta ilmoituksia poliisille, mutta nyt ilmoitukset ovat loppuneet ydinkeskustan alueella.

Tutkija Anna Kontula ei usko, että maksullisten seksipalvelujen myynti olisi siirtynyt ravintoloista internetiin.

"Alalla toimivat välttävät viimeiseen asti toimintatavan vaihtamista. Riskit kasvavat, kun toimintatapa vaihtuu", hän sanoo.

"Olen käynyt treffipalstoja ja Sihteeriopiston ilmoituksia läpi, eikä ilmoitusten määrä ole kasvanut tai luonne muuttunut."

Sen sijaan Kontula tietää, että muutamat prostituoidut ovat muuttaneet toimintansa entistä vaikeammin havaittavaksi. Hän epäilee, että se voi johtua seksin ostamisen mahdollisesta kriminalisoinnista.

"He saattavat pelätä, että poliisi alkaa sakottaa asiakkaita heidän rappukäytävässään, jos seksin ostaminen kielletään."

Miksi vain seksin ostamisen kriminalisointia harkitaan, eikä myös myymistä? Onko nainen pyhä olento, jolla on oltava oikeus myydä itseään, mutta mies on sovinistisika rikollinen hyväksikäyttäjä, jos ostaa?

Haisee feministien hommilta.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (261)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Jos kerran ongelmana on se, että prostituutio tällaisenaan on kytköksissä huumekauppaan ja riistää naisia, miksei sitten prostituutiota voitaisi laillistaa? Yksityisyrittäjyys kunniaan! Työterveydenhuolto ja verot ja eläkkeet! Sitä paitsi, ketään ei voida tänä päivänä pakottaa provikkapalkkaiseen puhelinmyyntiin eikä edes siivoojaksi, joten ihmiskauppakin ainakin vähenisi. Poliisin voimavarat riittäisivät paremmin kaikenlaisen harmaan talouden valvomiseen, kun katukauppa olisi tarkemmin säänneltyä. Ehkä lainsäädännöllä saataisiin aikaan joko "punaisten lyhtyjen alueita" tai sitten prostituutio olisi mahdollista vain sisätiloissa, kuten seksivälinekauppa nykyään.

Ja mitä tulee täyskieltoon, se ei vaan toimi. Aina on peräkammarinpoikia ja vammaisia ja muuten vaan rumia, jotka eivät saa kuin maksusta. Ja aina on naisia (ja miehiä) joista on helpointa ja mukavinta ansaita leipänsä makaamalla selällään.

Miksi muuten on niin harvoja miespuolisia prostituoituja? Siis naisten käyttöön? Oletetaanko, että kuka tahansa nainen saa miehen jos vain lähtee baariin pokaamaan? Ei muuten toimi aivan niinkään...

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Fysioterapeutti hieroo asiakkaan paikat terveemmiksi.

Seksin ammattilainen pitää intiimillä hieronnallaan asiakkaansa terveempänä.

Mikä mättää?

Miksi meillä ei ole intiimin hieronnan antavia kouluja ja intiimiä hierontaa tarjoavia hierojia?

Itse voisin antaa ammatikseni naisille intiimiä hierontaa tai kouluttaa heistä intiimiä hierontaa tarjoavia alan ammattilaisia.

Siinäpä visio. 20 naista oppitunnilla ja meikäpoika opettajana toetamassa, että peskääpä arvon naiset kätenne ja ottakaapa ne intiimin hieronnan öljypullot esille ja sitten voitte siirtyä tänne lähemmäksi, niin menemme suoraan asiaan.

;):)
Savor

Terveempi Suomi terveemmällä ajattelukyvyllä.

Pitäisi jonkun alan ammtilaisen hieroa terveemmiksi ajattelijoiksi nuo tämän päivän päättäjät.

;):)
Savor

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Edelleen esitän kysymyksen. Haluaisitko vaimosi tai tyttäresi tai vaikkapa äitisi harjoittavan, ilmeisen hyvätuloista, ammattia?

Lierikki Riikonen

Tuskin kukaan vastaa Lierikin kysymykseen kyllä.
Ei ainakaan, jos on parisuhteessa, eikä varsinkaan, jos on omia lapsia tahi siskoja.

Muutoin kantani kysymykseen on selvä: sekä osto, että myynti on kriminalisoitava. Pelkkä oston kriminalisointi olisi järjettömyyden huippu... millä senkin voisi perustella?

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
lierik
Edelleen esitän kysymyksen. Haluaisitko vaimosi tai tyttäresi tai vaikkapa äitisi harjoittavan, ilmeisen hyvätuloista, ammattia?

Mustasukkaisuus ja sosiaalinen stigma estäisivät useimpia miehiä hyväksyvän prostituutiota kenenkään läheisensä ammatiksi.

Mutta vastakysymys: jos itse ryhtyisit (hyvätuloiseksi) prostituoiduksi, haluaisitko vaimosi tai lastesi kieltävän sen sinulta?

Muutoin kantani kysymykseen on selvä: sekä osto, että myynti on kriminalisoitava.

Pidätkö itseäsi oikeutettuna päättämään, mitä kaksi aikuista saavat tai eivät saa omassa rauhassa tehdä?

En haluaisi vaimostani prostituoitua mutta entä sitten? On olemassa naisia ja miehiä, jotka ovat vapaaehtoisesti prostituoituja. Millä oikeudella me tämän heiltä kiellämme?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Ding Ding

Mutta vastakysymys: jos itse ryhtyisit (hyvätuloiseksi) prostituoiduksi, haluaisitko vaimosi tai lastesi kieltävän sen sinulta?

Miehellä se on eri asia. Perheen elättämiseksi on leipä tienattava, vaikka uhrautumalla huoraksi. Miehen kohtalo on aina ollut kova. Niin sodassa kuin rauhassakin. Ei pysty nirsoileen, kun käsky käy.

Lierikki Riikonen

Minusta prostituutioon liittyy niin paljon lieveilmiöitä ja ihmisten pahoinvointia, että se tulisi kieltää ihan siksi, että se osoittaisi virallisen kannan asiaan.

Tosin sen kitkeminen todellisuudessa voi olla vaikeaa... maailman vanhin ammatti kun on kyseessä...

Aina on poikkeuksia, kuten "kutsumuksesta" tai omasta vapaasta tahdosta ammattia harjoittavia. Heitä on kuitenkin murto-osa ja suuri massa on kytköksissä mafiaan, parittajiin ja voivat henkisesti huonosti. Kun henkinen pahoinvointi on riittävän suuri, ajautuu ihminen helposti huumeisiin, joita noissa piireissä on takuulla helposti tarjolla.

Näyttäkää muutama mummo tai pappa, joka on ollut prostituoitu ja on tyytyväinen elämäntyöhönsä ja voi hienosti. Ei mene Henry Saarellakaan hienosti tai Nykäsen Masalla, joka vain strippasi "kutsumuksesta".

Totta, että prostituution kieltäminen lailla osoittaisi lainsäätäjien virallisen kannan asiaan, mutta toisaalta sellaisen lain säätäminen, jota ei onnistuttaisi kunnolla valvomaan, saattaisi alentaa lainsäädännön uskottavuutta. Täydellisessä maailmassa lakeja voitaisiin säätää pelkästään moraalisten arvojen perusteella, mutta tässä nykyisessä on valitettavasti otettava huomioon myös käytännön realiteetit. Moraalisesti jalot periaatteen saattavat käytännössä muuttua karhunpalveluksiksi. Jotenkin koko poliittinen keskustelu asiasta vaikuttaa lähinnä kilpien kiillottelulta käytännön todellisuuden unohtaen.

Olisiko sittenkin järkevämpää panostaa siihen, että prostituutioon tahtomattaan, painostettuina, tai olosuhteiden pakosta ajautuneille ihmisille annettaisiin tukea yrityksessään pyristellä ongelmistaan irti, sensijaan, että heitä alettaisiin vainoamaan viranomaisten suunnalta. Jos prostituutio jossain elämänvaiheessa on ainoa vaihtoehto, niin kieltämisen jälkeen se on yhä ainoa vaihtoehto, olosuhteet vain huononevat entisestään.

Toisaalta prostituoitujen näkeminen pelkkinä ressukoina ja uhreina, jotka ovat mukamas niin ymmärtämättömiä, etteivät he olisi oikeutettuja päättämään omista asioistaan, on ihmisarvoa loukkaavaa.

Mielenkiintoista on se, että sekä Pro-tukipisteen ihmiset, että poliisin edustajat ovat seksipalvelujen myynnin kieltämistä vastaan.

Ylen Napit vastakkain ohjelmassa oli aiheesta mielenkiintoinen väittely, ohjelman voi kuunnella/ladata koneelleen seuraavalta www-sivulta.
http://www.yleradio1.fi/yhteiskunta/id4266.shtml

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Nyt tekisi toisaalta vinkua, että prostituutiossa on kyseessä naisen äärimmäistä objektivointia, asettamista jalustalle, ''huoran roolin' tuomista kristillisten maailmanparantajien nenän eteen, blah blah....

Toisaalta kyseessä on itsemääräämisoikeus, jota oltaisiin rajoittamassa, ellei se olisi jo rajoitettua. Persettä ei voi nykymeiningillä myydä. Seksin oston kriminalisoiminen on taas todella kaksipiippuinen juttu, josta ei voi hirveästi innostua. Paha tähän juuri nyt sanoa mitään. Menen mieluummin sivistämään itseäni asian tiimoilta.

Pelkästään oston kriminalisointi olisi käsittämätöntä. Ihan sama, kuin että jotain tuotetta saa myydä, mutta ei ostaa. Myydä ja markkinoida saisi laillisesti, mutta ostaminen olisi rikos. Ei mene minun jakeluun moinen....

Siksi joko myynnin ja ostamisen kriminalisointi tai sallitaan ilmiö valitettavana pahana.

Vierailija

Mun mielestä huoraaminen pitäisi sallia jos huora huoraa omasta tahdosta, mutta toista ihmistä ei saa pakottaa huoraamiseen.

Toinen asia, joka minua hieman ihmetyttää on se, että prostituution kieltämistä perustellaan myös silla, että prostituution sanotaan liittyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumekauppaan ja paritukseen.

Huumekauppa ja paritushan ovat nykyisinkin laittomia, häviäiskö huumekauppa, jos prostituutio kiellettäisiin. Voisi tapahtua juurikin päinvastoin, kun kaikki voitot olisi saatava huumekaupasta, kun prostituutio ei enää tuottaisi yhtä hyvin. Parittajien asema ei periaatteessa muuttuisi miksikään, paritushan olisi yhtä laitonta kuin ennenkin. Mitä nyt joutuisi pitämään työntekijänsä entistä julmemmin ruodussa.

Pitää vissiin lopettaa tämä kamandiilaus, kun ei saa enää parittaakaan, eikä huorata?? No justiinsa! Kuka olettaa, että pirihuora lopettaa vetämisen siksi, että prostituutio kielletään? No onneksi heitä voidaan kohta heittää molemmista lusimaan, niin paranevat siellä vankilassa kunnon ihmisiksi.

Prosentuaalisesti prostituutiokielto saattaisi hieman vähentää prostituoitujen määrää, mutta kaikkein moniongelmaisimpien prostituoitujen "ammatinvalintaan" se tuskin juurikaan vaikuttaisi. Tulisi vain yksi ongelma lisää.

Anabolisten steroidien käyttö on usein yhdistetty kuntosaleihin, pitäisikö kuntosalit kieltää lailla ja antaa rikessakkoja käsipainojen hallussapidosta

EDIT:

qaz

Niin, miksi ei ole intiimi-hieronta kouluja.. onhan kokkikoulujakin?

Vladivostokin huorakoulun loppukoe on Ladan imaiseminen pakoputkesta käyntiin

J oulu P ukki S avosta
Fysioterapeutti hieroo asiakkaan paikat terveemmiksi. Seksin ammattilainen pitää intiimillä hieronnallaan asiakkaansa terveempänä. Mikä mättää? Miksi meillä ei ole intiimin hieronnan antavia kouluja ja intiimiä hierontaa tarjoavia hierojia?

Itse voisin antaa ammatikseni naisille intiimiä hierontaa tai kouluttaa heistä intiimiä hierontaa tarjoavia alan ammattilaisia. Siinäpä visio. 20 naista oppitunnilla ja meikäpoika opettajana toetamassa, että peskääpä arvon naiset kätenne ja ottakaapa ne intiimin hieronnan öljypullot esille ja sitten voitte siirtyä tänne lähemmäksi, niin menemme suoraan asiaan.
Terveempi Suomi terveemmällä ajattelukyvyllä. Pitäisi jonkun alan ammtilaisen hieroa terveemmiksi ajattelijoiksi nuo tämän päivän päättäjät.

Niin, miksi ei ole intiimi-hieronta kouluja.. onhan kokkikoulujakin?

zat
Muutoin kantani kysymykseen on selvä: sekä osto, että myynti on kriminalisoitava.Pidätkö itseäsi oikeutettuna päättämään, mitä kaksi aikuista saavat tai eivät saa omassa rauhassa tehdä?

En haluaisi vaimostani prostituoitua mutta entä sitten? On olemassa naisia ja miehiä, jotka ovat vapaaehtoisesti prostituoituja. Millä oikeudella me tämän heiltä kiellämme?

Hyvä pointti, "millä oikeudella me tämän heiltä kiellämme"?

"Väkivalta tulisi kokonaan kriminalisoida".

Leuka
Minusta prostituutioon liittyy niin paljon lieveilmiöitä ja ihmisten pahoinvointia, että se tulisi kieltää ihan siksi, että se osoittaisi virallisen kannan asiaan.Ei prostituutio kieltämällä poistu. Nämä lieveilmiöt sitä paitsi vaan pahentuvat, jos prostituutio 'ajetaan kauemmanksi yhteiskunnasta'. Laillistamalla prostituutio, lieveilmiöistä päästään suurelta osin eroon.

Mutta ongelmien ratkaisemisen sijaan ollaan enemmän kiinnostuneita osoittamaan virallinen kanta. Eikö olekin tosi järkevää?

Aina on poikkeuksia, kuten "kutsumuksesta" tai omasta vapaasta tahdosta ammattia harjoittavia. Heitä on kuitenkin murto-osa ja suuri massa on kytköksissä mafiaan, parittajiin ja voivat henkisesti huonosti. Kun henkinen pahoinvointi on riittävän suuri, ajautuu ihminen helposti huumeisiin, joita noissa piireissä on takuulla helposti tarjolla.Nykyisessä tilanteessa asiat ovat näin. Asiat voisivat olla toisin.

Näyttäkää muutama mummo tai pappa, joka on ollut prostituoitu ja on tyytyväinen elämäntyöhönsä ja voi hienosti. Ei mene Henry Saarellakaan hienosti tai Nykäsen Masalla, joka vain strippasi "kutsumuksesta".

Mistä sinä tiedät mitä Henry Saarella kuuluu?

zat
Laillistamalla prostituutio, lieveilmiöistä päästään suurelta osin eroon.

Ehkä olisi jopa parempi sanoa, että suuri osa prostituutiosta on jonkin muun lieveilmiö. Esimerkkeinä kävisivät köyhyys, huumeet, rikollisuus jne.

Ei laillistaminen tietenkään ihan kaikkia ongelmia poistaisi. Tosin rikolliset eivät hyötyisi läheskään yhtä paljon prostituutiosta ja virkavallan olisi helpompi valvoa koko touhua.

Kun lailla kieltämällä ei ongelmia saada ratkaistuksi, on ainoa vaihtoehto laillistaminen ja ratkaisujen etsiminen muualta.

J oulu P ukki S avosta
Fysioterapeutti hieroo asiakkaan paikat terveemmiksi. Seksin ammattilainen pitää intiimillä hieronnallaan asiakkaansa terveempänä.

Ainakin siihen saakka, kun joku asiakkaista saa seksitaudin.

Leuka
Pelkästään oston kriminalisointi olisi käsittämätöntä. Ihan sama, kuin että jotain tuotetta saa myydä, mutta ei ostaa. Myydä ja markkinoida saisi laillisesti, mutta ostaminen olisi rikos. Ei mene minun jakeluun moinen....

Eikö maksullinen seksi olisi kuitenkin paremmin verrattavissa palveluihin kuin aineellisiin hyödykkeisiin?

Jos seksin osto, myynti tai molemmat kielletään, pitäisikö puuttua myös puhelinseksiin? Siinäkin myyjä tarjoaa ostajalle seksuaalista mielihyvää maksusta ja "esineellistää" itsensä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat