Seuraa 
Viestejä7801

Opetus alkaa löytymään kätevästi ja pedagogisesti hyvin mietittynä netistä (mm. Coursera ja Udacity). Nykytutkimus ja perusvaiheen opinnot eivät muutenkaan kohtaa. Peruskursseja peruskurssien perään ainakin kandivaiheeseen asti.

Toisena suuri osa opetuksesta toki antaa valmiuksia oppia uutta paremmin, mutta ei useinkaan ole kovinkaan lähellä niitä tarpeita, joita yhteiskunnalla olisi.

Se osa tutkimuksesta, joka nähdään tärkeimpänä toki voisi olla instituuteissa ilman yliopistojakin.

Miten on, tarvitaanko yliopistoja tänään? Entä kymmenen vuoden päästä? Ovatko silloin nykyisenkaltaiset yliopistot tarpeellisempia kuin koskaan, vai ovatko ne maailman muuttuessa muuttuneet mukana, vai onko peräti aika ajanut niiden ohi?

Sivut

Kommentit (35)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801

Olen tosiaan itse miettinyt kysymystä jo jonkun aikaa, enkä oikein osaa hahmottaa miten on. Ainakin se on selvää, että helposti vääristää ajatuksia vaikkapa peruskurssien opetuksesta, ettei enää ole kohderyhmää eli nuori innokas fuksi.

Taloudellisesti en myöskään oikein osaa hahmottaa tilannetta. On toki totta, että yrityskeskittymiä on usein yliopistojen ympäristössä, mutta toisaalta se suuri osaamispotenttiaali, joka yliopistoissa on voisi informaatioaikakaudella toki toimia myös yksityisellä sektorilla, ja luoda osaamisellaan paljon sellaista uutta, jota tällä hetkellä ei saada tehtyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Flick
Seuraa 
Viestejä258

Ei yliopisto-opiskelussa enää ole kyse siitä että luettaisiin kirjoista se jumalainen ja lopullinen tieto vaan siitä että yliopisto-opiskelu harjaannuttaa metodeja joilla tieteenalaa tutkitaan. Jotenkin vanhempien kollegoiden kanssa jutellessa on usein tullut mieleen että vielä 1980 -luvulla ja 1990 -luvun alussakin yliopistoissa luettiin kirjoista se tieto mikä oli "varmaa ja pysyvää ja aina totta". Tentittiin kasa kirjoja, tehtiin proseminaari, graduseminaari ja gradu päälle ja valmiita oltiin.

Jotenkin eteeni on tullut vanhoja opinto-oppaita ja niissä kyllä selvästi on korostunut kirjatenttien rooli. Sama tyyli jatkuu näköjään suurelta osin edelleenkin, yliopistot kun on melko jähmeitä muutoksille ja professorit nimitetään usein niistä jotka eivät käytännön töissä paljoa ole olleet. Siispä tehdään kuten ennenkin.

Nykyäänhän homma ei ole etteikö tietoa tai paremminkin informaatiota olisi, pointti on vaan se että mitenkä erotetaan tieto epätiedosta. Siihen tarvitaan juuri metodiopintoja. Toivottavasti sitä yliopistot pystyisivät tarjoamaan.

Flick
Seuraa 
Viestejä258
hombre
Tarvitaanko niitä ainakaan niin montaa näin pienessä maassa? Itä-Suomen yliopistokin lähinnä naurattaa, tai Vaasa ja Rovaniemi.No en äsken ihan huomannut tuota.

Lappeenrannan, Kuopion, Joensuun ja Rovaniemen yliopistojen kohdalla kyse oli tietenkin aluepolitiikasta. 1960 -luvun lopussa mietiittin minne Itä-Suomeen voisi perustaa yliopiston ja Itä-Suomen kaupungit kilpailivat keskenään yliopistosta. Aluepolitiikan nimissä yksi perustettava yliopisto jaettiin kolmeen ja Kuopioon meni lääketiede, Lappeenrantaan tekniikka ja Joensuuhun lähinnä humanistinen opetus.

Oulun ja Rovanimen yliopistot selittyvät toisaalta aluepolitiikalla mutta myös sillä että maata todella haluttiin kehittää. Jos ajattelee millaisia nuo alueet oli 1960 -luvulla ja nykyään niin ero on aivan valtava.

Vaasan yliopisto on vähän erikoinen poikkeus, sitä lähdettiin alunpitäen perustamaan yksityisenä yliopistona 1961 mutta 5 vuotta myöhemmin yliopisto hyväksyttiin valtionapua saavien koulujen joukkoon, ennenkuin ensimmäisiä opiskelijoita oli edes otettu sisään. Opetus Vaasassa alkoi 1968.

Niin no, tarvitaanko näin montaa korkeakoulua, alkuperäiseen kysymykseen viitaten. Kieltämättä määrä on iso 5 miljoonaiselle kansalle mutta ei Suomi pärjää tulevaisuudessa sillä että me myydään ulos "x euroa per tonni" -tuotteita.

ing geolog
Seuraa 
Viestejä7278
CE-hyväksytty
hombre
Tarvitaanko niitä ainakaan niin montaa näin pienessä maassa? Itä-Suomen yliopistokin lähinnä naurattaa, tai Vaasa ja Rovaniemi.

Mikä siinä naurattaa?

Ei minustakaan siinä ole mitään naurettavaa, pitäisikö korkeampaa opetusta saada vain etelä-Suomessa,?
Ruotsissa on muuten 14 yliopistoa ja parikymmentä korkeakoulua

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

hombre
Tarvitaanko niitä ainakaan niin montaa näin pienessä maassa? Itä-Suomen yliopistokin lähinnä naurattaa, tai Vaasa ja Rovaniemi.

Helsingin Ylikeenilallatusto ja Aallon Surffariopisto itkettävät! Ja raivostuttavat! (Edellinen erityisesti, koska siellä ei ymmärretä niistä geeneistä mitään, vaan vallistevat täysin väärät kästykset, kuten että ne muka "ajattelevatkin"...)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
Flick
Nykyäänhän homma ei ole etteikö tietoa tai paremminkin informaatiota olisi, pointti on vaan se että mitenkä erotetaan tieto epätiedosta. Siihen tarvitaan juuri metodiopintoja. Toivottavasti sitä yliopistot pystyisivät tarjoamaan.Ehkä tällöin yliopiston pitäisi alusta asti olla enemmän yksilöiden mentoroimista ja heille yksilöllisten opintopolkujen tarjoamista tms. Toki sillä tietenkin on paljon arvoa, että samaa alaa opiskelevat kokoontuvat yliopistojen käytäville viettämään aikaa yhdessä, eli verkostautumaan.

Flick
Niin no, tarvitaanko näin montaa korkeakoulua, alkuperäiseen kysymykseen viitaten. Kieltämättä määrä on iso 5 miljoonaiselle kansalle mutta ei Suomi pärjää tulevaisuudessa sillä että me myydään ulos "x euroa per tonni" -tuotteita.Se on totta, että korkean osaamisen merkitys koko ajan kasvaa. Jos, yliopisto on tehokas oppilaiden taitojen kartuttamisessa, niin tottahan toki silloin ne ovat täysin paikkansa ansainneet. En vain ole aivan vakuuttunut, onko näin?

Yliopistojen määrä on myös mielestäni asiaan liittyen kiinnostava kysymys. Jos yliopisto tulevaisuudessa on kaupungin menestyksen tae ja osaamisen keskus, niin tottahan toki niitä kannattaa olla ympäri Suomen, jos vaan yhtään rahkeet riittävät. Mutta onko yliopistoilla rahkeita astua todella suuriin saappaisiin mahdollistamaan Suomen menestystä? Itse epäilen, kuvani yliopistoista on enemmän nykyaikaan melko tunkkainen ja sisäänpäinkääntynyt. Toki kaikkea löytynee laitoksesta riippuen aivan äärilaidasta (myös poliittisesta sellaisesta) toiseen.

Ainoa kysymyshän tässä on se, kuka maksaa sen opetusmatskun tuottamisen. Kuka tahansa osaava lukiolainen tai perusopiskelija voi kirjoittaa lapsille tai suurelle yleisölle suunnatun jutun, jossa esitellään perusasioita, mutta kun aletaan puhua syventävien kurssien opetusmateriaalin tuottamisesta, kirjoista, artikkeleista, harjoituksista ja luennoista, ei sitä kukaan viitsi ilmaiseksi tehdä. Kas kun tutkijankin on syötävä ja asuttava jossain.

Omasta puolestani voisin laittaa vaikka kaikki tuotokseni ilmaiseksi nettiin heti, kun alan saada valtiolta vähintään tonnin kuussa tutkijanpalkkaa. Sitä odotellessa joudutte maksamaan kirjoituksistani ja puheistani.

Vierailija

Siinä tapauksessa joudutaan lisäämään Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto joka hänkin teki vastaavanlaisen tutkimuksen viime laman aikaan.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
JakomäenNeruda
Ainoa kysymyshän tässä on se, kuka maksaa sen opetusmatskun tuottamisen. Kuka tahansa osaava lukiolainen tai perusopiskelija voi kirjoittaa lapsille tai suurelle yleisölle suunnatun jutun, jossa esitellään perusasioita, mutta kun aletaan puhua syventävien kurssien opetusmateriaalin tuottamisesta, kirjoista, artikkeleista, harjoituksista ja luennoista, ei sitä kukaan viitsi ilmaiseksi tehdä. Kas kun tutkijankin on syötävä ja asuttava jossain.Aineissa, jossa opiskelijamassat ovat suuria voi oppikirjan kirjoittanut tutkija tienata kivasti pistämällä luennot nettiin, ja samalla mainostamalla omaa kirjaansa. Muitakin business malleja opetukseen on. Vaikkapa se, että yritykset rekrytoi kurssien parhaat oppilaat työntekijöikseen aloille joissa on pulaa tekijöistä (ja samalla maksavat kurssin pitäjille).

Toki on aivan varmasti aineita ja aiheita joissa tämä ei toimi.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239

huuhaa olet ilmeisen nuori ja idealisti. Ise olen katsonut vajaa kymmenenvuotta putkeen suomalaisen kansainvälisen huippuyrityksen yt-neuvotteluja aikaan, jossa tämä huippuyritys "tele" on tapettu täysin kuntoon, jossa sen on ostanut fiksumpi (ulkomainen) firma lopputuloksena "teliasonera". Onko tämä sitä suomalaista osaamista? Himasen epäselkokieli nyt ainakin toimi tuossa lafkassa!

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Delivers
Seuraa 
Viestejä449

Yliopistoille kuuluu perustutkimus, siis se tutkimus josta kaikille on hyötyä mutta ei kenellekään yksin niin paljon että siitä kannattaisi maksaa. Yrityksen ei kannata investoida perustutkimukseen, koska perustutkimuksella saatavat uudet teoriat ja mallit ovat myös kilpailijoiden käytettävissä. Toki yliopistojen täytyy myös kouluttaa väkeä sellaisille aloille, joille on mahdollista työllistyä. Kaikista ei voi tulla tutkijoita, koulutuksen täytyy vastata myös yksityisen sektorin tarpeisiin. Yliopistoilla on siis kaksinainen rooli.

Oikeastaan yliopistojen kehityksen määrää se, kuinka paljon yhteiskunta ja yksityiset tahot ovat halukkaita investoimaan perustutkimukseen. Jos investoinnit perustutkimukseen kasvavat, yliopistojen tulee suuntautua enemmän perustutkimukseen, jos investoinnit perustutkimukseen vähenevät, yliopistojen tulee suuntautua enemmän soveltavaan tutkimukseen.

Arbeit macht frei

Mielestäni yliopistoilla on kaksi eri tehtävää.
- Kouluttaa eri aloille asiantuntijoita yhteiskunnan tarpeisiin.
- Edistää tieteellistä tutkimusta.

Alat toki menevät paljonkin päällekkäin, mutta molempien perustehtävien resurssoinnin tulee olla kunnossa. Koulutettuja asiantuntijoita käytännönläheiseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen tarvitaan, mutta jos perustutkimus lyödään laimin, tulee pää vetävän käteen ennemin tai myöhemmin. Aivan turhaa haihattelua on "asiantuntijaksi nettiartikkeleilla" asenne, johon nykyään aina silloin tällöin törmää.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
PeP
Mielestäni yliopistoilla on kaksi eri tehtävää.
- Kouluttaa eri aloille asiantuntijoita yhteiskunnan tarpeisiin.
- Edistää tieteellistä tutkimusta.

Alat toki menevät paljonkin päällekkäin, mutta molempien perustehtävien resurssoinnin tulee olla kunnossa. Koulutettuja asiantuntijoita käytännönläheiseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen tarvitaan, mutta jos perustutkimus lyödään laimin, tulee pää vetävän käteen ennemin tai myöhemmin. Aivan turhaa haihattelua on "asiantuntijaksi nettiartikkeleilla" asenne, johon nykyään aina silloin tällöin törmää.
Entäs asiantuntijaksi nettikursseilla, joihin laitetaan resursseja monikymmenkertaisesti siihen verrattuna, kuin mihin Suomalaisilla yliopistoilla on varaa? Ei ne peruskurssien massaluennotkaan pedagogisesti ihan rautaa ole.

Erikoistumisvaiheessa toki on jossain määrin pienemmät ryhmät, jossain määrin vaikkapa erikoiskurssi jossa materiaalina alan uusimpia tutkimustuloksia jne. Monella alalla vaan taitanee nykypäivänä olla niin, että tutkimus on niin kaukana ainakin maisterin tutkinnosta, ettei uusimmasta tutkimuksesta ole opiskelijoille käytännössä mitään hyötyä. Samoin keskinkertaisella, tai heikolla perustutkimuksella ei tee käytännössä mitään.

Delivers
Seuraa 
Viestejä449
HuuHaata

Entäs asiantuntijaksi nettikursseilla, joihin laitetaan resursseja monikymmenkertaisesti siihen verrattuna, kuin mihin Suomalaisilla yliopistoilla on varaa? Ei ne peruskurssien massaluennotkaan pedagogisesti ihan rautaa ole.

Erikoistumisvaiheessa toki on jossain määrin pienemmät ryhmät, jossain määrin vaikkapa erikoiskurssi jossa materiaalina alan uusimpia tutkimustuloksia jne. Monella alalla vaan taitanee nykypäivänä olla niin, että tutkimus on niin kaukana ainakin maisterin tutkinnosta, ettei uusimmasta tutkimuksesta ole opiskelijoille käytännössä mitään hyötyä. Samoin keskinkertaisella, tai heikolla perustutkimuksella ei tee käytännössä mitään.
Näkisin yliopiston tehtävänä ensisijassa tieteellisen tutkimuksen metodiikan opettamisen. Näin ainakin yhteiskuntatieteissä. Lisäksi yliopistossa opiskelulla on joitakin etuja nettikursseihin nähden; verkostoituminen siihen tutkijaporukkaan jossa tulet tekemään töitä tulevaisuudessa; työelämässä arvostettu loppututkinto, joka on osoitus kyvystä tehdä tieteellistä tutkimustyötä ja tietysti opiskelijaelämä, joka on paljon muutakin kuin opiskelua.

Lisäksi kun selailin esimerkiksi tuota Courseraa, niin yhteiskuntatieteiden kurssithan ovat nimenomaan yliopistojen järjestämiä. Ne siis pohjautuvat jo olemassaoleviin jossakin yliopistossa opetettaviin kursseihin. Ilman näitä yliopistoja ei olisi koko sivustoa.

En usko, että nettiopetus tulee korvaamaan yliopistoja aivan lähiaikoina, sen sijaan se saattaa hyvin tuoda yliopistojen opetustarjonnan aiempaa laajemmalle yleisölle. Vaarana tässä on ehkä se kuuluisa tieteen popularisoituminen, pari nettikurssia käyneiden wikipediaa lähteenään siteeraavien "asiantuntijoiden" määrän lisääntyminen.

Arbeit macht frei

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
Delivers
Lisäksi kun selailin esimerkiksi tuota Courseraa, niin yhteiskuntatieteiden kurssithan ovat nimenomaan yliopistojen järjestämiä. Ne siis pohjautuvat jo olemassaoleviin jossakin yliopistossa opetettaviin kursseihin. Ilman näitä yliopistoja ei olisi koko sivustoa.Courseran osalta juuri näin. Syy miksi yliopistot ovat mukana on, että ne saavat osan taloudellisesta hyödystä. Jos kursseille osallistujia on kymmeniä- tai jopa satoja- tuhansia on selkeää, että rahaa on myös tehtävissä oppikirjamyynti, tutor toiminta, rekrytointi, mainostaminen jne.

Totta on, että toiminta on vasta aivan alussa. Silti monet kurssit kyllä ovat jo laadukkaita (joka ei sinänsä yllätys kun pohjautuvat yliopistojen pitkään pidettyihin kursseihin).

Delivers
Vaarana tässä on ehkä se kuuluisa tieteen popularisoituminen, pari nettikurssia käyneiden wikipediaa lähteenään siteeraavien "asiantuntijoiden" määrän lisääntyminen.Eikö näin muka ole aina ollut? Ainut syy perusjampalla olla omaamatta suuria mielipiteitä asioista on ollut, ettei hän niistä ole koskaan kuullutkaan. Talous voisi olla hyvä esimerkki. Lähes kaikilla makrotaloudesta on voimakkaat mielipiteet, faktapohjaisia mielipiteitä huomattavasti harvammalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat