Seuraa 
Viestejä45973

Siis muitakin kuin Atlantis.
Silloin joskus yli neljä miljardia vuotta sitten alkoi maan pinta jäähtyä ja kiinteytyä eri kivilajeiksi. Olettaisin siinä vaiheessa koko maan pinnan olleen jokseenkin homogeenista mineraaleiltaan ja lämpötiloiltaan. Eli käytännöllisesti katsoen myös kiinteän kivipinnan paksuus oli kaikkialla sama. Tottakai paikallisia poikkeamia oli konverttivirtauksista ym johtuen. Kun sitten sateet tulivat ja vesi kerääntyi matalimpiin kohtiin jäähdyttäen niitä vielä lisää, niin kallioperäkin kasvoi lisää altapäin. Nyt ihmettelen miksi mannerlaattoja on jäljellä vähemmän kuin puolet pinta-alasta?
Wikistä vilkaisin, että ensimmäinen suurmanner olisi syntynynyt kolme miljardia vuotta sitten, eli varmaan huomattava osa alkuperäisestä kivilaatasta olisi jo silloin hävinnyt.

Kommentit (6)

Jatkoin vielä luovaa miettimistäni.
Jos tuo alkuperäinen kivilaatta olisi pysynyt kokonaisena, en minäkään olisi nyt tätä kirjoittamassa. Tiatokone kun ei toimisi veden alla, ja sitäpaitsi mulla täytyis olla kidukset.
Jos alkuperäinen olisi jäänyt pysyväksi, olisi neljän miljardin vuoden rapautuminen hävittänyt kaiken merenpäällisen maan ja vesi siirtänyt sen syvänteisiin.
Tämä olisi kyllä tapahtunut jo ennen kuin elämä siirtyi maalle.
Eläisimme siis todellisessa vesiplaneetan kahden kilometrin vesipatjassa.
Nyt takaisin soffal kehittelee uusii huimii ajatusii.

Luulisin, että ongelma ratkeaa riittävällä tasolla, kun selvittää itseleen magman kehittymisen, magmaattisen differentiaation ja sen minkälainen kiviaines (karkeasti sanottuna mantereinen vai merellinen kuori) voi subduktoitua. Kun tämä on ratkennut, mielestäni hyvä ajatusleikki on se, mitä tapahtuu, jos mantereisen kuoren "tuotanto" pysyy käynnissä niin kauan, että mantereinen kuori peittää koko Maapallon pinnan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ing geolog
Seuraa 
Viestejä7278
mkg
Luulisin, että ongelma ratkeaa riittävällä tasolla, kun selvittää itseleen magman kehittymisen, magmaattisen differentiaation ja sen minkälainen kiviaines (karkeasti sanottuna mantereinen vai merellinen kuori) voi subduktoitua. Kun tämä on ratkennut, mielestäni hyvä ajatusleikki on se, mitä tapahtuu, jos mantereisen kuoren "tuotanto" pysyy käynnissä niin kauan, että mantereinen kuori peittää koko Maapallon pinnan?Minä taas väittäisin, ettei "ongelmaa" olekaan
Voihan sekä kontinentti-että oceankuori subduktoitua.Ja "keskiatlantin selänne" mm huolehtii, että kuorta tulee lisää.
Magmaattista diferentiaatiota, en kyllä osaa oikein sijoittaa tähän?Mihin sitä tarvitaan, tässä?

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

HooFoo
Seuraa 
Viestejä813

Minä tätä pohdin joskus vähän eri vinkkelistä:
Kuun, mantereiden ja merenpohjan synty
Vastaus oli jotakuinkin, että kaikki oli ensin merenpohjabasalttia ja pikkuhiljaa mantereet ovat erottuneet raskaammista kivilajeista ja kasvavat edelleen....

Vaalimatematiikkaa: Jos et äänestä, niin äänestät sitä jota eniten vastustat.
Kopiointi + muuntelu + valinta => universaali evoluutio
Reality, not faith, has still the best resolution and interface

nojopas
HohoFoo
Minä tätä pohdin joskus vähän eri vinkkelistä:
Kuun, mantereiden ja merenpohjan synty
Vastaus oli jotakuinkin, että kaikki oli ensin merenpohjabasalttia ja pikkuhiljaa mantereet ovat erottuneet raskaammista kivilajeista ja kasvavat edelleen....

Siinäkö se??? ...nyt äkkiä takaisin soffall.

Olipa hyvä soffahetki. Kiitos HohoFoo, siinähän se.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat