Seuraa 
Viestejä45973

Sellainen kysymys, kun jos näillä testeillä tilastoaineistoaan testaa niin lasketaanko tilastollinen merkittävyys yksinomaan excelin sylkäisemän p-arvon mukaan eli siis sen prosentin joka ilmaisee kuinka suuri erehtymisriski on?

tyyliin että jos 0,01

niin on tilastollisesti melkein merkitsevä, 0,001

tilastollisesti merkitsevä ja p<0,001 niin tilastollisesti erittäin merkitsevä?

Vai tarvitseeko testimuuttujaa eli niin sanottuja u-arvoja tai w-arvoja oikeasti vertailla johonkin taulukoituihin arvoihin tilastollisen merkitsevyyden selvittämiseksi?

Lueskelen sellaista opusta kuin tilastolliset menetelmät ja tämä on vähän puutteellisesti selitetty...

kiitos kaikesta avusta

Kommentit (1)

pöhl
Seuraa 
Viestejä936

En ole omissa tilastotieteen opinnoissa vielä niin pitkällä, mutta käsittääkseni Mannin–Whitneyn testissä otetaan otokset Y_1,...,Y_n ja X_1,...,X_m. Testisuureen P-arvo lasketaaan normaalijakaumasta, missä parametrit ovat myy=nm/2, sigma^2=(nm(n+m+1))/12.

Wilcoxonin testiä voidaan käyttää, kun havaintoja on ainakin n=25 kappaletta. P-arvo lasketaan normaaijakaumasta, jonka parametrit ovat myy=n(n+1)/4 ja sigma^2=n(n+1)(2n+1)/24-sum_{i=1}^e d_i(d_i-1)(d_i+1)/2, missä e on järjestyslukujen eri arvojen lukumäärä ja d_i on järjestysluvun i saaneiden parien lukumäärä.

Eli vertailu tapahtuu aina normaalijakaumaan. En tunne Excelin toimintaa, eli mitä kaikkea se laskee valmiiksi ja mitä se jättää käyttäjän tulkittavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat