Seuraa 
Viestejä45973

Saddam syrji Shiioja. Irakissa Sunnit ja Shiiat tappelevat keskenään. Pieni käytännön kysymys: Miten erottaa ulkoisesti Shiian Sunnista ja Sunnin Shiiasta?

-Pakko kysyä ku niin kummastuttaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (13)

Lainaus:
"Största skillnaden
Den största skillnaden mellan de två grenarna är synen på Muhammeds efterträdare. Sunni anser att efterträdaren, som man kallar Kalif, ska väljas efter duglighet medan Shia menar att Muhammeds efterträdare måste vara av hans släkt.
Sunnimuslimerna följer även en bok som kallas Hadithen, som innehåller utdrag om levnadssätt från Muhammed och hans närmaste."
http://www.mimersbrunn.se/arbeten/3581.asp

Ei kai heitä ulkoisesti voi eroittaa toisistaan. Muslimi kuin muslimi.

Jaha katsovatko he ensin jostain rekisteristä vai kysyvätkö ensin ennenkuin iskevät. Vai kenties laskevatko todennäköisyyksiä että tällä alueella on niin ja niin hyvä todennäköisyys että on nn-tyypin muslimi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oletan että esimerkiksi Irakissa ja muuallakin sunnit ja shiat liikkuvat enimmäkseen "omiensa" seurassa ulkona ja heillä on myös oletettavasti omat moskeijat. Ja kai Irakissa shiat asustaa enimmäkseen omilla alueillaan, luulisin, en ole varma.
Meillä Ruotsissa ainakin useimmat sunnit ja shiat käy omissa moskeijoissaan. Ja tietysti heillä on myös omat imaamit ja omat sheikit (oppineet).

Nuo moskeijat ja suuret uskonoppineet ovatkin siten niitä todennäisyyden puolesta varmoja kohteita...

Ali, jota shiat pitää profeetta Mohammedin seuraajana, hänen hauta on Irakissa, Najaf kaupungissa. Najaf on shia-muslimien ensisijainen kaupunki, jonne monia miljoonia pyhiinvaeltajia tulee vuosittain Iranista, Bahrainista, Saudiarabiasta, Syriasta ja Libanonista.

Shia-muslimeilla on kolme pyhää kaupunkia, Kufa, Nadjaf ja Kerbala. Kerbalassa kuoli Alin poika Hussein sodassa 680, se on myös yksi tärkeä asia sunnin ja shian riidoissa. Kaikki kolme kaupunkia on 15 mil (1 mil=10 kilometriä) päässä Bagdadista.

Shiat on enemmistö Irakissa. Ja todennäköisesti sunnit pysyttelee erossa shioista ja päin vastoin. Kai tuntevat toisensa jos kummatkin asuvat omilla alueillaan ja käyvät omissa moskeijoissaan.
Irakissa
shia: 63%
sunni: 34%

Osaat kaiketi ruotsia, lue itse lisää.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/tema/artikel.asp?ProgramID=702&artikel=459897

Jotta se heidän riita ja toistensa murhaaminen on heille aika helppoa touhua.

Ei shiat ole sen enempää sekularisoituneet kuin sunnitkaan. Irakissa esimerkiksi jos shiat pääsi yksin valtaan, niin moni olettaa että silloin ajan mittaan hallitus alkaisi toimia ehkä samoin kuin Iranissa. Siis uskonto päättäisi kaikesta, sharia valtaan.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Ayla
(1 mil=10 kilometriä)

nyt menee offtopiciks mutta kuiteskin, kattelin netissä tuossa viime vuonna autokauppojen tarjontaa tuolla ruotsin puolella, niin olin vähän aikaa hoomoilasena noiden autojen kilometrimäärien kanssa. Ne kun oli oikeastaan jokaikinen kerta ilmoitettu juurikin tuossa mil muodossa. Hetken aikaa oli todella vähän ajettuja pirssejä tarjolla kunnes alkoi eipäilys nostaa päätään että jossain mättää

siis onko tuo mil kovinkin yleinen matkojen/pituuksien/etäisyyksien esitysmuoto ruotsin puolella? En muista että oisin vastaavaan missään muualla törmännyt kuin niillä autosivuilla....

Sunnien ja shiiojen ero lienee suunnilleen samaa luokkaa kuin kristittyjen keskuudessa katolisilla ja protestanteilla, jotka kuitenkin ovat lopettaneet toistensa tappamisen jo ajat sitten. Kaikkein sisäsittoisin porukka saattaa takapajuloissa saada aikaan joitakin mellakoita, mutta harva enää pyhää sotaa huutaa. 30-vuotinen sota taisi olla useimmille kylliksi. Muslimit taas ovat suuntauksesta riippumatta juuttuneet keskiajalle.

DerMack
Ayla
(1 mil=10 kilometriä)nyt menee offtopiciks mutta kuiteskin, kattelin netissä tuossa viime vuonna autokauppojen tarjontaa tuolla ruotsin puolella, niin olin vähän aikaa hoomoilasena noiden autojen kilometrimäärien kanssa. Ne kun oli oikeastaan jokaikinen kerta ilmoitettu juurikin tuossa mil muodossa. Hetken aikaa oli todella vähän ajettuja pirssejä tarjolla kunnes alkoi eipäilys nostaa päätään että jossain mättää

siis onko tuo mil kovinkin yleinen matkojen/pituuksien/etäisyyksien esitysmuoto ruotsin puolella? En muista että oisin vastaavaan missään muualla törmännyt kuin niillä autosivuilla....

Kyllä tuo mil on aivan tavallinen sana täällä. Ja käytetään myös usein. Lapsille mil opetetaan jo koulussa alaluokilla.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249
Ayla
Ei shiat ole sen enempää sekularisoituneet kuin sunnitkaan. Irakissa esimerkiksi jos shiat pääsi yksin valtaan, niin moni olettaa että silloin ajan mittaan hallitus alkaisi toimia ehkä samoin kuin Iranissa. Siis uskonto päättäisi kaikesta, sharia valtaan.

Kyse olikin uskonnon roolista arjessa ja käytännössä myös imaamien pienemmästä vallasta, ei sekularisoitumisesta. On myös mainittava että on muitakin vähemmistömuslimeja ja erilaisia teologisia traditioita sunnien ja shiiojenkin sisällä. Ihan näin selvyyden vuoksi. En pidä asioiden yksinkertaistamisesta.

Shiiojen ja sunnien uskonnollinen liitto on yhtä utopistinen kuin juutalaisten ja islamistin liitto. Saddam onnistui siinä välivallalla, ei millään muulla se olisikaan onnistunut.
Shiiojen ja sunnien ero on siinä että sunnit olisivat halluneet muhametin kuoleman jälkeen valita äänestämällä johtaja vai oliko se muhamedin pojan kuoleman jälkeen- en nyt muista tarkkaan sitä asiaa-
Sunnit haluaisivat että kalifi johtaisi koko islamisti poppoota, mutta kuten Ahmed Ahne sarjakuvasta olemme nähneet niiin aina joku haluaa kalifiksi kalifin paikalle.

Shiiat taas olisivat halunneet että johtajuus periytyy, shiia tarkoittaa suomeksi Alin puolue tai jotain sinnepäin. Muhamedin pojanpoika tapettiin sitten erään taistelun tuoksinnassa -asia joka on anteeksi antamaton-

Jos nyt muistan oikein niin taistelu käytiin karbala nimisessä paikassa ja vastapuolella oli ryhmittymä joka oli sunnin liittolainen ja jo vanhastaan muhamedin vihollinen, sillä muhammed oli tappanut ja ryöstänyt heitä -vaikka länsimaissa kerrotaankin muhamedin olevan eräänlainen rauhanruhtinas, mutta niihän sitä suomessakin sanottiin että neuvostoliitossa atomipommit ovat rauhanpommeja-
Sikäli ei mitään uutta auringonalla.

Yleensäkin länsimaissa ei kerrota totuutta islamista, ei siksi että sitä haluttaisiin salata vaan sen takia että pidettäisiin länsimaissa asuvat islamistit rauhallisina. Olen itsekkin sitä mieltä että ei hulluja kannata ärsyttää.

Edit:
Ps.
Eräs ongelma joka länsimaissa on se että ei ymmärretä mitä ihmiselle merkitsee usko, usko on asia josta ei neuvotella. Varsinkin islaminusko joka on itsessään jo väkivaltainen. Eli koraani erityisesti neuvoo taistelemaan väkivaltaisesti vastustajia vastaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat