Seuraa 
Viestejä45973

Aineenvaihdunnasta keskustelua-ketju,

Tutkijat eri maista ovat yhdistäneet voimansa maailman tarkimman ihmisen aineenvaihduntaa kuvaavan mallin luomiseen, kertoo Science Daily. Recon 2 rakentuu Kalifornian yliopistossa aiemmin tehdyn suppeamman Recon 1 -mallin pohjalle. Siihen on koottu runsaasti uutta tutkimustietoa julkaisuista ja muista malleista.

Recon 2:n avulla voidaan tunnistaa mekanismeja esimerkiksi syöpien, diabeteksen ja monien psyykkisten sairauksien taustalla ja auttaa löytämään niihin uusia hoitomuotoja tai valitsemaan tunnetuista hoidoista tietyssä tilanteessa parhaat.

Kunkin ihmisen aineenvaihduntaan vaikuttavat perimä sekä ruokavalio ja joukko muita ympäristötekijöitä. Häiriöt aineenvaihdunnassa eli ravintoaineiden muuntamisessa energiaksi ja kehon rakennusaineiksi on todettu usein piileväksi tekijäksi sairauksien taustalla, mutta yksityiskohtaisten kytkösten selvittely aineenvaihdunnan ja tietyn sairauden välillä on erittäin haastavaa.

Tunnettujen reaktioiden määrä yli kaksinkertaistui

Recon 2 helpottaa nyt biolääketieteen tutkijoiden työtä kaikkialla maailmassa. Se kuvaa ihmisen metabolisia eli aineenvaihdunnallisia reittejä tarkemmin kuin mikään järjestelmä aiemmin. Tutkijat vertaavat saavutusta Googlen hyvin tarkkaan Street View –katunäkymäpalveluun. Aiempi tilanne vastaa sitä, että vain autojen ja rakennusten sijainnit kartalla tunnettiin.

Vuonna 2007 valmistunut Recon 1 sisälsi tiedot 3300 biokemiallisesta reaktiosta ihmiskehossa. Uusi versio tuntee yli 7400 reaktiota.

Uuden mallin muodostamistyötä johtanut Islannin yliopiston professori Ines Thiele sanoo, että Recon 2 on jo osoittanut hyödyllisyytensä käytännössä. – Se on pystynyt ennustamaan aineenvaihdunnassa muutoksia, joita käytetään tiettyjen perinnöllisten sairauksien diagnosoimiseen, hän kertoo. Mallilla on pystytty ennustamaan 77 prosentin tarkkuudella 49 eri aineenvaihduntahäiriön ilmeneminen.
Entistä yksilöllisempää hoitoa

– Tulevaisuudessa tehokkaimmat hoitomuodot moniin sairauksiin voidaan valita yksilöllisesti juuri tietyn potilaan aineenvaihdunnan perusteella, Thiele uskoo. Vielä riittää kehitettävää tätäkin parempiin aineenvaihduntamalleihin, sillä Recon 2 pystyy kuvaamaan vain noin 1800 eri geenin vaikutuksia. Proteiineja koodaavia geenejä on ihmisellä noin 20 000.

Recon 2 on kaikkien ulottuvilla projektin verkkosivuilla.
http://www.tekniikkatalous.fi/innovaati ... ui/a883849

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat