Seuraa 
Viestejä45973

Antaako kahvi jotakin etuja sitä juovalle vs joka ei sitä käytä? Onko ne, jota eivät juo kahvia - useimmiten väsyneempiä kuin kahvia kittaavat? Jos näin olisi, niin kahvinjuonnista olisi selvää etua.
Vai onko niin, että kahviin tottuneet/riippuvuuden hankkineet kykenevät piristymään vaan kahvin kautta, koska elimistö on tähän niin tottunut ja kaipaa sitä?

PS. Kahvista voi tutkimusten mukaan kyllä muuten olla jotakin terveyshyötyjä, mutta tuskin sen takia sitä kukaan juo.

Kommentit (18)

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5080

Saan kahvista tärkeitä kivennäisaineita ja kahvinjuonnin aiheuttama tihentynyt virtsaamistarve lisää liikuntaa ja puhdistaa sisäelimiä.

Suosittelen.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Devil
Seuraa 
Viestejä1328

On se aika turha aine. Lopetin kahvin juomisen ehkä 6-7 vuotta sitten eikä ole tullut kahvia ikävä. Vieroitusoireet oli alkuun aika mahtavat, mutta vähitellen se siitä asettui. Vähän samaan tapaan kuin tupakoinnin lopettaminenkin joskus 14 vuotta sitten. Nyttemmin päähän ei koske eikä muutenkaan v*tuta, jos ei ole kahviaikaan saanut kahvia.

X

Reisimasa
Seuraa 
Viestejä406
Devil
. Nyttemmin päähän ei koske eikä muutenkaan v*tuta, jos ei ole kahviaikaan saanut kahvia.Olen aina ihmetellyt noita oireita. Hyvin monen olen kuullut valittavan päänsäryistä ja v*tutuksesta, mikäli jää kahvit kiskomatta, mutta ei minulla ole esimerkiksi koskaan ollut mitään tuollaista. Kahvia litkin pari-kolme pannullista keskivertopäivänä, mutta vallan mainiosti pärjään ilmankin. Mistähän nuo oireilut sitten johtuu joillain ihmisillä?

My feeling always is, if I thought of it, somebody else has thought of it

onko kahvi turha aineSole sunkhan turha

http://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_coffee

isot rahat liikkuu siinä.

Reisimasa
Olen aina ihmetellyt noita oireita. Hyvin monen olen kuullut valittavan päänsäryistä ja v*tutuksesta, mikäli jää kahvit kiskomatta, mutta ei minulla ole esimerkiksi koskaan ollut mitään tuollaista. Kahvia litkin pari-kolme pannullista keskivertopäivänä, mutta vallan mainiosti pärjään ilmankin. Mistähän nuo oireilut sitten johtuu joillain ihmisillä?
Hyvin epätieteellinen selitys itselle - eli luulo - on että se liittyy hiukan, mutta vain hiukan, samaan tapaan kuin migreenin osalta on luuloteltu liittyvän verisuonten supistumiseen/laajentumiseen. Olen kuullut muutamankin kohveen mega duty -käyttäjän sanovan että huomattava kahvin juonti aikaansaa heillä kohisevan suhinan korvissa > verenpaine tapissa.

Jos itse juon viikon päivät vaikkapa pannullisen kahvia päivittäin ja lopetan juomisen yksi päivä kuin seinään, hyvin tarkkaan hieman alta vuorokauden kuluessa on päänsärky (lievähkö) tosi asia. Toimii joka kerta.

Noin muuten pääsee alkuun kahvin juonnin vaikutusten ihmeelliseen maailmaan tutustumalla sympaattinen/parasympaattinen hermoston toimintaan. Kofeiinin vaikutuksista löytää netistä materiaalija vaikka huru mycke.

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277

Lähinnä riippuvuutta aiheuttava huume.
Maksoi 1000€/v eli 200€/kk palkankorotus!
Sormien vapina katosi ja olo tuli skarpimmaksi.
Nukun tasaisermmin ja olen aamulla virkeämpi heti.
Kahvista ei ole hyötyä, elimistö mittaa ulos piristyksen,
siis kahvi piristää, mutta vaikutuksen kadottua väsyttää.
Ilman kahvia on tasaisempi virkeys ja "online" koko ajan!
Ihminen toimii parhaiten ilman piristeitä - paitsi viini...

...taasko noita uusia ajatuksia...

Kahvi ärsytti vatsaani. Pieninä tilkkoina vahvaa kahvia tuli juotua ja siirryin teehen joka on vatsalle kiltimpää ja aiheuttaa vähemmän riippuvuutta. Iso kupillinen teetä on nestetaloudelle parempi. Suklaapala suuhun ja teetä päälle on namia.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Ei kahvi oo turha aine. Kahvi on nautintoaine. Eli yhtä turha/tärkeä kuin mikä tahansa muukin nautintoaine.

Kahvipäänsärky on tosiasia. Ite juon aina pääkipuun kupin kahvia ja otan vasta sitten särkylääkkeen jos kahvi ei tepsi.

Hämmentää.

Kahvi on kuin peruna. Kumpikin tuotiin tänne uudesta maailmasta ajat sitten. Nykyään ne kuuluvat arkielämään kuin muikut. Miksi tämä olisi mikään tärkeä asia?

science<3
Seuraa 
Viestejä51

Jos ihan konkreettisesti pitää vastata kahvi vs ei kahvi, niin vastaukseni on kahvi. Onhan kahvilla niin paljon hyviä vaikutuksia, kuten mm. Muistin parantuminen, Parkinsonin taudin ehkäisevä vaikutus, diabeteksen ehkäisevä vaikutus... Enkä itse ainakaan koe haittavaikutuksia nuoresta iästäni huolimatta. Ei vatsavaivoja, ei vapinaa, ei mitään. Ja kyllähän kun kahvin juo, tuntee olonsa skarpimmaksi. Ainakin siltä se tuntuu. Mutta onhan kahvin hinta korkea, tosin se myös työllistää monia kehitysmaan ihmisiä. Se, että pitäisikö heillä olla parempi työ on taas ihan eri asia. Aika kakspiippunen juttu. Ps. Nämä foorumin hymiöt ovat mielestäni sieltä minne päivä ei paista... Aika tynkä valikoima.

Bilderbergin herrat tappavat meidät. Elämä ON siis karua.

Itse juon kahvia lähinnä kausiluontoisesti, vaikkapa koulujaksojen vaativuuden mukaan. Kyllä kahvilla saa boostattua väsynyttä päänuppia työskentelemään iltapäivän tunnit tehokkaasti, varsinkin jos taustalla on pienoista univajetta. Toisaalta kofeiinin puoliintumisaika on rapiat kuusi tuntia, joten ei iltaa kohden kannata kiskoa kuppikaupalla.

Toisaalta kahviin jää helposti koukkuun. Hengitys haiskahtaa kahvilöyhkälle ja olo on ylivilkas. Kahvi on nautintoaine, turhuus siinä missä vaikkapa vihreä teekin. Itse suosin useimmiten teetä juuri sen pienen kofeiinipitoisuuden vuoksi, samoin kuin teen maku on minun mieltymykseeni lempeämpi.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4489

Kahvi ei ole turha aine. Historia osoittaa, että kun sitä ei ollut saatavissa, rahvas hakeutui vaarallisempien aineiden käyttäjiksi.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä63002

Tietopläjäys

Maaginen kofeiini

Väsyttääkö? Ota 1,3,7-trimetyyliksantiinia. Se on voimakas keskushermostostimulantti, joka poistaa väsymyksen tunteen. Työterveyslaitoksen kemikaaliluettelon mukaan 1,3,7-trimetyyliksantiini on varastoitava hyvin suljettuna, erillään elintarvikkeista ja eläinravinnosta. Eläinkokeiden perusteella se saattaa vahingoittaa ihmisen lisääntymistä. Jos ainetta on vahingossa nielty, täytyy antaa aktiivihiiltä, oksennuttaa ja toimittaa lääkärin hoitoon.

Perusmuodossaan 1,3,7-trimetyyliksantiini on valkoista, hajutonta, kitkerän makuista kiteistä jauhetta. Sitä tuotetaan eniten Kolumbiassa ja Brasiliassa.

Se tunnetaan myös nimellä kofeiini.

Olemme koukussa

Kofeiinin tärkein lähde, kahvi, on Koskenkorvaakin kirkkaammin suomalaisten kansallisjuoma. Se vapautui sota-ajan säännöstelystä viimeisenä elintarvikkeena vuonna 1954, ja korvikeajan tappioita otetaan vieläkin urakalla takaisin. Vuonna 2003 kulutimme paahdettua kahvia maailmanennätysmäärän, lähes 10 kiloa henkeä kohti.

Jos suomalaisten nauttiman kahvin sisältämä kofeiinimäärä jaetaan tasan yli 14-vuotiaille kansalaisille, joista 88 prosenttia juo kahvia, päiväannokseksi tulee 590 milligrammaa - noin kuusi kahvikupillista. Keskiarvoksi se on huima määrä, sillä kansainväliset annossuositukset ovat 300-400 milligramman luokkaa. Kahvin lisäksi kofeiinia tulee teestä, kaakaosta ja virvoitusjuomista.

"Arviolta 350 mg:n päivittäinen kofeiiniannos eli noin kolme kupillista suodatinkahvia tuottaa fyysisen riippuvuuden. Käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita. Käytön edetessä kofeiinin sietokyky kehittyy, jolloin käyttäjän on kasvatettava annosta tietyn vaikutuksen saamiseksi", sanoo A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Aino Majava.

"On vaikea arvioida, millaista olisi, jos suomalaiset eivät joisi kahvia. Muutos ei ehkä olisi suuri, sillä vakituiskäyttäjillä kofeiinin piristävä vaikutus ei välttämättä ole kovin merkittävä, vaan kahvia juodaan tavan vuoksi - tai vieroitusoireiden välttämiseksi. Tilannetta voi halutessaan verrata huumeriippuvaiseen, joka käyttää ainetta ylläpitääkseen arkista toimintakykyään."

Tutkijat Suzette Evans ja Roland Griffiths totesivat vuonna 1998, että kofeiini aiheuttaa vieroitusoireita jo 100 milligramman annoksina. Riippuvuus kehittyi kolmessa päivässä ja paheni käytön jatkuessa.

Tyypillisin vieroitusoire on sitkeä päänsärky, joka helpottuu kofeiiniannoksella. Kofeiinin puute aiheuttaa myös väsymystä, mielialan laskua ja ärtyisyyttä.

Oy Suomi Ab:n polttoaine

Kofeiini imeytyy lähes täydellisesti 45 minuutin kuluessa nauttimisesta, ja puolet siitä on jäljellä elimistössä vielä 3–6 tunnin kuluttua. Suomalaisen keskivertokulutuksella tämä tarkoittaa, että jos päivän kahvit hörppii tasaisesti aamu- ja iltakahdeksan välillä, elimistössä on vielä seuraavanakin aamuna yhtä espressokupillista vastaava määrä kofeiinia. Ja sitten juodaankin jo aamukahvit.

Kansalaisten valtaosa on siis kemiallisesti kiihdytettynä koko aikuisikänsä, ympäri vuorokauden. Parhaimmat ylittävät Maailman antidopingtoimiston WADA:n entisen dopingrajan, joka vastasi noin 600-800 milligramman kofeiiniannosta.

"Mieltymystä kahvinjuontiin on joskus selitetty protestanttisella työetiikalla: kahvin piristävä vaikutus liitetään tuottavuuteen ja tehokkuuteen", Aino Majava sanoo.

Työterveyslaitoksen tiedotuslehdessä annetaan vinkkejä vuorotyössä jaksamiseen. "Kofeiinin käyttö lienee yksi yleisimpiä keinoja ylläpitää vireyttä työssä", kirjoittaa Mikael Sallinen. "Tehokkain tapa on ottaa koko yön kofeiiniannos (150-400 mg) työvuoron alussa. Kun kofeiinia käytetään keinona vähentää väsymystä työssä, sen käyttöä muutoin tulisi rajoittaa, koska keskushermoston herkkyys sen vireyttävälle vaikutukselle saattaa runsaan käytön seurauksena vähentyä."

Kofeiini voi myös heikentää työtehoa ja keskittymiskykyä, koska se poistaa nestettä elimistöstä. Jo kahden prosentin nestevajaus vaikuttaa negatiivisesti keskittymiskykyyn.

Häissä ja hautajaisissa

Kahvi on kiinteä - vaikkakin nestemäinen - osa suomalaista elämää: juomien tumma kuningatar kuuluu erottamattomasti arkeen ja juhlaan. Jos häissä tai hautajaisissa vodkapullon korkki naksahtaisikin vasta papin poistuttua porstuaan, porisee kahvi alta aikayksikön siellä, missä kansa kokoontuu.

Klubihuumeiden käyttöä kauhistelevat mummot ryystävät seurakuntatalolla keskushermostostimulanttia kädet täristen, sillä kofeiinilla on tärkeä small talk -funktio: muiden keskushermostoa kiihottavien aineiden tapaan se lisää puheliaisuutta ja sosiaalisuutta.

"Kahvin juonti on kulttuurisesti hyväksyttyä ja se nivoutuu osaksi sosiaalista kanssakäymistä. Toisin kuin alkoholia, sitä on ollut sopivaa tarjota myös arkena", A-klinikkasäätiön Aino Majava sanoo.

Kahvinhimo voi liittyä myös geeneihin. Tutkijat Kenneth Kendler ja Carol Prescott tiivistävät havaintonsa: "Kofeiini on addiktiivinen psykoaktiivinen aine. Perinnölliset tekijät vaikuttavat huomattavasti yksilöllisiin eroihin kofeiinin käytössä, huumaavassa vaikutuksessa, toleranssissa ja vieroitusoireissa."

Vaaratonta vai ei?

Jos rikosuutisessa kerrotaan jollakin nautintoaineella olleen osuutta asiaan, kyseessä ei yleensä ole kahvi: juhlamokkajatkoilla jaellaan perin harvoin spontaaneja lähetteitä plastiikkakirurgian poliklinikalle. Pitäisikö kenenkään siis huolestua siitä, että kultakatriinan erikoistarjous vetää väkeä kuin amfetamiinin alennusmyynti?

Ainakaan sosiaali- ja terveysministeriö tai Stakes eivät näytä murehtivan kahvin kulutusta: siinä missä laitosten www-sivustoilta löytyy satoja dokumentteja alkoholista ja tupakasta, hakusana "kofeiini" tuottaa pyöreät nolla tulosta ja "kahvi" esiintyy vain seminaariohjelmien taukoaktiviteettina.

Eniten vaaraa kofeiini aiheuttaa raskaana oleville naisille. EU:n mukaan yli 300 mg vuorokaudessa voi olla sikiölle vahingollista. Kofeiini myös poistaa kalsiumia elimistöstä ja kasvattaa siten osteoporoosin riskiä.

Kofeiinin vaikutusmekanismeilla on yhtäläisyyksiä laittomiin huumausaineisiin. Käyttäjälle kokemus voi olla samantyyppinen, ja kofeiinia löytyykin lähes aina ekstaasitableteista ja katuamfetamiinin, kokaiinin ja heroiinin seasta - toki terveellisimpänä ainesosana.

Kofeiinin runsas käyttö on selvästi yhteydessä depressioon ja muihin psyykkisiin ongelmiin. Kun kalifornialaisessa psykiatrisessa sairaalassa kokeiltiin osittaista kofeiinikieltoa vuonna 1991, päällekarkaukset vähenivät 25-30 % ja omaisuusvahingot 50 %.

Vuonna 1979 eräällä toisella psykiatrisella osastolla siirryttiin kolmeksi viikoksi kofeiinittomaan kahviin. Suljetun osaston potilaiden ahdistuneisuus, ärtyisyys ja vihamielisyys vähenivät huomattavasti.

Suljetun osaston nimeltä Suomi olisi ehkä hyvä kokeilla joskus samaa. Moni tosin poistaisi aamiaispöydästä ennemmin päivälehden ja paahtoleivät, puolisosta puhumattakaan. Kofeiiniton kahvi kun kuulostaa yhtä perverssiltä kuin alkoholiton olut.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen on käytetty 4 300 mg kofeiinia.

Näin väsymys väistyy

Aivosolut erittävät toimiessaan adenosiinia, joka on elimistössä yleinen yhdiste. Se sitoutuu valvetilaa sääteleviin hermosoluihin ja vaikuttaa niin, että mitä kauemmin on oltu hereillä, sitä enemmän alkaa väsyttää.

Kofeiini estää adenosiinin luonnollisen toiminnan aivoissa. Koska kofeiinimolekyyli muistuttaa rakenteeltaan adenosiinia, se pystyy syrjäyttämään tämän ja sitoutumaan itse solujen reseptoreihin. Adenosiinin vaikutuksen estyessä väsymyksen tunne poistuu.

Kun aivotoiminta alkaakin nyt äkkiä nopeutua, elimistö olettaa, että kyseessä on jonkinlainen hätätila, ja erittää ”taisteluhormonia”, adrenaliinia. Jännitystila kasvaa, sydämen syke tihenee, verenpaine nousee ja pupillit laajenevat. Verenkierto keskittyy lihaksiin ja pintaverenkierto heikkenee.

Vaikutus koetaan piristävänä, sillä aineenvaihdunta vilkastuu väliaikaisesti. Tarmokkuus ja usein myös lämmöntunne lisääntyvät, hengitystiheys kasvaa, veren rasvahappopitoisuus nousee ja vatsahapon sekä virtsan eritys kiihtyy.

Nam, nam!

Kofeiinittoman kahvin osuus maailmanmarkkinoista on noin 10 prosenttia. ”Decaf” on suosittua erityisesti Yhdysvalloissa. Suomessa alan markkinajohtajan Pauligin valikoimiin ei kuulu kofeiinittomia kahveja olemattoman kysynnän vuoksi.

Kofeiinitonta kahvia tuotetaan poistamalla kofeiini teollisesti. Prosessi on kuitenkin kallis ja heikentää olennaisesti kahvin makua.

Kesäkuussa brasilialaiset tutkijat tekivät läpimurron löytämällä luonnostaan kofeiinittoman version maailman yleisimmästä kahvipensaslajikkeesta Arabicasta. Kahvipensaita voidaan myös jalostaa geneettisesti niin, että niissä on vähemmän kofeiinia.

Hyvästi läski?

Kofeiini on yleinen ainesosa erilaisissa selluliitin vähentämiseen tarkoitetuissa voiteissa ja geeleissä. Sen ajatellaan ulkoisesti käytettynä hajottavan ihonalaisia rasvakertymiä. Tehoa ei kuitenkaan ole osoitettu kiistattomasti, ja vertailua vaikeuttaa, että tuotteissa käytetään eri määriä kofeiinia hyvin erilaisissa voidepohjissa.

Kofeiinia löytyy myös joistain silmänympärysvoiteista, joissa sen tarkoituksena on vähentää silmänalusten tummuutta. Kofeiini supistaa ihon pieniä verisuonia ja poistaa turvotusta piristämällä paikallisesti nestekiertoa.

Kofeiinia!

Suodatinkahvi (1,25 dl) 80–120 mg

Battery (3,3 dl) 106 mg
Kofeiinitabletti 100 mg
Espresso (0,3 dl) 80–90 mg
Pikakahvi (1,25 dl) 30–90 mg
Tee (1,25 dl) 30–40 mg
Coca-Cola (3,3 dl) 33 mg
Kaakao (1,25 dl) 10–20 mg
Tuohon kun sitten lisätään sokeri, valkoinen vehnä ja kerma niin jo on kumma jos ei ole koukussa....

Velipuolikuu - Veikko ja Jussi -mokasarja

http://www.youtube.com/watch?v=rKeo-MIV_fg

Kahvi nostaa hetkellisesti verenpainetta. Minulle tästä on iloa, koska varsinkin aamuisin verenpaineeni saattaa olla niin matala, että pelkkä nopea pään kääntäminen saa maailman hetkeksi pyörimään. Juon kahvia paljon, mutta toisaalta voin hyvin olla täysin kahvittakin ilman, että tulee päänsärkyä tai muita oireita. Kaipa tämä on varsin yksilöllistä.

alma
Seuraa 
Viestejä36

Pakko korjata. Ei ole kahvi uudesta maailmasta kotoisin, vaan Etiopiasta. Sieltä käyttö levisi Lähi-itään, sitten Eurooppaan.
Kahvi ei ole turha aine. Se on vaaraton ja hyvin siedetty piriste, jota ilman maailma olisi paljon tylsempi paikka elää.

Zaibowski
Seuraa 
Viestejä1387

Kahvin toivat osmanit, eräs matkaaja Euroopasta ihmetteli Istanbulin (aiemmin Konstantinopoli) kahviloita ja sitä kautta kahvi levisi muualle maailmaan, kiitos kahvista kuuluu siis muslimeille. Laajaan käyttöön kahvi tuli muslimien myötä.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887

Mun mielestä kahvi on nautintoaineista vaarattomimmasta päästä, ja vieläpä erittäin hyvää.

Ainakin minun amuut vaatii pari mottia kahvia, toki johtuu siitä että siihen on koukussa, mutta onhan se aamuisin hyvää. On kyllä päivälläkin. Tupakka on paljon vaarallisempaa, poltan sitäkin. Mutta aamuinen tupakki+kahvi -hetki on itselleni niin miellyttävä startti päivään, ettei parempaa voisi olla. Sitäpaitsi kahvi on myös erityisen hyvä "sosiaalinen juoma", verrattuna vaikkapa alkoholiin, ni on paljon terveempää. kahvin jälkeen toiseksi vaarattomin sosiaalinen päihde on mielestäni kannabiskasvin lehdet, ei siis kukinnot, joissa on suurin osa tehoaineista.

Tupakkia yritän vähentää koko ajan. Jos pääsisin joskus siihen 10-15 savuketta päivässä niin olisi hyvä, kun nyt menee melkein topallinen =50-60 tupakkaa...

[size=57:1x8ru2m8]Nyt kun riippuvuuksista puhutaan, niin minulla menee viikossa 84mg pubrenorfiinia, jota on mm. terminaalivaiheen kipulääkkeissä joko 0.2 tai 0.4mg, eli moisia 0.2mg terminaalivaiheen hoitoon tarkoitettuja kovia kipulääkkeitä menee viikossa 420kpl... Minulla ne tosin menee muodossa 8mg suboxone 3 per 2 vrk. <- tuo off-topic vain siitä syystä, että on omakohtaisia kokemuksia kovistakin riippuvuuksista[/size:1x8ru2m8]

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat