Seuraa 
Viestejä45973

Mielessäni on jo pidempään pyörinyt kysymys siitä, mikä voisi olla jollekin eliölajille ominainen kokoskaala, jossa se hahmottaa luonnossa esiintyviä kappaleita ja etäisyyksiä. Tarkoitan siis sitä suuruusluokkaa, jonka ulkopuolella arviointi ei ole enää nopeaa ja aivan vaivatonta.

Rajataan käsittely tässä siihen olentoon, jonka käsityskyvystä meillä on omaa kokemusta, eli ihmiseen. Oma ehdotukseni olisi seuraava:

Ihmisen luonnollinen hahmotuskyky (= hahmotuskyky luonnossa) on noin 0,01 – 100 x oman koon perusyksikkö. Homo sapiensin yksikkö on metri (useimmat aikuiset ovat lähempänä kahta kuin yhtä metriä, mutta kyse on siis eliön suuruusluokasta ja mittayksiköstä). Jos halutaan ajatella ihmisen hahmottavan asiota metrin näkökulmasta, hänelle helposti mielellettävät kohteet olisivat pienimmillään noin 1 cm kokoisia, suurimmillaan 100 m. Alle senttimetrin kokoiset kohteet vaativat jo näöntarkkuutta, yli satametristen kohdalla arviointikyky joutuu testiin jo etäisyyksien kohdalla.

Yksilöllisesti arviointikyky voi olla tätä 1 cm .... 100 m -skaalaa parempi tai heikompi, riippuen tottumuksesta, mutta minua kiinnostaakin lähinnä jokin ehkä taustalla oleva, yleisempi luonnonlaki. Perusteluja olen etsiskellyt evoluution puolelta, esim. selviytymisen kannalta Homo sapiensin ravinnonhankinta, suurimmat luonnolliset viholliset ja saaliseläimet, pienimmät syötäväksi kelpaavat kohteet, ihmiskäden rajoitukset heitettävien aseiden kohdalla, tms. tekijät. Alle 1 cm on ehkä ollut alkuihmiselle tarpeettoman pientä, yli 100 m jo turhan suurta.

*Onko tässä hourailussa mitään tolkkua?

--n

Kommentit (2)

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4475

On siinä jonkun verran järkeä.

Jos nyt hahmottamisessa ajatellaan näkökykyä, niin 1 cm:n kohteisiin tarvitaan paljon sitä suurempi erotuskyky.

Ja itse asiassa erotuskyvyltään ihmisen silmä on evoluutiossa jo virittynyt fysikaaliselle äärirajalleen. Jos tappisoluja olisi vielä tiheämmässä terävän näön alueella, alkaisimme nähdä valon diffraktion, eli esimerkiksi esineiden reunat alkaisivat näkyä moninkertaisina ja siten epäselvempinä.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

4.14[size=85:1idn40ds]
VISION AND VISION OPTICS
4.9 HYPERACUITY
For a long time human spatial discriminations have been known where thresholds are markedly
lower than the resolution limit. For vernier acuity, the foveal alignment threshold for two abutting
lines is just a few arcsecs, as compared with the 1 arcmin or so of ordinary resolution limit.
Such high precision of localization is shared by many kinds of pattern elements, both in the direction
joining them, in their alignment, and in deviations from rectilinearity (Fig. 12). The word[/size:1idn40ds]

Ihminen kykenee tekemään paljon erotuskynnyksen alapuolella olevia erotteluja esimerkiksi kahden suoran yhtymäkohdassa tai suorakulmaisuudessa. Kun silmän erotuskynnys on kaariminuutin luokkaa, niin hyperacuity on muutaman kaarisekunnin luokkaa.
[size=85:1idn40ds]
hyperacuity
is applied to this discrimination of relative position, in recognition that it surpasses by at least an order
of magnitude the traditional acuity. Whereas the limitation of the latter are mainly in the resolving
capacity of the eye’s optics and retinal mosaic, hyperacuity depends on the neural visual system’s abil-
ity to extract subtle differences within the spatial patterns of the optical image on the retina[/size:1idn40ds]

Kun näön tarkkuus, acuity, riippuu paljon edellä sanotusta tappien tiheydestä, niin hyperacuity riippuu - tuntemttomalla tavalla - näköhermosysteemin kyvystä erottaa herkkiä eroja verkkokalvolla olevien kuvioiden optisissa kuvissa..

Eri oloissa tekemissäni kokeissa olen ollut huomaavinani, että yksi hyperacuityn tekijä on verkkokalvon ja siinä olevien reseptorien pienenpienet tarkoitukselliset liikahdukset.

Näköaistimuksen syntyä mutkistaa vielä se, että näkökuvan muodostumista varten silmä erottaa vain kaksitoista erilaista elementtiä. Niistä sitten aivoissa jne, muodostuu se, mitä nähdään. (tutkijan nimi on Roska. Tällä koneella, jolla kirjoitan, ei voi linkittää. Samoin edellinen lainaus löytyy haulla hyperacuity)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat