Seuraa 
Viestejä45973

Tänään oli Aamulehdessä juttua simpanssin ilmiömäisen hyvästä lyhytkestomuistista. Voittaa ihmisen 100-0 sillä alueella.
Mutta miksi sille on sellainen kehittynyt, mihin simpanssi on aikojen kuluessa muistiaan niin paljon tarvinnut (vs. ihminen), että sellainen on pässyt kehittymään?

Kommentit (5)

Ja linkki tarinaan,
http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/119480 ... video.html

Joillakin autisteilla on erittäin hyvä näkömuisti, mikä johtuu varmaan mm. siitä että kun häiritsevät ajatukset puuttuu, pystyy keskittymään täydellisesti yhteen asiaan.

"Näkömuistin edellytys on kyky pitää epäoleelliset asiat poissa

Näkökentässä olevista esineistä pystymme pitämään mielessä yksityiskohtia vain hyvin rajallisesta määrästä esineitä: parista kappaleesta viiteen. Tiedon valikoiminen ja muistissa pitäminen riippuu kuitenkin ennenkaikkea kyvystä sulkea pois nähdystä aineksesta tarpeeton eikä muistin koon vaihtelusta, osoittaa Oregonin yliopistossa Yhdysvalloissa tehty koe.

Testattaville näytettiin tietokoneen kuvaruudulla pieni joukko erilaisia neliöitä tai suorakulmioita ja niistä piti painaa mieleensä määrättyjen esineiden joku ominaisuus, esimerkiksi punaisten palkkien suunta. Joukossa oli ylimääräisiä, keskittymistä haittaavia esineitä, jotka olivat joko vääränvärisiä tai sijaitsivat vääräksi määritellyssä osassa kuvaruutua. Samanaikaisesti mitattiin koehenkilöiden aivosähkökäyriä, joista pystytään päättelemään näkömuistin aktiivisuutta.

Koehenkilöiden näkömuistikapasiteetti vaihteli ilman häiriötekijöitä 1,5 - 5 esineen välillä. Häiriötekijöiden vaikutusta testattiin kolmessa eri asetelmassa. Jokaisessa näistä parhaan näkömuistin omaavilla ihmisillä oli myös paras kyky jättää huomiotta häiritsevät kuviot. Se päti niin vääränväristen kuin väärässä kohdassa sijaitsevien häiriöiden kohdalla.
http://yle.fi/vintti/yle.fi/genreportaa ... tunid=6165

Apinoiden ajatukset ei varmaankaan vaeltele arkisissa asioissa ja kun harjoittelee jotain yksittäistä asiaa riittävän kauan, tietyt aivojen alueet kehittyvät.

"Useissa tutkimuksissa on viime vuosina saatu näyttöä siitä, että ihmisen muisti pettää helposti. Yhdysvaltalaisessa Massachusettsin teknisessä korkeakoulussa hiljattain toteutettu koesarja osoittaa kuitenkin, että etenkin pitkäkestoinen näkömuisti toimii paremmin kuin on uskottukaan.
Tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt saivat katsoa peräjälkeen lähes 3 000:n eri esineen kuvaa kolmen sekunnin ajan. Katselua seurasi tauko, jonka jälkeen koehenkilöt saivat nähdä kuvat uudestaan, mutta tällä kertaa niin, että jo näytetyn kuvan rinnalla oli toinen kuva, jota he eivät olleet nähneet.
Kuvaparit edustivat kolmea eri tyyppiä: parin muodosti joko kahden eri esineen kuvat, samaa esinettä eri versioina esittävät kuvat tai kaksi kuvaa, joissa esine esiintyi lähes samanlaisena. Oletuksena oli, että koehenkilöiden olisi helpointa palauttaa mieleensä kolmannen kuvaparityypin esineet. Tulos oli kuitenkin juuri päinvastainen.
Kun koehenkilöitä pyydettiin kertomaan, mitkä kuvat he olivat nähneet ensimmäisellä katselukerralla, he muistivat 92 prosenttia kuvista, joihin liittyi aivan toisenlainen esine. Toisen tyypin kuvaparien osalta tulos oli 88 prosenttia ja kolmannen 87 prosenttia.
Prosenttijakauma poikkeaa aiemmissa – myös 1970-luvulla tehdyissä samankaltaisissa testeissä – saaduista tuloksista. Syytä siihen, miksi ihmisten pitkäkestoinen näkömuisti vaikuttaa parantuneen viime vuosikymmeninä, voidaan vain arvailla, mutta epäilemättä asiaan liittyy harjaantuminen. Muistamista helpottaa ainakin se, että tunnistaa esineet, joita esittävät kuvat pitää painaa mieleen.
http://tieku.fi/ihminen/nakomuistiin-vo ... en-luottaa

Näkömuisti voi olla eläimillä muutenkin parempi.
Ihmisellä (joitakin autisteja lukuunottamatta) se ei kehity samalla tavalla kuin eläimillä kun ihmiset hahmottavat asioita kielellisen muistin kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
faq
Tänään oli Aamulehdessä juttua simpanssin ilmiömäisen hyvästä lyhytkestomuistista. Voittaa ihmisen 100-0 sillä alueella.
Mutta miksi sille on sellainen kehittynyt, mihin simpanssi on aikojen kuluessa muistiaan niin paljon tarvinnut (vs. ihminen), että sellainen on pässyt kehittymään?

Eläin-eläinten tulee hahmottaa koko maailma kerralla. Ihmis-eläin taasen keskittyy aina yhteen asiaan kerrallaan. Ihmiset eivät kykene moniajoon. Pitäisi laittaa joku ihmivauva apina perheeseen ja sitten tutkia sen kykyjä. Puissa ei voisi juurikaan hyppiä, jos ei hahmosta jokaista mahdollista oksaa, johon hypätä.

mensaani
Puissa ei voisi juurikaan hyppiä, jos ei hahmota jokaista mahdollista oksaa, johon hypätä.Voisi olla aika hyvä syy siihen miksi simpansseilla on hyvin kehittynyt näköaistiin liittyvä aivotoiminta.
Puusta pudonneet eivät jatka sukua yhtä usein kuin ne jotka pääsevät petoja karkuun.

Apinoiden hedelmäpitoinen ruokavalio tekee niistä kuitenkin tyhmiä, tietysti puhumiskyvyn/sanojen puute ja muutkin syyt vaikuttavat.

"Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkijoiden mukaan maissisiirapin ainesosana oleva fruktoosi eli hedelmäsokeri voi runsaasti käytettynä vaikuttaa aivotoimintaan heikentävästi jo kuudessa viikossa. Journal of Physiology –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta uutisoi Rodale.com-sivusto.

- Havaintomme kertoo, että se mitä syöt, vaikuttaa siihen miten ajattelet, sanoo neurokirurgian professori Fernando Gomez-Pinilla Kalifornian yliopistosta.

- Jatkuva paljon fruktoosia sisältävä ruokavalio heikentää aivojen kykyä oppia ja muistaa asioita.
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1 ... 94285.html

faq
Tässä video sen suorituskyvystä:
http://games.lumosity.com/chimp.htmlOnhan niitä ihmistenkin kesken supermuistisia, me vain kutsumme heitä yleensä vähintäänkin sosiaalisesti kehitysvammaisiksi. Mielenkiintoista että simpanssit on kehittyneet tuollaisiksi, lieneeköhän muillakin eläimillä vastaavaa supermuistia.
Mielenkiintoista olisi myös kuinkahan korkeat pisteet simpanssit saisi IQ-testistä jos pantaisiin tekemään, simpanssit ei tod ole mitään tyhmiä.

Esim. savant tyyppiset ihmiset.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Savant

Tuo peli on muuten aika hyvä, pitääkin alkaa treenaa, uskoisin että parin viikon treenillä pärjäisin ihan hyvin tuossa pelissä, ihmisenkin aivot on aika mukautuvaisia. Ekalla sain 2 oikein mitä tuossa nyt oli 8?

edit. ohoh 3/8 oikein jo.

edit: 5/8 oikein, oli lähellä melkein täydet... hehee tässähän kehittyy nopeasti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat