Seuraa 
Viestejä45973

Kun lähdetään menemään sukupuussa taakse päin, niin samassa polvessa olevien esi-isien+äitien määrä kaksinkertaistuu aina sukupolvea kohti: omat vanhemmat 2, heidän vanhemmat 4, heidän vanhemmat 8..jne. Täten 10 sukupolven kohdalla on rinnakkaisia esi-isiä 2=> 4 => 8 => 16..... 1024 ja 20 sukupolven kohdalla jo 1048576, eli miljoona ja 25 kohdalla 35 miljoonaa!

Jos sukupolven pituudeksi lasketaan 30 vuotta, niin 25. sukupolvi taakse päin saavutetaan 750 vuoden kohdalla.

Mistä silloin on näitä esi-isiä voinut riittää noin paljon samalle ajanjaksolle? Esim Islannissa, miten niitä on vonut olla niin paljon, kun koko maassa ei vieläkään ole kuin 300 000 ihmistä?

Sivut

Kommentit (19)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Flick
Seuraa 
Viestejä258
jees
Laske monta esi-isääsi olet tavannut.Lisäksi kannattaa muistaa että vaikka ihmisiä oli aikanaan "paljon", ihmisiä on nykyään paljon enemmän. Suomessa oli 1809 noin 900 000 asukasta kun vuonna 1900 suomenniemellä asui jo 2,95 miljoonaa asukasta.

Ja vaikka niitä esi-isiä on paljon ja varmaan kaikille syntyi monta lasta, heistä ei monikaan elänyt 15 -vuotiaaksi saakka. Melkoista sattumaa aina ollut että suku on aina jatkunut...

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Flick
... Ja vaikka niitä esi-isiä on paljon ja varmaan kaikille syntyi monta lasta, heistä ei monikaan elänyt 15 -vuotiaaksi saakka. Melkoista sattumaa aina ollut että suku on aina jatkunut...

Näin on.

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461
faq
Kun lähdetään menemään sukupuussa taakse päin, niin samassa polvessa olevien esi-isien+äitien määrä kaksinkertaistuu aina sukupolvea kohti: omat vanhemmat 2, heidän vanhemmat 4, heidän vanhemmat 8..jne. Täten 10 sukupolven kohdalla on rinnakkaisia esi-isiä 2=> 4 => 8 => 16..... 1024 ja 20 sukupolven kohdalla jo 1048576, eli miljoona ja 25 kohdalla 35 miljoonaa!Tämä kertoo karun matemaattisella tavalla kuinka vähän mistään mitään kertovaa niin sanottu sukututkimus on.

Pine
Seuraa 
Viestejä251

Minusta taas sukututkimus paljastaa tarkasti ja havainnollisesti mistä on kysymys.
Äitini tilasi muutama vuosi sitten erään 1500-luvulla eläneen henkilön sukukirjat, koska oli kuullut sukulaisiltaan, että hänenkin nimensä oli mainittu kirjassa. Sukututkimuksessa oli siis selvitetty yli neljä sataa vuotta sitten eläneen henkilön jälkeläisiä aina tähän päivään eli muistaakseni aina yhdeksänteen sukupolveen asti. Äitini kuului tuohon yhdeksänteen sukupolveen. Kun selasin kirjaa löysin sieltä yllättäen mm. opiskelun aikaisen kämppäkaverini nimen, vaikka molemmat opiskelimme kaukana omalta kotipaikkakunnalta. Hän kuului aivan eri sukuhaaran seitsemänteen sukupolveen.

Sukupolvet eivät siis etene synkronisesti. Toisin sanoen nuo faq:in laskuissa 1048576 esi-isää ja esiäitiä eivät siis ole kaikki eläneet samanaikaisesti, vaan useiden satojen vuosien ajanjakson aikana.

Toisaalta kunhan edetään sukututkimuksissa riittävän kauas havaitaan, että lähes kaikki suomalaiset ovat kaukaista sukua toisilleen eli heillä on yhteisiä esi-isiä ja -äitejä.

Muisti pettää
Seuraa 
Viestejä89

Sukututkimuksessa en ole päässyt paljoa 1700-luvun loppua pidemmälle isän äidin, isän isän, äidin isän tai äidin äidin suvun osalta. Kerrassaan mitätön ajanjakso. Onneksi kokonaiset genomikartat tulevaisuudessa tulevat antamaan parempia vastauksia. Jos nyt vaikka jakuutteihin asti päästäisiin

MooM
Seuraa 
Viestejä7995
Muisti pettää
Sukututkimuksessa en ole päässyt paljoa 1700-luvun loppua pidemmälle isän äidin, isän isän, äidin isän tai äidin äidin suvun osalta. Kerrassaan mitätön ajanjakso. Onneksi kokonaiset genomikartat tulevaisuudessa tulevat antamaan parempia vastauksia. Jos nyt vaikka jakuutteihin asti päästäisiinÄitini sukua tutkineet juuttuivat 1600-luvulle. Siihen on ihan käytännön syy: Paltaniemen kirkko, joka oli rakennettu hiekkaharjulle Oulujärven rantaan, sortui hitaan hivutuksen jälkeen järveen. Lisäksi sen tilalle rakennettu kirkko poltettiin 1700-luvulla, mutta niistä papereista jäi jotain dokumentteja käyttöön.

Jotain haaroja pitkin on päästy 1500-luvulle Ruotsin aatelisiin, Sursilleihin. Mutta tämä aatelisveri on kyllä laimentunut homeopaattisiin konsetraatioihin hyvin maalaisella kainuulaisverellä. Lisäksi epäilen, että ravistus on suoritettu väärin, koska me emme ole sanottavan elegantteja olemukseltamme.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Pine
Seuraa 
Viestejä251
skOh
Ei se aina ihan lineaarisesti tuplaannu, onhan sitä vaikka kuinka moni nainen/mies lisääntyny useemman kanssa.Kyllä jokaisella ihmisellä on täsmälleen kaksi biologista vanhempaa eli esivanhempien lukumäärä teoriassa noudattaa tuota fag:in esittämää geometrista lukujonoa.
Kuten täälläkin on monesti mainittu väestön kehityskin on ollut erittäin voimakasta. Tästä seuraa välttämättä käytännössä että kun sukupuussa edetään kauemmaksi taaksepäin niin samat henkilöt alkavat esiintyä puun eri osissa yhä useammin ja todellisten esi-isien ja -äitien määrä alkaa supistua.

Pine

Sukupolvet eivät siis etene synkronisesti. Toisin sanoen nuo faq:in laskuissa 1048576 esi-isää ja esiäitiä eivät siis ole kaikki eläneet samanaikaisesti, vaan useiden satojen vuosien ajanjakson aikana.

Toisaalta kunhan edetään sukututkimuksissa riittävän kauas havaitaan, että lähes kaikki suomalaiset ovat kaukaista sukua toisilleen eli heillä on yhteisiä esi-isiä ja -äitejä.
Kyllä esi-isä -kanta hajaantuu satojen vuosien ajalle, mutta kuitenkin: 25 sukupolven kohdalla +/- jokunen sata vuotta (n. 750 vuotta) on täällä vaikuttanut about 35 000 000 esi-isää..ja 30 sukupolven kohdalla (900 vuotta) niitä olisi ollut n 1 miljardi!

"Ei se aina ihan lineaarisesti tuplaannu, onhan sitä vaikka kuinka moni nainen/mies lisääntyny useemman kanssa."

Ei tosiaan. Kyllä ne esi-isätki vieraissa ovat osanneet käydä; ei ole nykyajan ilmiö.

Samojen esi-isien esiintyminen ja heidän suuret jälkeläisten määrät selittävät varmaan tämän asian.

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461
Carloz
Ja oliko se niin, että kaikki eurooppalaiset ovat jäljitettävissä kahteen kantaäitiin. Muistaako joku paremmin?Kaikki maailman ihmiset ovat jäljitettävissä yhteen esiäitiin ja -isään.

Kuten myös kaikki maailman kädelliset ovat jäljitettävissä ja kaikki maaiman nisäkkäät jne.

Mouho
Seuraa 
Viestejä2673
Juoni
faq
Kun lähdetään menemään sukupuussa taakse päin, niin samassa polvessa olevien esi-isien+äitien määrä kaksinkertaistuu aina sukupolvea kohti: omat vanhemmat 2, heidän vanhemmat 4, heidän vanhemmat 8..jne. Täten 10 sukupolven kohdalla on rinnakkaisia esi-isiä 2=> 4 => 8 => 16..... 1024 ja 20 sukupolven kohdalla jo 1048576, eli miljoona ja 25 kohdalla 35 miljoonaa!Tämä kertoo karun matemaattisella tavalla kuinka vähän mistään mitään kertovaa niin sanottu sukututkimus on.Puhumattakaan siitä karusta totuudesta, että suvun nimi yleensä periytyi mieheltä, kun taas genomin puolikas periytyi komialta renkipojalta.

*Enää et ole Se, mikä alkoi lukea tätä virkettä.
.....................enkä minäkään ole oikeasti Mouho.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat