Seuraa 
Viestejä6

Moi

Käytetäänkö esim. näyttötekniikassa alkuaine fosforia? Vai onko kyseessä yhdisteitä joita kutsutaan fosforeiksi sanan valoilmiötä tarkoittavassa mielessä. Minulle väitettiin että kyseessä olisi alkuaine fosfori ja itse olen eri mieltä.

Kommentit (5)

Sen latinan kielinen nimi tarkoittaa valon tuojaa, joka taas juontaa sen löytymiseen virtsasta josta kiteytyneenä se hapettuessaan tuotti valoa.

tietää
Sen latinan kielinen nimi tarkoittaa valon tuojaa, joka taas juontaa sen löytymiseen virtsasta josta kiteytyneenä se hapettuessaan tuotti valoa.Valontuoja on latinaksi lucifer. lux, ferre - valo, tuoda.

Taidat puhua kreikasta.

Näyttötekniikassa ei suoraan tarvita fosforia, mutta monissa elektroniikkakomponenteissa, joita näytöissä on, tarvitaan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Activator_%28phosphor%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Dopant

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hulluhannes
Seuraa 
Viestejä6

Aivan, eli ainoa paikka näytöstä löytyy alkuaine P:tä on piiseoksen douppina (luokkaa 1/10000 osa) parantamassa puolijohteiden sähkönjohtavuutta, valosähköistä ilmiötä se ei muodosta.
Toisaalta näyttöpinnoilla värinmuodostukseen hyviä "fosforeita" ovat esimerkiksi sinkki ja yttrium -yhdisteet. Ärsyttää kun hyvin läheiset, mutta erittäin "erit" asiat on käännetty suomen kieleen samaksi sanaksi (phospor & phosporus)

"Phosphorus, the chemical element named for its light-emitting behavior, emits light due to chemiluminescence, not phosphorescence,[1] hence it is not a phosphor." -wikipedia

Jos nyt vähän pilkkua viilataan niin joissain näytöissähän taitaa olla taustavalona loisteputkilamppu. Loisteputkivalojen loisteaineista monet taasen ovat jonkin sortin fosfaatteja. Karvalakkimallin loisteaineet ovat pitkälti kalsiumfosfaatteja ja kalliimmissa mömmöissä, joilla saadaan lämpimämpiä värisävyjä on sitten harvinaisia maametalleja ja muita lisäaineena.

En mene vannomaan, mutta juuri näyttöjen värinmuodostukseen taidetaan käyttää ihan noita samoja aineita. Vihreää tai sinistä valoa säteilevistä varsin monet ovat fosfaatteja, joita on doupattu esim. maametalleilla. (ks. alle linkitetty luettelo)

Kyllä sitä fosforia löytynee aika monestakin nykyaikaisesta vipstaakista, mutta se on tietenkin erilaisina yhdisteinä.

Latasin tuonne jokin aika sitten tallentamani loisteaineluettelon, jota ei näemmä nykään enää löydy netistä.
http://www.herosh.com/download/11091239 ... t.pdf.html

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat