Seuraa 
Viestejä45973

Vietin noin kuukauden viime kesästäni Pielavedellä mummoni tykönä. Tein oudoksuttavan havainnon liikkuessani metsässä eräänä päivänä: uskon nähneeni kahteen eri otteeseen _jonkinlaisen kärpäsen, joka teki seittiä_. Se oli ikään kuin rukoiluasennossa, ja varsin rauhallinen veijari (ei, se ei ollut kuollut, eikä esimerkiksi kärpänen hämähäkinseitissä)

Minulla oli myös videokamera mukana, mutta laittaessani sen tarpeeksi lähelle öttiäistä kuva sumeni niin, ettei pätkästä saanut juurikaan selkoa.

Onko mahdollista, että moinen otus olisi kehittynyt esimerkiksi jonkinlaisen isolaatiotekijän vaikutuksesta Pielaveden metsissä? Olenko pihalla, ja tällainen olento onkin jo yleisessä tiedossa? Näinkö vain omiani?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (17)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437

Kyllä seittiä tekevät myös monet hyönteiset. Erityisesti eräät toukat rakentavat seitistä suojarakennelmia itselleen tai kotelolle. En tiedä mitään kärpäslajia, joka teksii seittiä, mutta en pitäisi sellaisenkaan olemassaoloa mitenkään mahdottomana. Kärpänen voisi ehkä käyttää seittiä esimerkiksi munien suojaamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulihan niitä vastauksia. Kiitos.

"Mistä päättelit, että kyseessä oli juuri kärpänen? Voitko kuvailla otusta tarkemmin?"

En osaa erityisen tarkasti kuvailla. Se näytti tavalliselta kärpäseltä, mutta oli melko oudossa asennossa (ikään kuin istuma-asennossa) ja ehkä hieman perinteistä kärpästä pienempi.

Pitää mennä ensi kesänä taas tutkimaan, nyt havainnot ovat häpeällisen puutteellisia.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Nooo, Pajumäellä on ennenkin nähty jos jonkinlaista mönkijää...

Uskallatko julkaista tarkemmat koordinaatit missä päin P-vettä otus pyöri?
Vai onko alue verottajalle ilmoittamatonta perintömettää?

Gravity sucks.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437
Lihakirja

En osaa erityisen tarkasti kuvailla. Se näytti tavalliselta kärpäseltä, mutta oli melko oudossa asennossa (ikään kuin istuma-asennossa) ja ehkä hieman perinteistä kärpästä pienempi.

Pitää mennä ensi kesänä taas tutkimaan, nyt havainnot ovat häpeällisen puutteellisia.

Niin, kärpäset ovat laaja ryhmä, josta löytyy aika monen näköistä menijää. Kaksisiipiset on helppo tunnistaa, niillä on vain kaksi siipeä (joissain tapauksissa etusiivetkin voivat käsittääkseni olla surkastuneita). Takimmainen siipipari on surkastunut lentoa ohjaaviksi nuijamaisiksi väristimiksi. Kärpästen ja sääskien erottaminen vaatii tuntosarvien tarkempaa tutkimista. Karkea tuntomerkki maastossa on kärpäselle luonteenomainen pään muoto. Kun vähän katselee hyönteisiä, kärpästen kasvoissa on "se jokin", josta voi epäillä hyönteisen olevan kärpänen.

Hyönteisiä tuntemattomalle kärpäsen näköisiä lajeja löytyy kuitenkin muistakin lahkoista.

"Uskallatko julkaista tarkemmat koordinaatit missä päin P-vettä otus pyöri?
Vai onko alue verottajalle ilmoittamatonta perintömettää?"

Penttilänlahden rantametsässä, Mykkälän seutuvilla. Perintömehtee se o.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Volitans
Jospa kyseessä oli jokin koteloitumassa oleva sudenkorento?

Sudenkorennon toukka on demonin näköinen petoeläin joka elää vedessä, se kyllä kiipeää murkkuikäisenä vesikasvin varteen koteloitumaan. Kotelosta kuoriutuu sitten aikuinen sudenkorento. Toukka on kuitenkin miltei parin tuuman pituinen ja senverran hurjan näköinen otus ettei sitä voi erehtyä luulemaan kärpäseksi, ainakaan selvinpäin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437

No ei se todellakaan ollut koteloitumassa oleva sudenkorento. Sudenkorennoilla on nimittäin vaillinainen muodonvahdos, johon ei kuulu kotelovaihetta. Viimeisen toukkavaiheen lopussa toukka nousee vedestä sopivaan paikkaan ja luo nahkansa. Kotelon sijasta alta paljastuukin aikuinen korento.

Kuoriutumassakaan oleva korentokaan tuskin on kyseessä. Käsittääkseni sudenkorennot eivät eritä seittiä. Niiden ruumiin ja siipien muotokin poikkeaa kärpäsestä niin paljon, että sekaantuminen on epätodennäköistä. Pienetkin sudenkorennot ovat yleensä aika selvästi lahkonsa edustajia, poislukien ehkä Calopteryx-suvun lajit, jotka nekään eivät kärpästä mielen tuo.

Tekikö istuma-asennosssa oleva "kärpänen" "seittiä" suuosillaan, etujaloillaan vai peräpäällään?

Jospa se olikin petokärpänen , jolla oli imeskeltävänä jokin villavan näköinen saalis, jota se pyöritteli eturaajoillaan.

"Kärpänen" teki "seittiä" peräpäällään. Tosin en "itse" nähnyt seittiä muodostuvan, "mutta" mielestäni "oli" selvästi nähtävissä, että se oli lähtöisin öttiäisestä. Raajojen määrää "en" osaa "sanoa".

Siinä tapauksessa, että peräpäästä tavaraa on tullut, niin mieleen juolahtaa kärpäsen olleen munimassa. Tällöin se veijari voisi munien ohessa laskea joukkoon nestettä, joka kovettuisi ilman kanssa tekemisiin jouduttuaan. Varsinkin jos se laskisi munat helminauhamaiseen muodostelmaan.

Muistan seitin nousseen parikymmentä senttiä ylöspäin ja kiinnittyneen oksaan. "Seitti" oli siis vain yksi hassu rihma, mutta näytti ainakin erehdyttävästi juuri hämähäkin vastaavalta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat