Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Kuu kiertää Maata kokoajan sille saman puolen tarjoten, eli emme missään vaiheessa pääse näkemään sen takapuolta.

Miten on muiden planeettojen kuiden? Ovatko nekin lukkiutuneet noissa etu- ja takapuolissaan emoplaneettoihinsa, vai kieppuvatko kukin tavallaan?

Kommentit (6)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30906
Liittynyt16.3.2005
Rousseau
Kuu kiertää Maata kokoajan sille saman puolen tarjoten, eli emme missään vaiheessa pääse näkemään sen takapuolta.

Miten on muiden planeettojen kuiden? Ovatko nekin lukkiutuneet noissa etu- ja takapuolissaan emoplaneettoihinsa, vai kieppuvatko kukin tavallaan?
Pikaisen tsekkauksen perusteella isojen planeettojen isot ja läheiset pienetkin kuut ovat vuorovesilukittuneet. Kaasuplaneettoja kiertää lisäksi iso joukko pikkupapanoita (muutamasta muutamaan kymmeneen kilometriin) laajoilla radoilla. Niillä saattaa olla muunkinlaisia pyörimisiä, yleensä melko satunnaisia.

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä1784
Liittynyt26.8.2009

Jep. Sinänsä ihan mielenkiintoinen aihe, tulin asian tiimoilta pikaisesti vilkaiseeksi noita Marsin pikkuisia papanoita, eli Deimosta ja Phobosta (=Pelkoa ja Kauhua).

Mulla nimittäin oli semmoinen muistikuva, että noiden kiertoradat ja pyöriminen olisivat paljon kaoottisemmat, mutta näyttääkin molemmilla olevan pyörähdysaika sama kuin kiertoaika. Ovat siis samalla tavalla vuorovesilukittuneet kuin meidän Kuummekin.

Vuorovesilukittuminen on ilmeisesti väistämätöntä, kunhan kiertolainen vain on riittävän pitkän aikaa radallaan. Olisi mielenkiintoista tietää, onko isoilla planeetoilla tosiaan sellaisia kuita, jotka pyörivät omia aikojaan, ja mahdollisesti eri suuntiinkin. Sen pitäisi tarkoittaa sitä, että ne ovat päätyneet kiertolaisiksi myöhemmin kuin jo lukittuneet kuut.. ehkä?

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

torspo
Seuraa 
Viestejä156
Liittynyt21.2.2012

Pienet kaukana kiertävät kuut saattavat pyöriä kaaottisesti. Etenkin, jos suuremmat kuut pääsevät häiritsemään niiden pyörimistä. Esimerkkinä tällaisesta Saturnusta kiertävä Hyperion.

Lisäys: wikin mukaan Hyperion on ainoa kaaottisesti pyörivä kuu aurinkokunnassamme. Ilmeisesti kaikkien muiden pyöriminen on lukkiutunut.

L'ancienne alliance est rompue ; l'homme sait enfin qu'il est seul dans l'immensité indifférente de l'Univers d'où il a émergé par hasard. Non plus que son destin, son devoir n'est écrit nulle part.
-Jacques Monod

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Ok.

Mikäköhän planeetat sitten saa pyörimään itsensä ympäri, niin että eivät lukitu Aurinkoon? Vai onko Aurinkoon vuorovesilukittuneita planeettoja?

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
Rousseau
Vai onko Aurinkoon vuorovesilukittuneita planeettoja?

Merkurius. Se ei ole lukittunut 1:1 kuten Kuu vaan 3:2 eli kulkiessaan tasan kaksi kierrosta Auringon ympäri planeetta kiertää akseliaan kolme kertaa. Tämä on siis oikeammin resonanssi kuin lukittuminen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mercury_(planet)#Spin.E2.80.93orbit_resonance

"For many years it was thought that Mercury was synchronously tidally locked with the Sun, rotating once for each orbit and always keeping the same face directed towards the Sun, in the same way that the same side of the Moon always faces the Earth. Radar observations in 1965 proved that the planet has a 3:2 spin–orbit resonance, rotating three times for every two revolutions around the Sun; the eccentricity of Mercury's orbit makes this resonance stable—at perihelion, when the solar tide is strongest, the Sun is nearly still in Mercury's sky.[74]"

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat